Vosdoci - Bisericuta din lemn - Virtual Arad County (c)2000

Catunul Vosdoci situat pe drumul dintre Halmagel si Luncsoara, la aproximativ 10 km de Halmagiu, are o biserica de lemn care poseda o frumoasa colectie de icoane pe sticla, expresie a artei populare din aceste parti. Vosdoci - Casa veche taraneasca - Virtual Arad County (c)2000

In anul 1755 satul inca nu avea biserica iar locuitorii frecventau biserica din parohia Banesti. Dupa un an este edificata o biserica de lemn cu hramul "Inaltarea Domnului". Faptul ca documente de la inceputul celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea  mentioneaza ca biserica ar fi fost edificata in anul 1820 nu pare a fi confirmat.
Insasi faptul ca in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea este semnalata prezenta la Vosdoci a zugravului Constantin sau un altul care realizeaza unele icoane de pe iconostas, intareste convingerea ca in aceasta perioada a fost inaltat locasul de cult. Dupa mai bine de sapte decenii, in 1860, vechiul locas de cult este Vosdoci - Gospodarie actuala - Virtual Arad County (c)2000inlocuit cu altul tot din lemn, impodobit cu pictura in 1870 de Ioan Demetrovici, asa dupa cum reiese dintr-o inscriptie sapata deasupra usii dintre pronaos si naos. "Aceasta Sfanta biserica s-a zugravit in anul 1870 iunie 20, cu cheltuiala Sfintei Biserici prin Gheorghe Popovici Kitor, Gheorghe Lucaci, Luca Gavril, Ioan Popovici, zugrav Ioan Demetrovici.

Prin drumul pe acesta vale pitoreasca, spre Luncsoara, patrundem de fapt printre culmile muntoase mai joase ale Bihorului.

Populatia acestor sate ca si cea din Brusturi si Sarbi are un port original, caracterizat prin tundre scurte si negre, in opozitie cu restul zonei Halmagiului unde barbatii poarta tundre lungi si albe.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]