Comandorul aviator veteran de razboi
Serghei Ciachir

Septembrie 1941 - tanar sublocotenentA face prezentarea unui OM si a vietii lui, atunci cand acesta este aviator si veteran de razboi pe ambele fronturi, mi-a parut o sarcina ce ar depasi puterile mele, fiindca este vorba despre prezentarea unei generatii de sacrificiu si a unei perioade nespus de framantate (si inca neinteleasa de multi, mai ales de cei din afara), a patriei noastre. Perioada modificata si rastalmacita dupa cum bateau vanturile istoriei. Dar riscul este ca toate cate le-am aflat si le-am trait sa ramana acoperite de valul uitarii sau nepasarii. Si mai exista riscul, asa cum s-a intamplat si se mai intampla, ca aceste fapte sa fie relatate cu o obiectivitate specifica perioadei respective, de oameni care n-au trait acel timp si nu au simtit fiorul zborului. Apoi intamplarea ca sunt nascut pe aceleasi meleaguri, desi cu vreo zece ani mai tarziu, ca am avut cinstea si fericirea de a cunoaste pe cativa dintre camarazii sai de la S.O. Av, cat si faptul ca zborul nu-mi este strain, m-au indemnat sa-mi asum acest risc ca pe o datorie.

Sergehi Ciachir s-a nascut la 12 septembrie 1917 in comuna Soldatesti, plasa Samasani, judetul Orhei, din Basarabia, dintr-o familie de preoti. Perioada framantata pentru acest meleag si pentru tara, cand armatele tariste intrate in debandada Revolutiei refuzau sa lupte, retragandu-se spre Ucraina, jefuind pe unde puteau, prin orase si sate. Tot in acest timp patriotii basarabeni, tinerii intelectuali si soldatii din regimentele acestei provincii organizau eliberarea ei de sub jugul rusesc. La solicitarea lor, pe 13 ianuarie 1918, a sosit la Chisinau cu un corp de armata generalul Ernest Brosteanu, ca sa protejeze populatia si depozitele militare care fusesera retrase din Moldova. In urma stradaniei acestor tineri intruniti in Sfatul Tarii, pe 27 marite 1918 Basarabia se alipeste la Romania. (Anul acesta se implinesc 85 de ani de la eveniment).

Capotajul unui Fleet, echipaj: instructor (italian) lt. Tranconi, elev S. CiachirTrait pe meleagurile orheiene ale razesilor renumiti ca aparatori ai Moldovei lui Stefan cel Mare, Serghei a crescut voinic si cu dragoste de tara, intretinuta prin povestile parintilor, ale invatatorilor si prin manifestarilor din zilele nationale. Acest spirit a fost dezvoltat in continuare de catre profesorii de la Liceul Alexandru Donici din Chisinau, liceu ce se afla chiar in cladirea Sfatului Tarii.

Dupa o perioada relativ linistita de la inceputul anilor treizeci, norii negrii s-au adunat deasupra Europei si a tarii. De altfel pericolul pe care-l prezenta hraparetul vecin din Rasarit, devenit si comunist, a plutit mereu asupra acestui teritoriu. Incursiunile din septembrie 1934 din judetul Ismail si de la Tatar Bunar (din sudul Basarabiei) a unor grupuri armate venind de la Odesa si carora li s-a pus capat de catre armata romana, tineau treaza in populatie constiinta fata de pericolul rosu. In tara se stia de aceste amenintari, desi nu se vorbea. Astfel Inspectia de intretinere CFR Chisinau a fost mutata la inceputul anului 1939 la Iasi. Au inceput concentrari ale rezervistilor. Pactul secret Ribentrop-Molotov de la 23 august (data fatidica!) se cunostea ca existent dar nu in amanunt…

Ultimul PZL de vanatoare, scoala de perfectionare GhimbavAstfel ca la terminarea acelui liceu cu traditie patriotica, optiunea absolventului Serghei Ciachir de a intra la scoala de ofiteri de aviatie a fost fireasca, cum a fost a multor tineri din generatia sa. Si aceasta cu atat mai mult cu cat in acel an numarul locurilor a fost marit (fata de anii anteriori), la 110. A intrat printre primii in septembrie 1939, odata cu inceperea celui de Al doilea Razboi Mondial. Dupa terminarea cursurilor teoretice, in iarna 1939-1940, in primavara au inceput zborurile in mod sustinut. Impartiti in trei escadrile, grupa de zbor a lui Sergiu avea ca instructor de zbor pe locotenentul aviator italian Troconi.

