Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia: "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!"

Vineri, 13 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Aradul, amenintat de somaj

AJOFM a primit notificari de disponibilizare a 1679 de persoane in perioada februarie-maiIn doar patru zile, la Fortele de Munca s-au inregistrat peste 400 de disponibilizari
Numarul persoanelor care vor ramane fara loc de munca in perioada imediat urmatoare a crescut considerabil, tinand cont ca la data de 2 februarie au fost notificate catre A.J.O.F.M Arad un numar de 1232 de disponibilizari pentru perioada februarie-mai, iar in prezent numarul acestora a ajuns la 1679. Asta inseamna ca in doar cateva zile numarul disponibilizarilor preconizate pentru aceasta perioada a crescut cu 447 persoane, care vor fi nevoite sa intre in somaj sau sa-si gaseasca un alt loc de munca, desi e destul de greu. In continuare sectorul cel mai afectat de criza economica este cel al industriei auto, unde personalul a fost redus cu 695 de oameni. „La data de 6 februarie au fost notificate catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortelor de Munca Arad un numar de 1679 de disponibilizari, care sunt prognozate pentru perioada februarie-mai, industria auto fiind cea mai afectata. Urmeaza domeniul fabricarii mobilei, unde 260 de oameni au fost disponibilizati si domeniul fabricarii calculatoarelor cu 230 de disponibilizari anuntate”, ne-a comunicat Mihaela Jude, purtator de cuvant A.J.O.F.M. Arad.
Celelalte domenii de activitate care au fost afectate financiar sunt constructiile metalice, unde conducerea a anuntat concedierea a 162 de angajati, domeniul constructiilor de cladiri, unde 120 de oameni vor fi disponibilizati, domeniul productiei si furnizarii energiei electrice, unde 91 de oameni vor ramane fara loc de munca, domeniul prelucrarii lemnului cu 50 de disponibilizari si domeniul fabricarii calculatoarelor cu 28 de angajati aflati pe lista celor disponibilizati.
De asemenea, s-au facut 25 de disponibilizari si in activitatile de investigatii si proiecte, 12 in domeniul hotelier si 6 persoane din comert au ramas fara loc de munca.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Spitalul este obligat sa interneze orice pacient aflat in stare grava

Directorul SCJ Arad - dr. Mirandolina Prisca explica modul in care vor influienta noile ordine activitatea UPUConform unor noi ordine primite din partea Ministerului Sanatatii, internarea pacientilor aflati in stare critica este obligatorie. Daca starea pacientului necesita abordare pluridisciplinara si nici unul dintre medici nu doreste internarea in sectia respectiva, medicul de garda UPU decide internarea obligatorie.
In lipsa unor locuri libere in sectia de profil in care se considera necesara internarea, pacientul se interneaza intr-o sectie inrudita pana la eliberarea unui loc. In situatii exceptionale, pacientul poate fi internat cu acordul medicului-sef UPU si a conducerii spitalului. Politraumatizatii se interneaza obligatoriu, in primele 24 de ore, in sectiile de chirurgie generala, sau prin acestea, la ATI.
S-a stabilit de asemenea crearea unui salon de observatie cu un numar minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmand ca o comisie sa decida ulterior necesitatea internarii. Salonul e dimensionat de la caz la caz, in functie de necesitatile spitalului. „In ceea ce priveste spitalul nostru, as putea spune ca stam destul de bine. Sectia UPU detine 18 paturi, dar am mai cerut cateva in plus de la minister. In cazul in care se considera ca un bolnav nu necesita internare, medicul va raspunde pentru asta. Noile ordine pe care le-am primit de la minister, functioneaza in spitalul nostru inca de acum doua saptamani“, considera dr. Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Clinic Judetean Arad.
Noul ordin contine si timpul de garda al cadrelor medicale. Astfel, se mentine garda de la ora 14.00 - 8.00 (18 ore) cu posibilitatea de a pleca acasa dimineata fara a afecta plata salariala; 12 ore de garda, cu contravizita comasata dupa amiaza si program de sase ore dimineata; program de lucru european, de la 8.00 la 17.00, program normal, cu pauza de masa si garda de la 17.00 - 8.00.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Parlamentarii aradeni au depus amendamente pentru finantarea de biserici si scoli

