Radesti - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Radesti - Hambarul vechi al satului "Galbanasul" - Virtual Arad County (c)2000La 2 km de Cil, pe drumul comunal 75, se gaseste micul sat Radesti.

La nr.125 se gaseste o cladire, unica in judetul Arad, "Galbanasul" care poarta si o placa comemorativa.

Cladita pe la 1878 si ulterior renovata, constructia a servit timp de decenii ca hambar al fondului de bucate al satului.

Anual taranii dadeau benevol o parte din recolta, pentru a avea o rezerva de bucate, fiind in acest sens constituiti intr-o asociatie care luase fiinta dupa groaznica seceta din 1863.

Radesti - Casa de factura veche - Virtual Arad County (c)2000Radesti - Biserica baptista - Virtual Arad County (c)2000In anul 1754 in Radesti exista o veche biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva" amplsata pe dealul bisericii, de unde in anul  1825 a fost mutata pe locul actualei biserici. A dainuit pana in anul 1926 cand a fost demolata, in locul ei fiind construita actuala biserica de zid, cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe"

In sat se mai pastreaza si cateva case de factura veche (la nr.132, 181), iar casa cu nr. 94 este de fapt un veritabil muzeu etnografic, unde sunt expuse o serie de obiecte specifice regiunii.

Tot aici se remarca si un stravechi cuptor taranesc.

Sus pe valea Radestilor, la nord de centru, se gasesc doua mori de apa.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]