Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 3 mai 2008
Stirile TVA aici
  • 1 Mai muncitoresc...

Imagine idilica a zilei 1 Mai de odinioara la Padurea CealaCe insemna altadata 1 Mai?
Puhoi de gratare incinse cu mici sfaraind sub limbile de foc, muzica lautareasca, spectacole pe scene amenajate in zonele de agrement, defilari cu mare fast, beri la sticlasi paturi intinse pe iarba proaspat rasarita.
La aproape douazeci de ani de la revolutie ce mai inseamna acum 1 Mai?
O palida sarbatoare intretinuta de guvernanti si primita cu mare bucurie de toti cei care ar mai profita de o zi libera in plus.
Traditia cu micii prajiti in cinstea acestei zile se mai pastreaza doar partial, o mare parte au trecut pe traditionalele gratare iar locul halbelor si al berilor la sticla l-au luat sticlele cu whisky si vinurile fine.
Jocul cu mingea s-a transformat intr-o plimbare cu ATV-ul sau un raliu cu masina personala pentru a demonstra prietenilor ce bine stim sa conducem.
Iar bietele paturi asezate peste firul ierbii au ajuns sa fie scaune pliante sau paturi portabile…
De cateva mandate luna mai debuteaza cu campania electorala ceea ce face ca febra politicienilor sa atinga cote maxime.
Un singur lucru a ramas la fel si cred ca va ramane inca multa vreme de acum incolo: tendinta ca de 1 Mai sa iesim la iarba verde.

Sorin Ghilea - Glasul aradului
  • Asfalt pana la Padurea Ceala

Parcarile din Padurea Ceala vor fi supravegheate cu camere videoAradenii care au ales sa-si petreaca 1 Mai in Padurea Ceala, loc traditional pentru aceasta zi de sarbatoare, au avut parte de o surpriza de proportii mai ales daca nu au mai fost prin aceasta zona in ultimul timp.
Drumul care duce de la iesirea din oras spre aeroport si Padurea Ceala a fost asfaltat si marcat cum se cuvine, asa ca e o mai mare placere sa mergi pe aici.
In Padurea Ceala, aradenii au trebuit, insa, sa dovedeasca ca sunt civilizati, caci camerele video montate aici urmareau asemeni unui "Big Brother" orice miscare a celor iesiti la iarba verde, dar, mai ales, modul in care parasesc padurea si arunca gunoiul ramas  in urma petrecerii de 1 Mai.
Cat priveste asfaltul, Primaria Arad si-a propus ca tinta asfaltarea tuturor intrarilor in municipiu si crearea, in mai toate aceste zone, a patru benzi de circulatie.
In lucru, dupaiesirea spre Zadareni si Ceala, se afla acum drumul spre Nadlac, ce va avea patru benzi.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Alternativa – occidentul: mii de aradeni au sarbatorit vacanta de 1 Mai in Ungaria

La pescuit in UngariaNu este nici o exagerare. In lipsa de programe organizate de primaria din Arad, mii de aradeni au trecut granita, ca sasarbatoreasca ziua de 1 Mai fie la iarba verde, fie la o baza de agrement din jurul granitei.
Sute de oameni au ales numai sa pescuiasca. 
Pescariile de la Oroshaza, Mezohegyes, Battonya, Dombegyhaza, Pitvaros au fost efectiv asaltate de pescari aradeni si timisoreni.
La 60 de kilometri de granita (80 de kilometri de Arad), Oroshaza a fost cea mai indepartata optiune a pescarilor, care spun insa ca merita– nicaieri in judetul Arad nu gasesc conditii similare.
Lacul Teglas (Caramidarie) este cel mai cautat de pescarii aradeni.
Aici sunt pesti de cultura, de 10-15 kilograme, care se pot prinde contra unei taxe de doua mii de forinti (30 RON). 
"Regulile sunt foarte stricte, in comparatie cu alte pescarii particulare, care permit sa iei si pesti, de obicei intre 3 si 5 kg incluse in taxa de pescuit. Aici se plateste orice peste prins: crapul 650 forinti kilogramul, salaul 1000 forinti kilogramul, iar platica, carasul, bibanul 300 forinti kilogramul"- ne declara Vasile Bardan, ademenit la balta din Ungaria de un vecin de apartament.
"Cu ungurii nu te joci. La ei orice crap peste 3 kg trebuie eliberat obligatoriu, nu se poate cumpara. De asemenea orice amur peste 5 kilograme trebuie eliberat. Venim aici pentru cabalta ofera super-conditii: curatenie, liniste, standuri la distantaunul de celalalt, iarba cosita proaspat, terasa cu sucuri, cafea, minuturi, spatiu de joaca pentru copii" – spune Stelian Dronca.
Aradeanul a preferat Ungaria pentru ca acasa nu avea nici un program pentru aceasta zi.
Patronul pescariei Teglas ne-a declarat ca si-a conceput afacerea pentru cei care pescuiesc in regimul catch and release si a construit regulile in asa fel incat sa evite clientii care vin sa-si umple sacii cu peste.
La Mezohegyes (35 km de Arad), pescarii unguri s-au plans ieri proprietarului baltii canu mai au loc de romani, si i-au cerut sa intervina pentru a gasi o solutie: fie de largire a pescariei, fie de crestere a tarifului, pentru a scadea clientela in conditiile pastrarii rentabilitatii.
Pescaria a fost ieri suprapopulata de aradeni si timisoreni; este mult mai cunoscuta decat cea de la Oroszhaza si cautata pentru ca in cadrul taxei, 2800 forinti (43 RON) pe zi si se permite sa iei 6 kilograme de peste.
Amplasata intr-o liziera, atrage pescarii pentru ca este foarte bine amenajata si intretinuta, cu multa verdeata, flori, are terasa iar astazi, cu prilejul zilei de 1 Mai, proprietarul a gatit pentru pescarii din Romania un ceaun cu specialitati de peste.