Senatorul Constantin Igas impreuna cu ceilalti parlamentari aradeni au depus o serie de amendamente pentru finantarea de scoli si bisericiReabilitarea bisericilor sau a scolilor a fost subiectul principal al amendamentelor la bugetul de stat, depuse de catre parlamentarii aradeni. Din pacate, bugetul de austeritate impiedica aprobarea multora dintre acestea, insa aradenii din Parlament au reusit totusi sa treaca unele amendamente ce vor ajuta comunitatile din care provin. Unii parlamentari au fost mai reticenti in a spune numarul si specificul lor, in timp ce altii au spus ca prefera alte cai pentru a-si promova proiectele, si anume prin ministere, dupa ce va fi aprobat bugetul.
Grupul parlamentarilor din municipiul Arad, adica senatorul Ovidiu Marian si deputatii Lucian-Rivis Tipei, Claudia Boghicevici si Adrian Nitu au depus trei amendamente la buget. Doua din acestea se refera la bisericile din cartierele Sanicolau Mic si Aradul Nou, care ar putea primi cate doua miliarde de lei. Un alt amendament a luat in considerare situatia de la Spitalul Municipal, care ar putea primi 7 miliarde. „Aceste proiecte sunt posibile pe resursele identificate. Vom depune si alte proiecte pe programele generale pe ministere, dupa ce va fi aprobat bugetul pentru fiecare si se vor stabili prioritatile”, a declarat deputatul Adrian Nitu, membru in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor.
Grupul parlamentarilor din colegiul senatorial sud, in speta senatorul Constantin Igas, impreuna cu deputatii Marius Gondor si Iustin Cionca, au depus o serie de amendamente referitoare la infrastructura scolara si la biserici. „Nu as vrea sa spun comuna pana cand amendamentele nu vor fi trecute, deoarece nu vreau sa creez deziluzii. Am depus amendamente pentru scoli sau biserici”, a spus senatorul Igas. Biserica se afla in atentia parlamentarilor democrat-liberali deoarece „PDL a avut o relatie buna cu Biserica dintotdeauna. Suntem legati de Biserica si din punct de vedere doctrinar, ca partid crestin-democrat”, a mai argumentat liderul de grup al senatorilor democrat-liberali.
Ciprian Luca, deputatul social-democrat din colegiul de nord-est al judetului crede ca este campionul amendamentelor. Deputatul spune ca a depus „in jur de 36-37, la Ministerul Culturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii sau Dezvoltarii Regionale”. Dintre acestea, zece au fost pana acum aprobate. La fel ca si in cazul democrat-liberalilor, majoritatea amendamentelor la buget depuse de Ciprian Luca au fost pentru biserici sau scoli, deputatul declarand ca a purtat discutii chiar cu ministrii, in anumite cazuri. „Aveam si mai multe amendamente daca ma intalneam si cu primarii PDL. Aveam peste 100, dar din povesti nu pot face amendamente. Regret ca nu au fost, unii m-au sunat suparati sa-mi spuna ca nu au ce sa faca daca nu i-a lasat partidul”, mai spune Ciprian Luca, cel care a organizat sambata trecuta, la Tarnova, o intalnire cu primarii din colegiul sau.
Senatorul Avram Craciun spune ca „amendamentele nu se vor accepta pentru ca nu sunt bani”. Craciun spune ca a depus amendamente, insa acestea nu prea au sanse sa treaca. „Banii sunt foarte dramuiti. Eu am alta metoda, voi merge pe programe de dezvoltare”, a spus senatorul din colegiul de nord al judetului. Oarecum de aceleasi dificultati se loveste si liberalul Mihaita Calimente, care spune ca „nu se va lua in considerare niciun amendament.” „Am avut termen pana miercuri, cum poate fi parcurs un buget de aproxiamtiv 50 de kilograme si care ne-a fost trimis tarziu pe suport electronic? Am depus, impreuna cu partidul, peste 2000 de amendamente pe vechiul proiect de buget , din informatiile pe care le mai aveam”, a spus liberalul.
Deputatul UDMR, Peter Farago nu a putut fi contactat telefonic.

