Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 21 august 2007
Stirile TVA aici
  • "Zilele Aradului" - o sarbatoare pentru toti aradenii

Zilele Aradului vor prezenta si portul de epocaReprezentantii Primariei Arad au prezentat ieri unele detalii referitoare la Zilele Aradului care vor avea loc in perioada 22-26 august.
Acestia au precizat ca in ceea ce priveste evenimentele organizate in aceasta perioada in incinta Strandului Neptun, aradenii vor putea participa la acestia platind doar biletul obisnuit de acces in incinta bazei de agrement. 
Exceptie face doar ziua de duminica, cand pana la ora 16, respectiv pe durata derularii Festivalului Catlanelor accesul va fi liber. 
Referitor la acest festival, organizatorii au precizat ca vor fi circa 15 echipe de bucatari participanti, fiecare dintre acestea avand la dispozitie 30 de kilograme de carne, fondurile obtinute din vanzarea portilor de mancare urmand sa fie donate caselor de copii. 
Interesant este ca la acest festival si-a anuntat participarea si o echipa de chinezi, pe langa oaspetii din Slovacia, Ungaria si echipele locale ale Primariei si a Casei de Cultura a Municipiului Arad.
De asemenea, manifestarile dedicate sarbatoririi orasului vor cuprinde pentru prima data si tururi cu ghid pentru vizitarea Palatului Administrativ, traseul cuprinzand biroul edilului sef dar si turnul primariei.
In intreg intervalul de timp dedicat acestei sarbatori locale vor fi prezenti in Arad reprezentanti ai tuturor oraselor infratite.
O confirmare de ultima ora venita din partea celebrei jazz-iste Anca Parghel, face ca spectacolul care incheie manifestarile, respectiv concertul de duminica seara de la Palatul Cultural, intitulat "Aradenii canta pentru aradeni", unde accesul va fi liber, sa fie unul de inalta tinuta.
De asemenea si pentru deschiderea oficiala a Zilelor Aradului, din data de 22 august de la Clubul Activ de la ora 20 si-a anuntat participarea Gyuri Pascu.

C.A. - Informatia Aradului

  • Consultare la domiciliu

Viceprimarul Tiberiu Dekany vrea sa se consulte cu aradenii privind dezvotarea orasuluiAradenii isi pot spune parerea despre orasul lor chiar la ei acasa. 
Ideea apartine viceprimarului Tiberiu Dekany, care s-a intalnit deja cu zeci de aradeni chiar in locuintele lor. 
Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de consultare a cetatenilor, care isi pot exprima opiniile cu privire la investitiile realizate in Arad.
Timp de 30 de zile, sute de aradeni se pot pomeni la usa cu viceprimarul Tiberiu Dekany. 
Acesta vrea sa stranga cat mai multe pareri si opinii despre lucrarile de modernizare din oras dar si sa primeasca propuneri pentru ceea ce trebuie facut. 
Toate opiniile aradenilor vor fi preluate si dezbatute in cadrul Consiliului Local Municipal./font>

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Final de saptamana plin de voie buna si distractie, in mai multe localitati aradene

