Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 11 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Febra imobiliara trece granitele: Aradenii cuceresc Ungaria

Aradenii isi cumpara case in UngariaDupa ce si-au cumparat, la preturi modice, una sau mai multe proprietati in localitatea maghiara de frontiera Battonya, aradenii dornici sa isi cumpere case mai ieftine in Ungaria se orienteaza spre satele vecine. 
Distanta de inca aproape 30 de kilometri de la vama Turnu  pana la proprietatile lor din Ungaria nu ii sperie pe aradenii care, din diverse motive, nu au apucat sa devina proprietari in primul val la Battonya. 
Un lucru este cert: cresterea preturilor la casele din Battonya s-a produs tocmai din cauza romanilor care au cumparat ieftin iar acum vand scump.
Pretul face diferenta
Pentru ca, in prezent, in Battonya mai poti cumpara o casa buna numai de la 30 de mii de euro in sus, adica o casa cu tot dichisul ajunge si la 80 de mii de euro, proprietatile din satele limitrofe incep sa devina interesante pentru aradeni dar si pentru romanii din alte judete. 
Astfel, datorita preturilor care scad vazand cu ochii pe masura ce distanta fata de frontiera creste, satele unguresti, in mare parte depopulate, ajung, incet dar sigur, sate romanesti.  
Preturile  la care se pot cumpara case in  Dombegyhaz, Kisdombegyhaz sau Kunagota sunt  motivul pentru care aradenii inchid ochii la calitatea drumurilor de acces din pusta maghiara, care pe alocuri lasa de dorit. 
Ceea ce conteaza, cu adevarat, este sa gaseasca una sau mai multe proprietati, sa isi poata cumpara o masina si, in cele mai fericite cazuri, sa puna ceva bani deoparte. 
In conditiile in care  la Kunagota o casa cu patru camere, utilitati si teren de circa 1200 de metri patrati ajunge abia acum la pretul  cerut anii trecuti in Battonya , adica 20.000 de euro,  iar o proprietate cu tot atatea camere dar cu teren de 500 de metri patrati se poate cumpara si cu 6.000 de euro, investitia  este profitabila. 
Atunci cand moda de a fi proprietar in Ungaria a fost lansata,  in Battonya o casa buna, cu toate utilitatile, costa maxim 10.000 de euro. 
Acum, cei interesati sa cumpere o casa aici dau si 20.000 de euro pentru o casa  mica, veche, neamenajata si fara utilitati.
Traiesc din agricultura
Motivul preturilor mici la proprietatile din  satele unguresti este lipsa locurilor de munca.  
Industria este, practic, inexistenta in timp ce agricultura reprezinta ocupatia de baza in satele maghiare de frontiera. 
Tinerii s-au mutat in marile orase din apropiere sau fac naveta catre locurile lor de munca din Oroshaza si Bekescsaba iar batranii satului au ramas acasa. 
Singura lor sursa de castig vine din agricultura. 
Culturile de porumb, vita de vie, sorg si bostanariile ocupa primele locuri in agricultura locala.  
"Am ramas numai noi, cei mai in varsta. Nu vrem sa ne lasam casele. Cele mai multe ajung sa fie scoase la vanzare doar cand proprietarii mor sau pleaca din sat. Sunt foarte multe proprietati pusti, care isi asteapta stapani. Probabil ca, in scurt timp, satele maghiare vor deveni sate de romani, asa ca Battonya si poate ca preturile vor creste si pe aici", crede Istvan Koller, un cei vechi localnic din Kunagota. 
Aceleasi preturi mici si in satele limitrofe, insa localnicii care doresc sa vanda sunt linistiti: "Cata vreme aradenii sunt multumiti de preturile din Ungaria, cred ca fiecare casa isi va gasi cumparatorul", spune doamna Rozsi, care vinde o casa modesta in Dombegyhaz cu 9.000 de euro.
Materiale ieftine, muncitori romani
Preturile inferioare celor din Romania se regasesc si la materialele de constructii. 
Aradenii care si-au cumparat case in Ungaria tocmesc mana de lucru din Arad, pentru ca muncitorii unguri au tarife piperate. 
Daca la finisarile interioare preturile se apropie de cele romanesti, la materialele de constructii unguresti se pot economisi bani frumosi. 
In timp ce un metru patrat de gresie sau faianta ajunge la circa 2600 de forinti, adica 40 de lei, o caramida costa 112 forinti, echivalentul a 1,5 lei.
Pentru caramizile de dimensiuni mai reduse, pretul tradus in lei e de aproximativ 80 de bani. 
Un sac de var stins de 50 de kilograme costa 950 de forinti, adica 15 lei. 
Aceeasi cantitate de ciment nu depaseste echivalentul a 25 de lei, o grinda de lemn de patru metri lungime costa circa 37 de lei, iar un boiandrug 50 de lei. 
Si termopanele isi merita pretul in Ungaria: o fereastra cu un canat, dubla deschidere si dimensiuni de 1,5 metri are aici un pret mediu cuprins intre 550 si 600 de lei. 
" Merita din toate punctele de vedere sa renovezi asa: materialele le cumperi de la depozitele de aici iar muncitorii ii aduci din Arad. Degeaba economisesc la materiale daca tocmesc mesteri unguri. Au niste tarife aproape duble fata de aradeni si nu lucreaza mai bine. Prima echipa pe care am avut-o la lucru a fost de unguri. Aveau numai pretentii si lucrau cand aveau chef. Acum am gasit la Arad doi baieti seriosi, la jumatate de pret. Fac naveta in fiecare zi sa ajunga la noi, dar sunt multumiti si suntem multumiti" , spune Aurel Farcas, proprietar de casa in Battonya.

