Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia: "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!"

Sambata, 14 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Accidente, tamponari, o viata pierduta, nervi, trafic greu - a venit iarna!

Vremea rea a produs si numeroase accidenteIarna ne-a „lovit” cand nu ne mai asteptam. Dupa cateva zile primavaratice, cu temperaturi de peste 10 grade Celsius, vom avea parte iata de patru, poate chiar cinci zile de zapada si temperaturi cu minus, dupa cum ne asigura meteorologii.
In municipiu, Monica Jitariu, directorul Polaris, ne-a informat ieri ca utilajele de deszapezire sunt la a patra tura de imprastiat antiderapante, de joi dupa-amiaza. Faptul ca zapada este viscolita ingreuneaza munca celor de la Polaris. „Sunt 11 pluguri care circula tot timpul prin oras, iar cinci utilaje cu o capacitate de zece metri cubi imprastie sare. Din cate am observat pe site-urile de specialitate si am fost informati de la observatorul meteo de la Timisoara, va ninge pana luni, la 2 noaptea”, ne-a declarat Monica Jitariu.
Centrul forfotea ieri. Vanzatorii din magazine iesisera sa-si curete portiunea corespunzatoare de trotuar, si asta periodic, pentru ca stratul de zapada se forma destul de repede la loc.
In schimb cartierele laturalnice erau destul de pustii si dezolante ca aparitie. In Bujac am intalnit masini ale Polarisului, insa erau masini de colectat gunoiul. In rest, drumuri mlastinoase, cu hartoape si denivelari periculoase pentru soferi. „Pe centru au imprastiat nisip, aici nu. Nici cu bicicleta nu pot sa circul, sunt multe gropi”, ne-a spus Dumitru Botis, un batran care se straduia sa parcurga alaturi de bicicleta strada Ulmului. De fapt, in afara de strada Marnei, pe care se circula decent, strazile adiacente erau greu accesibile, insa asta mai mult din cauza asfaltarii proaste, sau a lipsei acesteia.
„N-am vazut niciun utilaj, dar poate ca e din cauza ca am stat mai mult in casa... Fiecare isi face curat in fata gospodariei, daca vrea. Ce sa faci, asa e iarna!”, observa Elena Nistor, care iesise pana la coltul strazii sa-si ia apa in galeata.
Intr-o statie de autobuz din apropiere, un grup de oameni comentau nervosi despre faptul ca au asteptat o ora autobuzul si abia atunci se vedea apropiindu-se foarte incet. „Uitati ce frumos avem asfaltat! Asa e la noi, in Bujac!", ne-a declarat cu obida Radu Fekete, in timp ce se indrepta catre autobuz.
Dorel Cernea a fost unul dintre cei care se ocupau cu deszapezirea propriei gospodarii la acea ora, pe strada Trotusului: „Suntem marginalizati, nu prea dau pe aici utilajele, doar cele pentru gunoi. Totusi, si noi platim impozit! Si asta inca e o strada principala, sa le vedeti pe celelalte! Daca nu e zapada, tot rau e. Au sapat in toamna, au bagat tevi si asa a ramas. Cand ploua nu poate trece nimeni pe aici”.
In Gai lucrurile nu stateau mai bine. Strazile Bogdan Voievod sau Fantanei erau greu de parcurs, iar daca va continua sa ninga si in weekend, conditiile se vor inrautati pana la a deveni riscant sa circuli cu masina. Strazile Stefan Tenetchi si Tribunul Corches aratau bine totusi, avand in vedere ca sunt destul de circulate, iar utilajele de deszapezire au acces mai usor pe ele.
Cartierul Poltura avea si el aceeasi problema: strada principala arata bine, insa cele adiacente erau neatinse de nisipul sau sarea societatii care se ocupa de imprastierea lor in municipiu. Strazile Negoi, Toth Arpad sau Moldovei nu imbiau pe nimeni la drum.
Multe dintre masinile pe care le-am vazut nu aveau cauciucuri speciale, pentru iarna. De aceea alunecau destul de repede, pericolul unui derapaj determinandu-i pe soferi sa fie precauti, asa ca viteza de deplasare nu depasea 50 de kilometri la ora.