La Chisineu Cris s-a sarbatorit pentru a doua oara ziua orasuluiSambata si duminica a avut loc editia a II-a a "Zilelor Orasului Chisineu Cris"
Deschiderea oficiala a avut loc la ora 10,00, in sala festiva a Primariei, pana la ora 11,30 au lua cuvantul primarul localitatii, principalul investitor si alte personalitati invitate. 
De la ora 11,30 a avut loc o slujba religioasa, iar de la ora 12,30 strada principala a orasului a fost locul unde a avut loc o impresionanta parada, in cadrul careia au defilat majorete, papusi gigant, trasuri cu chematori, dar si tineri imbracati in costume populare traditionale romanesti si maghiare. 
Casa de Cultura a orasului a gazduit o expozitie de pictura, o prezentare de carte si o dezbatere pe tema Zilelor Orasului (de la ora 15,00), iar de la ora 17,00, in Parcul Central a fost prezentat un concert cu muzica de fanfara.
Seara, voia buna concentrata pe Stadionul orasenesc, acolo unde spectacolul pregatit de organizatori a fost deschis de Ansamblul Folcloric "Doina Muresului". 
Pe scena de pe stadion au mai evoluat si alte ansambluri folclorice, precum si indragitul interpret Dinu Iancu Salajanu. 
Muzica usoara a fost reprezentata, in seara respectiva, de Laura Popa, Oana Miron, Dumitru Sonia, trupa "Sexxy" si "TNT", iar dupa incheierea concertului, tinerii au fost asteptati la o discoteca in aer liber.
Cea de a doua zi a debutat cu un turneu de minifotbal, iar de la ora 17,00, pe Stadionul orasenesc au fost prezentate alte spectacole. 
Zilele Ineului prilej de odhna la iarba verde Acestea fiind sustinute de invitati din Ungaria, ansambluri folclorice, de solistii Sandu Condoros, Vasile Iova, Florica Muresan, Cosma Gheorghe – Tule, de ansamblul artistic "Crisana" din Oradea, cu solistii Leontin Ciucur, Viorica Bradea, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Voichita Mihoc, Luminita Tomuta, Cornel Borza, Florica Bradu, Ioan Selesi. 
Dupa focurile de artificii de la ora 20,00, sarbatoarea Zilele Orasului Chisineu Cris a fost incheiata de interpretii Cristina Rus si Lucian Seres.
Ineu
Sarbatoarea "Zilele Ineului 2007" a inceput, manifestarea ajungand in acest an la cea de a treia editie. 
In fata ineuanilor si a invitatilor acestora au cantat Laura Tickle, Sexxy, Alex, Ackent si Vali Vijelie. 
Sambata a fost randul celor de la "Presto &ZeZe", Paula, Andreea Banica, TnT, Corina si Liviu Guta sa-i incante pe ineuani. 
In ultima zi, duminica, a avut loc Festivalul "Floare de pe Cris", in cadrul caruia vor concura, in deschidere, tineri interpreti, urmand ca mai apoi pe scena sa intre consacratii, adica: "Rapsozii Zarandului", Petrica Pasca, Cornelia Caprariu Roman, Tiberiu Crisan, Sava Negrean Brudascu si Mariana Deac. 
La Pecica s-a sarbatorit ziua recoltei Seara de duminica, rezervata tinerilor, care i-au  putea vedea live pe "New Line, Alexandra Ungureanu & Crush, Heaven si Liviu Pustiu". 
Zilele Ineului s-au incheia cu un foc de artificii. Organizatorii au fixat pretul biletelor la 10 lei/zi.
Pecica
In orasul Pecica a fiost sarbatorita, in acest final de saptamana, "Ziua Recoltei", ocazie cu care va fi prezentat si Topul agro-industrial. 
Manifestarea a cuprins, in zilele de 18 si 19 august, o expozitie de produse agricole: cereale, seminte, legume, paine, masini si utilaje agricole, sau animale.
A avut loc si premierea producatorilor locali, participanti la Top agro-industrial, precum si o serie de manifestari culturale, artistice si distractive, concursuri la care au participat localnici si partenerii de proiect din Battonya, fiind desemnata cu aceasta ocazie si cea mai frumoasa vacuta din Pecica. 

