Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 31 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Finala concursului Monumentul Marii Uniri.  Marele Castigator - sculptorul Ioan Tolan

Sculptorul Ioan Tolan a castigat concursul pentru realizarea Monumentului UniriiAradeanul este autorul operei "In natura frumusetea e axioma, in arta e revelatie"
Ieri, la orele amiezii, in cumpana zilei, in aula "Stefan Cicio Pop" a UVVG, in prezenta prefectului judetului, Dan Vasile Ungureanu, a reprezentantilor mass-media din municipiu (despre care sculptorul Constantin Lucaci are urmatoarea parere: "mass-media nu are Dumnezeu, nu are conduita si nici morala") si a unui public curios, presedintele Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean ne-a prezentat membrii juriului care a hotarat castigatorul concursului cu tema "Monumentul Marii Uniri", criticul de arta Octavian Barbosa, sculptorul Constantin Lucaci, arhitectul Gheorghe Septilici si ing. Luminita Constantin, din partea Ministerului Culturii si Cultelor.
Tot domnnul profesor a oftat in continuare usurat: "Astazi incheiem o etapa deosebita prin faptul ca ne aflam in faza finala a unui drum pe care l-am parcurs cu emotii, cu urcusuri si coborasuri dar avem placuta senzatie a unei misiuni indeplinite: crezul nostru - Monumentul simbol al natiunii romane".
Inainte ca juriul sa pronunte numele castigatorului, d-l profesor ne-a mai tinut putin cu sufletul la gura, anuntandu-ne ca "toate cele cinci lucrari ajunse in finala vor fi valorificate, cu acordul autorilor, desigur, atat in Arad, cat si la Zalau, Satu-Mare, Baia Mare etc."
Schita Monumentului Unirii a sculptorului Ioan TolanPresedintele juriului, criticul de arta G. Barbarosa, dupa ce s-a lansat in teoretizari subtile, gen: "eterna nu este decat arta, ca premonitie sau evocare", a anuntat intr-un final clasamentul:
1. "In natura..." - sculptor Ioan Tolan
2. "Arbore" - sculptor Alexandru Calinescu
3. "Marele Clopot" -sculptor Spataru Mircea Corneliu
4. "Unimondial" - arhitect Virgiliu Pavel
5. "Caneluri" - sculptor Marcel Scutariu
Motivand rezultatul concursului, sculptorul C-tin Lucaci a constatat ca "Monumentul nu este perfect, dar pe baza sugestiilor noastre, a recomandarilor pe care le facem cu ochi de specialist" lucrarea se va imbunatati.
Norocosul premiant, Ioan Tolan, a multumit din suflet juriului pentru ca i-a acordat locul I, fapt ce il onoreaza si a marturisit ca a visat de foarte multi ani sa ridice un asemenea monument.
Prefectul Dan Vasile Ungureanu a felicitat la randul sau juriul si pe castigator si ca un reprezentant pragmatic al Guvernului a atras atentia ca mai sunt doar 6 luni pana la Sarbatoarea Unirii, cand ar fi de dorit sa poata fi prezentat monumentul in forma finita.
Pe cand ne pregateam de plecare, a tinut si ultimul, clasat, sculptorul Marcel Scutaru ("Caneluri") sa isi spuna parerea: "Sunt surprins de alegerea juriului, caci lucrarea d-lui Tolan seamana prea mult cu ce s-a facut ani de-a randul in trecut in tara noastra si pe la vecini si speram sa castige o lucrare mai europeana, de secolul XXI". 
No comment!

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Curticiul a scapat de la moarte