Monica Tulcan - Glasul aradului

  • Cascadorie rutiera pe podul din Gradiste cauzata de viteza si nesemnalizarea lucrarilor la liniile de tramvai

Cascadorie involuntara pe podul de la GradisteMarti seara, podul din Gradiste a gazduit un "spectacol"  similar cascadoriilor din filmele de actiune. 
Aradenii din zona au putut sa vada cum un autoturism de teren si-a luat pur si simplu zborul, plonjand peste o alta masina, pe sensul contrar de mers.
Accidentul spectaculos a avut loc aproximativ in jurul orei 22. 
Conducatorul unui bolid inmatriculat in Austria a coborat in viteza podul Gradiste, doar ca nu a observat la timp lucrarile de reparatie a liniilor de tramvai.
Desi a incercat sa le evite in ultimul moment, soferul autoturismului marca Land Rover a pierdut controlul volanului si a zburat la propriu aproximativ 30 de metri, aterizand cu rotile in sus peste un alt autoturism Dacia Logan cu numere de Prahova, care circula regulamentar, din sens opus.
In zborul sau, bolidul a acrosat si un mopedist care circula pe pod in acelasi timp. 
Spectacolul s-a incheiat cu cele doua masini oprite in parapetul podului. 
La scurt timp, la locul faptei au ajuns sapte masini de politie si mai multe ambulante, care au transportat la spital patru persoane,  soferul bolidului, mopedistul si doua persoane, sot si sotie aflate in autoturismul Logan. Cei care au avut cel mai mult de suferit in urma impactului au fost persoanele din Logan, care au ramas internati in spital. 
Martorii accidentului spun ca imaginile desfasurate in fata lor au fost ca "desprinse din filmele de groaza". 
Purtatorul de cuvant al IJP Arad, Camelia Tuduce Berar a declarat ca "accidentul s-a datorat vitezei excesive a autoturismului inmatriculat in Austria, al carui sofer a scapat controlul volanului. Acestuia i-au foat recolate probe de sange pentru a stabili daca soferul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, iar acum asteptam rezultatele analizelor". 
Totusi s-ar parea ca la accident a contribuit pe langa viteza excesiva si nesemnalizarea corespunzatoare a  lucrarilor. 
De aceasta parere au fost si soferii de la fata locului care dau vina pe muncitori ca nu au semnalizat corespunzator lucrarile la liniile de tramvai. 
Acestia sustin ca "pe toate sosele sunt accidente din cauza drumarilor"
Nelu Iovan este sofer de taxi si spune ca este ingrozit de ceea ce se intampla pe soselele aradene "este incredibil, in fiecare zi sunt demarate lucrari noi, ca atare zilnic apar sparturi si canale, multe dintre aceste nefiind semnalizate in vreun fel. Ziua le poti evita mai usor, insa noaptea reusesti foarte greu sa nu dai in gropi si sparturi. Nu stiu cine se ocupa de montarea indicatoarelor, insa ar trebui sa se gandeasca atunci cand nu o fac corespunzator ca pun viata soferilor in pericol. Sincer, de fiecare data cand plec la serviciu ma gandesc daca mai ajung acasa si nu doar din cauza lucrarilor neavertizate, ci si din cauza soferilor neatenti sau a vitezomanilor din cauza carora multi soferi si pasageri mor nevinovati." 
Am incercat sa aflam parerea reprezentantilor administratiei locale despre cine are datoria de-a marca zonele in care sunt lucrari in desfasurare si daca cei care nu se ingrijesc de acest lucru sunt trasi la raspundere cumva, de cineva. 
Conform legislatiei, raspunzatoare pentru acest lucru este administatia drumurilor, in cazul municipiului, Primaria, insa depinde si de clauzele incluse in contractele semnate cu firmele executoare ale lucrarilor. 
Purtatorul de cuvant al primariei, Corina Draghici, spune: "conform unei hotarari de consiliu, raspunzatori pentru avertizarea zonelor cu lucrari in desfasurare sunt antreprenorii. Acestia au obligatia sa se ingrijeasca de locul in care executa lucrari. Daca nu respecta toate normele sunt trasi la raspundere de catre un serviciu care se ocupa cu acest lucru si suporta sanctiunile corespunzatoare".