„Asta e zapada?”
Directorul Companiei de Transport Public din Arad, Radu Torsin, nu este ingrijorat in privinta felului in care se circula in municipiu sau judet, desi, dupa cum am aratat mai sus, in Bujac oamenii au asteptat o ora in statie: „Nu sunt probleme cu circulatia autobuzelor, nu sunt intarzieri notabile, desi se circula cu o viteza ceva mai redusa. Cei care trebuie sa faca asta, degajeaza drumurile. Dar ce, asta e zapada?! Ba chiar in judet, zapada mai astupa gropile pe drumurile proaste”.

Autoritatile judetene ne asigura ca situatia este sub control
Din informatiile primite de la Consiliul Judetean Arad, am aflat ca echipele de interventie au inceput sa actioneze de joi pe tronsoanele din judet unde stratul de zapada a depasit cativa centimetri: Arad-Horia-Siria, Arad-Lipova, Lipova-Sistarovat, Lipova-Bata, Valea Mare-Savarsin, Santana-Pancota, Paulis-Siria, Arad-Felnac, iar utilajele au revenit pe aceste tronsoane vineri dimineata.
„S-a intervenit in tot judetul cu 10 utilaje cu lama, precum si cu material antiderapant incepand de la primele ore ale zilei de vineri (ora 4)”.
De asemenea, in dimineata zilei de vineri alte utilaje de deszapezire au fost mobilizate pe drumurile: Buteni-Pancota, Paulis-Siria, Tarnova-Taut, Tarnova-Casoaia, Masca-Maderat, Sebis-Moneasa, Bocsig-Beliu-Craiva spre judetul Bihor si Sanleani-Livada.
Am fost informati ca vicepresedintele CJA, Cristian Dragan, s-a deplasat in judet pentru a verifica daca utilajele au iesit in timp util pe teren. „Am iesit pe teren de la ora 4 dimineata, iar echipele de interventie actionau deja cu material antiderapant. Am parcurs mare parte din localitatile unde au fost caderi masive de zapada pentru a ma asigura ca situatia este sub control”.
Nicolae Iotcu, presedintele CJA, i-a convocat ieri dimineata pe reprezentantii Serviciului de Drumuri si Poduri pentru a face o analiza asupra modului in care s-a intervenit: „La ora actuala nu exista niciun tronson de drum blocat in judetul Arad. In tot judetul se circula in conditii de iarna, iar firmele cu care avem contract sunt pregatite sa intervina si cu alte utilaje daca situatia o impune”.

Sate fara curent electric si salvari in intarziere
Ninsoarea abundenta a lasat ieri inca de dimineata fara curent electric noua localitati aradene printre care se numara si Taut, Minisul de Jos, Grosii Noi, Capalnas, Caprioara, Troas, Temesesti, si partial Savarsin echipele Enel deplasandu-se pe teren pentru remedierea defectiunilor. De asemenea si salvarile au avut de suferit din cauza zapezii, chiar daca numarul solicitarilor nu a fost mai mare decat de obicei. Roberto Schill, directorul Serviciului de Ambulanta Arad a declarat ca „nu am avut mari probleme din cauza zapezii, dar totusi am intampinat dificultati in satele mai indepartate de pe langa Gurahont, unde strazile nu sunt asfaltate si este greu de circulat in asemenea conditii. De asemenea din cauza unui accident rutier de pe soseaua Arad - Oradea o salvare de la Chisineu Cris a fost nevoita sa ocoleasca prin Santana pentru a ajunge la destinatie. Despre numarul de solicitari pot sa va spun ca pana la ora doua au fost 36, la fel ca intr-o zi normala”.

