Stirile Zilei
Vineri, 22 mai 2009
Stirile TVA aici
  • CET-ul are asigurat carbunele pentru iarna

Incepand cu luna august CET-ul se va aproviziona cu carbune pentru iarnaAradenii pot sta linistiti, deoarece in iarna anului 2009-2010 vor avea caldura.
Directorul CET-ului, Cornel Secianschi, s-a aflat in aceasta saptamana la Targu Jiu pentru a semna cu reprezentantii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) o anexa a contractul de livrare a carbunelui. „In luna august vom primi primul transport de carbune. In total vor fi 550 de mii de tone. Partea buna este ca desi primim carbunele in luna amintita, trebuie sa il platim abiat la sfarsitul lunii noiembrie”, afirma directorul.
Daca in ceea ce priveste carbunele reprezentatii CET-ului nu isi mai fac probleme, nu inseamna ca societatea sta prea bine. Conturile le sunt in continuare blocate, desi exista o hotarare judecatoreasca pentru deblocarea lor. Conducerea societatii a instiintat bancile despre aceasta hotarare, insa nu se poate face nimic pana nu au acordul executorului angajat de firma de recuperare. Cornel Secianschi afirma ca i-a dat in judecata pe fostul director general si pe cel economic de la SNLO Oltenia, deoarece acestia au incheiat un contract de recuperare a datoriilor CET fara a informa partea aradeana.

Dupa divizare vin banii
Cand se va finaliza divizarea (prin toamna), CET-ul va primi fonduri nerambursabile. Aceste fonduri nu au putut fi primite pana acum, deoarece societatea, pe langa CLM, mai are si alti actionari. Iar unul dintre criteriile de acordare a fondurilor se refera la faptul ca societatea trebuie sa apartina in totalitate Consiliului local. „In urma divizarii, una dintre societati va apartine 100% Consiliului local. Se va face trecerea din domeniul privat al Primariei in domeniul public”, declara Cornel Secianschi, directorul CET. Dupa ce va trece in subordinea municipalitatii, se vor accesa aproximativ 20 de milioane de euro, bani cu care unitatea va fi modernizata si va fi adusa la normele Uniunii Europene.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Ambulanta asteapta salvarea

Roberto Schill sustine ca blocarea angajarilor ar putea duce la inchiderea unor substatii de ambulantaOrdonanta de urgenta care blocheaza angajarile ar putea inchide substatiile de ambulanta.
Roberto Schill, managerul Serviciului de Ambulanta Judetean Arad, spune ca una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta unitatea este ordonanta de urgenta a Guvernului 34/2009, care blocheaza toate posturile vacante sau care se vacanteaza. Aceasta ordonanta ar putea sa desfiinteze mai multe substatii de ambulanta din judet.
„In ceea ce priveste municipiul, ne straduim si reusim sa asiguram o permanenta, dar in judet avem personal angajat strict cat sa asiguram permanenta. In cazul in care unul dintre soferi sau dintre asistenti ar pleca, am fi nevoiti sa inchidem substatia de ambulanta”, declara Schill. Motivul principal il reprezinta faptul ca, odata ramasa fara personalul necesar, substatia nu mai poate face angajari. Si nici nu mai poate functiona, deoarece, conform legislatiei Casei Nationale de Asigurari, unde nu exista permanenta, nu se mai acorda fonduri si se inchide substatia.

O singura solutie
In cazul in care unul dintre cadrele angajate la Serviciul de Ambulanta isi da demisia, exista o singura solutie pentru ca substatiile sa nu se inchida: interventia Ministerului Sanatatii. „Din pacate, ordonanta guvernamentala nu ne ofera nicio portita de scapare pentru a tine substatiile deschise. Daca ajungem in asemenea situatii, vom face demersuri la Directia de Sanatate Publica, cei de aici vor contacta mai departe Ministerul Sanatatii, si, eventual, aici se poate da o derogare de la ordonanta. Insa posibilitatile ca noi sa primim o derogare sunt foarte mici”, mai spune Schill.

