Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 31 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Mic dejun cu oameni de afaceri: Aradul trebuie sa-si fructifice vecinatatea Uniunii Europene

Oamenii de afaceri aradeni s-au intalnit la hotel Continental - Virtual Arad News (c)2004Ieri, la hotel Continental Arad, in organizarea saptamanalului de afaceri Bucharest Business Week s-a desfasurat o intalnire a oamenilor de afaceri aradeni. 
La manifestare au fost de fata mai bine de 80 de reprezentanti ai celor mai dinamice companii care-si desfasoara activitatea in Arad, Poarta Europei.
Prefectul Dan Ungureanu a marsat pe faptul ca "de la 1 mai, frontiera Uniunii Europene se va muta la Nadlac. Depinde de noi daca Aradul va sti sa valorifice aceasta oportunitate" 
In ultimii ani, o multime de firme straine dar si romanesti au investit masiv in Arad. 
"Dezvoltarea nu se va opri aici. Avem in vedere si constituirea celei de-a treia zone industriale. La aceasta ora Aradul a ajuns la numarul de angajati pe care-l avea si inainte de 1989, iar nivelul investitiilor se apropie de 200 milioane de euro", a precizat viceprimarul Emanoil Voicu. 
Un alt loc care a polarizat interesul investitorilor este Zona Libera Curtici- Arad. 
"Gradul de ocupare a platformei de la Arad este de 80% , iar a celei de la Curtici de o treime. Toate acestea s-au materializat in investitii de peste 65 milioane de dolari si in aproximativ 3000 de locuri de munca. Tuturor scepticilor le raspund aici si acum ca preconizam o dezvoltare si mai accentuata, iar facilitatile vor ramane in vigoare. De altfel, acest lucru va fi intarit si in noua lege a zonelor libere", a spus directorul, Mircea Pavel. 
Un alt punct forte al mediului local de afaceri este si SIF Banat - Crisana, care are investitii in 600 de societati comerciale din Romania din care 49 din judetul Arad. 
Doar pe plan local, a fost investita direct suma de 186 miliarde de lei, dintr-un total de 450 de miliarde de lei. 
"Pentru 2004 estimam ca investitiile in judetul Arad sa depaseasca; 250 miliarde de lei", a punctat Carmen Dumitrescu, director general adjunct la SIF Banat- Crisana. 
Vagoane de marfa dar si de calatori
Prima investitie de mare anvergura in Arad a avut loc in 1999, cand grupul american Trinity a cumparat fabrica de vagoane marfa. 
Dupa cinci ani, de la o productie de 3 vagoane in doua zile, astazi, la Astra- Trinity se produc, in medie, 12 vagoane pe zi. 
Astra Vagoane - Calatori constituie un exemplu ca si pe plan autohton avem investitori puternici care stiu sa rentabilizeze o fabrica ce parea, acum cativa ani, sortita falimentului. 
Astazi vorbim de dezvoltare, de planuri de perspectiva. 
In prezent sunt pe cale de a fi perfectate contracte cu Iranul si unul cu un partener egiptean pentru livrarea unor vagoane de calaatori. 
Grupul Contor Zenner vrea ca intr-un an de zile sa realizeze o alta investitie majora de circa 3 milioane de euro: crearea unui Centru de afaceri. 
Douaa sali ultramoderne, in suprafata; de 2500 de metri patrati si dotate cu toate facilitatile vor fi un mediu propice pentru diverse evenimente. 
Din toate aceste prezentari ale unor afaceri de succes rezulta ca in Arad, economia in ansamblul ei, dupa cativa ani de cautari, poate chiar rataciri, a gasit fagasul cel bun. Nu spunem ca sunt realizari extraordinare, pentru ca trebuie sa ne raportam la Uniunea Europeana, spre care tindem. 
Prin aceasta prisma, am caracteriza schimbarile survenite drept normale. 
Totul este ca aceasta vecinatate sa nu ramana doar una geografica...

