Belotint - Biserica veche - Virtual Arad County (c)2002Belotint - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002

Aflat pe malul stang al raului Mures, situat intre localitatile Chelmac si Lalasint, satul Belotint se afla in lunca Muresului si apartine comunei Conop (situata pe celalalt mal al raului). Acolo se poate ajunge cu un "brod" pe partea cealalta a Muresului.

Despre prima biserica de lemn a satului avem date din secolul al XVIII-lea, cand protosincelul Arsenie Radivoievici, in calitate de administrator al bisericii noteaza: "... noua, nesfintita, din barne, nelipita cu lut inca, trei ferestre, acoperita cu sindrila de stejar, pridvor de scandura de brad, curtea si cimitirul neingradite. Altar prost, Sfanta Trapeza din scandura de brad, cu trei icoane pe prestol, douazeci de icoane pe hartie, trei sfesnice de lemn; dvere, iconostas si strane, nu are. Carti are numai "Carte de invatatura". In pronaus are cristelnita; prapure cu chipul Nascatoarei si a Sfintilor Arhangheli".

Belotint - Scoala - Virtual Arad County (c)2002Belotint - Brodul - Virtual Arad County (c)2002Biserica se afla in cimitirul satului.

De la aceasta biserica, in colectia de vechi obiecte bisericesti de la manastirea "Sf. Simeon Stalpnicul" din Arad-Gai, se afla mai multe icoane executate de zugravul Filip care impreuna cu Nicolae, pe la 1782 se aflau pe Valea Muresului pictand biserica de lemn de la Seliste.

Biserica de lemn a fost inlocuita in primi ani a celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

La anul 1856 protopopul Ioan Taranu al Lipovei, sfintea actuala biserica de piatra, cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh".

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]