M.C. - Observator

  • Castelele aradene, istorie si grandoare

Fostul Castel de la Sofronea incepe sa isi recapete stralucirea de odinioara - Virtual Arad News (c)2007In judetul Arad, la Sofronea si Macea turistii pot beneficia de apa termala extrasa de la un kilometru adancime, de gradina botanica si de peisaje incantatoare.
Castele cochete nu se gasesc numai in Franta sau in Austria, ascunse prin locuri greu accesibile.
La numai cativa kilometri de Arad stau unul dupa celalalt, doua cladiri care au trecut prin istoria zbuciumata si care acum se lupta sa iasa la "suprafata".
Doua castele care acum sunt in renovare, isi recapata incet-incet, stralucirea de odinioara.
La Sofronea, la umbra castelului baronului Purgly, se poate face plaja si baie in apa termala, descoperita chiar pe domeniul vechiului castel.
La Macea, gradina botanica are specii de peste 200 de ani, iar cladirea, construita de familia de boieri Cernovici, uimeste atat prin arhitectura, cat si prin grandoare.
Sofronea si Macea nu sunt deloc departe de Arad, si sunt despartite numai de Curtici.
Pana la Sofronea sunt mai putin de 10 km, iar pana la Macea, alti 10, pe o sosea fara prea multe denivelari, insa deseori traversata de masini grele care vin sau merg spre Curtici.
Castel, sediu CAP, iar acum strand
Despre Sofronea nu se stie mai nimic.
Doar localnici stiu de castelul unde a fost sediul CAP-ului si despre strandul care s-a deschis acolo, de cativa ani.
Domeniul baronului se intindea dincolo de drum, la iesirea din sat, iar acum trebuie sa treci printre vechile grajduri ale CAP-ului.
Comunismul a lasat sa se construiasca in vechiul parc grajduri pentru vite, iar acum cladirile au ramas marturii mute ale istoriei.
Castelul baronului Janos Purgly, facut dupa modelul Castelului de la Hunedoara, este inca in renovare.
Cladirea frumoasa, vopsita in ocru, are lemnaria verde.
Inauntru se fac inca lucrari, dar scara mare, din lemn, din holul de primire a fost refacuta in totalitate.
Tavanul salii de la intrare este sculptat in lemn. "A fost aici dezastru, au bagat si animale inauntru. Am scos camioane intregi de mizerie", spune reprezentanta Fundatiei Humanitas Gura Popii, care a concesionat cladirea de mai bine de 10 ani.
Castelul construit in 1889 este acum in curs de renovare si va fi amenajat pentru a gazdui conferinte si evenimente deosebite, cum ar fi nunti sau botezuri.
Strandul cu apa termala Sofronea atrage turistiiApa termala de la un kilometru adancime
Afara, la strand, este liniste. Se aud numai vocile copiilor care se balacesc in apa calda de o culoare maronie.
In urma cu cativa zeci de ani, aici s-a descoperit apa termala, ca si cea de la Gyula, din Ungaria.
Abia in urma cu cativa ani, actualii concesionari ai fostei mosii au organizat aici un strand, in vechea curte a castelului, au plantat copaci noi, dar au si pastrat trunchiurile seculare, care au razbit timpurilor.
Bazinele cu apa sunt benefice pentru cei care sufera de reumatism, depresii sau astm bronsic, dar vizitatorii in varsta care au hipertensiune sau cardiacii trebuie sa fie precauti din cauza ca apa are multe saruri minerale si le-ar putea dauna.
Apa termala este extrasa de la o adancime de peste 900 m.
Strandul este foarte curat, vizitatorii platesc trei lei la intrare, iar parcarea in fata strandului este gratuita.
Totusi, locul are reguli stricte, nu se poate face plaja topless, nu se consuma bauturi alcoolice si nu este permisa muzica.
VERDE
Gradina botanica