Observator

  • Chisineu-Cris - Spital TBC la standarde europene

Spitalul TBC din Chisineu Cris respecta standardele europeneMiercuri in localitatea Chisineu-Cris a avut loc inaugurarea Spitalului "Centru de Sanatate" Chisineu-Cris, in care va functiona sectia de Pneumologie - TBC.
Proiectul a fost intocmit in anul 2006 de catre directorul Centrului de Sanatate Chisineu-Cris, Ioan Sulea.
Valoarea lucrarilor s-a ridicat la suma de 8,7 miliarde de lei vechi, dintre care 6,9 miliarde au fost alocate de catre Consiliul Judetean Arad, pentru finantarea de proiecte.
"Era un vis mai vechi sa reabilitam aceasta cladire, sa avem un act medical la standarde europene.  Am dorit sa rezolvam o problema grea pentru comunitate si anume mutarea Sectiei de Pneumologie din centrul orasului intr-o cladire complet modernizata si dotata la standardele impuse", a precizat Iosif Matula, presedintele CJ Arad.
Cladirea a fost reabilitata complet, s-a recompartimentat locatia, s-au inlocuit complet instalatiile sanitare, instalatiile electrice, precum si cele termice cu incalzire prin centrala termica proprie.
De asemenea, s-au construit grupuri sanitare la fiecare salon. 
Acoperisul dar si tamplaria au fost schimbate.
"Noi ca centru functionam din anul 2004, si de la inceput acest centru a avut ca destinatie sectia de pneumologie. Dupa doi ani am reusit ca sa
intocmim acest proiect iar in 2007 cu sprijinul CJA si a Consiliului Local sa incepem investitia care s-a finalizat in aceasta luna",
a declarat Ioan Sulea, directorul Centrului de Sanatate Chisineu- Cris.
Centrul are o capacitate de 30 de paturi si va fi deservit de un personal format din 15 angajati.

Razvan Cretu - Glasul Aradului

  • Cazarmile militare, transformate in scoli si cladiri de locuinte

Unitatea militara de la Ineu va deveni zona rezidentiala a orasuluiOdata cu reducerea numarului de militari, unele din fostele cazarmi au trecut in administrarea autoritatilor locale.
Batalia administratiilor pe spatiile militare din judet continua sa fie acerba, mai ales pentru caacestea sunt situate in zone in plina dezvoltare.
Singurele unitati care au ramas functionale si destinate militarilor sunt cea de la Radna-Lipova si Cetatea Aradului.
Creioane si plastilina in loc de arme
Prin primirea in administrare a fostei unitati militare din orasul Lipova, situatala 34 de kilometri de municipiul Arad, s-a rezolvat criza spatiilor pentru invatamant, din moment ce majoritatea cladirilor scolare au fost retrocedate.
Locul soldatilor a fost luat de aproape 350 de elevi si copii de gradinita, dupace primaria a renovat cladirile cazone.
In fosta unitate militara, cu o suprafatade aproape 9 hectare, s-a creat si o zona industriala, unde lucreaza in total circa 1.400 de persoane.
Amplasata la 57 de kilometri de municipiul Arad, una dintre unitatile militare din orasul Ineu a devenit o zona rezidentia la intinsa pe 24 de hectare.
Au fost construite sau sunt in curs de constructie peste 160 de apartamente, dintre care 64 de apartamente ANL si aproape 160 de case si un strand de 1,3 hectare, cu piscina si numeroase facilitati de petrecere a timpului liber.
Aici au aparut si depozite comerciale si o statie de betoane si asfalt.
"Am depus deja documentele pentru a obtine si cea de-a doua unitate miliara din oras, cu o suprafata de 23 de hectare. Aici vrem sa mutam sediul celor de la Situatii de urgenta, sa facem o zona de protectie a varstnicilor, iar pe 20 de hectare, o zona industriala", spune primarul din Ineu, Nicolae Mehelean.
Primaria a mutat in fosta unitate militara din orasul Chisineu-Cris liceul agricol.
In plus, in camin se vor face un complex comercial si garsoniere de inchiriat.
Unitate activa in Cetate
In Cetatea Aradului, care se intinde in centrul municipiului pe aproape 90 de hectare, exista Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu", parte a Batalionului Mixt Romano-Ungar de Mentinere a Pacii.
De ani buni, autoritatile incearca sa treaca cetatea in patrimoniul UNESCO, respectiv circuitul turistic.
Construita intre 1762-1783, ea are prezenta militara neintrerupta.
Acest fapt reprezintaun avantaj in ochii evaluatorilor UNESCO.
In protocolul incheiat intre municipalitate si armata s-a stabilit chiar si pretul, respectiv 20 de milioane de lei, pe care primaria trebuia sa-l plateasca pentru mutarea militarilor la Radna-Lipova.
"Pentru obtinerea cetatii, primaria e gata sa suporte aproape toate cheltuielile pentru reabilitarea unitatii cu care e de acord ministrul apararii", declara raspicat primarul de Arad, Gheorghe Falca.
Ministrul apararii a revenit insa asupra deciziei si s-a declarat de acord sa mute militarii doar intr-o alta cazarma din municipiu, aflata intr-o zona comerciala in expansiune si cu iesire la DN 7.
Nu au fost insa avansate termene pentru aceasta operatiune.

Alex Negru - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]