AMC - Observator

  • Duckadam are o fetita de nota 10

Helmuth Duckadam a devenit din nou tata"Eroul de la Sevilla" Helmuth Duckadam a devenit din nou tata. Sotia sa, Alexandra, a nascut, in noaptea de luni spre marti, o fetita de 4,1 kg si 53 de centimetri, la Spitalul Matern din Arad.
"Sunt foarte bucuros. Avem o fetita careia ii vom pune numele Julianne, dupa numele fetitei unor prieteni din America. Daca am conceput copilul in SUA, am zis sa ii dam un nume care sa aiba legatura cu locurile de acolo", spune Helmuth Duckadam. 
Fetita a luat nota 10 la nastere. 
Proaspatul tatic spera ca vineri sa isi duca acasa, la Semlac, atat sotia, cat si bebelusul

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Vacanta la Moneasa

40 de tineri cu dizabilitati isi vor petrece vacanta la Moneasa40 de tineri cu dizabilitati mentale vor incerca sa se integreze in "cadrul social" din statiune
40 de tineri cu dizabilitati intelectuale, asistati in institutii ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Arad, vor merge luni intr-o tabara de o saptamana in statiunea Moneasa
Ei vor fi cazati la hotel, vor servi masa la restaurant, vor face baie in piscina si vor interactiona cu oamenii obisnuiti/normali pe care-i vor intalni in statiune.
"Datorita dizabilitatilor pe care le au, acesti tineri sunt un pic altfel decat noi... sunt mai putin curajosi, nu au incredere in ei insisi... Iar noi trebuie sa ii ajutam, trebuie sa le redam increderea, sa le aratam o cale care le poate schimba viata" -subliniaza Editha Iuhasz, director al DGASPC Arad.
"Noi vrem sa spargem niste tipare in ceea ce priveste abordarea relatiilor cu tinerii cu dizabilitati. Tocmai de aceea ii cazam la hotel, pentru a le oferi sansa de a intra in contact cu oamenii normali, pentru a-i obisnui sa traiasca intr-un cadru social normal, pentru ca oamenii normali sa- i accepte asa cum sunt... pentru o integrare sociala corecta a acestor tineri" -puncteaza Puiu Tarcea, presedinte al Fundatiei "Pro Prietenia" Arad.
Vacanta oferita tinerilor cu dizabilitati reprezinta cea de-a doua etapa a unui proiect derulat de DGASPC Arad si "Pro Prietenia", sub motto-ul "Impreuna pentru altii"
Valoarea proiectului se ridica la 65.000 de lei, finantarea fiind asigurata de Fundatia Alcoa si Consiliul Judetean Arad, prin Centrul Cultural Judetean.