Derogare pentru medici
Singurele cadre care pot fi angajate in cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean Arad sunt medicii. Numai ca, in pofida faptului ca au fost nenumarate concursuri de ocupare a posturilor (ultimul chiar in martie), nu exista concurenti. „La ultimul concurs, derulat la nivel national, din cele patru posturi disponibile pentru judetul Arad au fost ocupate doar doua. Pentru celelalte doua nici nu am avut candidati”, spune Roberto Schill. Cauza principala pentru care nu sunt ocupate posturile de medic pe ambulanta nu o reprezinta salariul, ci, in special, programul de lucru, care este foarte solicitant.
„Fata de salariile medii din Romania, un medic de ambulanta castiga destul de bine. Cu toate acestea, nu putem sa ocupam posturile. Programul incarcat si stressul la care sunt supusi medicii de pe ambulanta ne duc in situatia de a fi cu personalul la limita”, adauga managerul serviciului.

A. G. - Jurnal Arad

  • Primaria Arad este invitata de Pro Urbe sa marcheze o premiera europeana in municipiu

Presedintele Asociatiei Pro Urbe - Buda Bujor solicita Primariei sa introduca in circuitul turistic si o veche statie de colectare si transport a apelor menajerePresedintele Asociatiei Pro Urbe, Bujor Buda, aduce in atentia municipalitatii un alt obiectiv istoric al Aradului. „Va semnalez existenta unei importante marturii aradene de prioritate europeana, singura intr-o stare buna si cu posibilitati de restaurare si vizitare”, scrie Bujor Buda intr-o adresa catre Primaria Municipiului. Este vorba despre o statie de colectare si transport a apelor menajere, care ar putea constitui un obiectiv turistic de prima importanta, situat in centrul orasului.
Iata povestea acestui obiectiv: Intre anii 1894-1896, pe vremea primarului Gyula Szalacz, in Arad se realizeaza cea mai ampla actiune de modernizare a alimentarii cu apa potabila si implicit a canalizarii. Se construieste Uzina de Apa nr. 1, Castelul de Apa, retele de alimentare si de canalizare. Canalizarea ce cuprindea orasul de atunci, avea o retea de 18 km, conducte din bazalt englezesc, considerate „fara moarte”. Executantul lucrarii, participant la licitatie, a castigat, iar dupa probe tehnologice pe durata a 6 luni, in 15 noiembrie 1896 inaugureaza punerea in functiune oficiala a intregului sistem, alimentare, canalizare si tratare.
Pentru partea de canalizare, firma realizeaza in premiera europeana sistemul Shonne de colectare si transport a apei menajere, avand ca agent de vehiculare aerul comprimat furnizat central de Uzina nr. 1 din strada Ineului. Scurgerea apei menajere spre statia de epurare, in sistemul - dinti de fierastrau - era asigurata de 14 puncte de colectare si transvazare cu aer comprimat. Printr-un miracol, un singur punct de colectare s-a pastrat intr-o stare aproape completa si este situat intre bulvardul Revolutiei si strada Crisan. Hornuri de aerisire si evacuare a gazelor mai sunt pe strada Marasesti, pe strada G. Cosbuc si la punctul amintit mai devreme. Sistemul Shonne functioneaza pana in 1968, cand aerul comprimat se inlocuieste cu pompe.
„Inchei rugandu-va sa tineti seama de cele semnalate si cu ocazia lucrarilor de reabilitare a liniilor de tramvai din zona, sa dispuneti lucrarile necesare de restaurare, marcare cu o placa comemorativa si includerea in circuitul turistic municipal. Cu aceasta ocazie rog Primaria Arad sa marcheze la Podgoria, cu o placa comerativa, existenta incepand cu 1913 a capatului de linie si a garii terminus pentru trenul electric aradean, printre primele de acest fel din Europa”, incheie presedintele Pro Urbe.