La Macea, gradina are peste 20 de hectare si este astazi administrata si ingrijita de Universitatea Vasile Goldis din Arad.
Desi amenajata unitar, se disting in parc mai multe parti.
Prima, intinsa pe 10 hectare, are diferite amenajari destinate publicului larg.
A doua ocupa 3,5 hectare si cuprinde Colectia dendrologica, cu o mare valoare stiintifica, destinata mai ales specialistilor, iar accesul publicului larg se face numai in grupuri, sub indrumarea unui ghid.
Ultima parte, se intinde pe 8 hectare si cuprinde portiuni cu vegetatie forestiera, mai ales cu specii lemnoase.
In apropierea intrarii se afla un stejar de 200 de ani, declarat in 2003 "Stejarul Unirii".
Castelul de la Macea reprezinta inca o fila de istorie - Virtual Arad News  (c)2007 In partea dreapta se afla Alpinariul, cu plante specifice zonei montane si alpine, cum ar fi floarea de colt. 
Parcul adaposteste si multe sculpturi, lucrari ale unui artist originar din Macea, Pacel Mercea.
Pentru cei mici a fost amenajat sectorul "Legenda", cu arbusti taiati in forme de personaje din basme, Fat-Frumos, Capra cu trei iezi sau Miorita, dar si Sfinxul cu piramidele.
Copiii sunt fascinati si de coltul zoo unde sunt pauni, fazani, rate, porumbei, broaste testoase si alte animale.
In apropiere se afla si cel mai gros arbore din Gradina, un exemplar de platan care are diametrul de baza al trunchiului de 175 de centimetri.
La final, se poate vizita Muzeul botanic al Gradinii, amenajat in fostul pavilion de vanatoare.
ISTORIE
Poveste veche de peste doua sute de ani

Castelul pe care il vedem astazi nu a aratat asa dintotdeauna.
Proprietatea care exista aici ajunge la Mihai Cernovici si la fiul acestuia, Ioan, dupa ce acestia o cumpara de la Sigismund Edelspacher.
Cei doi sarbi contribuisera  substantial la eliberarea Banatului de sub ocupatia otomana.
Cel care va ridica pe domeniul de la Macea o resedinta mai ampla, va fi nepotul lui Mihai, Pavel Cernovici, in 1820.
Fiul sau Petru, in schimb, pleaca impreuna cu alti doi nobili in Grecia si in Orientul Apropiat de unde aduce mai multe specii de arbori care imbogatesc parcul botanic.
Din cauza unor probleme politice, Petru Cernovici se vede nevoit sa-si vanda proprietatile de la Macea si se muta la fiica sa, Laura, la Foeni, unde aceasta era maritata cu Andrei Mocioni.
Noii proprietari de la Macea, familia Karolyi, isi fac aici resedinta de vara.
Mai mult, intre 1862 si 1886, ei construiesc cea de-a doua aripa a castelului, mult mai ampla, iar cladirea primeste infatisarea de astazi, cu influente franceze.
Tot de atunci dateaza si stema, din ceramica, cu emblema familiei Karolyi, amplasata pe fatada.
In parc au fost introduse numeroase specii de arbori si arbusti ornamentali, se amenajeaza un bazin,  cu fantana arteziana, terenul de tenis, ronduri cu flori, se extinde reteaua de alei si se introduc specii noi. 
In anul 1935 parcul si castelul ajung in propritatea lui Adam Iancu din Curtici, care defriseaza o suprafata de padure de aproape 10 ha.
Perioada interbelica, dar si cea de dupa al doilea razboi mondial, devine una critica pentru parc, iar abia in 1968 se iau masuri de protectie, se refac aleile, o pepiniera, se introduc noi specii.
Din 1990, parcul si castelul se afla sub coordonarea stiintifica si in administrarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis", din Arad, primind in 1994 statutul de Gradina Botanica.
Acum, Gradina Botanica Macea este membra a Asociatiei Gradinilor Botanice din Romania.
Aici sunt cultivate peste 2.000 de specii de arbori si arbusti si 500 de specii ierboase din diferite categorii, predominand speciile lemnoase.
Alpinariul din Parcul Dendrologic Macea - Virtual Arad News (c)2007SECULAR
Stejar batran la Macea