G. Constantinescu - Adevarul

  • Un nou scandal zguduie Partidul Umanist

Cristian Moisescu declara ca nedemocratic gestul membrilor PURLia Ardelean candideaza la primaria Aradului, Moisescu iese din carti!
"E o masura nedemocratica"
La sediul partidului, ieri dimineata, umanistii se pregateau intens pentru a oferi explicatii cu privire la decizia luata. Nimeni insa nu prevedea faptul ca la intalnirea cu jurnalistii va veni, neinvitat, si Cristian Moisescu. 
Fostul – de acum – candidat al PUR la primaria Aradului a venit cu declaratii in forta la adresa presedintelui Lia Ardelean, subliniind ca hotararea este neconforma cu statutul umanist. 
"Consiliul Judetean a decis in unanimitate in ziua de 23 ianuarie candidatura mea. Aceasta decizie nu poate fi revocata decat de catre membrii Consiliului Judetean si nicidecum de o singura persoana, fie ea chiar si Lia Ardelean. Consider nestatutar si nedemocratic faptul de a fi impiedicat sa candidez la functia de primar al municipiului de catre doamna Ardelean"¸ a spus Cristian Moisescu.
"Nu s-a implicat"
Desi numele sau a fost invocat in acuzatii, Lia Ardelean a preferat sa-l lase pe seful de campanie sa ofere explicatii privind motivele deciziei.
"Membri de partid, dar si jurnalisti, ne-au transmis ca se simte lipsa candidatului de primar in actiunile noastre. Mai mult, domnul Moisescu a facut declaratii ca va sustine in turul doi candidatul PSD, Dorel Popa, fara a se consulta cu noi. El a fost in permanenta absent de la partid, neimplicandu-se in actiunile PUR. Acesta a fost motivul pentru care am dorit schimbarea lui, oferindu-i locul intai la consiliul municipal sau judetean", a spus Radulescu.
"Mi-a spus ca am o saptamana sa ma retrag"
Cristian Moisescu a infirmat acuzatiile, subliniind ca intentionat si-a modificat orarul la facultate, unde este profesor, pentru a se implica in viata de partid. 
"Altele au fost motivele. Doamna Ardelean mi-a spus ca are ambitia de a candida la functia de primar si mi-a spus ca am la dispozitie o saptamana pentru a ma retrage. Nu am dorit si de aceea masura a fost luata nestatutar, in absenta mea".
Moisescu a anuntat ca nu s-a decis daca va mai activa sau nu in PUR, insistand asupra intrunirii de urgenta a Consiliului Judetean al partidului, pentru a lua in discutie aceasta problema.

Mihaela Iancu - Observator

  • Targul de Paste - ocazia perfecta pentru a cumpara un cadou

Presedintele CCIA - Nicolae Bacanu anunta deschiderea Targului de PasteIn perioada 2-8 aprilie, Hala Expo Arad International este gazda Targului de Paste - targ de bunuri generale cu vanzare. 
Fata de anii trecuti, manifestarea - ajunsa la cea de-a treia editie - reuneste la start mai multi participanti, care vor expune pe o suprafata de 687 mp. Dintre acestia, 25 sunt din Arad, iar doi din strainatate, respectiv din Ungaria si Cehia. 
Expozitia constituie cadrul potrivit de contactare a partenerilor de afaceri dar si locul ideal pentru cumpararea cadourilor pentru cei dragi cu ocazia sarbatorilor. 
Produsele expuse se adreseaza publicului de toate varstele: la Expo vor putea fi gasite confectii, imbracaminte, incaltaminte, lenjerie intima si costume de baie, perdele, bijuterii, gablonturi, cosmetice si parfumerie, mobilier, jucarii, articole tehnice, decoratiuni si ornamente, dulciuri, tablouri si chiar artizanat. 
Totodata, de-a lungul celor sapte zile, pe scena amenajata vor avea loc manifestari deosebite: prezentari de rochii de seara, demonstratii de coafura si machiaj, tombole si concursuri. 
In data de 3 aprilie, de la ora 16,00 va avea loc un spectacol folcloric de Florii sustinut de vedetele muzicii populare Tiberiu Ceia, Maria Coman si Felicia Stoian.
Pentru publicul larg, pretul biletului de intrare la targ este de 10.000 lei. 
Transportul vizitatorilor se face gratuit cu autobuze de la Podgoria, care vor circula din 30 in 30 de minute.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Controale inopinate in piete, in preajma Pastilor

