Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 31 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Casa Asigurarilor de Sanatate trece la Consiliul Judetean!

Casa Asigurarilor de Sanatate va fi preluata de CJAMai mult, dar nu neaparat mai bine
Ministerul Sanatatii a pregatit un proiect de hotarare de Guvern, prin care se urmareste transferul unor institutii din Subordine in proprietatea Consiliilor Judetene. 
Gheorghe Seculici, presedintele Consiliului Judetean, a sustinut ca, cel mai probabil din toamna, daca proiectul va trece de Guvern in forma actuala, Consiliul Judetean va primi in grija atat Spitalul Judetean, cat si CAS (Casa Asigurarilor de Sanatate).
Daca cea de-a doua institutie reprezinta un cadou frumos pentru judet, caci niciodata CAS nu s-a plans de lipsa banilor, cand a venit vorba de propriul buget, este cert ca, in privinta spitalelor, CJA va avea batai de cap. 
In plus, inca nu este sigur daca banii pe care CAS ii aduna vor ramane, in aceste conditii, in judet, dar este foarte sigur ca aceasta este dorinta conducerii judetului. 
"La intrunirea cu premierul Adrian Nastase si cu toti ministrii, presedintii de Consilii Judetene au solicitat descentralizarea altor servicii de la nivel local.
Acesta va fi cazul pasapoartelor, a Serviciului de Evidenta Informatizata a Populatiei, a pompierilor, care sunt in lucru, insa trebuie sa se mearga si mai departe. S-a demonstrat ca daca serviciile raman la nivel de judet functioneaza mai bine. Asa va fi posibil sa rezolvam mult mai lejer problemele cu care se confrunta aceste servicii, caci suntem mult mai aproape de ele",
a declarat, ieri, presedintele Consiliului Judetean.
Este insa cert ca Gheorghe Seculici se gandeste ca, odata cu descentralizarea, banii adunati la nivel de judet de catre aceste servicii vor ramane la nivel local si nu vor mai lua drumul Bucurestiului, pentru a fi impartiti de aici preferential, caci - in caz contrar - degeaba CJA va primi in grija CAS sau spitalele, daca nu le va putea sustine.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • O fetita bolnava de cancer este "curtata" de o ceata de ingeri

