Comlaus - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2002In centrul localitatii Santana se formeaza o bifurcatie de drumuri, unul ne duce inspre localitatea Caporal Alexa si altul care merge in direactia nord-est strabate Comlausul.

Fosta localitate a judetului, actualmente facand parte integrala din Comuna Santana, Comlausul se poate mandri cu bogate traditii istorice.

In conscriptia lui Sinesie Jivanovici de la mijlocul secolului al XVIII-lea aici este mentionata existenta unei vechi biserici de lemn cu hramul Comlaus - Centrul comercial - Virtual Arad County (c)2002"Inaltarea Domnului", credinciosii intentionand sa isi construiasca alta noua.

Inainete de anul 1693 popa Todor din Comlaus facea o insemnare pe coperta a treia a unui exemplar al "Cazaniei lui Varlaam", despre faptul ca a dobandit cartea cu prilejul stabilirii partii de monstenire legate de parintele sau, care poate si el a fost preot, dovada fiind faptul ca acest exemplar este lasat mostenire fiului sau, care i-a urmat la altarul bisericii din sat.

Aceasta insemnare manuscrisa ne intareste convingera ca biserica de leamn exista inca de la mijlocul veacului al XVII-lea.

In cea de a doua jumatate al secoului al XVIII-lea credinciosii isi edifica o biserica de zid cu hramul celei vechi.

In anul 1865 parohia cumpara iconstasul catedralei din Arad, cu iconae din 1790, datorate cunoscutului pictor aradean Stefan Tenetchi.

Comlaus - Strada principala - Virtual Arad County (c)2002Suferind mari stricaciuni in urma unui incendiu in anul 1903, credinciosii aveau de ales: ori sa repare vechiul lacas de cult, ori sa edifice o noua biserica.

In cele din urma ei aleg cea de a doua varianta.

In anul 1904 se deschide santierul noii biserici terminata in anul urmator cand, in ziua de 26 decembrie a aceluiasi an a fost sfiintita de episcopul Ignatie Papp.

Iconostasul vechii biserici a fost mutat in noul lacas de cult unde a dainuit pana in anul 1982 cand a fost inlocuit.

La primaria de odinioara a functionat pe la 1868 ca ajutor de notar tanarul Ioan Slavici. Comlaus - Ulita mica - Virtual Arad County (c)2002

La 3 noiembrie 1918 masele revoltate pun stapanire pe conducerea comunei, arestand notarul instituit de autoritatile austro-ungare.

Nici macar fortele de interventie trimise de la Arad nu l-au putut mentine pe acesta in post.

Masele romane din Comlaus au ales unul din primele Consilii Nationale Romane comunale din tot judetul.

In apropiere de actuala gara Santana, in anul 1953 au fost gasite urme ale dacilor liberi (sec III d.Hr.).

Sapaturile efectuate pe o ridicatura de pamant dreptunghiulara au scos la iveala trei bordeie dotate cu mult material ceramic specific dacic, alaturi gasindu-se si un cimitir cu morminte de incineratie dacica, cu cenusa conservata in urne.

La iesirea spre Olari, Comlausul adaposteste o puternica comunitate de rromi.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]