Grupa de zbor a lt. TronconiIn zorul de a scoate elevii aviatori pe pista (sub presiunea situatiei internationale), se treceau cu vederea conditiile pistei inundate, asa ca au inceput sa apara si nedoritele evenimente de zbor; astfel, impreuna cu instructorul sau, elevul Ciachir a trecut cu bine prin primul sau capotaj… A fost insa si raza de soare, cand, intr-o permisie (de 10 Mai), imbracat in uniforma alba a aviatiei, a venit intr-o vizita acasa: tanar, zvelt si inalt, elegant in uniforma de vara, a rasucit capul fetelor din Orhei si din Chisinau, trezind invidia fostilor colegi de liceu. Dar peste o luna, la sfarsitul lui iunie, avea sa vina jalea cea mai mare a Basarabiei. Ce a fost in sufletul tanarului ofiter este greu de spus sau de inteles de catre cei ce nu au trecut prin asa ceva…

Decembrie 1943, frontul de Est: intre 2 misiuni o tavaleala prin zapadaFire hotarata, desi aparent domoala, s-a indarjit sa-si insuseasca bine zborul care acum nu mai era un scop romantic si de visare ci un mijloc ce trebuia stapanit pentru a putea lupta cu dusmanul. In noianul de evenimente care a zguduit tara (abdicarea Regelui Carol II, crimele si rebeliunea legionara), zborurile si instructia au continuat mai asiduu astfel ca pe 10 Mai 1941 elevii din 1939 sunt promovati sublocotenenti aviatori. Promotie de razboi, promotie de sacrificiu. Peste aproape o luna ( 22 iunie) a inceput razboiul de dezrobire dar tinerii ofiteri aviatori, carora abia le crescusera aripile, nu erau inca pregatiti de razboi. Urmeaza, practic imediat, cursurile de perfectionare si trecerea de pe aparatele Fleet – 10 si IAR – 27 pe mai pretentiosul Nardi, apoi pe bimotoarele bombardiere Blenheim si Savoia si pe vanatorul PZL, urmeaza cursuri si scolarizari de trageri si bombardament, de zbor fara vizibilitate, alte specializari, si abia dupa doi ani vor fi trimisi pe front. (La scoala de perfectionare de la Ghimbav au avut printre excelentii instructori pe Protopopescu, pe Niculescu iar ca eseior pe Mihail Pavlovschi – un nume in aviatia romana).

Ghimbav 1941, Scoala de perfectionare, escadrila de Nardi-uriDupa absolvirea scolii de perfectionare Slt. Av. Ciachir a obtinut calificarile de pilot observatie si vanatoare, instructor de zbor, instructor de tir si bombardament aerian. Pe Frontul de Est a activat intre 6 septembrie 1942 si 1945 la Escadrila 19 Observatie, zburand pe avioane Fleet, Blenhiem, Fieseler „Storch” si IAR–39, participand la bataliile mai importante de la Cotul Donului si apoi de la Targu Frumos.

Despre taria de caracter, abnegatia si maiestria pilotilor care au indeplinit misiunile de observatie si de reglaje de tir ale artileriei, pe avioane invelite in panza si placaj, sub tirul concentrat al antiaerienei (avand viteza mica si repetate reveniri), sau sub atacul asupra-le a vanatorilor inamici, s-a inscris foarte putin. Graitor este faptul ca cele mai mari sacrificii le-au adus aceste echipaje!… Dar au mai fost si alte (alt fel de) misiuni pe care le-a facut (ca si alti camarazi) Slt. Ciachir -misiuni deloc usoare, de mare raspundere, si despre care oficial nu s-a vorbit: au fost misiunile pentru transportarea in teritoriu inamic al Prea-buna "dadaca" Fleet-10Gspionilor si sabotorilor. (Remarca: spre cinstea camarazilor aviatori si a celor de front, ulterior, in anii de opresiune, anchete, condamnari, acestia nu au desconspirat numele aviatorilor care au executat astfel de misiuni; asupra consecintelor ce ar fi urmat nu este cazul sa mai vorbim...) Apoi a urmat degringolada retragerilor si data de 23 august 1944.

