Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 31 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Salariatii de la Aris – dispusi sa declanseze conflicte sociale de proportii

Sindicalistii de la Aris sunt pe punctul de a declansa un conflict socialSindicalistii vor merge pana la proteste de strada, fiind convinsi de faptul ca decizia Consiliului Concurentei atenteaza asupra locurilor lor de munca
Decizia Consiliului Concurentei de a obliga societatea Aris la plata unor sume de bani (aproape 300 de miliarde de lei) care au reprezentat ajutorul de stat acordat fabricii (in urma cu cinci ani) i-a scos din sarite pana si pe angajatii societatii. 
Sindicatul Liber Aris Arad a etichetat decizia consiliului drept o incercare de blocare a privatizarii de succes care a facut ca peste 500 de aradeni sa aiba loc de munca.  
Angajatii fabricii sustin ca singurul sprijin de care a beneficiat actionarul majoritar de la Aris a fost o clauza contractuala prin care se prevedea esalonarea datoriilor  si scutirea de la majorari si penalitati si nicidecum anularea acestora (fapt petrecut in alte zeci de cazuri).  
"Consideram ca aceasta poveste e o incercare de interventie a unor grupuri de interese economico-financiare si care incearca ingreunarea activitatii societatii si, astfel, crearea de conflicte sociale la nivelul societatii, care sa duca la falimentul societatii si eliminarea de pe piata a acesteia ", acuza sindicatul. 
Sindicatul a indicat totodata faptul ca e "decis sa lupte prin toate mijloacele sale pentru pastrarea locurilor de munca  de care depind sute de angajati si familiile lor" si ca daca e nevoie "ca reprezentant al salariatilor, va demonstra ca e capabil sa declanseze un conflict social de proportii si actiuni de protest, dar nu fata de conducerea societatii, ci fata de cei care astazi, prin hotararile si actiunile lor, incearca sa atenteze la locurile de munca ale salariatilor"

Adriana Barbu - Observator

  • Senatorul Aurel Ardelean vrea in parlamentul european

Senatorul Aurel Ardelean vrea sa-si depuna candidatura pentru Parlamentul EuropeanPrezent la Sebis, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia inaugurarii noului sediu administrativ al Primariei, presedintele PPRM Corneliu Ciontu s-a pronuntat impotriva alegerilor anticipate, tema avansata de presedintele Romaniei, Traian Basescu.
"Alegerile anticipate nu sunt de competenta presedintelui Romaniei. Pentru cine face el aceasta presiune? Este o incalcare a Constitutiei si o jignire a electorarului. In plus, se pune si problema cheltuielilor ce trebuie avansate, iar bugetul este prea carpit. Oricum, PPRM nu se teme", a precizat Ciontu.
Acesta s-a mai referit si la "goana" dupa popularii europeni, formatiune spre care tinde jumatate din spectrul politic romanesc.
"Nu ne deranjeaza daca sunt mai multe reprezentante la PPE. Este in interesul Romaniei sa aiba cat mai multi parlamentari in cea mai mare forta politica europeana", mai spune presedintele PPRM.
In fine, acesta s-a mai referit si la euro-parlamentari, pentru care PPRM va incepe selectia inca de saptamana aceasta.
"In primul rand trebuie sa stabilim bine cine vor fi observatorii; Apoi, candidatii pentru europarlamentare trebuie sa aiba mai multe calitati, incepand cu un aspect fizic placut, sa fie buni politicieni si sa stapaneasca foarte bine realitatile si problemele romanesti pentru a lua atitudine si a le sustine", a concluzionat Cornel iu Ciontu.
In aceasta ordine de idei, senatorul PPRM de Arad, Aurel Ardelean, a precizat ca isi va depune candidatura pentru Parlamentul European.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • La Spitalul Judetean: Director general cu salariu de infirmiera

Economistul Gheorghe Neamtiu nu este multumit cu salarizarea de la Spitalul JudeteanInstalat in functie cu derogare de la Ministrul Sanatatii, Gheorghe Neamtiu ameninta cu demisia
Numirea in functia de director al Spitalului Clinic Judetean Arad a fost una destul de dificila pentru prefectul Cristian Stragea, dumnealui fiind cel care a facut si sustinut propunerea pentru acest post, in persoana economistului Gheorghe Neamtiu.
Spunem asta pentru ca, instalarea lui Gheorghe Neamtiu in functie a implicat chiar o derogare de la Ministerul Sanatatii, noul "uns" neindeplinind coditiile cerute de regulamentul de ocupare a functiilor de director in cadrul sectorului sanitar.
Aceste demersuri laborioase sunt date peste cap de un aspect important, dar neluat in calcul pana acum, de noua conducere: salariul.
Provenind dintr-un alt mediu decat cel medical, noul director nu beneficiaza de anumite sporuri, asadar salariul de incadrare este de 4,5 milioane de lei, suma la care se adauga "bonusul" de conducere, in total venitul situandu-se la maximum sapte milioane de lei.
Despre acest aspect, precum si despre situatia spitalului, vazuta in primele zile de la instalarea in functie, am stat de vorba cu ec. Gheorghe Neamtiu, noul director al Spitalului Judetean Arad.