Statia CFR Curtici a fost in pericol de accident chimicLocuitorii au fost la un pas de catastofa
La Mihailesti au murit oameni. Din cauza unei greseli tehnice, zeci de suflete au trecut in lumea celor drepti. Se dovedeste faptul ca paza buna trece primejdia rea. La Curtici, dezastrul de la Mihailesti era sa fie repetat la puterea a patra. Din fericire, ori ai nostri au fost mai bine pregatiti, ori Dumnezeu tine cu ardelenii. Cert e faptul ca la Curtici a fost evitat un dezastru.
Scurgeri de gaze
Vineri, la orele pranzului, in statia CFR din localitatea Curtici a ajuns un tren marfar care venea din Cehia, destinatia finala fiind Bulgaria.
Un lucrator al Statiei CFR Curtici care efectua verificarile de rigoare ale vagoanelor a simtit un miros intepator care venea de la o cisterna.
Acesta a observat ca supapa de la una din aerisirile vagonului era slabita.
Vagonul care venea din Cehia, apartinator unei firme, era plin cu peste cincizeci de tone de acid azotic.
Lucratorii CFR au anuntat de urgenta Protectia Civila, Grupul de Pompieri "Vasile Goldis" al judetului Arad, Politia, Jandarmeria si Serviciul de Ambulanta.
In prima instanta vagonul a fost garat pe cea mai indepartata linie fata de cele utilizate permanent.
Masuri impotriva dezastrelor
Dupa mutarea vagonului pe o linie exterioara garii, a fost alarmata comisia locala de aparare impotriva dezastrelor a orasului Curtici, au fost verificate mijloacele de instiintare si alarmare ale orasului si au fost pregatite doua echipe care sa actioneze in caz de nevoie.
De asemenea, s-a evacuat un punct de lucru CFR si toata partea garii dispusa pe directia de deplasare a vantului si s-a izolat zona ce ar fi putut fi contaminata in caz de explozie, pe o raza de peste doi kilometri.
Urmatoarea etapa a fost aceea de a lua legatura cu inspectoratele judetene de protectie civila pe raza carora se afla combinatele chimice Nitramonia Fagaras, Oltchim Ramnicu Valcea, Azomures Targu Mures, Arpechim Pitesti, pentru a solicita forte de specialitate autorizate in interventia la accident cu acid azotic.
Organele de protectie civila s-au intrunit pentru rezolvarea accidentului chimicNoroc cu omologii nostri maghiari
Dintre cele patru combinate chimice contactate pentru echipe de salvare, doar cea din Targu Mures a raspuns favorabil, doar ca echipa de specialisti urma sa soseasca in municipiul Arad a doua zi dimineata, iar pericolul unui dezastru era tot mai evident.
Ulterior unei solicitari, partea maghiara a confirmat, in jurul orei 21.00, ca poate deplasa un echipaj de la Bekescsaba care sa ajunga la locul interventiei in jurul orei 00.00.
Echipa, care a ajuns cu jumatate de ora mai repede decat a promis, a efectuat operatiunea de interventie, finalizand-o cu succes, in jurul orelor trei noaptea.
"Noroc am avut cu omologii nostri maghiari, care ne-au putut ajuta, iar garnitura slabita a fost inlocuita, astfel urmarea unui dezastru a fost stopata", a declarat Marius Golea, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Protectie Civila Arad.
Grupul de pompieri care a intervenit cu o autospeciala a ajutat la racirea vagonului timp de cateva ore si a mentinut ordinea ca nici o persoana sa nu intre in perimetrul de doi kilometri.
Acid azotic
Acidul azotic lichid este livrat in cisterne speciale tip Dewar, proiectate pentru livrarea si pastrarea lichidelor reci, sau in cisterne din otel inoxidabil cu o capacitate minima de 15 litri.
Acestea sunt vopsite cu o culoare argintie si marcate cu negru. Cisternele cu azot gazos si lichid sunt verificate si aprobate pentru incarcare conform regulamentelor ISCIR privitoare la cisternele sub presiune inalta.
Ambalarea, manipularea, pastrarea si transportarea sunt efectuate cu respectarea stricta a regulilor ISCIR pentru cisternele sub presiune inalta si a regulamentului pentru securitatea muncii.
Acidul azotic este folosit in special pentru fabricarea ingrasamintelor pe baza de azot si a ingrasamintelor complexe, a nitratilor anorganici, sau a produsilor intermediari pentru coloranti, medicamente, insecticide.
Acest evenimnet a strans un numar de peste cincizeci de oameni de la institutiile abilitate, care au incercat prin toate metodele stoparea unui eventual dezastru.
In urma acestui accident nu a fost contaminata nici o persoana si nu au avut loc poluari majore ale mediului inconjurator.
***
Daca acel lucrator CFR care verifica vagoanele nu ar fi observat scurgerea de acid azotic, si din cele cincizeci de tone de acid s-ar fi scurs o cantitate mai mare ar fi putut intoxica un numar foarte ridicat de persoane din localitatile Curtici si Macea, iar pericolul unei explozii ar fi facut cu siguranta victime, asa cum s-a produs si la Mihailesti.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Cincizeci de mesteri din zece judete i-au fermecat pe aradeni