In lupta pentru eliberarea Ardealului si in cele din Ungaria si Cehoslovacia a participat ajuns la gradul de lt. Aviator. A luat parte la batalia Budapestei, la fortarea raului Vah si altele, apartinand in Escadrila 11 Observatie, zburand pe IAR-39 dar mai apoi apartinand Flotilei II Vanatoare, zburand IAR-80… La fel majoritatii ofiterilor aviatori (cu participare din Est), in 1946 a fost deblocat cu gradul de capitan: profesie, idealuri, sperante se naruiesc…

Rostov, 1943, cu escadrila "116 Legatura", plecarea in misiune„Civilul” dar calitul de razboi Serghei Ciachir nu s-a dat batut insa. Fire optimista, mereu cu un zambet prietenos sau usor ironic pe coltul buzelor, s-a angajat in „munca de reconstructie a tarii”! La uzina Danubiana realizeaza ca inovatie o masina de taiat benzi de cauciuc, problema arzatoare care reducea timpul, dar mai ales inlocuia chinuitoarea munca manuala. Tot acolo rezolva problema echilibrarii turnurilor de depozit pliuri, care bloca finalizarea fabricatiei anvelopelor. Paralel se inscrie la ASE, la cursurile serale. Dar unele probleme „de principiu”, cu cei de la serviciu cadre, il obliga sa plece si sa lucreze la ITB si apoi la RATA. A indeplinit functii de tehnician, maistru, planificator, normator si inginer. Peste tot omenia, spiritul sau de precizie si constiinciozitate (insusit in aviatie), inclinatia sa spre solutii tehnice inedite l-au facut iubit de muncitori si de colegii de serviciu, respectat de catre „cadrele” de conducere ce se temeau de inteligenta sa si de replicile „nevinovate” cand era provocat, si care-i facea de hazul celor din jur.

Unele din solutiile sale tehnice au caracter anecdotic. Astfel la un moment dat a aparut criza segmentilor pentru motoarele Renault ale autobuzelor transportului public. Tehnologia prevedea ca pentru calitatea (rezistenta) corespunzatoare segmentilor, bucsele din care se confectionau sa fie imbatranite. Acest procedeu dura pe atunci 10-12 luni pentru ca nu se cunosteau metodele de „imbatranire” a fontei prin tratamente termice, iar timp de asteptat nu era, se oprea parte din transportul public din Bucuresti. Februarie, 1945 - in pusta ungaraMaistrul Ciachir a propus solutia salvatoare, dupa ce a facut cercetari si masuratori: sa se foloseasca stalpii de fonta care sustineu firele electrice ale liniilor de tramvai! Si asa stalpii de fonta s-au inlocuit cu stalpi din beton iar vechile autobuze Renault (de dinainte de razboi) au mai putut functiona o buna vreme. Odata insa (la RATA-ulterior IRTA, fiind), intransigenta sa i-a adus necazuri: la un concurs (tocmai de 7 noiembrie!) a refuzat sa declare fruntas un memebru de partid a carui singura calitate consta in a fi „bun de gura”! Atunci, pe motiv ca a luptat pe Frontul de Est (parca acest lucru nu se stia de la inceput), a fost „detasat” la Canal, la atelierul bazei de autobasculante. Aici, insotit permanent de „umbra” sa securista, umbla pe la ateliere, facand receptiile. Dar a trecut si asta…

In peregrinarile sale a avut treburi si pe la serviciul plan-productie a Centralei industriei usoare. Aici a intalnit o inginera agera si iute ca o albina si frumoasa de roiau in jurul ei toti inginerii si directorii - cu sau fara treaba. S-au cunoscut, s-au indragostit, s-au casatorit si au urmat ani nu usori de trai intr-o singura camera, chiar si dupa ce s-a nascut baiatul lor. Greu acest trai s-a asezat pe fagas normal, reusind sa-si construiasca un apartament. In anul 1979 Comandorul aviator Serghei Ciachir s-a pensionat, ca om stimat si sarbatorit de catre colegii si sefii sai.