- Numirea dumneavostra a dat nastere la tot felul de suspiciuni. V-ati dorit sa ocupati o asemenea pozitie?
- Nu pot sa spun ca mi-am dorit aceasta functie. A fost o provocare. Prefectul Cristian Stragea mi-a facut oferta, pe care, la inceput, chiar am refuzat-o. In cele din urma am acceptat ideea, in special pentru prefectul Stragea, care este un sufletist. In timp, am perceput ideea ca pe o provocare, cu totii stiind ca spitalul este intr-o criza nemaiintalnita. Imi plac provocarile si sper sa-i pot face fata si acesteia.
- Putem spune ca este vorba despre o oferta politica?
- Nu pot sa o percep asa. Eu sunt prieten cu Cristian Stragea. In aceasta situatie, nu cred ca politicul joaca un rol important, ci profesionalismul omului.
- Care credeti ca sunt principalele criterii, in afara de cel al prieteniei, care l-au determinat pe prefectul Stragea sa va sustina cu atata vehementa?
- Consider ca prin studiile mele si prin experienta acumulata peste ani, am indeplinit toate conditiile cerute de Legea 270.
- Dar nu si pe acelea impuse de re-gulamentul de ocupare a acestui tip de functie...
- Este adevarat. Dar legea e lege. Iar despre aceste regulamente, ce pot sa va spun?? Cred ca acestea au fost concepute tendentios, pentru ca cei din interiorul sistemului sa-si protejeze scaunele.
- Ce impresie v-ati format dupa primele doua zile la conducerea spitalului?
- Inca nu mi-am putut forma nici o parere. Am dat ca tema subordonatilor mei sa faca o analiza asupra a ceea ce este in spital, astfel incat sa gandim o eficientizare a activitatii si o varianta de gestionare mai clara asupra banilor.
- Apropos de echipa... Cum va intelegeti cu noii colegi?
- Vorbind despre comitetul director, ma declar multumit de membrii lui. Sunt buni, dar insuficienti. Spun asta pe fondul problemelor legate de fostul director financiar, post ramas "in aer" dupa demararea anchetei privind activitatea anterioara. Este foarte greu sa lucrezi fara un contabil sef.
- Nu ati adus acest inconvenient la cunostinta consiliului de administratie, organ care a demarat aceasta ancheta?
- M-am intalnit o singura data cu membrii consiliului de administratie si cu acest prilej am expus o serie de aspecte negative, pe care deocamdata, nu as dori sa le fac publice.
- In urma cu cateva saptamani, conducerea consiliului de administratie anunta inceperea demersurilor pentru rezilierea contractului cu firma de cattering care a preluat bucataria spitalului. Sunteti de acord cu aceasta masura?
- Deocamdata nu pot sa imi exprim clar o opinie in acest sens. Dupa cum va spuneam, sunt director de numai doua zile, asa ca nu am avut timp sa verific toata situatia. Am auzit de aceste probleme, dar nu stiu nimic concret. La ora actuala, directorul administrativ verifica contractul si abia dupa ce vom cunoaste termenii contractuali putem spune daca trebuie sau nu sa reziliem acea intelegere.
- Noul post implica o mare responsabilitate. Merita efortul pentru salariul pe care il primiti?
- Nicidecum. Nu are rost sa mint, recunosc ca, daca as fi stiut ce salariu mi se da, nu as fi acceptat postul. Acum insa, am sarit in apa adanca si trebuie sa inot. Cu siguranta insa, ca daca nu se va rezolva aceasta chestiune, nu am de gand sa raman pe post. Pentru patru milioane pe luna, cine ar sta intr-o astfel de functie? Nu merita. Daca nu se clarifica aceasta problema, stau 60 de zile, cat este perioada de interimat si apoi demisionez... Sper insa ca lucrurile sa se clarifice si sa putem face treaba si sa aplicam o noua gandire strategica, care sa transforme Spitalul Judetean intr-o unitate pilot, asa cum se doreste.
- Va multumim si va dorim succes!

Madiana Popescu - Adevarul

  • Intalnire radio-amatori

Radioamatorii din Romania si Ungaria s-au intalnit la PecicaPeste 150 de radio amatori din tara si strainatate s-au adunat la sfarsitul saptamanii la Pecica in judetul Arad la editia a doua a simpozionului pe teme de comunicatii.
Pe langa discutiile purtate pe tema comunicatiilor la distanta, impatimitii sportului pe unde au putut admira si aparatura din domeniu de ultima generatie.
De la intrunire nu au lipsit nici specialistii care le-au explicat radio amatorilor ce trebuie sa faca pentru a se integra la randul lor in Uniunea Europeana.
Majoritatea radio-amatorilor care au participat la simpozoionul de la Pecica sunt din vestul tarii dar si din Ungaria.
Impatimiti ai sportului pe unde, ei nu au vrut sa rateze intalnirea cu colegii sau prietenii pe care ii aud de cele mai multe ori prin intermediul statiilor de emisie receptie.
Organizatorii intalnirii sunt doaua radiocluburi de profil din orasul Pecica.
Cum era de asteptat, la intalnirea radio-amatorilor nu a lipsit expozitia de aparatura.
De la statii de ultima generatie, antene speciale si componente, sunt doar cateva dintre pisele expuxe. O mare parte a acestora sunt prezentate in premiera.
Expozitia radioamatorilor la simpozionul de la Pecica Si de aceasta data, radio-amatorii au demonstrat ca acet sport poate fi practicat la orice varsta.
In acest an, printre participanti s-a numarat si Magdalena Pfeiffer din Timisoara, care de curand a implinit venerabila varsta de 81 de ani.
Femeia a deprins cunostinte despre statii de emisie receptie si unde in urma cu 5 ani iar de atunci nu trece o zi fara sa practice noua sa pasiune radio- amatorismul.
Radio-amatorii au putut afla si ultimele informatii din domeniul legislatiei.
Acestea au fost prezentate de presedintele Federatiei Romane de Radio-amatori Vasile Ciobanita.
Cu aceasta ocazie au fost distribuite si confirmari de legatura pentru radioamatorii aradeni.
Radio- amatorii colaboreaza de mai bine de 5 ani si cu serviciul pentru situatii de urgenta.
Şi asta pentru ca, in cazul unor inundatii, primele informatii pot fi aflate pe calea undelor de la radio-amatori.
Intanirea de la Pecica s-a incheiat cu o petrecere de la care nu a putut lipsi traditionalul gulas.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Muzica femeilor cantata de femei

Intalnire muzicala la Liceul de Arta - Virtual Arad News (c)2005De curand a avut loc la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" o intalnire muzicala initiata de d-na profesora Renate Musat (Germania), fosta profesoara de vioara a liceului aradean, in cadrul careia s-a cantat muzica creata de femei-compozitor. 
Ideea a fost starnita de situatia femeilor, care au un statut de plan secund chiar si in societatile avansate.
Fara a fi o feminista militanta, d-na Renate Musat foloseste si creatii muzicale feminine in instruirea elevilor, fara a face rabat la calitate.
Copiii sunt receptivi la frumusetea acelei muzicii, castigati fiind si de informatiile legate de viata si activitatea compozitoarelor.
Prima lucrare prezentata a fost partea I a unei Sonate pentru vioara si pian de Luise Le Beau (1850-1927), pianista concertista, in care cele doua interprete, Renate Musat, vioara si prof. Adela Molnar, pian, au relevat surprinzatoare energii.
A urmat Maria Tereza von Paradies (1759-1804), contempoarana a lui Mozart si Beethoven, somitati cu care s-a cunoscut.
Desi a orbit la varsta de 4 ani, la 16 avea in repertoriu 60 de concerte, cu care a uimit centrele muzicale ale Europei.
A fost sustinuta moral si material de tatal sau, primind mai tarziu chiar o pensie viagera de la Imparateasa Maria Tereza.
Din creatia ei, acelasi cuplu muzical a talmacit cu sensibilitate o foarte cunoscuta Siciliana.
Cele doua profesoare muziciene au impresionat asistenta cuCantec de leagan pentru vioara si pian, avand la baza o melodie persana de gen, a muzicienei militante care este Barbara Heller (n. 1936).
Lucrarea a fost compusa in amintirea grupului de 50 de femei iraniene, unele fiind chiar gravide, rearestate si executate de regimul Khomeiny, dupa ce ele fusesera eliberate din inchisorile Sahinsahului, sub presiunea unor foruri internationale.
Muzica romaneasca a fost prezenta prin Cantecul motului si Cantec de joc pentru vioara si pian de Hilda Jerea (1917-1982), melodii luate din colectia Bartok.
Interpretele au redat apoi caldura si sensibilitatea unei lucrari a compozitoarei Lili Boulanger (sora celebrei Nadia B.), prima femeie care a castigat mult ravnitul Premiu al Romei, compozitoare care a murit de tuberculoza la 24 de ani.
Incheierea serii muzicale s-a facut cu prima miscare a unui Trio al Clarei Schumann, (sotia marelui compozitor romantic ), femeie puternica, una dintre marile pianiste ale veacului al XIX-lea, propovaduitoare daruita a muzicii celebrului ei sot, la randul ei compozitoare, care a reusit sa continue sa creasca si sa educe numerosii lor copii, dupa moartea prematura a iubitului sau tovaras de viata.
La talmacirea Trio-ului a participat si tanara violoncelista Cristina Gyarmati, eleva a liceului.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]