Romica-Amalia asteapta ajutor de la Dumnezeu si de la oameniRomica-Amalia isi traieste, in graba, drama
Romica-Amalia Timofte (10 ani) este un copil-problema despre care aradenii au citit in paginile cotidianelor locale de vreo patru ani incoace. 
Tragedia acestei fetite a inceput la varsta de sase ani, cand, pe neasteptate, a lesinat in urma unei hemoragii masive. 
Dupa analize indelungate si chinuitoare diagnosticul a sosit, necrutator: ciroza hepatica decompensata congenitala.
Cum poate un copil sa-si constientizeze moartea?
Este o intrebare obsedanta, dureroasa, pe care mama Amaliei o pune mereu in fata medicilor si a lui Dumnezeu. 
"Fetita a venit pe lume dupa 11 sarcini pierdute. A fost o fericire fara seaman... E zana buna care a risipit toata durerea din inima si sufletul nostru, aducand lumina si veselie intr-o casa trista, fara glas de copil. Fericirea a durat pana cand Amalia a implinit varsta de sase ani. Brusc, i s-a facut rau si a inceput sa vomite sange pana la lesin. A fost de-abia inceputul calvarului... Spitalul e de-atunci a doua noastra casa... Boala e incurabila si congenitala. Ficatul este total uscat in afara unui mic mugure, neafectat. Am trecut prin analize si tratamente grele, complicate si extrem de dureroase. Era sa moara de patru ori! Suntem distrusi...".
In toti acesti ani, Romica-Amalia a inceput sa inteleaga ce se intampla cu ea. 
Clipele grele, intalnirile neasteptate cu moartea au maturizat-o nepermis de mult, chiar daca papusile au ramas "copiii care se joaca cu mine; atunci cand ma simt rau, ele stau cu mine la spital si nu le e frica de injectii sau operatii...".
Dupa doi ani de la debutul bolii, Amaliei i s-a facut splenectomie, adica extirparea pancreasului care ajunsese enorm. Totodata, s-a incercat o deviere de vase care sa hraneasca, intr-un fel, ficatul, dar nu s-a reusit, formandu-se astfel varicele esofagiene, extrem de periculoase datorita hemoragiilor care duc la deces. 
Singura modalitate de a o mentine in viata pe Amalia sunt inelele cauciucate care i se prind de esofag, din sase in sase luni, operatie deosebit de costisitoare si riscanta. 
"In orice clipa, in timpul prinderii inelelor, copilul meu poate muri!" – plange disperata Elena Timofte.
"La Bucuresti mi-au murit toti prietenii"
Toate aceste grave evenimente din viata Amaliei au coincis cu inceperea scolii. 
A plecat, totusi, la scoala, cu multa speranta si incredere, uitand, de fiecare data, de grozavia bolii. 
Incercam un dialog cu un copil caruia, dupa patru ani de suferinte, nu-i mai poti ascunde nimic. 
"Stiu ce am si ca s-ar putea sa mor. Mama m-a invatat sa nu-mi fie frica daca ma simt rau, pentru ca totul va trece repede, dupa care vin ingerii dupa mine. Eu i-am vazut de multe ori in vis si acum stiu ca exista cu adevarat! Stiti, toti prietenii care mi-i i-am facut la spitalul Fundeni, fetitele si baietii cu care ma jucam au murit... Eu imi schimb inelele – nu alea de pe deget – (zambeste trist) de pe esofag din sase in sase luni. Intre timp, imi mai mor dintre prieteni... Nu mai am cu cine sa ma joc la Bucuresti...". 
Amalia suporta din ce in ce mai greu aceasta interventie grea, care opreste varicele esofagiene de la hemoragii masive, fatale. 
Este a treia pe lista de asteptare privind transplantul hepatic.
"Ne-am intors de putina vreme de la Fundeni si pe tren mi s-au furat toate actele" – spune plangand, mama fetitei. 
Situatia familiala este vecina cu saracia. Elena Timofte nu poate munci, fiind "insotitor persoana cu handicap grav", iar tatal fetitei este, de asemenea, grav bolnav.
"Amalia trebuie sa aiba parte de un regim special: multe fructe, legume, si, mai nou, multa miere de albine si ceara, asa ne-a spus medicul din Bucuresti, pentru cicatrizarea ranilor de pe esofag. De unde sa scot eu atat de multi bani, mai ales ca mai avem un copilas de sase luni?!"
Sunt cuvintele unei mame disperate, care ar face orice ca cei doi copii ai ei sa...traiasca. 
Cine vrea sa ajute aceasta familie poate suna la tel.0257/ 213.151 TIMOFTE ELENA, pentru AMALIA-ROMICA.
Opriti ingerii
Amalia-Romica Timofte este o blonda frumoasa ai carei ochi mari, albastri si tristi, infioara. 
S-a despartit de mirajul copilariei, tocmai cand alti copii se bucura din plin de ea. 
A invatat sa traiasca cu disperare fiecare clipa, stiind ca, oricand, ingerii pot veni dupa ea. Este cel mai grabit copil al Aradului.  
Credem cu toata convingerea ca se vor gasi oameni care sa opreasca, pentru Amalia, zborul de ingeri.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Burse Socrates pentru studentii de la "Aurel Vlaicu"

Studenti UAV vor beneficia de Burse prin programul SocratesStudentii Universitatii "Aurel Vlaicu" vor beneficia in anul scolar 2004/2005 de 24 de burse prin programul Socrates, dupa cum urmeaza: 
11 burse in Portugalia (9 burse pentru Facultatea de Inginerie, specializarea Automatizari si 2 burse pentru specializarile Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului); 
3 burse in Portugalia pentru Facultatea de Stiinta Economice, specializarea Finante-Asigurari; 
3 burse in Danemarca pentru facultatea de Inginerie, specializarea Automatizari; 
3 burse in Danemarca pentru Facultatea de Stiinta Economice, specializarea Finante-Asigurari; 
1 bursa in Italia pentru Facultatea de Inginerie, specializarea Automatizari; 
2 burse in Spania pentru colegiul Universitar Pedagogic; 
1 bursa in Germania pentru Facultatea de Stiinte Economice, specializarea Finante-Asigurari.
Valoarea bursei Socrates poate ajunge pana la 500 de euro pe luna pe o perioada de 6 luni.
Studentii interesati pot sa se adreseze la sediul Rectoratului UAV din B-dul Revolutiei nr. 81.

Cristian Borod - Buletinul de Arad

  • Finantari pentru IMM-uri

IMM-urile sunt interesate de surse de finantareResursele financiare sunt o prioritate pentru intreprinzatori! 
Pornind de la aceasta realitate zeci de patroni de firme, directori de banci si reprezentanti ai Agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca din Arad au aflat  care sunt ofertele de creditare si finantare pentru intreprinzatorii mici si mijlocii. 
Seminarul despre sursele si posibilitatile de finantare ale IMM-urilor a fost organizat de filiala Arad a Consiliului National al intreprinderilor mici si mijlocii in colaborare cu Fondul national de garantare a creditelor.

Televiziunea Arad

  • Aparitie ciudata in cimitirul din Simand

Octavian Zaharia - groparul cimitirului Simand indica locul dihanieiLocuitorii comunei Simand sunt in stare de soc. Oamenii sunt ingroziti de aparitia, in cimitirul localitatii, a unui monstru hidos, ce le tulbura somnul si le incita imaginatia.
Nimeni nu mai merge la cimitir neinsotit. Femeile susotesc, la colt de strada, despre ciudatenia alunecoasa care pangareste mormintele si asteapta, din partea autoritatilor, sa prinda vietatea care nu-i lasa sa punaflori la capataiul celor disparuti.
Totul a inceput saptamana trecuta.
Doua femei din Simand, care se indreptau spre mormantul unei rude decedate, au auzit, la un moment dat, niste tipete ascutite.
Acestea veneau din directia unde o consateana aduna, in cimitir, verdeata pentru animale.
Aceasta a urlat inspre primele doua femei: ,"Veniti incoace sa vedeti! Veniti sa va vedeti ce grozavie. Veniti repede!"
Apropiindu-se de locul indicat, cele doua n-au mai vazut nimic.
Totusi, au cautat sa afle ce-au pierdut. Simandana care culegea iarba le-a povestit: ,"Dintr-o data, pe langa mine a trecut un animal lung de vreo trei metri, mai gros la mijloc decat la capete, cu o creasta mare pe crestet. Se tara prin iarba ca un sarpe si cand l-am zarit, am intepenit. V-am vazut si v-am chemat sa-l vedeti. Dar s-a bagat in gaura aia de acolo, cu capul nainte".
Imediat, langa femeile speriate a aparut si un al patrulea personaj. Este vorba de Traian Tang, constructor de monumente funerare.
Barbatul s-a aflat n cimitir de la bun inceput, inca de cand s-au auzit tipetele femeii ce aduna iarba.
Pana sa ajunga insa la locul cu pricina, din celalalt capat al cimitirului, a durat ceva vreme.
Astfel, cum parea ca nici barbatul si nici cele doua localnice venite in graba nu dadeau semne de crezare a vorbelor primei femei, au plecat toti acasa.
Traian Tang insa, curios si dornic sa se convinga ca este vorba doar de o imaginatie exacerbata, a dat tarcoale, joia trecuta, mormantului in care femeia a povestit ca a intrat animalul, cu capul inainte.
Si... stupoare: In chiar mijlocul acestuia se casca o gaura rotunda de aproape 20 de centimetri in diametru, al carei capat nici poveste sa se ghiceasca. Traian Tang ne-a relatat: ,"Am hotarat, pe loc, sa stau la panda, sa vad si eu despre ce este vorba. Mai ales ca prin sat au inceput sa fabuleze oamenii cum ca este vorba despre o iguana sau un sarpe cu cap de copil sau, mai abitir, de un animal paros, colorat in culori vii, un strigoi si cate si mai cate.
 In fine, m-am mai plimbat eu pe langa mormantul acela si... ce vad?!
La o distanta mica de gaura aceea nefiresc de larga, un animal statea incolacit asa, ca un sarpe, cu capul ridicat, cum sa spun eu, in mijlocul colacului.
Am stat teapan, dar dihania m-a simtit.
Se ingana ziua cu noaptea. N-am luat ochii de la animal. Brusc, s-a desfacut si a purecs sa intre in gaura lui.
Atunci l-am vazut tot. Lung de cel putin trei metri, de un albastru inchis, un cap cu bot ascutit, cu urechi lunguiete si ascutite si ele, ochi negri, rotunzi, o creasta rosie si prelunga, pana spre spinare.
Pana la prinderea taratoarei cimitirul din Simand va ramane incuiatCreasta mai avea si zone colorate in galben. Aducea cu aceea a unui tutcan (n.r. - curcan). Trupul animalului era gros cam cat o teava de doi toli la cele doua capete, iar la mijloc era mai gros, cat un burlan. N-am mai vazut asa ceva"
Intors acasa, Traian Tang a povestit toata grozavia familiei.
Fiica barbatului, bibtiotecara la scoala din localitate, a luat un atlas zoologic si a incercat sa identifice, cu ajutorul tatalui ei, animalul.
N-au reusit. ,"Nimic nu seamana cu ce-am vazut eu acolo. Este un altfel de animal. Parca e sarpe, dar..."
Groparul comunei, auzind si el ce s-a intamplat, a hotarat sa astupe groapa din care a iesit animalul, sperand ca astfel sa-l opreasca de la a mai aparea.
N-a fost sa fie asa.
De atunci l-au mai vazut cateva persoane. Ultimul care l-a vazut este un baiat, ce a dat buzna in secretariatul Primariei din Simand chiar ieri dimineata, tipand: "L-am vazut si eu! L-am vazut!"
In cimitirul din Simand s-au dus inclusiv primarul, viceprimarul si seful de post. N-au vazut insa animalul.
Impreuna, vor incerca si gaseasca o modalitate pentru ca acesta sa fie prins.
Iata ce ne-a declarat Constantin Morostesi, primarul Simandului:
"Am aflat pentru prima data despre aceasta aparitie ciudata de la preotul din comuna, care aflase despre animal de la enoriasi. Lumea aici fierbe. Ceva, ceva, tot este acolo, daca au vazut aratarea atatia oameni si toti au descris-o la fel. Cica este o taratoare lunga, mai subtire la extremitati si mai groasa la mijloc, de culoare albastru inchis, cu pielea din zona capului creata, ca a unui curcan, cu creasta rosie si pe alocuri galbena, cu urechi ascutite... ce sa zic, oamenii care au vazut-o sunt credibili. Domnul Tang, de pilda, este o persoana serioasa, de incredere, care nu vorbeste, la 65 de ani, prostii. De altfel, toti cei care au vazut animalul l-au descris cam la fel. In fine, am pus doi paznici la groapa de unde a aparut taratoarea, sa vedem cum am putea s-o prindem, totusi, s-o aratam oamenilor si sa-i scapam de panica asta, de frica de a mai merge in cimitir".
Fostul gropar al comunei, pe care Traian Tang l-a intrebat ce anume a gasit el, de-a lun-gul timpului, prin pamant, in timp ce sapa gropi pentru sicrie, a relatat:
"In general am gasit oseminte vechi. Dar am gasit, destul de frecvent, si niste canale groase, niste galerii ce strabateau pamantul aproape paste tot..."
Intre timp, groapa din mormantul in care a fost ea observata initial, de catre femeia care culegea iarba, s-a refacut.
Interesandu-ne, am aflat ca acolo zace trupul neinsufletit al unui fost ceferist din Simand, ce a murit spulberat de locomotiva in miscare a unui tren.
In mod ciudat, barbatul a fost muscat, in timp ce traia, de un sarpe, intamplare pe care si-o aminteste orice localnic.

Eugenia Pantea - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]