L. C. - Observator

  • Pompierii, actionand in timp... REAL

Detasementul de Pompieri Arad a participat la un exercitiu desfasurat in incinta complexului REALJoi dimineata Detasamentul de Pompieri Arad a participat la un exercitiu, executat in incinta proaspatului inaugurat Complex comercial REAL.
Scenariul pe care trebuia sa-l joace pompierii a constat in simularea interventiei pentru stingerea unui incendiu si salvarea a 4 patru persoane ramase captive in incinta. Ca atare, s-a participat cu trei autospeciale, o autoscara mecanica si autospeciale specializate in salvarea persoanelor aflate imobilizate la inaltime.
"Exercitiul face parte din planul de pregatire anual si prin aceste exercitii se incearca acomodarea cu obiectivele importante din municipiu", dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al ISU, Sorina Ambrus.

V. Z. - Jurnal aradean

  • La sate, biblioteca ramane lider in preferintele cititorilor

Biblioteca comunei Almas este frecventata de iubitorii de carteBiblioteca comunala Almas
In cladirea Caminului Cultural Almas isi desfasoara activitatea Biblioteca comunala Almas ocupand doua sali din incinta cladirii.
Fondul de carte de care dispune Biblioteca comunala Almas este de peste 7.000 de volume si deserveste toate cele patru sate componente ale comunei, adica Almas - resedinta de comuna, Cil, Radesti si Joia Mare precum si un grup diversificat de cititori cum ar fi: elevii - de toate varstele, alte categorii de tineret, studentii, cadrele didactice, alte categorii de sateni din randul tuturor categoriilor de varsta ori ocupatii.
Patrimoniul de carte este compus din carti care acopera toate domeniile precum si publicatii din domenii precum: agricultura, istorie, literatura romana si universala, filosofie, religie, folclor, tehnica, medicina, geografie, astrologie, arheologie etc.

La Cil, minicentru de documentare
In incinta Caminului Cultural din Cil functioneaza un minicentru de documentare unde cei interesati pot gasi diverse carti de beletristica precum si dictionare, atlase, enciclopedii, diverse carti tematice atat in limba romana cat si in limba franceza. Fondul de carte existent provine din donatii, cea mai importanta donatie provenind de la Asociatia „Amitie Roumanie“ din Pellouailles les Vigne - Franta la care s-au adaugat mici donatii facute de locuitorii satului.
Minicentrul functioneaza din anul 2003 si a fost inaugurat cu ocazia semnarii actului de infratire dintre comuna Almas - de care apartine satul Cil si localitatea Pellouailles les Vigne - Franta.

Cartea, concurata de televiziune si internet
Chiar daca fondul de carte este deosebit, avand in vedere faptul ca ne aflam in mediul rural, in ultima vreme, odata cu expansiunea firmelor de telefonie mobila, studiul la biblioteca a fost puternic concurat de televiziune si internet, fireste.
Cu toate acestea, localnicii, mai ales cei in varsta, nu au renuntat la placerea de a citi - asezat comod, acasa, ori in diverse deplasari - o carte interesanta. Astfel, numarul cititorilor inregistrati in 2008 a fost peste 250, din care 20 noi inscrisi, inregistrandu-se un numar de peste 450 de volume imprumutate.

Buna colaborare cu scoala
Colaborarea cu Administratia publica locala si mai ales cu scoala este extrem de buna, in asa fel incat s-a pus serios problema imbunatatirii substantiale a fondului de carte in anul acesta. De asemenea se impune informatizarea activitatii in biblioteca precum si ample operatii de reabilitare a sediului.
Dupa cum ne relata referent cultural Anuta Simon, „toate aceste proiecte se urmareste a fi realizate prin accesarea de fonduri europene prin Masura 3.2.2 sectiunea prin care se sprijina reabilitarea si dotarea asezamintelor culturale“.

Florica Bunaciu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]