Accident mortal la Sagu, sosele blocate in zona Simand si Pecica-Nadlac
Zi plina de evenimente rutiere pe soselele aradene, o persoana pierzandu-si viata, altele ajungand la spital din cauza neadaptarii vitezei la conditiile meteo. Sirul accidentelor a inceput in jurul orei doua dimineata, pe Calea Aurel Vlaicu. Soferul unei masini de teren care se indrepta spre Nadlac a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens, izbindu-se de un autoturism Opel care circula regulamentar din sens opus. In urma coliziunii au fost raniti soferul si pasagerul din Opel, pentru scoaterea lor din masina fiind nevoie de interventia echipajului de descarcerare din cadrul ISU. Cei doi au fost preluati de echipajul SMURD Arad si transportati la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean. Cel mai grav ranit dintre cele doua victime a fost pasagerul din masina care circula regulamentar, care a fost diagnosticat de catre medici cu traumatism toracic, traumatism de coloana cervicala, escoriatii faciale si traumatism cranian. De asemenea, ambilor soferi li s-a recoltat sange pentru stabilirea alcoolemiei.
Cateva minute mai tarziu a avut loc un alt accident pe D.N. 69, in afara localitatii Sagu, soldat cu o persoana decedata. Ioan Z., in varsta de 58 ani, se indrepta la volanul unui Matiz dinspre Arad spre Timisoara. Intr-o curba in panta a pierdut controlul masinii, a derapat si a intrat pe contrasens lovindu-se de o autoutilitara de deszapezire care curata soseaua. Tot in cursul zilei de ieri, au mai avut loc doua accidente rutiere, ambele pe DN 79 Arad-Oradea, in care pentru scoaterea victimelor din autoturisme a fost solicitat echipajul de descarcerare din cadrul ISU. In ambele situatii, persoanele implicate in aceste evenimente rutiere nu au fost accidentate grav. Ieri dupa-masa, circulatia pe D.N. 7 intre Pecica si Nadlac a fost oprita mai multe zeci de minute, dupa ce un TIR s-a rasturnat de-a curmezisul pe sosea. Avand in vedere conditiile meteorologice care facilizeaza producerea accidentelor rutiere, politistii recomanda soferilor sa poarte centura de siguranta, sa nu conduca cu viteza excesiva si sa efectueze depasiri doar dupa ce s-au asigurat corespunzator.

Dana Mirea, Ana Maria Cantea - Observator

  • Vot pentru calea ferata

Se pregatesc actele pentru modernizarea tronsonului de cale ferata Zam-CurticiSe pregatesc actele necesare pentru modernizarea liniei ferate Curtici-Zam.
Consilierii sunt pusi sa isi dea avizul pentru reabilitarea si modernizarea caii ferate Bucuresti-Arad, tronsonul Zam-Curtici.
Evenimentul va avea loc marti, in cadrul sedintei Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism din cadrul CJA, ocazie cu care se va analiza documentatia pentru a acorda avizul de principiu pentru studiu de fezabilitate si Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal „Reabilitarea si modernizarea caii ferate Bucuresti-Arad, tronsonul Zam-Curtici”. Avizul este necesar in vederea aprobarii prin hotarare de Guvern a indicatorilor tehnico-ecnomici.
Dupa finalizarea documentatiei si dupa obtinerea tuturor avizelor si acordurilor necesare, CJA si consiliile locale implicate (Arad, Lipova, Curtici, Petris, Savarsin, Varadia de Mures, Barzava, Conop, Paulis, Vladimirescu, Sofronea si Macea) vor aproba Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal.

Costuri pe masura
„Strategia Ministerului Transporturilor este de reabilitare a Coridorului IV pan-european Constanta-Bucuresti-Brasov-Sighisoara-Simeria-Curtici-frontiera, astfel incat trenurile sa poata circula cu viteze mai mari de 160 km/ora. Consiliul Judetean are ca prioritate sustinerea modernizarii tronsonului Zam-Curtici. Dupa ce se vor stabili indicatorii tehnico-ecnomici vom sti exact care sunt costurile acestei lucrari de anvergura”, a declarat Nicolae Iotcu, presedintele CJA.

A. B. - Jurnal aradean

  • Comerciantii nu iau in seama interzicerea vanzarii produselor neambalate

Chiar daca stiu ca incalca legea, comerciantii continua sa vanda in continuare produse neambalateChiar daca a intrat in vigoare legea conform careia comerciantii din piete trebuie sa ambaleze si sa eticheteze produsele de origine animala dupa normele europene, in piete legea o face tot vanzatorul. Desi autoritatile din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sustin ca, in general, la nivel de Arad, se respecta noile prevederi, lucrurile nu stau tocmai asa.
Putini sunt comerciantii care pun pe lista prioritatilor respectarea noilor pervederi de lege cand, de altfel, clientela nu este de acord cu acestea.