Mieii - o marfa cautata in perioada PasteluiApropierea sarbatorilor pascale declanseazd in piete agitatie, nervozitate, haos si multe, multe alte stari de fapt, greu de controlat. 
Pentru a preintampina anumite aspecte care intra in contradictie cu legile in vigoare, cu ordinea si linistea publica, mai multe institutii aradene si-au dat mana intr-o actiune care va demara in urmatoarele zile. 
Noi ne vom opri atentia asupra a doua dintre institutii: Directia
Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor.
Controale
Bineinteles, produsele alimentare cele mai cumpare pe perioada Pastilor sunt carnea de miel si ouale, simboluri ale traditiei crestine din cele mai vechi timpuri. Cum cantitatea produselor aflate in targuri si piete va fi una foarte mare, Directia Veterinara a luat decizia - asa cum s-a intamlat in fiecare an, de altfel de a intreprinde mai multe actiuni menite sa ofere o supraveghere stricta a acestor produse. 
"Controalele vor incepe in cursul acestei saptamani. Vom verifica fiecare act de proprietar si vom analiza fiecare aliment" - ne spune Sorin Iercan, directorul institutiei.
Miei vii
Bineinteles, tot pentru asigurarea unui control catmai strict asupra ali-mentelor, autoritatile locale au decis ca mieii si carnea sa fie comercializate doar in anumite locuri, sub stricta supraveghere a medicilor veterinari, a politiei (unde este cazul) si a inspectorilor de la protectia consumatorilor.
In municipiu, singurul loc unde se pot comercializa miei vii, aici existand si un punct de taiere, este Piata Obor. 
Doctorul Sorin Iercan ne spune ca, in privinta comercializarii mieilor vii, acestia pot fi gasiti doar la Piata Obor si in toate targurile autorizate din judet. "In privinta animalelor vii, proprietarii trebuie sa aiba asupra lor bilet de adeverire a proprietatii, eliberat de primaria pe raza careia domiciliaza comerciantul si certificat veterinar eliberat de medicul veterinar din localitatea de origine"
...si carcasele
Actele necesare pentru cei care doresc sa comercializeze carcase de miel difera de cele care se intocmesc pentru miei vii si sunt chiar mai importante, dat fiind faptul ca riscul infestarii este mai mare. 
Proprietarul de astfel de carne trebuie sa prezinte un document prin care sa reiasa faptul ca mieii au fost sacrificati intr-o unitate autorizata (abator), iar carnea trebuie marcata prin stampilare, de catre abator.
Locurile de comercfalizare in municipiu, sunt halele din Pietele Catedralei si Mihai Viteazul.
Taiatul mieilor este permis doar in locuri amenajateOua stampilate
Ouale vor fi, de asemenea, la mare cautare in pietele din mumcipiu si judet. 
Din spusele lui Iercan, "acestea nu se pot comercializa decat in spatii special amenajate, avand pe ele aplicate o stampila cu data ouatului. Nu pot fi vandute in piete daca nu au trecut prin circumscriptia veterinara de control alimente".
Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor este alta institutie care va fi prezenta in targurile si pietele din municipiu si judet. 
Directorul adjunct al institutiei, ing. Ioan Harlau, ne-a declarat ca inspectorii OJPC vor controla si alte alimente, cum ar fi produsele zaharoase, vinul si bauturile spirtoase, dar o atentie sporita o vor acorda si vopselelor de oua.
Amenzi usturatoare
In privinta Directiei Veterinare si pentru Controlul Alimentelor, amenzile pentru nerespectarea legii sunt destul de usturatoare, in functie de gradul de pericol vanzatorii fiind amendati cu sume cuprinse intre zece si o suta de milioane de lei. 
Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor are, insa, probabil, cele mai mari amenzi, care ajung pana la o suta de milioane de lei: 
"Daca vorbim de lipsa elementelor de identificare la unele produse, deci nu este o incalcare flagranta a legii, amenda este cuprinsa intre 2 si 20 de milioane de lei. Intre 5 si 30 de milioane de lei sunt amenzile pentru identificarea de alimente cu termenul de garantie expirat. In schimb, daca alimentul este alterat si a afectat starea de sanatate a populatiei, atunci putem aplica o amenda de o suta de milioane de lei. Mai putem aplica si alte sanctiuni. complementare, cum ar fi confiscarea marfii sau, unde este cazul, inchiderea partiala a unitatii descoperita cu probleme". 
***
Mesajul pe care ni l-au transmis reprezentantii celor doua institutii cu care am stat de vorba este acela ca vanzatorii unor astfel de produse trebuie sa fie foarte atenti la modul de comercializare, in caz contrar fiind pasibili de amenzi drastice. 
De asemenea, Directia Veterinara si OJPC Arad recomanda consumatorilor sa fie atenti la calitatea produselor pe care le cumpara si sa sesizeze fiecare neregula existenta.

