Chelmac - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2002Chelmac - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002De la Ususau, pe un drum comunal dupa 6 km ajungem in satul Chelmac, situat pe malul stang al raului Mures.

Drumul care duce la Chelmac trece printr-o regiune pitoreasca, datorita padurilor din jur care dau farmec si satului.

Conform unor traditii populare, locuitorii acestui sat ar fi venit din judetul Gorj, satul odinioara fiind asezat mai spre nord, nu departe de Mures, in apropierea drumului comunal, care duce la locul din care cu un pod plutitor (brod) se poate trece Muresul spre comuna Conop.

Despre biserica veche din Chelmac aflam din informatiile lui Arsenie Radivoievici din 1758, ca biserica era noua si avea hramul "Cuvioasa Paraschiva". In jurul anului 1800 biserica a fost vanduta satului Tisa din judetul Hunedoara, stramutarea ei facandu-se pe un pod plutitor. La cumpana celor doua veacuri a fost edificata din piatra actuala biserica, cu hramul celei vechi si sfintita in 1810 de protopopul Vasile Caracioni a Lipovei. De la biserica veche se mai pastreaza usile imparatesti si cele diaconesti, un chivot, o icoana a Maicii Domnului (1746) si o icoana cu Mantuitorul Iisus Hristos.

Ulterior satul s-a mutat mai inspre sud, datorita inundatiilor.

Chelmac - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002Langa drumul comunal care duce la Mures, la distanta de circa 2 km de centrul satului si la 1 km de albia Muresului se gasesc ruinele cetatii Chelmac.

Chelmac - Casa taraneasca - Virtual Arad County (c)2002Cercetarile istorice sugereaza faptul ca aceasta mica cetate dateaza din secolul al XV-lea, documentar fiind atestata abia in anul 1511.
Importanta militara a acestei cetati s-a evidentiat in timpul luptelor anti-otomane din perioada anilor 1550-1554.

Dupa o rezistenta eroica turcii reusesc sa cucereasca Lipova si localitatile inconjuratoare, intre care si cea de la Chelmac (sub stapanirea otomana ramane timp de patru decenii).

Ridicarea Tarilor Romane in 1595 impotriva jugului otoman ii aduce elberarea.

Dupa infrangerea de la Faget (13 august 1595) garnizoana otomana paraseste cetatea fara lupta, retragandu-se la Lipova. Se pare ca odata cu retragerea , turcii au minat cetatea.

Documentele ulterioare vorbesc despre unele incercari de reconstructie, dar fara rezultate.

Pana astazi s-au pastrat o parte din zidurile cetatii: fragmente de 1-4 metri inaltime, precum si urmele unor santuri de aparare.

Amatorii etnografi intalnesc in Chelmac un element specific: "laibarul de haba", frumos ornamentat cu motive populare florale, in forme originale.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]