Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 23 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Cu greva inainte!

Greva cadrelor didactice continuaGreva din invatamant continua! Aceasta este hotararea celor patru confederatii sindicale din invatamant, in urma intrunirii de ieri din Capitala.
Toti au asteptat cu sufletul la gura sa vada care este opinia membrilor de sindicat din toata tara. Trebuie amintit faptul ca un procent semnificativ al salariatilor din invatamantul aradean - peste 70 la suta - s-au declarat pentru continuarea grevei pe motiv ca, spun ei, nu s-au rezolvat revendicarile de natura salariala.
Inainte de a lua decizia de continuare a grevei pe termen nelimitat, care le aduce in mod evident neplaceri elevilor, dar mai ales parintilor acestora, sindicatele au analizat referendumul declansat la nivel national privind semnarea ori nu a proiectului de Acord propus de Guvernul Romaniei in 18 noiembrie. Potrivit comunicatului de presa semnat de cele patru confederatii sindicale, greva generala din invatamant va inceta numai atunci cand membri de sindicat vor hotari acest lucru.
"Multumim elevilor, parintilor si opiniei publice pentru intelegerea si sprijinul acordat in derularea actiunilor noastre, care au ca scop stoparea umilintei si marginalizarii sociale la care sunt supusi dascalii" - se arata in comunicat.
Educatia este paralizata de mai bine de doua saptamani si dupa cum se misca lucrurile cele mai multe sali de curs vor fi pustii si in aceasta saptamana. Pana in momentul de fata, Guvernul le-a propus dascalilor doua acorduri - unul pe saptamana - insa nici unul din ele nu i-au satisfacut pe "purtatorii de cataloage", care pierd in fiecare zi de greva aproximativ 300.000 de lei vechi.
Sindicalistii fac un apel colegilor lor decisi sa reia cursurile, sa se alature membrilor de sindicat care au hotarat continuarea grevei generale.

Simona Valan - Agenda zilei

  • 68 de milioane de dolari pentru Gai, Bujac si Sanicolaul Mic

Cartierele Bujac, Gai si Sanicolaul Mic vor scapa de noroaieMunicipalitatea va rambursa, in 17 ani, doar 20% din imprumut
Luni seara, primarul Gheorghe Falca a primit de la Bucuresti scrisoarea care confirma ca municipiul Arad va primi un imprumut de 68 de milioane de dolari de la Banca Mondiala, pentru rezolvarea canalizarii in cartierele Gai, Bujac si Sanicolaul Mic si pentru modernizarea drumurilor din aceste cartiere. Dupa ce s-a rezolvat relatia Primarie - Banca Mondiala si relatia Ministerul de Finante - Banca Mondiala, alaltaieri a fost rezolvata si relatia Primarie - Ministerul de Finante, care confirma ca Primaria va rambursa, in 17 ani, doar 20% din imprumutul de 68 de milioane de dolari.
De aici incolo, urmeaza intocmirea documentelor tehnice pana la aprobarea memorandumului de finantare, iar apoi organizarea licitatiei internationale pentru consultanta proiectului si pentru constructori. In urma intelegerii dintre Primarie si Banca Mondiala, numarul constructorilor a fost stabilit la trei - cate unul pentru fiecare cartier -, lucru care face posibila derularea lucrarilor in paralel, in cele trei zone.
"Luni am fost un primar fericit si, pot spune, si un primar bogat, avand asupra mea scrisoarea care confirma ca in Arad va fi o investitie de 68 de milioane de dolari, care va rezolva problema oamenilor din cartierele Gai, Bujac si Sanicolaul Mic, atat din punct de vedere al canalizarii, cat si al drumurilor. Asa cum in luna noiembrie a anului trecut, negociam cu Selgros, iar dupa un an avem o investitie importanta in municipiul Arad, astazi, in noiembrie, am finalizat negocierea pentru acest imprumut - atat cu Ministerul Finantelor, cat si cu Banca Mondiala - iar in 2009 vom avea trei cartiere moderne" - declara primarul Falca.
Lucrarile vor incepe in 2006 si se vor derula pe parcursul a trei ani.

Diana Dutu - Adevarul 

  • Explozie si incendiu la liceul din Sebis!

In urma exploziei, cea mai grav afectata a fost cladirea liceului - Virtual Arad News (c)2005O explozie puternica, urmata de un incendiu, a creat panica ieri dimineata la Liceul Teoretic din orasul Sebis.
In jurul orei 7.00, Liviu Mladin (54 de ani), responsabilul cu functionarea centralei termice din incinta unitatii scolare, angajat al firmei S.C. Termoconstruct S.R.L. Sebis s-a prezentat la liceu sa porneasca sistemul de incalzire, la fel ca in fiecare dimineata. In momentul in care a apasat pe butonul de pornire a centralei, rezervorul de combustibil a explodat. Barbatul a fost proiectat in aer la o distanta de 12 metri de la locul producerii accidentului, fiind ranit foarte grav. In acelasi timp, toate geamurile de la sala de sport aflata in apropiere s-au spart. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, solicitati, au trimis imediat doua echipaje de pompieri la fata locului, care au intervenit pentru a stinge incendiul si pentru a opri extinderea flacarilor in cladirea scolii sau la sala de sport aflata in apropiere. 
Pompierii au constatat ca explozia s-a produs din cauza unui scurt circuit electric al instalatiei de aprindere, scanteile aprinzand motorina scursa pe rezervorul centralei, in care se aflau peste 300 de litri de combustibil.
Liviu Mladin s-a ales cu arsuri grave pe fata, fractura deschisa la gamba piciorului drept si alte rani. In prima faza a fost transportat la Spitalul Sebis, insa pentru ca starea lui era grava, prezentand si traumatism cervical, a fost transportat la Arad. Medicii spun ca acum starea victimei este buna, desi are multiple arsuri, mai ales in zona fetei. 
Din fericire, nici un elev sau profesor nu a fost accidentat, pentru ca elevii nu erau prezenti la scoala datorita grevei, iar dascalii se aflau intr-o sala din cladirea liceului aflata in aceeasi curte, care insa nu a fost afectata.