Dacian Don - Agenda zilei

  • Scolile confesionale ortodoxe au tinut aprinsa flacara constiintei nationale

Episcopia Aradului - sprijina permanent institutia teologica de invatamantIn decursul istoriei, scoala a devenit o institutie care a insotit si stimulat procesul de faurire a civilizatiei, fiind la randul ei influentata de acest proces. Ca institutie, ea este rezultatul istoriei si civilizatiei unui popor, scoala a indeplinit in viata comunitatii aradene un rol cultural constant, care, a dainuit peste viata personala a educatorilor care l-au realizat, transformandu-se in traditie. Activitatea culturala in cadrul obstei a constituit una din dimensiunile scolii ca institutie sociala. Dar obstea romaneasca a fost secole in sir divizata din punct de vedere politic, fenomen care a determinat antrenarea institutiilor cultural – educative intr-o activitate de faurire a unitatii spirituale a poporului, adaugand unitatii de limba si unitatea creatiei culturale, scoala a indeplinit un rol cultural de asimilare, creatie si difuziune sociala a valorilor si a devenit in ciuda vicisitudinilor istoriei un factor de realizare a unitatii culturale a romanilor.
Fundatii scolare ale episcopiei Aradului
In cadrul episcopiei Aradului au activat mai multe fundatii scolare, atat la nivel de parohie cat si la nivel central. Unele au fost infiintate de catre intreaga parohie iar altele de persoane anume, care si-au pus intreaga avere in scopul propasirii culturale. 
Aceste fundatii au fost infiintate pentru a valorifica potentialul intelectual al tinerilor romani, prin acordarea de burse sau alte forme de sprijin pentru elevii sarguinciosi care din cauza starii materiale slabe a familiei din care proveneau, nu au putut sa-si continue singuri studiile. 
O astfel de fundatie a fost cea intemeiata de Emanuel Gojdu, care a creat posibilitatea unei selectionari pe criterii judicioase si echitabile  a "elementelor romane", de la tara si trecerea lor prin filiera celor mai inalte institutii de cultura. 
Acest rol l-au avut de fapt toate fundatiile, caci aceste talente recrutate din masele taranesti s-a slefuit in scoli de toate categoriile si au raspandit mai tarziu lumina culturii asupra multimii din care au rasarit. 
Binefacerile elitei de carturari formati din sprijinul fundatiei Gojdu, s-au resimtit din belsug in toate asezamintele romanesti de cultura, in institutiile menite a tine aprinsa flacara constiintei nationale. 
Aceasta fundatie a reprezentat un instrument admirabil de propasire culturala, daruind tinerilor rodul muncii sale. 
In anul 1904, fundatia avea 152 de bursieri, acestia si multi altii formand avangarda constiintei nationale in zdruncinata lupta de faurire a statului national roman in anul 1918.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox Arad
In anul scolar 1994-1995, a aparut o noua institutie de invatamant liceal, cu profil vocational teologic: Seminarul Ortodox. 
Lipsa unui local propriu, a determinat Episcopia Aradului sa apeleze la bunavointa autoritatilor scolare aradene, pentru desfasurarea procesului didactic, gasind intelegere la Conducerea Liceului Pedagogic "Dimitrie Tichindeal", in spatiul caruia Seminarul Teologic Ortodox a functionat in primul an. 