Editia a II-a a Targului Mesterilor Populari la AradPiata Avram Iancu a gazduit la sfarsitul acestei saptamani, cea de-a doua editie a Targului de Mesteri Populari si a Festivalului de Arta Culinara Traditionala. 
Deschiderea a avut loc sambata dimineata, la ora 10.00. La editia din acest an si-au exprimat dorinta de a participa peste 70 de mesteri. 
Organizatorii i-au ales pe cei mai reprezentativi, fiind selectati 50 de artisti din judetele Alba, Bihor, Bistrita – Nasaud, Harghita, Hunedoara, Maramures, Salaj, Suceava, Valcea si Arad. 
Prin astfel de evenimente, Centrul Cultural, Consiliul Judetean si Complexul Muzeal doresc sa protejeze si sa promoveze valorile culturale traditionale.
In fata publicului aradean au fost aduse tot felul de tesaturi, impletituri de nuiele, papura, canepa, palarii din paie sau talas, obiecte din feronerie, instrumente muzicale, piese din lemn (oale, linguri, farfurii, masti, podoabe), oua incondeiate, produse de pielarie. 
Atractia targului au reprezentat-o viorile cu goarna, facute manual de un renumit mester din Bihor. 
Pretul unui asemenea obiect se ridica la 200 de euro
Pe durata desfasurarii targului, au avut loc si demonstratii practice legate de diverse mestesuguri, in special olaritul.

Diana Rotar - Observator

  • Prima statie de epurare privata din vestul tarii

A fost construita o statie de epurare privata pentru tabacarii din SebisSingura statie de epurare privata din judet a fost data in folosinta la Sebis
Ea a fost construita, la presiunea Agentiei de protectie a mediului de un grup de 4 mari tabacarii din zona care riscau sa fie inchise din cauza problemelor de mediu. 
Numai in ultimii 4 ani, pentru nerespectarea standardelor de mediu aceastea au primit nu mai putin de 11 amenzi in valoare de 180 de milioane de lei.
Constuctia statiei de epurare privata care este o premiera in vestul tarii a costat 6 miliarde de lei.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • Oaspeti la Filarmonica

Filarmonica din Arad a avut oaspeti americani - Virtual Arad News (c)2004Muzica corala
Dupa concertele de la Bucuresti, Cluj, Timisoara, in 26 mai, "The Occidental Glee Club" de la "Occidental College" din Los Angeles a sustinut un concert in sala Filarmonicii aradene, urmand sa cante in urmatorele zile la Budapesta, Praga, Salzburg si Viena. 
Cele trei ipostaze ale corului studentesc: mixt, grup barbatesc si de femei, au permis abordarea unui bogat si variat repertoriu, de la Renastere pana la cel contemporan, abordand stiluri si genuri diverse, impresionand pe cei prezenti cu daruirea, profesionalismul si comunicarea sincera, directa a mesajului sonor. Au putut fi auzite prelucrari de muzica tradiţionala de diferite origini precum si genuri religioase: "Beati Quorum Via" de Charles Villiers Stanford, "Suscepit Israel" de J.S.Bach, "Ave Maria" de Gustav Holst, piese de B. Britten, M. Lauridsen, dar si mai complexul "In the Beginning" de Aaron Copland (solo, Barbara Porto) s.a. Conducerea muzicala a avut-o Jeffrey Bernstein, dirijor, compozitor, director artistic la Pasadena Pops Orchestra, organizator al Festivalului anual de muzica americana la Cluj, dar si tinerii Kelsey Wetmore şi Robert Bolyard pentru grupurile amintite.
Concert simfonic
O zi mai tarziu, dirijorul Robert Max si pianistul James Kirby din Anglia, impreuna cu orchestra Filarmonicii au sustinut obisnuitul concert saptamanal. Dirijorul si orchestra au dat viata Uverturii operetei "Voievodul tiganilor" de Johann Strauss, una dintre lucrarile de succes ale compozitorului vienez, ce se mentine in sfera de interes a melomanilor. Cu Rapsodia "Taras Bulba" de Leos Janacek aradenii au avut parte de o prima auditie in care interpretii au redat lirismul unei povesti de dragoste, momentele tensionale ale razboiului polono-cazac, profundul tragism al sortii lui Taras Bulba si a fiilor sai.
James Kirby, acompaniat de orchestra dirijata de Robert Max, a creat o varianta interpretativa atragatoare a Concertului nr. 1 in re minor pentru pian si orchestra de Johannes Brahms, relevand dramatismul primei parti, poezia celei de-a doua si insufletirea finalului.

Hugo Hauptman - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]