Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 31 decembrie 2004

Stirile din 2005 se gasesc aici !

Stirile TVA aici

La cumpana dintre ani, avem deosebita placere de a va adresa urarile noastre sincere de sanatate, fericire si de prosperitate.   La Multi Ani !

Redactia Virtual Arad isi exprima compasiunea fata de victimele dezastrului din Oceanul Indian.
  • Superstitii pentru noaptea de Anul Nou

Se zice ca de pe masa de Revelion nu trebuie sa lipseasca vascul - Virtual Arad News (c)2004O dorinta pusa la miezul noptii de Revelion are toate sansele sa se implineasca
Anal 2004 isi traieste ultimele ceasuri si in mai puin de 24 de ore vom trece in noul an. 
Ca orice alta zi importanta pentru omenire, si noaptea de revelion are superstitiile ei de care se tine cont (cu sfintenie!) chiar din antichitate. 
Una din credintele impamantenite spune ca acel obiect pe care il tii in mana chiar de Anul Nou, la ora 12.00 noaptea, sau cel pe care veti pune mana imediat dupa miezul noptii va fi cel mai important lucru (sau om) al vietii tale in anul care vine. 
O dorinta pusa la miezul noptii de Revelion are toate sansele sa se implineasca...
Superstitii si obiceiuri de Anul Nou
Intrati in febra pregatirilor de Anul Nou, oamenii alearga dupa costumatii de gala, iar petrecaretii nu uita sa-si faca provizii consistente de petarde si artificii pentru noaptea de anul nou. 
Cu tot modernismul care ne-a cuprins, pastram inca vie traditia mostenita din mosi stramosi. 
Chiar daca unele s-au modificat total, iar altele au fost doar usor alterate de trecerea anilor, ritualurile au anumite semnificatii si particularitati ce dainuie peste ani. 
Spre exemplu, se spune ca e bine sa ai pe masa de Anul Nou crengute de vasc care aduc noroc. 
In schimb, aduce ghinion caleadarul agatat sau pus pe perete inainte ca noul an sa inceapa. 
La fel cum nu este indicat sa intorci fila de calendar inainte ca ziua sau luna sa se incheie. 
Din batrani se mai spune ca aduce ghinion daca stranuti in noaptea de Anul Nou. 
Insa, daca tii bani in mana, iti va merge bine pe plan economic tot anul, iar daca iti tii iubita sau iubitul de mana, iti va merge bine cu dragostea tot anul. Totodata, se mai spune ca daca tii paharul in mana, va fi un an vesel. 
Se obisnuieste ca la miezul noptii sa se sparga un pahar, pentru ca o data cu el sa se imprastie si ghinionul.
... la fel si-n prima zi a anului
Nici prima zi a anului care vine nu este scutita de magie si superstitii. 
Se spune, bunaoara, ca primul om care-ti trece pragul in prima zi din noul an va influenta tot anul. 
Persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc. 
Prima persoana care va suna sau va bate la usa in prima zi din noul an trebuie primita. 
Daca prima persoana care va intra in casa e femeie - va fi un an prost, daca e barbat - va fi un an norocos. 
Problema-i ca nu prea ar trebui data afara! Asta pentru ca o alta superstitie spune ca nu trebuie sa aruncati nimic din casa in prima zi de an nou si e bine ca ceva sau cineva sa va intre in casa, nu sa iasa!
Iar daca nu va vin musafiri, trebuie sa faceti ceva - cat de mic - care are legatura directa cu munca dumneavoastra pentru a va merge bine la serviciu tot anul. 
In plus, nu spalati nimic, faceti curatenie din timp, imbracati ceva nou, nu spargeti nimic, nu plangeti, nu imprumutati bani si nu faceti datorii si puneti bani de argint in apa cu care se spala familia. 
Sau daca altceva nu faceti, faceti  macar... un copil, pentru ca traditia spune ca micutii nascuti de Anul Nou vor avea parte de noroc toata viata.
Lansarea de artificii - obicei contemporan de RevelionCea mai veche sarbatoare
Sarbatoarea Anului Nou este cea mai veche dintre sarbatorile cunoscute astazi, avand o vechime de peste 4000 de ani. 
Vechii babilonieni celebrau Anul Nou in momentul aparitiei lunii noi dupa echinoctiul de primavara, care cadea de regula in perioada 23 -25 martie, dupa actualul calendar, iar sarbatoarea dura zece zile. 
Romanii au continuat sa serbeze Anul Nou la sfarsitul lunii martie, dar, cum conducatorii imperiului aveau o adevarata pasiune sa modifice calendarul acesta a ajuns sa nu mai corespunda cu anul solar.
Pentru a restabili sincronicitatea, in anul 153 i.Hr., Senatul roman a decis ca anul nou sa inceapa la 1 ianuarie, data arbitrara, care nu mai avea legatura cu renasterea naturii. 
Data de 1 ianuarie era ziua de dupa alegeri, cand noii consuli erau instalati in functie. 
La romani, sarbatoarea dura trei zile, timp in care oamenii isi faceau daruri simbolice - dulciuri si miere pentru a avea pace, aur si bani pentru prosperitate, sau felinare pentru un an plin de lumina. 
In tarile catolice, ziua de 1 ianuarie este si sarbatoarea Sfantului Silvestru, cel care a omorat dragonul Leviathan, in anul 1000, astfel ca seara de Anul Nou este si ajunul unei date importante. 
De regula, ajunul Anului Nou se petrece in familie, oamenii isi fac urari pentru noul an si se tin toasturi. 
Copiii isi folosesc economiile pentru a cumpara hartie imprimata cu ingerasi si trandafiri rosii, din care fac felicitari pentru parinti si nasi, pe care le citesc in prima zi a anului.
Si romanii aveau traditiile lor
In noaptea dintre ani, romanii aveau obiceiul de a-si darui unii altora crengi de laur, nuci aurite ori monede imprimate cu chipul zeului Ianus, cel cu doua fete, patronul lunii ianuarie. 
Zeu al portilor si usilor, Ianus Bifrons era cel mai potrivit pentru aceasta ocazie, una dintre fete privind spre viitor, Anul Nou, iar cealalta spre trecut.
Ianus, unul dintre cei mai respectati zei, era invocat la inceputul fiecarei zile, fiind numit uneori si Portarul Cerului, iar efigia sa dubla era uneori folosita ca reprezentare a tranzitiei de la primitivism la civilizatie.
Culmea superstitiilor
In zilele noastre, printre sumedenia de obiceiuri, culmea superstitiei este, zic unii, ca nu e bine sa faci sex in noaptea de Revelion. 
Cei care sustin aceasta "traditie" sunt de parere ca e semn rau si-o sa fiti tot anul in... fundul gol! 
Dupa 365 de zile de facut dragoste, la Revelionul urmator n-o sa-ti mai arda decat sa-ti pui ceva pe tine si sa te duci la culcare cat mai devreme. 
O alta superstitie putin mai ciudata este aceea ca femeile trebuie sa poarte chiloti rosii in noaptea de Revelion, la fel ca in ziua Sfantului Valentin, culoarea rosie aducand noroc pe toate planurile.