Pe mare cu vedeta rapida, in vederea cunoasterii zonei patrularilor aeriene - 1943Inca din timpul serviciului fiind un apicultor „de sfarsit de saptamana” si deprins mereu cu un trai activ, incet-incet aviatorul pensionar si-a alcatuit o stupina (prisaca) ce acum ajunge la 50 de stupi, oferindu-i un „loc de munca” si satisfactii; ba, mai mult, a scris si publicat (Editura Ararat, 2001), „Apicultura practica”, o carticica demna de luat in seama, cum si activitatea sa de la Asociatia agricultorilor.

Dupa 1989, aviatorul veteran de razboi comandor Serghei Ciachir, decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautica clasa Crucea de Aur, cu Ordinul Coroana Romaniei (dar si Steaua RPR), impreuna cu o parte din fostii sai camarazi de la scoala de ofiteri de aviatie, promotia 1941, a infiintat Asociatia Nationala a Cavalerilor Ordinului Virtutea Aeronautica (ANCOVA), in cadrul careia se intalnesc spre a-si aminti faptele vietii lor de aviatori (de razboi si pace). Aflandu-se spre al 86-lea an al vietii sale, ramas harnic, sociabil si optimist, ii urez acestui OM care a reusit sa invinga necazuri si ostilitati, sanatate si multi ani buni!

Ing. (av.) Vitalie Dragutan

August 1943 undeva in pustietatile rusesti, starter„Orizontul Aviatic” se alatura aprecierilor si urarilor facute D-lui Comandor av. (r) Sergei Ciachir. Iata acum si cate ceva semnificativ din dialogul purtat cu dl. Comandor:
- Ce este specific misiunilor pe care le-ati indeplinit?
- In general misiunile de descoperire a obiectivelor inamice si reglare a tirurlui artileriei inamice nu sunt spectaculoase dar sunt foarte periculoase pentru avionul si echipajul ce le executa. Daca un pilot de vanatoare poate usor evita anumite obiective (tancuri, artilerie) si in special concentrarile de antiaeriana, la obiective, aceste reale pericole revin misiunilor noastre si avioanelor de viteza mica, aproape neinarmate si obligate a survola repetat obiectivele ce riposteaza puternic; daca adaugaam si pericolul vanatorii inamice pentru care avionul de observatie ori reglaj devine un moft, o tinta banala si lipsita de protectia propriei vanatori, va puteti imagina gradul de risc si rata de sacrificiu la care eram supusi.
- Ne dati un exemplu?
- Da, de risc si reusita. In aprilie 1945 zburam cu IAR-39 de pe Piestany, Cehoslovacia, unde trupele romane se bateau pe raul Vah si unde germanii mentineau o rezistenta acerba. Misiunea era sa descopar si sa localizez doua baterii germane care tineau efectiv pe loc atacul repetat al infanteristilor nostri, bateriile situate sub o contrapanta dincolo de rau neputand fi localizate prin observatia terestra. Avion, pilot, observator, mitralior, o harta amanuntita a zonei - decolam, iar infanteria noastra simuleaza un atac spre a porni focul bateriilor in cauza. Ceea ce se si intampla si astfel le localizam si transmitem prin radio coordonatele precise. Apoi supraveghem, urmarim tirul artileriei romane, corectam putin prin radio si acele baterii inamice sunt complet spulberate; infanteria noastra a pornit la atacul (ce se va dovedi victorios) iar avionul a pornit spre casa… Sa va mai spun ce multumiti si bucurosi eram? Am salvat atatea vieti de soldati iar noi ne-am pastrat-o, si de data aceea, pe a noastra.

O. A.

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 7, Mai 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !