Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 26 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • De azi si pana in 7 iulie, absolventii de liceu sustin examenul de bacalaureat

De astazi incepe febra examenelor de bacalaureatPentru aproape patru mii de absolventi de liceu astazi incepe febra examenului de bacalaureat. 
Din data de 16 iunie, cand s-au incheiat cursurile pentru clasele de a XII-a, absolventii din acest an au tras, in majoritate, pentru a pregati asa cum se cuvine acest examen important din viata lor.
Intre 2 si 12 mai a avut loc inscrierea candidatilor pentru sesiunea iunie-iulie 2006 a examenului de bacalaureat. 
Potrivit datelor comunicate de inspectorul general scolar adjunct Nicolae Pelegrini, de la Inspectoratul Scolar Judetean Arad, in judetul Arad s-a inscris 3.899 de absolventi de liceu (acest numar cuprinzand si pe cei din generatiile anterioare). 
Ei vor sustine probele bacalaureatului in 13 Centre de Examinare de pe cuprinsul judetului, din care patru au in componenta lor si subcomisii de examinare.
Lucrarile absolventilor vor fi corectate in patru Centre Zonale de evaluare. 
La fel ca si in cazul testelor nationale, centrele de examinare si cele de evaluare vor fi pazite de efective de jandarmi, care vor asigura si paza transportului lucrarilor in centrele in care vor fi corectate.
Calendarul examenului de bacalaureat din aceasta sesiune arata astfel: 
26 si 27 iunie - proba orala la Limba si literatura romana; 
28 - 29 iunie -proba orala la Limba si literatura modema; 
30 iunie -1 iulie - proba orala la Limba si literatura materna; 
3 iulie - proba, scrisa la Limba si literatura romana; 
4 iulie - proba scrisa la Limba si literatura materna; 
5 iulie - proba scrisa la materia obligatorie a profilului; 
6 iulie - o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (scris sau practic); 
7 iulie - o proba la alegere dintre disciplinele la celelalte arii curriculare (scris sau practic).
Rezultatele obtinute de absolventii de liceu vor fi afisate in data de 10 iulie, pana la ora 16,00, de la acea ora si pana la ora 20,00 putand fi depuse eventualele contestatii. 
Acestea vor fi rezolvate de comisiile speciale de contestatii in perioada 11-13 iulie, rezultatele finale urmand a fi facute publice in data de 14 iulie.-
Absolventii care nu vor obtine notele de trecere in cadrul sesiunii iunie - iulie a Examenului de bacalaureat vor avea posibilitatea sa se prezinte si la sesiunea din toamna, care se va desfasura in august-septembrie. 
Inscrierile pentru sesiunea din toamna a bacalaureatului vor avea loc imediat dupa afisarea rezultatelor finale ale sesiunii de vara, in perioada 17-21 iulie.