Comerciantul pierde respectand legea
Legea sustine ambalarea si etichetarea produselor lactate, carnii si oualelor, dupa noile norme europene. In caz contrar, comerciantii se pot alege cu sanctiuni usturatoare, de pana la 30 de milioane lei vechi. Vanzatorii din pietele aradene sunt nemultumiti de lege sustinand ca aceasta pare sa concure la eliminarea micilor producatori. „Am auzit doar la televizor de legea asta si nu mi se pare normal sa fie asa, pentru ca clientul vrea sa guste si nu sa se intoarca de acasa spunand ca nu-i place produsul cumparat. Cu toate ca s-au facut controale de la DSV prin piete, nu ne-a spus nimeni nimic despre ambalat si etichetat“, sustine o comercianta din Piata Fortuna. Unii sustin ca ambalarea produselor lactate ar degrada chiar produsul, stirbindu-i din calitatile obtinute printr-un procedeu traditional si sigur. „Aceasta lege numai bine nu face. Daca ar trebui sa le ambalam, unele produse s-ar strica. Ce am face cu telemeaua pentru ca sigur ar prinde mazga?! Am avea pierderi din toate punctele de vedere... Noi si asa platim mult pentru masa, doar asta ne mai trebuie sa nu mai cumpere clientii. In cazul in care nu vom mai avea incotro ne vom conforma“, povesteste Maria Enes, o comercianta. Majoritatea comerciantilor au etichetat produsele cum au stiut si anume au afisat numele firmei, in cazul in care este vorba de firma si numele produsului. Cat despre ambalare nici nu poate fi vorba... Branza si casul sunt neambalate iar comerciantul mereu dispus sa ofere spre gustare.

Piata fara lucruri proaspete nu exista...
Desi autoritatile sustin ca fac repetate controale, unii dintre comercianti spun ca in cadrul acestor controale nu au fost anuntati despre prevederile noii legi. Gospodariile taranesti nu dispun de linii de ambalare si etichetare a produselor, iar achizitionarea acestora si alinierea la noile standarde a micilor comercianti, tarani nevoiti sa isi suplimenteze veniturile ar insemna bani scosi din buzunar, pentru vanzari mai mici. „Piata fara lucruri proaspete, fara placerea de a gusta, asa cum imi aduc aminte inca din copilarie nu are niciun farmec si nu este omenesc sa fie eliminata. Preambalarea lasa loc de dubii asupra calitatii si prospetimii marfii. Micii producatori, taranii nostri trebuie sa ramana asa cum sunt, iar de la o cantitate in sus, care se apreciaza a fi industriala sa se aplice aceste prevederi“, sustine Rodica Belde, pensionara. Autoritatile sustin ca legea se respecta. „In general, in pietele aradene comerciantii respecta noile norme si nu sunt probleme. Avem inregistrate 130 de autorizatii iar o parte dintre comercianti sunt in curs de autorizare. Nici la productie nu sunt probleme nici la produsele traditionale. Vom continua controalele prin pietele aradene“, a declarat Viorel Agud, director executiv al DSVSA Arad. Comerciantii pietelor adopta o rezistenta pasiva in fata legii, pe care daca ar respecta-o ar avea in prima instanta doar de pierdut.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Inimioarele si trandafirii au trecere de “Valentine’s Day”

