Cil - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Satul Cil este situat pe malul stang al Crisului Alb, intre Almas si Bontesti.

Pana spre sfarsitul celui de-al doilea deceniu al secolului al XIX-lea, existau doua localitati cu acelasi nume, Cilul de Jos si Cilul de Sus. Cil - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2000
Conscriptia lui Sinesie Jivanovici mentioneaza ca in anul 1755 in Cilul de Jos exista o biserica de lemn cu hramul Cuvioasa Paraschiva"' era veche si nesfintita. In Cilul de Sus, nu exista biserica iar credinciosii frecventau biserica din satul vecin Radesti.
In anul1828, in Cilul de Sus, prin reglementarea urbariala, s-a unit cu satul Radesti.
In cilul de Jos, care in 1828 este mentionat in documente numai Cil, la 1829 este sfintita o biserica de lemn cu htamul "Cuvioasa Paraschiva", inlocuita in 1872 cu actuala de zid care pastreaza hramul celei vechi. 
La Cil atentia vizitatorului este retinuta de piata din centrul localitatii, care aminteste despre targul renumit de aici inca din secolul al XIX-lea frecventat in numar mare de catre locuitorii satelor din jur.

 

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]