Dana Mirea - Observator

  • Seceta a distrus culturile de pe zeci de mii de hectare

Foarte multe culturi de floarea soarelui din judet au fost distruse de secetaSeceta a facut ravagii in judetul Arad.
Conform informatiilor furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii, peste 50% din cele 350.000 de hectare de teren cultivat au fost calamitate in proportie de peste 50%, in timp ce restul culturilor au fost lovite de seceta in mai mica masura.
Cel mai mult sufera culturile infiintate primavara, pe terenurile arate dupa ce a trecut dezghetul, in aceasta situatie fiind peste 100.000 de hectare. Zone cele mai afectate sunt Zimandu Nou, Livada si Santana. Specialistii sustin ca situatia este mult mai rea decat anii trecuti. Daca pe vremea comunistilor sistemul de irigatii ii ajuta pe agricultori in lupta cu seceta, suprafetele care pot fi irigate au scazut de la un an la altul.
Inainte de Revolutie, in judetul Arad se irigau aproximativ 29.000 de hectare, la sfarsitul anilor 90 suprafata irigabila s-a redus la 18.000 de hectare, pentru ca in momentul de fata sa existe contracte semnate doar pentru 8.520 de hectare, dintre care luna aceasta au fost irigate doar 2.000. „La Fantanele si Peregu Mare exista doua organizatii ale udatorilor, care sprijinite fiind printr-un program al Ministerului Agriculturii au semnat contracte pentru irigarea unei suprafete de 8.520 de hectare. Situatia este departe de a fi imbucuratoare. Merg periodic pe la primariile din judet, stau de vorba cu oamenii si constat ca sistemele de irigatii au fost distruse, iar canalele sunt colmatate. Singura solutie ar fi ca producatorii sa se implice”, ne-a declarat Traian Vlaicu Hergane, directorul coordonator al sucursalei Arad a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare.
O alta problema cu care au inceput sa se confrunte aradenii este lipsa apei potabile. In multe zone, apa din fantani a scazut ingrijorator de mult, iar din cauza ca agricultorii folosesc apa de la retea pentru irigat, proprietarii a sute de gospodarii se trezesc in fiecare zi ca robinetele le-au secat.

Sase luni de infern
Daca culturile din judet au fost distruse in mare parte de seceta, nici prognoza pe urmatoarea perioada nu este deloc imbucuratoare. Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca seceta se va inteti, iar temperaturile vor creste peste media normala. Inca din iunie, vom avea parte de temperaturi de peste 35 de grade, iar cantitatea de precipitatii va fi sub minimele normale, cu exceptia regiunilor centrale si de sud-vest, unde sunt posibile caderi de grindina. In august, maximele vor ramane cam aceleasi, dar noaptea termometrele vor cobori sub 20 de grade. Ploile vor fi extem de putine, seceta urmand a-si face de cap si in lunile septembrie si octombrie. Cele mai afectate vor fi culturile de paioase si porumbul, iar vremea uscata va favoriza aparitia daunatorilor.
La nivel national, la Ministerul Agriculturii au sosit raportari ca peste un million de hectare sunt afectate de seceta in proportie de peste 50%.

Teperaturi mari si ploi putine
In saptamana care urmeaza, meteorologii de la Timisoara anunta ca temperaturile vor creste la Arad, ca vor cadea ploi locale, de scurta durata, dar insuficiente pentru a acoperi deficitul de apa din sol. „La noi nu se fac prognoze de lunga durata. Va pot spune ca vineri noaptea si duminica noaptea sunt asteptate ploi locale, de scurta durata, cu un debit de 5-10 litri pe metru patrat. E foarte putin, pentru ca, in aceasta perioada in zona Aradului, niste limite normale ar presupune 65 de litri pe metru patrat”, sustine meteorologul Mioara Sisu.
In ceea ce priveste temperaturile, in urmatoarele sapte zile va fi sufocant. „Se vor inregistra temperaturi mai ridicate fata de normal. La mijlocul lunii mai ar trebui sa fie in jur de 23 de grade Celsius, dar maine (n.r.- astazi) vor fi 32 de grade, urmand ca in urmatoarele zile temperaturile sa coboare la 27-28 de grade”, mai spune Mioara Sisu.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Mesteri germani au facut un clopot cu glas de cristal pentru biserica ortodoxa din Olari