  • Bilant la Politie

Politistii aradeni la ora bilantuluiIeri dimineata, conducerea I.P.J. Arad a organizat, la sediul Inspectoratului, o sedinta de bilant cu caracter festiv, in care seful I.P.J. Arad, comisarul - sef Nicolae Gudiu, a tinut, inainte de toate, sa le multumeasca tuturor ziaristilor prin intermediul carora, de-a lungul anului, Politia si-a facut cunoscuta activitatea.
Conducerea I.P.J. a tinut sa informeze ca Inspectoratul se afla pe o pozitie foarte buna in tara, in materie de eficienta, numarul dosarelor inregistrate cu autori necunoscuti fiind destul de redus in comparatie cu alte judete. 
In acelasi context insa, adjunctii sefului I.P.J. Arad (comisarul sef Teodor Pantea, prim adjunct, respectiv comisarul sef Aurel Moisa si comisarul Ioan Puie - adjuncti) au tinut sa sublinieze ca mai sunt si anumite neajunsuri, printre cele mai importante numarandu-se efectivul destul de redus al politistilor.
In judetul nostru exista un deficit de cadre de 220 de persoane, fapt pentru care se spera, pentru anul care vine, "dezlegarea", de la centru, a posturilor de care este atata nevoie.
Asa cum se intampla la fiecare sedinta de bilant de trei ani incoace, de cand dosarul cu autori necunoscuti denumit "Dubla crima de pe Bolintineanu" este tot nesolutionat, ziaristii au intrebat, o data in plus, care este situatia. 
Comisarul - sef Aurel Moisa, adjunctul inspectorului sef al I.P.J. Arad, a raspuns: "Dupa o munca asidua si in absenta unor probe sau martori care sa ne fi condus, mai devreme, pe urmele infractorilor, am reusit, totusi, sa dam de un fir. As putea sa afirm, fara sa influentez in nici un fel cercetarile ce inca se desfasoara, ca suntem mai aproape de cei care au comis fapta ca niciodata. Cred ca in prima parte a anului 2005 vom putea sa-i prezentam, in fine, pe autorii faptei. Tot ce pot sa va spun acum este ca avem de-a face cu cetateni romani, recidivisti, care se poate insa sa fi fost ajutati si de anumiti insi din afara tarii. Nutrim speranta ca nu va mai trece multa vreme pana ce vom putea sa dezvaluim, in fata presei, numele acestora."
Dupa prezentarea mai multor date statistice pe care le vom reproduce in numerele viitoare ale ziarului, politistii si ziaristii prezenti au ciocnit o cupa de sampanie, urandu-si reciproc toate cele de cuviinta pentru aceasta perioada a anului.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Turisti aradeni in zona calamitata

