Frumuseni - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001Frumuseni - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2001Frumuseni, localitate situata pe drumul judetean nr. 692, prezinta mai multe obiective importante. In partea de nord-est a satului se gaseste "Fantana turcului", in forma circulara, captusita cu piatra.

Langa fantana se vad urmele unei constructii stravechi, din caramida, lunga de cca 4 m si inalta de 2 m, legate de fantana cu un mortar dur.

Intr-un sector de cca 8000 m patrati se gasesc urme de piatra slefuita, aduse din alta parte (granit, gresie, porfir etc.) si urmele unui terasament.

Unii istorici afirma ca aceste vestigii au apartinut cetatii Sodi, atestata documentar in sec. XV - XVI. In apropiere, langa "Dealul Caprii", unde s-au gasit urme dacice si feudale (sec. XII - XIII) este vechea albie a Muresului, existenta pana in secolul al XIX-lea; in evul mediu erau in aceste parti un important vad si o vama.

La acest vad al Muresului, in apropierea cetatii, s-a desfasurat in iunie 1527 batalia hotaratoare intre taranii romani, maghiari si sarbi, rasculati sub conducerea lui Iovan Nenada si armatele nobiliare. Trei zile, cele doua osti au stat fata in fata, nobilimea asteptand noi intariri. Taranii cu o vitejie deosebita au atacat armata nobiliara avand sorti de izbanda.

Dar sosirea unor noi trupe nemesesti de la Caransebes, Lugoj si Hunedoara, superioare numericeste, a decis in favoarea exploatatorilor batalia.

Nu este insa exclus ca cetatea amintita sa se fi gasit de fapt pe dealul "Schanzberg", situat la nord-vest de sat, avand o diferenta de nivel de 5 m fata de campia inconjuratoare. Aici se pot bine distinge santurile de odinioara, care strajuiau o constructie patrata din pamant, barne si piatra, cu laturile de cca 60 m.

La colturi se poate banui ca existau bastioane. Sapaturile recente efectuate in acest loc, au scos la iveala obiecte de ceramica si varfuri de sulita apartinand secolelor anterioare stapanirii otomane care se pastreaza actualmente in muzeul scolar. Langa "Schanzberg", o denumire locala, s-a mentinut amintirea unui vechi sat romanesc, care a cazut victima la mijlocul secolului al XVIII-lea vitregiei stapanirii habsburgice.

Frumuseni - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Frumuseni - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001Prin colonizarea satului cu populatie germana, in deceniul al saptelea al secolului al XVIII-lea, locuitorii romani au fost mutati in Toracul- Mic din Banat. 
In anul 1774 satul era populat in intregime cu populatie germana. Odata cu venirea populatiei germane dispare si parohia ortodoxa romana. Dupa al doile razboi mondial, in Frumuseni au fost colonizate mai multe familii de romani din Apuseni. Cu aceasta ocazie a fost reinfiintata si parohia ortodoxa romana. Inca de la inceput slujbele religioase se tineau intr-o capela amenajata intr-o casa. Dupa 1989 enoriasii isi edifica o biserica din caramida, cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh" , sfintita in 1997 de P.S. dr. Timotei Seviciu episcopul Aradului.

In sat (la nr. 188) retine atentia scoala veche a carei existenta se poate atesta documentar inca din 1779. Actuala cladire ridicata in 1866, pastreaza si clopotnita ce se afla in acel loc.

Caminul cultural (la nr. 379), odinioara han si statie de postalion, gazduieste azi un mic muzeu cu numeroase piese, adunate de membrii cercului de istorie al scolii: materiale arheologice descoperite la Dealul Caprii, Schanzberg si Fantana turcului, etc. provenite incepand cu secolul al VI-lea i.e.n.; obiecte etnografice (ceramica locala, obiecte casnice, mobilier etc); monede.

Centrul satului, azi prevazut cu un frumos parc, a gazduit, la 26 martie 1909, o impozanta adunare a socialistilor locali si a maselor din satele invecinate.

Trecutul glorios este intregit azi de realizarile oamenilor muncii romani si germani care lucreaza impreuna pentru propasirea patriei comune.

Atelierele de impletit nuiele din Frumuseni realizeaza frumoase obiecte raspandite in toate colturile tarii noastre si in zeci de state ale lumii. In atelierul apartinand Asociatiei Agricole Fantanele (nr. 22 - 29), folosindu-se experienta seculara, ca si posibilitatile oferite de materia prima special plantata si aclimatizata aici, rachita rosie hibrida, sute de muncitori se ocupa cu artizanatul, impletind cele mai variate cosuri si alte articole, in sute de modele.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]