N.B. - Observator

  • O familie, doua recitaluri

Biserica Rosie a gazduit saptamana trecuta doua recitaluri muzicale - Virtual Arad News (c)2005Biserica Rosie a gazduit saptamana trecuta, asa cum o face deseori, doua recitaluri muzicale demne de luat in seama.
Primul, sustinut de flautistul Aaron Gabriel Dan – laureat cu Premiul I la Concursul International de flaut de la Belgrad, 2005 – cu acompaniamentul pianistic al lui Marius Popescu de la Academia de Muzica din Cluj. 
Solistul, avand studii la Cluj, Budapesta, Berlin si Paris, si-a prezentat programul cu siguranta unui muzicolog, program ce s-a deschis cu Sonata BWV 1032 de Johann Sebastian Bach, ca un omagiu adus marelui muzician. Ceea ce a urmat, a fost o incursiune indrazneata in muzica dedicata flautului in veacul al XX-lea, veac ce a adus innoiri ale limbajului muzical in general, ca si o evolutie spectaculoasa a tehnicii flautului.
Daca ordonam piesele cronologic, Fantasie brillante sur Carmen (de Bizet) a lui Francis Borne, pe care solistul afirma ca o canta mereu cu placere, ar putea fi, singura, o dovada a calitatilor de interpret cu o tehnica ce pare bine asezata, cu o conceptie clara asupra a tot ce face. 
In Solo-Sonata Appassionata in fa diez minor de Siegfried Karg-Elert Aaron Dan a contrazis gluma lui Helmesberger-junior (unul dintre profesorii lui Enescu) care intreba: Ce e mai plictisitor decat un flaut ? raspunzand tot el : Doua flaute; solistul exploatand posibilitatile timbrale ale instrumentului sau. Acest fapt s-a petrecut de-a lungul intregului recital. In acest sens, ca si in privinta adaptarii unui limbaj nou, potrivit noilor realitati, solistul a venit cu Balada lui Frank Martin (ce voia sa inmagazineze toate posibilitatile flautului la vremea respectiva -1939) apoi Piesa lui Jacques Ibert pentru flaut solo, ce pare a-si mula limbajul vietii moderene. Nu mai putin edificator a fost Sonata pentru flaut si pian de Francis Poulenc, cu un limbaj european innoit şi mai ales Duo pentru flaut si pian de Aron Copland, care a reusit sa faureasca un grai muzical american, reflectand sensibilitatea amalgamului rasial transoceanic.
Recitalul s-a incheiat cu una dintre lucrarile cele mai importante ale veacului al XX-lea, dedicata flautului. Este vorba de Sonata op. 94 de Serghei Prokofiev. Asa cum ii sade bine unui razbatator, Aaron Gabriel Dan a ales varianta a treia, rezultata dupa adaptarea pentru vioara de catre David Oistrah a originalului conceput pentru flaut, incluzand unele modificari aduse de celebrul violonist.
***
In seara urmatoare, Victor Dan, tatal flautistului, a sustinut in aceeasi Biserica luterana un recital de orga. Daca prezentarea Ciaconnei in fa minor de Johann Pachelbel, a unui Largo (BWV 1056) de Johann Sebestian Bach, ca si Preludiul si fuga in Mi bemol major BWV 552 a aceluisi mare organist si compozitor, pot fi socotite ca ceva obisnuit, restul programului a excelat prin noutate (pentru noi!).
In primul rand e vorba de compozitorul, organistul francez Louise Vierne, elev al lui C. Frank si Ch. Widor, la randul lui profesor al altor muzicieni, care era aproape orb din nastere, prin atragatoarea sa piesa Carillon de Westminster
Mai interesante prin inedit, au fost piesele unor compozitori romani: Coral cu variatiuni (1936) de Achim Stoia, Cantec de seara (1961) de Tudor Ciortea si Toccata lui Alfred Mendelssohn.
Astfel s-a incheiat o ssptamana muzicala la Arad, bogata in evenimente, intre care si lansarea cartii De la Timisoara la Viena a directorului Operei din capitala austriaca, Ioan Holender.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Mita de 3 lei

Un sef de tren a fost prins in flagrant in timp ce primea mita trei lei noiUn sef de tren din Arad a fost prins in flagrant in timp ce primea mita de trei lei noi.
El a cerut banii de la trei tineri ca sa nu ii dea jos din tren si sa nu ii amendeze pentru ca circulau fara bilet cu un personal din Zabrani spre Aradul Nou. Seful a fost surprins de colegii sai de la Politia Transporturi care faceau un supracontrol, iar acum este cercetat in stare de libertate pentru luare de mita, abuz in serviciu si crearea de plusuri in gestiune prin mijloace frauduloase.
Calatorii, care au dat fiecare cate un leu nou, sunt cercetati si ei, pentru dare de mita.

Nicoleta Chiru - Evenimentul zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]