Mihaela Cerna - Observator

  • Conducerea Siatra Prod a ajuns din nou in fata instantei

Siatra Prod a intrat in atentia procurorilorDezmembrarea Combinatului Chimic de la Vladimirescu revine in actualitate
Combinatul Chimic de la Vladimirescu a intrat din nou in atentia procurorilor, fostul detinator al ruinelor din apropierca municipiului Arad fiind prezentat saptamana trecuta in fata instantei pentru judecarea dosarului in care este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. 
Ninel Potarca este cercetat alaturi contabila si de asociata de la una dintre firmele sale, SC Demrax Com SRL, Gabriela Luca respectiv Nicolita Nica.
Cele doua femei au fost trimise in judecata de catre procurorii Biroului Teritorial Gorj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Gabriela Luca pentru complicitate la evaziune fiscala si infractiuni la legea contabilitatii, iar Nicolita Nica pentru fals in declaratii si complicitate la evaziune fiscala.
Punctul de lucru operatiuni de taiere metale feroase si nefcroase al Siatra Prod, situat in localitatea Vladimirescu, a fost infiintat pe platforma combinatului chimic Archim, care a fost achizitionat de Ninel Potarca la sfarsitul anului 1999. 
Activul achizitionat de spcietate (fabrici de ingrasaminte si utilitati) a fost evaluat in iunie 2001 la o valoare de piata de 1.230 miliarde de lei. 
Tot in anul 2001, firma lui Potarca a demarat procesul de taiere si valorificare a combinatului, astfel incat la sfarsitul anului, societatea inregistra o cifra de afaceri de peste 200 de miliarde dc lei. 
"Pentru activitatea desfasurata in anul 2001, SC Siatra Prod SRL a ocupat locui intai pe tara in Topul Intreprinderilor Mici si Mijlocii la sectiunea performante economico-financiare, domeniul comert. Acest top a fost intocmit de Guvernul Romaniei prin Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Coopcratie. Brevetul a fost inmanat de domnul prim-ministru Adrian Nastase, domnului director general Potarca Constantin Ninel", sc precizeaza pe site-ul firmei.
In 2001 a inceput si scandalul dintre Siatra Prod si RTI Bucuresti, firma care a revendicat combinatul chimic. 
Fratii Constantin Potarca, patronul SC Siatra Prod SRL si Tanase Potarca, administratoral aceleiasi firme, au fost acuzati de managerul firmei RTI, Elena Radu, ca ocupa in mod abuziv spatiul situat in incinta Combinatului Chimic, cumparat de la Archim. 
In paralel cu ancheta demarata de politisti, cei doi au continuat sa "exploateze" ruinele combinatului si sa faca afaceri cu apropiati ai regimului PSD.
Au continuat in acest ritm pana cand tot ce se putea valorifica a fost vandut: instalatii, utilaje, conducte - toate au ajuns fie la fier vechi, fie la alte intreprinderi similare din tara, care le-au achizitionat pentru a le utiliza in procesul tehnologic.
Una dintre tranzactiile memorabile ale Siatra Prod a fost vanzarea unui reactor provenit de la Combinatul Chimic din Arad, cu peste 300 de miliarde de lei catre VGB, un grup de firme patronat de Ovidiu Tender si Dan Iosif. 
VGB a vandut, la randul sau, reactorul la RAFO, primind in schimb produse petroliere in valoare de 300 de miliarde de lei. 
Din datele de pe pagina de internet mai aflam ca firma lui Potarca a exportat dcseuri de otel inoxidabil, deseuri cupru, deseuri aluminiu si deseuri feroase - toate provenite de la Vladimirescu, in Italia, Ungaria, Franja si Africa de Sud.
Tot ce se putea vinde la Siatra Prod a fost valorificat Procurorii sustin ca multe dintre aceste bunuri au fost vandute doar in acte, la preturi subevaluate sau supraevaluate, iar tranzactiile se finalizau cu rambursari ilegale de TVA. 
In calitate de administrator la o alta firma a sa, SC Lumetal SRL, Constantin Potarca, a fost acuzat ca a prejudiciat statul cu suma de 35,5 miliarde de lei, din care 26,4 miliarde de lei impozit pe profit neplatit la buget, iar 9 miliarde de lei TVA returnat in mod ilegal, ca operadunile comerciale se efectuau, de regula, numai prin miscarea documentelor, nu si a marfurilor si ca societatile au fost aduse, pe rand, cu intentie, in stare de faliment.
Potarca este de asemenea acuzat ca a stabilit cu rea-credinta impozite si taxe la operatiunile comerciale pe care le-a efectuat in mod formal, pentru a obtine compensari de impozite datorate bugetului consolidat al statului, evidentiind in actele contabile cheltuieli nereale. 
In razboiul cu Elena Radu, Potarca a fost invins intr-un final, dupa mai multe sentinte favorabile acordate RTI, a caror executare a fost amanata prin ordonante emise de presedintele Ion Iliescu. 
Punerea in posesie a RTI a venit doar atunci cand in Combinatul Chimic nu mai ramasese nimic.
In prezent, Constantin Potarca mai are doar doua societati care au activitate, Lumetal si Olinton, atat Siatra cat si Demrax, cele doua firme care au activat si in judetul Arad, fiind in faliment.
Initial, la Arad a functionat societatea Siatra Prod, insa in momentul in care demcrsurile RTI au ajuns aproape de a se finaliza favorabil, Potarca a infiintat a doua societate, SC Demrax SRL, unde l-a numit director pe aradeanul Gelu Roman, fost candidat la primaria municipiului din partea UFD, apoi membru PD plecat in urma unui scandal la PSD. 
In patrimoniul Demrax au fost trecute toate activele Siatra, astfel incat RTI a trebuit sa reia actiunile in instanta. 
Despre situatia in care au ajuns aceste firme, Potarca sustine ca este rezultatul razbunarii unor politicieni care au fost la putere, al caror interes a fost sa ii strice afacerile pc care le-a avut la Combinatul de la Arad. 
El nu a spus niciodata cine sunt acei politicieni si care este motivul pentru care se razbuna, dar a afirmat ca au fost la putere si unii mai sunt inca.
In ceea ce priveste motivul actiunilor indreptate impotriva sa, Ninel Potarca nu a infirmat niciodata zvonurile conform carora problemele i se trag de la faptul ca a incetat sa mai "cotizeze" unde trebuia. 
Surse apropiate fratilor Potarca sustin insa ca au existat cotizatii, toata afacerea de la Arad, care le-a adus celor doi castiguri de milioane de euro, fiind facilitata dc persoane apropiate presedintelui de atunci, Ion iliescu, iar un rol important i-ar fi revenit generalului Toma Zaharia. 
Cat privestc relatia cu alti "grei" ai regimului, acestea au fost demascate in urma scandalului creat in jurul reactomlui vandut de VGB catre RAFO, Dan Iosif, Ovidiu Tender si Ioan Talpes sunt doar trei dintre cei care au intrat in hora cu fratii Potarca.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Sebisul sarbatoreste

