Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Miercuri, 18 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Peste 8.000 de aradeni nu au loc de munca

De la inceputul anului peste 3000 de aradeni si-au pierdut locul de muncaRata somajul atinge cel mai mare nivel din ultimii ani, respectiv 3,9%
La nivel de Arad, rata somajului a atins cote de neimaginat din pricina restructurarilor colective de personal, desfasurate de la inceputul lunii octombrie, anul trecut, si preconizate pana in luna mai a acestui an. La finele lunii februarie, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad a totalizat nici mai mult nici mai putin 8.368 de someri, in judet si municipiu. Cu o rata a somajului de peste 3,9 %, Aradul se claseaza printre judetele „fruntase“ la capitolul someri si, prin numarul mare de concedieri preconizat pentru perioada urmatoare, rata se indreapta vertiginos spre depasirea nivelului de 4,0%.
La nivel de tara, rata somajului inregistrat in luna februarie a fost de 5,3%, fata de 4,9% in luna ianuarie 2009 si 4,2%, in aceeasi luna a anului 2008. Numarul total al somerilor din evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 477.860 de persoane, din care 207.574 sunt femei. Cu o rata a somajului ce creste amenintator de la saptamana la saptamana apropiindu-se de un nivel de 4,0%, Aradul se numara printre judetele cu numar mare de persoane fara loc de munca.
La finele anului 2008, cand criza isi spunea deja cuvantul, in Arad existau peste 6.500 de someri fata de situatia de la finele anului 2007, cand era totalizat un numar de 4.900 de someri, aproape jumatate din numarul actual. De la inceputul acestui an, peste 3.000 de aradeni si-au pierdut locul de munca. Din pacate, din pricina masurilor de concediere pe care multi angajatori le adopta pentru a-si salva companiile de „taifunul“ deficitului financiar, numarul somerilor va creste. Situatia de 8.368 de someri, existenta in evidenta AJOFM Arad, releva anumite aspecte ingrijoratoare referitoare la conditia persoanelor fara loc de munca, iar segmentele in care au fost inregistrate cele mai multe restructurari de forta de munca nu fac decat sa confirme ca industria este cel mai afectata.
Din numarul total de someri, 4.661 provin din mediul rural, unde reorientarea profesionala si posibilitatile de a gasi un nou loc de munca sunt reduse. „Din cei 8.368 de someri, 3.707 provin din mediul urban iar din total, 3.780 sunt femei. De asemenea, din totalul persoanelor fara loc de munca, 3.708 sunt persoane care au trecut de varsta de 45 de ani“, sustine Mihaela Jude, inspector comunicare AJOFM Arad. Din cele peste 8.000 de persoane fara loc de munca, 907 reprezinta categoria persoanelor sub varsta de 25 de ani, 1.579, persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani si 2.174, cele cu varste intre 35 si 45 de ani. Din pacate, dupa depasirea pragului de 45 de ani se pare ca situatia se inrautateste, fapt demonstrat de cei peste 3.700 de someri din aceasta categorie.
Sectoarele economice din care cele mai multe companii au renuntat la forta de munca sunt industria auto, un sector din care de la o saptamana la alta numarul concediatilor crestea cu alte zeci de persoane, industria fabricarii de mobilier, cea de calculatoare, constructiile si industria textila.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Banda suplimentara la coborarea de pe podul Decebal

Primaria Arad doreste suplimentarea cu inca o banda de circulatie a coborarii de pe podul DecebalPrimaria incearca sa gaseasca o solutie pentru ambuteiajele care se creeaza la coborarea rampei de acces pe podul Decebal, dinspre zona centrala a municipiului. Podul Decebal reprezinta principalul mijloc de traversare a raului Mures pentru accesul inspre zona centrala respectiv dinspre zona centrala spre Micalaca. Intersectia dintre b-dul Dragalina si strada N. Balcescu preia mare parte din traficul rutier de tranzit (vehicule cu masa autorizata mai mica de 3,5 t) dinspre Timisoara spre Nadlac si Oradea, astfel incat traficul este sufocat.
In scopul cresterii fluentei traficului rutier, a eliminarii stocajelor auto de pe podul Decebal si pentru scaderea poluarii datorate stationarii prelungite a vehiculelor la traversarea intersectiei sus amintita, primaria considera ca se impune amenajarea unei benzi suplimentare, de virare la dreapta, la coborarea rampei de acces pe pod, care va avea menirea sa preia vehiculele ce doresc realizarea acestei manevre, decongestionandu-se astfel traficul pe podul Decebal. Valoarea unei astfel de investitii variaza intre 229 000 de euro si 296 000 de euro, in functie de varianta aleasa.
Conform proiectului, banda de viraj dreapta va avea lungimea de 121,00 m, latimea de 3,50 m fiind incadrata de un trotuar, in lungime de 119,00 m, cu latimea de 1,50 m. In zona intersectiei va fi prevazuta o insula pentru separarea celor doua fluxuri de vehicule (directia inainte si viraj dreapta), latimea benzii de virare la dreapta in zona insulei de separare va fi supralargita la 5,50 m. Pe B-dul General Dragalina banda de viraj dreapta va fi continuata cu o pana de racordare in flux in lungime de 17.50 m, scopul acesteia fiind sa creasca siguranta traficului in intersectie si fluidizarea fluxului de vehicule care realizeaza aceasta manevra.
Pentru realizarea benzii suplimentare, este necesara largirea rampei de acces pe podul Decebal, rampa actuala fiind in vecinatatea pistei de atletism a liceului Moise Nicoara. Pentru a nu afecta pista, proiectantul propune ca solutii tehnice de consolidare 2 variante: realizarea unei umpluturi din balast armat sau realizarea unor ziduri de sprijin de greutate, din beton armat.
Pentru siguranta circulatiei a fost necesara proiectarea de panouri protectie pietonale pe bordura ce separa carosabilul de trotuar pe o lungime totala de 100,00 m, pe partea dreapta a trotuarului repozitionat fiind prevazut parapet pietonal in lungime de 105,00 m.