Aradenii aflati in zona dezastrului s-au intors teferiMiscarile seismice din oceanul indian si care au afectat 7 tari au facut peste 100 000 de victime. 
Autoritatile romane au anuntat inca din primele ore dupa producerea calamitatii ca printre victime nu se afla romani, chiar daca foarte multe persoane din Romania au ales sa-si petreaca sarbatorile in tarile exotice.  
Cu toate acestea, tragedia din oceanul indian isi va pune amprenta asupra agentiilor de turism care au oferte din besug pentru tarile exotice.
Nu foarte multi aradeni au ales sa-si petreaca sarbatorile in insulele exotice din Oceanul Indian. 
Cei mai multi dintre cei care au ales sa faca o iesire din oras de sarbatori au optat pentru statiunile din tara sau din Europa. 
Cu toate acestea ofertele agentiilor aradene de turism pentru tarile exotice au avut mult succes pentru lunile ianuarie, februarie, martie cand multi aradeni vor sa-si petreaca cateva zile pe plajele exotice.
Anul acesta agentiile de turism nu au facut prea multe vanzari pentru tarile din Oceanul Indian. 
Acest lucru si din cauza preturilor care depasesc 1000 de euro de peroana pentru un sejur de o saptamana. 
Cu toate acestea, directorii de agentii de turism nu sunt speriati ca aradenii nu vor mai avea curajul sa-si petreaca concediile in zonele exotice ale lumii.
Din informatiile furnizate de reprezentantii agentiilor aradene de turism, stim doar despre doi aradeni, sot si sotie plecati in Sri Lanka de la inceputul lunii decembrie, momentan nu se stie nimic despre acestia. 
Conform programului de zbor, acestia ar trebui ca in acesta noapte sa aterizeze pe aeroportul din Timisoara .

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Polivalenta aradeana in "haine" noi

Sala Polivalenta se modernizeaza - Virtual Arad News (c)2004Lucrarile la Sala Sporturilor "Victoria" sunt aproape de final, in urma acestora sala aradeana devenind una dintre cele mai moderne din tara. 
In urma unei vizite am constat mai multe noutati: in aceste ultime zile ale anului parchetul, achiztionat din Italia, este lacuit, iar noile porti de handbal vor fi montate. 
* Dupa cate se pare la bunul mers al remontului a contribuit intr-o mare masura firma aradeana ICIM, numele acesteia fiind inscris in cercul de la central terenu-lui. 
* O alta noutate este trasarea terenului pentru volei, desi orasul nostru nu are nici macar echipa de juniori. Poate din 2005 situatia se va schimba. Tot legat de sportul peste fileu, in holul Polivalentei troneaza scaunul de arbitraj. 
* Baschetul se va juca la panourile suspendate, cele mobile fiind trecute "pe linie moarta"
De altfel, acest sport va inaugura sala, BC ICIM avand in 3 ianuarie antrena-ment. 
* Prima competitie oficiala va fi insa rezervata minifotbalului, este vorba despre Cupa "Atletico", la care vor putea asista 1350 de spectatori, scaunele galben-albastre astepandu-i pe iubitorii de sport. 
* Chiar daca in aceasta perioada se afla in Italia, Stelian Vaduva (director DJS Arad) merita aprecieri pentru felul in care arata Polivalenta.

Dan Lazar - Agenda zilei

  • Zilnic, peste 700 de aradeni au apelat la Agentia de Voiaj C.F.R.

Sefa Agentiei de Voiaj - Silvia Caba anunta ca s-a cerut suplimentare de vagoane in timpul sarbatorilorPana in urma cu o zi, in sediul Agentiei de Voiaj C.F.R. nu aveai loc nici sa arunci un ac, cozile la ghiseele care vand bilete au fost imense.  
In perioada sarbatorilor de iarna, zilnic, peste 700 de aradeni au apelat la serviciile Agentiei. 
"Oamenii prefera sa vina la noi pentru ca e mai sigur. Isi cumpara bilet din timp, astfel ca nu trebuie sa-si mai faca griji in momentul in care intra in gara. In plus pentru cei care cumpara bilete dus-intors acordam o reducere de 10 la suta", ne-a declarat Silvia Caba, sefa Agentiei. 
Conform angajatilor Agentiei, cel mai bine s-au vandut biletele cu destinatia Moldova, cererile fiind atat de numeroase incat a fost necesara suplimentarea cu inca trei vagoane a trenurilor care pleca spre Iasi. 
Pe locul al doilea in topul destinatiilor favorite s-a clasat Sinaia, iar pe locul trei Bucurestiul. 
Comparativ cu anul precedent, numarul calatorilor a crescut cu cateva procente. 
Pe data de 31 decembrie, programul Agentiei va fi unul obisnuit, de la 8 la 20.

Diana Rotar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]