O noua editie a festivalului muzicii de la SebisCantec, dans si voie buna la Festivalul Muzicii Sebis 2006. 
Ziarul "Adevarul" si-a facut un obicei din a sprijini initiativele locale, fie ele culturale, sportive sau de alta natura
Insa, Festivalul de muzica de la Sebis ocupa un loc aparte pentru ca, inca de la prima editie, mai exact in anul 2000, cotidianul nostru s-a implicat in organizarea acestui eveniment, oferind sprijin in mediatizarea a ceea ce parea, in urma cu sase ani, un act de mare curaj. 
Iata insa, ca dupa sase ani, Festivalul de la Sebis merge mai departe, umar la umar cu partenerii care au fost alaturi de organizatori inca de la prima editie: TVR Timisoara si Adevarul de Arad.
Pe langa afisele festivalului, concepute si realizate de colegul nostru Calin Pascutiu, ziarul Adevarul a participat activ la eveniment oferind tuturor participantilor ziare gratuite din care s-au putut informa despre programul fiecarei zile.
Actiune cu eforturi sporite
Incepand de vineri, Piata Tineretului a fost impanzita cu tarabe ale artizanilor, bucatarilor, sau, pur si simplu, a micilor comercianti, cei prezenti avand parte de o atmosfera cu totul speciala.
"Festivalul pentru Sebis inseamna un eveniment menit sa aduca bucurie in sufletul oamenilor din toata tara, participand, totodata si la consolidarea personalitatii orasului. Pentru administratia locala, precum si pentru cei ce colaboreaza la reusita, actiunea presupune eforturi sporite pentru a asigura o desfasurare in bune conditii", ne-a declarat primarul Sebisului, Gheorghe Feies.
Surprize pentru cantareti
Organizatorii au avut pregatite surprize si pentru cantereti, fiecare primind o diploma si un trofeu. 
Atmosfera de sambata seara a fost incinsa de un foc de artificii, care a dat startul distractiei, urmand sa concerteze formatii precum: Bordo, Haiducii, Essenza, Ducu Bertzi si HI-Q. 
De asemenea, duminica au urcat pe scena invitati de seama, precum Compact sau Aurel Tamas.
In plus, duminica, sebisenii au putut lua parte la Campionatele Nationale de Kick-Boxing-Full Contact, invitati fiind si campionii Ionut Atodiresei- pitbull, si Ciprian Sora - sepepistul. 
Concursul s-a desfasurat intre cluburi din toata tara precum: Dragon Star Bucuresti, Sport Universbuc, K1 Galati, Resi Arad, Anefs Bucuresti, Titan Club Cluj, Tigri negri Timisoara etc.