D.D.- Jurnal aradean

  •  La Frumuseni, Orgoliul politic blocheaza dreptul la educatie

La Frumuseni gradinita a devenit un subiect de polemicaLocalnicii din Frumuseni au fost ieri martorii unui scandal de proportii a carui miza a fost constituita de gradinita la care sunt inscrisi peste 60 de copii.
Motivul? Proprietara de drept a imobilului in care se afla gradinita s-a hotarat sa faca dreptate in felul ei pentru a-si recupera proprietatea, ignorand bunele maniere si chiar... legea.
Procese dupa procese pierdute de catre proprietara Mariana Monac a cumparat in urma cu doi ani, printr-o licitatie, doua cladiri vechi din Frumuseni, in care se afla atat sediul primariei cat si singura gradinita din Frumuseni, la care sunt inscrisi in jur de 60 de copii.
Femeia si-a obtinut drepturile asupra primariei insa in cazul gradinitei nu a fost atat de norocoasa.
A intentat proces Inspectoratului Scolar Judetean prin care cerea evacuarea cladirii sau plata a 2,53 euro pentru metrul patrat locuit pentru cei doi ani in care gradinita a functionat in cladirea ei.
Procesul a fost pierdut de catre reclamanta.
Drept urmare, ea a facut recurs la Timisoara, dar nici o alta judecata nu i-a dat ceea ce isi dorea... lasarea copiilor in strada.
A pus lacate la porti
Astfel ca singura cale de a fi multumita a constat ca ea trebuie sa isi faca dreptate in felul ei.
Iar cel mai bun prilej a fost constituit de vacanta mare.
In data de 16 august, atunci cand femeile de serviciu au inceput sa faca curatenie generala ca la inceperea fiecarui an scolar, proprietara le-a scos afara si a pus lacat la fiecare intrare principala.i
"Femeile au mers sa spele covoare, mochete, cuverturi de pat si toate au ramas la mijloc, pentru ca proprietara le-a scos afara si a pus lacate. In data de 21 august, au venit cei de la Prefectura, Inspectoratul Scolar Judetean si Inspectia Sanitara de Stata in control dar nu au putut intra pentru ca noi nu am spart lacatul fiindca astfel incalcam legea," declara Amelia Martin, directoarea Gradinitei din Frumuseni.
Inspectorii nu au putut verifica starea in care se afla gradinita
Proprietara sustine insa ca ea nu doreste decat ca acesti copii sa mearga la o gradinita la care sa nu fie amenintati de serpi, gandaci, dihori si alte vietuitoare desprinse din povesti cu paduri fermecate.
Dar in acelasi timp, nici nu i-a lasat pe inspectori sa constate starea gradinitei.
"Politia a intocmit un proces verbal de constatare in care apare ca proprietara a pus lanturi si lacat la intrarile principale din gradinita in data de 16 august," ne informeaza Reginald Andronic, primarul comunei Frumuseni.
Orgoliu politic
Insa se pare ca ura aceasta a fost starnita de faptul ca sotul proprietarei, nimeni altul decat Gheorghita tatulescu a fost contracandidatul lui Reginald Andronic pentru scaunul de primar.
In campania sa electorala, G. Tatulescu a promis localnicilor ca va dona atat cladirea in care se afla primaria cat si cea in care se afla gradinita daca va fi ales ca si primar.
Dupa ce locuitorii din Frumuseni au votat ca altcineva sa ii reprezinte, a inceput tortura.
Primaria este dispusa sa plateasca chirie Primaria doreste sa cada de comun acord cu proprietara Mariana Monac in privinta unei chirii pe care Primaria sa o plateasca pentru ocuparea gradinitei: "Doamna Monac cerea la un moment dat o chirie de 2,53 de euro pe metru patrat, insa legea presupune ca institutiile de stat, in speta cele de invatamant, sa plateasca o chirie lunara care se situeaza in jur la cativa lei noi pe metrul patrat. Speram sa cadem de comun acord cu dansa, pentru ca elevii sa aiba unde sa mearga la gradinita pana va fi finalizata cea noua," mai declara Reginald Andronic.
In Frumuseni, o noua gradinita
Deoarece nu a gasit intelegere din partea proprietarei, primarul a facut apel la toate institutiile, in speranta ca se vor aduna bani pentru a se construi o noua gradinita in cel mai scurt timp.
Deja s-au primit 350 de milioane de lei vechi de la Inspectoratul Scolar Judetean pentru inceperea lucrarilor, de la planul de constructie si pana la inaugurare.
Insa mai este nevoie de bani pentru a acoperi toate cheltuielile.
"Am incredere in Consiliul Judetean, in Inspectoratul Scolar Judetean, in institutia prefectului ca ne vor ajuta sa rezolvam aceasta problema de importanta majora pentru comuna noastra."
Pentru ca proprietara a acceptat sa discute situatia doar de fata cu consilierii locali, ieri la ora 19:00 a avut loc o sedinta publica.
Proprietara Mariana Monac a cerut sa i se plateasca chirie pe metrul patrat 7 lei, insa, dupa mai multe negocieri s-a hotarat ca gradinita poate functiona in sediul actual, pana la data de 31 august 2009, cu conditia ca, lunar, primaria sa plateasca o chirie de 5 lei pe metrul patrat.
"De maine (n.r. astazi), se va incepe igienizarea gradinitei pentru ca prescolarii sa inceapa noul an in cele mai bune conditii," a incheiat Reginald Andronic.

Andrea Dorotovics & Adrian Cotuna - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]