Bata - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001Comuna Bata - atestata documentar din anul 1367 este situata in partea de sud-est a judetului, la o distanta de 65 km deBata - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001 municipiul Arad si la 31 km de Lipova (orasul cel mai apropiat.).

Teritoriul comunei ocupa o suprafata de 83,2 km patrati, cu un relief variat (ses si dealuri) este strabatut de raul Mures.

In componenta comunei intra satele Bata - satul de resedinta, Bulci, Tela, Bacaul de Mijloc. Fata de resedinta comunei, cel mai indepartat este satul Bulci la 7 km iar cel mai apropiat este 'I'ela la 5 km.

In cimitirul de jos al satului, in anul 1758 a fost consturita o biserica de lemn, de dimensiuni reduse si prevazuta deasupra pronaosului cu un turn clopotnita. Usile imparatesti au fost executate in 1766 de Eutimie Popovici din Capalnas. La 1878 aici a fost construita o biserica de piarta cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" sfintita in 1879 de episcopul Ioan Metianu al Aradului. In 1890 biserica de lemn a fost donata de familia lui Iosif Brafnariu din Bata credinciosilor satului Monorostia de peste Mures. Actuala biserica afost construita din caramida intre 1939-1947, dupa planurile arhitectului Silvestru Rafiroiu si are hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel".

Drumul de interes local Arad - Bata face legatura comunei cu resedinta judetului, iar pe calea ferata la 6 km se afla statia Batuta.

Bata - Case vechi - Virtual Arad County (c)2001In cadrul comunei exista un numar de 3 statii de autobuze, transportul cu mijlnace auto asigurand legatura cu municipiul Arad si orasul Lipova.

Populatia comunei  in jur de 2500 locuitori, din care majoritatea lucreaza in agricultura.Bata - Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2001

In comuna Bata unde se intalnesc cele doua drumuri pornite de la Ususau, gasim cateva case deosebit de valoroase din punct de vedere etnografic.

Intre acestea, la nr. 274 se pastreaza o casa de lemn cu tinda, lucrata in intregime cu toporul, acoperita cu paie, asezate pe coarne; cladirile gospodaresti anexe sunt de asemenea specifice timpului.

Tot la Bata, in portul popular femeiesc sunt caracteristice elementele: salba de bani pe cap, spacel cu "pui tabla" (flori mari), oprege, iar la barbati cojocul rosu.

De la Bata la Birchis, la mici distante unele de altele, se insira satele Tela, Bacaul de Mijloc, Ostrov si Virismort, a caror strada principala este axata de-a lungul soselei.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]