Andreea Gherle - Adevarul

  • "Prima dragoste" impartasita prin imagini - Insemnari subiective

Arthur Mustafa a deschis o expozitie de fotografiiSe spune ca "prima dragoste" nu o uiti niciodata. 
Amintirea ei calatoreste cu tine prin viata, prin timp, prin lumea tuturor celorlalte iubiri... 
Ramane un lucru special, intim, greu de impartasit. 
Si totusi, Arthur Mustafa a reusit sa surprinda minunate instantanee ale primei sale iubiri, impartasindu-le cu noi prin expozitia deschisa la sala Clio.
Natura, prima dragoste a fotografului aradean, este surprinsa in numeroase ipostaze: de la iubirea glaciala a picaturilor de apa din pesteri, la misterul si capcana panzelor de paianjen, de la prospetimea florilor multicolore, la plinatatea boabelor de maces, de la lumea minuscula a insectelor la imensitatea peisajelor montane. 
Natura, in adevarata sa splendoare, ni se dezvaluie - sobra sau plina de culoare, fragila sau necrutatoare. 
Intrand in sala Clio te lasi usor prins de fascinanta lume a naturii. 
Detalii minunate, pe care de cele mai multe ori le pierdem in fuga noastra agitata, ni se infatiseaza inaintea ochilor. 
Combinatii inedite de culori, cu care doar natura se poate imbraca, ne amintesc ca lucrurile au un farmec aparte daca le lasam asa cum le-a dat Dumnezeu. 
Nu exista un artist mai iscusit decat natura. 
Dar si pentru a-i surprinde frumusetea simpla este nevoie de maiestrie si sensibilitate. 
Tnsa, in cazul lui Arthur Mustafa, maiestria si sensibilitatea sunt dublate de cunoasterea aprofundata a naturii, fotograful absolvind Facultatea de Biologie si Geologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj Napoca, precum si un masterat in cadrul aceleiasi facultati. 
Prin urmare, nu este de mirare ca intrand in sala de expozitie ai impresia ca te trezesti in paginile revistei "National Geographic", sau ale revistei "Descopera"
De fapt, tanara speranta a Foto Clubului Arad a ajuns in faza finala a concursului "Fotoreportajul meu" organizat anul trecut de revista "Descopera".
Vernisajul expozitiei "Prima dragoste" a avut loc recent la Sala Clio, care a fost asaltata de vizitatori "profani" si, mai ales, de fotografi, adica membrii Foto Clubului Arad, dintre care multi l-au ajutat pe mai tanarul lor coleg la organizarea evenimentului. 
Autorul si colectia de fotografii expuse au fost prezentati de prietenul si colegul de drumetii al lui Arthur, Paul Ionescu. 
Acesta ne-a facut atenti la modul in care sunt expuse fotografiile in cele trei sectoare ale salii Clio: universurile paralele, ascunse dincolo de un "ceva" aparent cunoscut si vizibil, lumea viu cobrata a florilor si animalelor si "portile cerului". 
Pentru a vedea minunatiile naturii prin ochii de indragostit ai lui Arthur Mustafa sunteti invitati sa vizitati pe indelete expozitia. 
Cu siguranta o sa va vina pofta de hoinareala pe dealuri si munti, iar daca veti pune in practica acest lucru veti fi, poate, putin mai atenti la frumusetile pe langa care treceti.

Anca Mustea - Informatia Aradului

  • Sunda, noul antrenor la UTA

Camerunezul Njock este asteptat la echipa de fotbal UTAAurel Sunda a participat la antrenamentul de sambata seara al ros-albilor, desfasurat pe arena FZ.
Au luat parte 23 de jucatori, urmand ca astazi sa vina in pregatiri Paleacu si Cl. Dragan (Jiul), Fl. Ganea (FCM Bacau) si Neaga (FC Bihor).
Problema antrenorului principal este, in opinia finantatorilor de la club, mult simplificata. 
"Ne-am inteles cu Sunda in proportie de 99 la suta. Mai erau si alte variante, printre care Cartu sau Bergodi. Acum e sigur ca UTA nu va avea antrenor italian. Iar bugetul clubului va fi unul suficient pentru a ne mentine in Liga 1", a declarat Nicolae Bara, presedintele "Batranei Doamne".
Nu se cunoaste inca persoana care va ocupa functia de director general, care il va superviza pe Marcel Coras, directorul sportiv.
 In "carti" se afla Gh. Alexandrescu (Liberty) si Eutin Bojin (impresar). 
Balanta inclina spre primul cu care echipa bihoreana a ajuns in primul esalon, postul sau reprezentand un pret al cesiunii de locuri.
"Vom aduce o serie de jucatori pentru cantonamentul de la Herculane si inca cativa in turneul de jocuri amicale pe care il vom face in Austria", a declarat Bara.
Coras a tratat aducerea fundasului Adrian Gaman, de 28 de ani, plecat de la UTA in Israel acum cinci ani, in timp ce Botis a semnat cu formatia maghiara Zalaegerszeg. 
Este asteptat si inaintasul Jeremie Njock, in timp ce, de la UTA, vor ramane in lot doar patru jucatori: Marne, Nadaban, Anca si Hora.
Dintre jucatorii care au disputat doua partide amicale, 13 au fost de la Liberty Oradea, asa cum apare in dosarele FRF echipa din Salonta.
Asadar, la trialuri au participat: Sas, Rus, Marincean, Cornaci, Bucur, Sabou, Cr. Luca, Iambor, Zoicas, Zaha, Costisor, Cotan, Mindru (Liberty), Brazovan si Gheju (CFR Timisoara), Pintilii, Cojocaru, Mihalache (Auxerre Lugoj), Mirne, Hora, Negru (UTA), Bumbar (Urziceni), Lupsa (Gloria Resita), A. Campeanu (FC National).

Bogdan Cioara -Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]