Dupa o baie la Sofronea, merita sa mergi in inima naturii, la Macea.
Pentru asta mai mergi 14 km, treci prin Curtici si de acolo in scurt timp dai de o placuta care te indreapta spre gradina botanica din Macea.
Atunci stii ca ai ajuns, deoarece castelul este inconjurat de un parc frumos, bogat cu tot felul de specii rare.
Pentru a ajunge pana la castel, ai de ales intre doua drumuri.
Fie ocolesti parcul, pe dinafara, pe langa un gard pus aici de pe vremea comunismului, fie traversezi gradina botanica, ca apoi sa dai ochii cu frumusetea cladirii, ridicata de familia Cernovici.
Am ales sa traversam parcul, trecand pe langa "Stejarul Unirii", un exemplar vechi de peste 200 de ani, trecand pe langa alpinariu, am admirat apoi statuile cu poeti ardeleni, care il incadrau pe Eminescu.
Castelul si-a facut aparitia de dupa crengile copacilor, albastru cu alb, ca si un castel de pe Valea Loirei, iar in fata lui e un bazin mare, alb si gol.
FISA LOCALITATII
Acces
: Pana la Sofronea, sunt sapte kilometri din Arad, pe drumul spre Curtici.
De la Curtici la Macea mai sunt numai 14 kilometri, asadar ambele castele se pot vedea intr-o singura zi.
Soseaua este destul de buna, se poate circula fara aventuri.
Un drum cu masina, de la Timisoara, ia ceva mai mult de o ora, in functie si de trafic.
Cazare: La Arad sau la Curtici.
Masa: Magazine din sat, la strandul din Sofronea sau la restaurantul unui hotel din Curtici, sau chiar la Arad, pentru cei care nu sunt foarte infometati.
Semnal Telefon mobil: da

Nicoleta Chiru - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Alte puncte pierdute prea usor

Batrana Doamna a pierdut prea usor puncteRatarile atacantilor, precum si greseala portarului Daniel Tudor au condus la un egal nefast pentru UTA.
Constienta ca o abordare aroganta a meciului i-ar putea fi fatala, "Batrana Doamna" a inceput bine, in forta.
Dupa marea ratare a lui Edson, in min. 8 Varga deschide scorul printr-o lovitura de cap ce a "mangaiat" bara, luand lumea pe nepregatite.
UTA, superioara, domina ostilitatile. Numai ca nu a tinut.
Ne jucam cu ocaziile (Hidisan, Edson, Baltoi). Clujenii prind curaj, N. Jovanovic si Goga risipind sanse notabile.
In tot acest timp, galeriile fraternizeaza, razboindu-se verbal cu...Poli si CFR.
Apropo de timisoreni, C. Todea va vedea "galben" pentru a-i intalni, "stand" astfel in runda urmatoare, contra galatenilor.
Eroare incredibila
UTA scade in joc iar "lovitura de teatru" o da Park, in min. 44, cand balonul trimis de la mare distanta este scapat de Daniel Tudor, precum sapunul, in poarta.
Ratarile aradene continua, UTA ajungand sa piarda doua puncte ce le simtea deja "in buzunar".
Mai mult, pe final acelasi Tudor isi spala din pacate printr-o dubla interventie providentiala, evitand infrangerea!
Oricum, nici el si nici Lacatus sau arbitrii nu vor fi feriti de naduful tribunei.
UTA - "U" Cluj 1-1 (1-1)
Distributii:
UTA: D. Tudor - Balan, Chita, Chirita, Simao - Hidisan (Vasiljevic, min. 82), C. Todea, Varga, M. Ilie (Roszel, min. 73) - Baltoi (Radovanovic, min. 60), Edson.
"U" Cluj: M. Tudor - Ungurusan, Cordos, Park, M. Jovanovic - Olah, Dolha - Ghindaru, Sabo (Negrean, min. 46), Goga (A. Muresan, min. 85) - N. Jovanovic (Suciu, min. 90). Au marcat: Varga (min. 8) respectiv Park (min. 44). Arbitraj slab al brigazii L. Dansa (Oradea) - Z. Szekely (Baia Mare) - D. Iliescu (Craiova).

A.H. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]