Biserica ortodoxa din Olari se poate mandri cu un clopot nou fabricat manual in GermaniaMisiunea unui preot in ziua de azi e mult mai complexa decat s-ar parea la prima vedere. Cine crede ca totul se rezuma doar la o slujba de sarbatori sau liturghie duminicala - se inseala. Scurtul dar pilduitorul dialog pe care care
l-am avut cu tanarul si dinamicul parinte al comunitatii ortodoxe din Olari, Calin Dragos - ne-a facut - in pofida acestui scurt rastimp, sa reconsideram lucrurile, sa le reasezam in functie de importanta lor in sufletul si viata noastra. Sfarsitul acestei convorbiri duhovnicesti s-a terminat in turla frumoasei biserici ortodoxe, admirand noul clopot fabricat manual in Germania si care intregeste prin tonalitatea sa unica, celelalte dangate ale clopotelor existente.
Mai rar sau din ce in ce mai rar vezi un „preot de tara” - expresia e perimata - adevarat, mediator neclatinat al neputintei omenesti catre spatiul divin. Cum dureros de multe exemple contrazic aceasta, cu atat mai mult - omul din fata noastra, preotul Calin Dragos contrazice drastic linia decadenta din randul oamenilor in sutana. Nu credeam ca mai exista preoti cu sufletul deschis catre Dumnezeu care chiar cred in misiunea lor, intelegandu-si rostul trudnic pe pamant prin veghea permanenta si speciala pe care o au asupra credinciosilor. Parintele din Olari este omul care-ti da un sfat bun si-ti insenineaza sufletul fara sa ceri, vorbindu-ti mereu in pilde, zambind, (re)curatindu-se odata cu cel pe care-l tamaduieste sufleteste. Cel mai bine se simte in spatiul sau de lucru duhovnicesc, biserica - locuinta sa de suflet. „Sunt multe bucurii dar si mai multe tristeti legate de aceasta truda duhovniceasca... Vremurile de azi, pline de rele vazute si nevazute au scos omul din biserica si sufletul din linistea lui, aruncandu-l in ispite si incercari peste masura. Este rolul nostru, al preotilor, sa aducem lumina acolo unde este indoiala, boala si intuneric. Cel mai trist este cand vezi biserica goala... Nici macar sfanta liturghie nu aduna prea multi credinciosi si acest lucru doare...” Totusi, parintele Dragos este un luptator, asa cum cere misunea oricarui ostas al Domnului. „Stau de vorba cu oamenii, le ascult pasurile, dar inainte de asta i-am invatat sa-si deschida sufletul, sa considere biserica usa deschisa a Domnului spre sufletul lor, al celor care au nevoie de El. Si cine nu are nevoie de Dumnezeu?!”.

Familia Perner face clopote de peste 300 de ani
Parintele nu ne-a chemat, insa, pentru astfel de discutii lungi si „grele”, ci ca sa ne arate - cu ochii stralucind de bucurie noul clopot adus din Germania, cel care completeaza atat de fericit celelalte tonalitati ale clopotelor din turla bisericii. „Am avut nevoie de inca un clopot care sa sune altfel decat celelalte, dar care sa le si completeze, astfel ca atunci cand se trag toate - sunetele se imbina armonios, iar rezultatul sonor este superb. Sufletele sunt miscate de armonia sunetelor, iar clopotele, atunci cand sunt bine armonizate - ajung sa strapunga gheata inimii. Uneori, dangatul clopotelor te infioara si iti aduc aminte de cer... Aveam de gand sa mai aduc un clopot, dar unul cu totul special, asa ca am particpat in luna aprilie la Targul bisericesc din Bucuresti; am reusit sa intru in legatura, printr-o adresa cu un fabricant celebru din Germania; familia lui Rudolf Perner din Passau face clopote din generatie in generatie de peste 300 de ani! Nu am mai stat pe ganduri, m-am dus pana in Germania si am vazut cu ochii mei cum a luat nastere clopotul care acum rasuna atat de frumos pentru Olari!” Promitem o poveste de exceptie a clopotelor ce se nasc din mainile acestui neamt, devenit tot mai cautat in Romania si care a lasat deja clopote pentru eternitate in manastiri renumite din tara, acum, iata si la Olari! Am vazut pe... telefon filmul nasterii clopotului din fata noastra si putem spune, fara exagerare ca aparitia lui din lava incandescenta e urmarita de mesteri cu cea mai mare incordare, precum nasterea unui copil!
De adaugat ca banii pentru clopot au fost donati de Marius Stefan Musca, fiul cel mare al primarului din Olari.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]