Flavius Ghender - Observator

  • Aradul, rezerva pentru Timisoara

Comandantul Aeroportului Arad- Dan Balacel anunta preluarea temporara a unor curse de pe Aeroportul din TimisoaraAeroportul aradean va prelua cursele Wizzair care foloseau pistele din orasul invecinat.
O cursa Wizzair, care ar fi trebuit sa plece marti seara de la Timisoara spre Barcelona, a fost anulata, dupa ce avionul s-a lovit de bucati de asfalt care a fost decopertat de pe pista aeroportului ce a intrat in reparatii. In urma acestui incident s-a decis ca aeroportul din Arad sa preia pe timpul reparatiilor efectuate la pista aeroportului timisorean, cursele companiei Wizzair.
Hotararea a venit ca urmare a faptului ca aeronavele mai grele de 50 de tone nu vor putea decola si ateriza pe aeroportul din Timisoara in perioada in care se efectueaza reparatii, cea mai afectata fiind compania Wizzair care opereaza cu avioane Airbus 320. Se asteapta ca reparatiile la pista sa dureze aproximativ sapte zile. Oficialii aeroportului din Timisoara au declarat ca cei de la Wizzair fusesera informati ca pista se afla in reparatii.

In asteptare
Marti seara, aproximativ 140 de oameni ce trebuiau sa ajunga de la Timisoara la Barcelona, au ramas blocati in aeroport timp de mai bine de sase ore dupa ce aeronava Wizzair s-a lovit de bucati de asfalt de pe pista aeroportului timisorean, iar zborul nu s-a mai putut efectua in conditii de siguranta. Pasagerii cursei Timisoara-Barcelona au fost adusi la aeroportul din Arad, cu mai multe autocare, de unde au decolat spre Spania.

I. C. - Jurnal aradean

  • Varstnicii de la Centrele de Zi din Arad nu vor fi taxati

Varstnicii care frecventeaza centrele de zi nu trebuie sa plateasca taxa vehiculata de 20 de leiVarstnicii care frecventeaza centrele de zi de pe raza municipiului Arad isi pot lua o grija: taxa de 20 de lei, care se vehicula ca ar putea fi introdusa pentru membrii centrelor a fost retrasa. Persoanele varstnice nu vor mai trebui sa suporte aceasta taxa, care a reprezentat doar o masura de criza, pana la aprobarea bugetului. Astfel, sistemul de desfasurare al activitatii in centrele de zi va ramane acelasi.
“Avand in vedere situatia financiara a intregii tari si faptul ca in anii trecuti s-au majorat pensiile, astfel incat destul de multi pensionari au pensii apropiate de 1000 de lei si in acelasi timp, tinand seama ca in alte municipii, in centrele de zi se percep niste taxe, uneori fixe, alteori cate 1% din pensii, am facut si noi un sondaj de opinie printre varstnicii nostri, daca ar fi de acord sa contribuie cu o suma de bani lunar. Majoritatea a raspuns afirmativ la aceasta propunere, dar conducerea Primariei si Consiliul Local au decis ca nu mai ecazul sa introducem aceasta taxa, deoarece avem deja o transparenta a bugetului, care ne permite sa continuam fara introducerea ei. Astfel, aceasta taxa a ramas doar la nivel de sondaj de opinie”, ne-a declarat Etelka Nagy, director Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara Arad.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Comuna Bata - prima dintr-o salba de asezari aproape milenare

Ca atestare documentara localitatea Bata a fost pomenita pentru prima data in anul 1367Asezata in Lunca Muresului, la marginea Podisului Lipovei, la o distanta de 67 de kilometri de municipiul Arad - dupa cum ne precizeaza un documentat ghid local, comuna Bata are o suprafata de circa 8500 ha.
Peisajul din jur este de o frumusete deosebita, lucru recunoscut de toti cei care, manati spre diverse alte destinatii, trec prin aceasta localitate.
De comuna Bata - care este sat resedinta de comuna mai apartin satele Bulci, Tela si Bacaul de Mijloc.
Dupa ultimul recensamant comuna are peste 1.230 de locuitori, in covarsitoare majoritate romani si putini unguri si romi. Acum, dupa cum sublinia primarul Ion Micurescu, comuna are o populatie usor imbatranita, revenirea tinerilor si ramanerea lor in locurile natale fiind posibila numai daca se va inregistra o anumita crestere a oportunitatilor locale, in speta a numarului locurilor de munca, precum si prin imbunatatirea si usurarea conditiilor (zilnice) de trai.
Ca atestare documentara, Bata a fost pomenita pentru prima data in anul 1367, fiind devansata cu peste o suta de ani de satul Bulci care a fost atestat documentar pe la 1214. Cu circa sase decenii dupa, pe la 1427 s-a gasit si prima atestare documentara a localitatii Tela iar satul Bacaul de Mijloc fiind cunoscut ca asezare abia pe la 1717.
Asa se explica si existenta in zona a unor obiective turistice care ar putea intra in orice circuit turistic European care se respecta, cum ar fi ruinele unei Abatii din secolul XIII si Castelul Mocioni - cu parcul inconjurator, de la inceputul secolului XIX. De asemenea, se poate aminti ca in cimitirul satului se afla mormantul generalului revolutionar maghiar Gaal Laszlo, mort aici pe la 1850, pe vremea cand se afla in refugiu, monumentul de marmura fiind ridicat cu cateva decenii mai tarziu, pe la 1883.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]