Produsele specifice de Valentine's Day isi asteapta cumparatoriiDe ”Valentine’s Day”, indragostitii se intrec in a cumpara diferite cadouri sau doar mici atentii, specifice acestei sarbatori importate din America, dupa anul 1990. Ziua de 14 februarie, s-a transformat in Ziua Indragostitilor - Valentine’s Day mai mult din ratiuni comerciale. Copiata de peste ocean, in fiecare an, la mijlocul lunii februarie, toata lumea se pregateste de Ziua Indragostitilor. Sfantul Valentin a fost aprig controversat de cei care sarbatoresc Dragobetele, criticand aspru sarbatoarea importata de la americani.
O mare exagerare vine din partea comerciantilor, care sub pretextul Sfantului Valentin, se intrec in oferte si preturi care de care mai piperate . De la inimioare din ciocolata, pana la avalansa de kitch-uri cu care sunt ticsite rafturile tarabelor amplasate in centrul orasului. Din plus, ceramica sau chiar ciocolata, inimioarele, ingerasii si alte obiecte, preferabil de culoare rosie, expuse pe rafturile magazinelor si tarabelor isi asteapta si azi cumparatorii. La mai toate standurile in care sunt agatate traditionalele inimioare preturile au fost stabilite in functie de marimea si materialul din care sunt fabricate. Astfel, pretul unei inimi de plus, variaza intre 3,2 lei, cea de marime medie, si 14,9 lei, cea mare. De asemenea, mai putem alege o pusculita, in forma de inima, bineinteles, care costa 4,9 lei, o vaza cu inima, la pretul de 6,9 lei, sau figurine cu inima, pentru care vom scoate din buzunar intre 1,9 si 3,5 lei, in functie de marime. Pentru cei care doresc o seara romantica, exista petalele din trandafir, care costa 11,9 lei, o cutie, sau lumanarile plutitoare, parfumate, al caror pret este de 2,9 lei. Interesante sunt si vazele care au incrustate inimioare, care pot fi cumparate la preturi care variaza intre 4,9 lei si 7,9 lei, in functie de dimensiune si forma. Pentru persoanele care considera inimioarele cadouri mult prea banale, au de ales intre diferite jucarii de plus inscriptionate cu diverse expresii specifice Sfantului Valentin sau chiar ingerasi din material, care costa 39 de lei. Pe langa diversele modele de inimioare si jucarii de plus specifice, oferta de cadouri pentru „Valentine`s Day” cuprinde si cani cu diferite inscriptii, care costa intre 5 si 10 lei, dar si diplome inramate pentru cele mai bune sotii, iubite, prietene, amante. De asemenea, cei care doresc sa ofere persoanei iubite un cadou mai “pompos”, pot opta pentru un parfum, care, in magazinele de specialitate are preturi cuprinse intre 70 de lei si 300 de lei, in functie de buzunarul fiecaruia. O alta varianta ar fi achizitionarea unei casete de farduri sau diferite creme, care costa intre 20 si 40 de lei. Nu trebuie uitate nici casetele de bijuterii, in diferite forme, care costa 16 lei, intr-un magazin de cadouri si 5 lei, la taraba. Produsele specifice sarbatorii Sfantului Valentin au invadat si magazinele alimentare, de unde pot fi cumparate inimioare glazurate cu ciocolata sau pachete cu bomboane de ciocolata in forma de inima, la preturi cuprinse intre 10 si 20 de lei. Nu trebuie uitate nici florile, care, spre deosebire de celelalte sarbatori, au mai mare trecere in preajma Zilei Indragostitilor. Preferati sunt trandafirii, neaparat rosii, naturali, dar si artificiali, care costa 10 si respectiv 8 lei.

Corina Hutan - Observator

  • Investitii de peste un milion de euro din fonduri Phare

Primarul Nicolae Mehelean si vicepresedintele CJA Cristian Dragan au explicat avantajele proiectuluiAutoritatile locale ale orasului Ineu au accesat un proiect in valoare de 1,2 milioane de euro. Acesta presupune un sistem de colectare si transport a apelor menajere uzate, dar si o statie de epurare la standardele impuse de catre Uniunea Europeana.
Statia de epurare poate fi arondata unui numar de 35.000 de locuitori, ceea ce inseamna ca de acest proiect vor beneficia si cateva dintre localitatile invecinate Ineului. Concret, proiectul propus de investitii se refera la realizarea unui sistem durabil si eficient de canalizare, care sa deserveasca intreaga zona tinta, compatibil tehnic si tehnologic cu reteaua regionala.
„Este un proiect foarte important pentru partea de Nord a Ineului, dar si pentru localitatile invecinate. Este un castig si pentru comunele ce se vor racorda la acest sistem, prin prisma faptului ca autoritatile locale de aici nu vor fi nevoite sa cheltuiasca bani pentru ridicarea unei statii de epurare. Practic, toate cheltuielile ce decurg din intretinerea statiei de epurare care deservesc intreaga zona nu vor cadea pe umerii bugetului local al acestor comune. Fie ca vorbim despre personalul angajat, despre service-ul necesar sau despre achitarea energiei electrice - acestea nu vor fi suportate de catre locuitorii comunelor limitrofe”, a precizat Nicolae Mehelean, primarul orasului Ineu.
Prezent la prezentarea acestui proiect, din partea Consiliului Judetean Arad, vicepresedintele Cristian Dragan a tinut sa adauge: „il cunosc pe domnul primar Mehelean de foarte mult timp. Este un primar care s-a implicat efectiv in realizarea mai multor proiecte pentru comunitatea locala. La inceputuri nu avea o firma specializata in a face asemenea proiecte, si stiu ca lu- cra personal pana noaptea tarziu, in asa fel incat proiectele sa fie facute cum trebuie. Tin sa-l felicit pentru ceea cde a realizat, deoarece acest proiect este unul extrem de important”.
Proiectul urmeaza a fi finalizat in termen de sase luni, adica in luna septembrie a acestui an.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]