Pentru predarea disciplinelor prevazute in planul cadru de invatamant, specific unei unitati scolare de acest gen, Episcopia Aradului a recrutat din randul preotilor sai cadre didactice incredintate sa predea discipline teologice de specialitate, iar pentru disciplinele din ariile curriculare: om si societate, stiintifica si socio-umana elevii beneficiind de cadrele didactice ale liceului Pedagogic. In anul scolar 1995-1996, scoala s-a mutat in actuala cladire de pe strada Academia Teologica, cladire zidita in 1884-1885 de Episcopia Aradului pe seama Institutului Teologic Diecezan ( viitoarea Academie Teologica suprimata in 1948). 
Din anul scolar 1996-1997, Seminarul ocupa salile de la parterul cladirii, demisolul si etajul fiind utilizate de Facultatea de Teologie.
Elevii seminarului sunt recrutati in majoritatea lor din cele doua judete care compun Episcopia Aradului, elevii seminaristi provin din toate mediile sociale si in spiritul bunelor relatii cu etnicii romani din afara granitelor tarii, in seminar si-au desavarsit studiile liceale si elevi din Ungaria si R. Moldova, ca bursieri ai statului roman.
Facultatea de Teologie ortodoxa din Arad ofera mai multe specializari - Virtual Arad News (c)2004Facultatea ofera patru specializari
In cadrul Facultatii de Teologie, tinerii interesati pot studia trei specializari: teologie pastorala; teologie litere (limba si literatura romana/engleza); teologie asistenta sociala si teologie istorie. 
In prezent, numarul studentilor se ridica la 588. De asemenea, licentiatii pot participa la cursurile de master: teologie sistematica; practica; istorica si biblica. Facultatea urmareste o temeinica pregatire teologica a studentilor si formarea de caractere religios-morale in vederea lucrarii pastoral-misionare ulterioare in randul credinciosilor; conturarea unui profil teologic deschis dialogului intercrestin si interreligios pe care il reclama societatea contemporana; pregatirea teologica si filologica necesara viitorilor absolventi care vor preda disciplinele: religie ortodoxa, limba si literatura romana/engleza si istorie in scolile primare, gimnaziale si liceale din tara; sprijinirea activitatii de asistenta sociala organizata de Biserica Ortodoxa Romana, prin pregatirea viitorilor asistenti sociali, acestora ofrindu-li-se o pregatire specializata, la care se adauga cunostintele teologice necesare, pentru promovarea si concretizarea ideilor fundamentale crestine in societatea romaneasca.
Institutul Teologic ridicat la rang de Academie
In anul 1927, Institutul Teologic din Arad a fost ridicat la rang de Academie Teologica cu patru ani de studii, functionand mai departe neintrerupt pana in anul 1948, cand a fost desfiintata in mod abuziv de catre noua putere comunista instalata la conducerea tarii. 
In urma revolutiei din decembrie 1989, reprezentantii Bisericii Ortodoxe si ai intelectualitatii romanesti din orasul nostru au initiat numeroase memorii, cereri, demersuri si chiar greve, in scopul rechemarii la viata a unor institutii de invatamant superior la Arad, printre care se numara si Facultatea de Teologie. 
Un rol important in acest sens l-a avut Episcopia Aradului si a Hunedoarei in frunte cu intaistatatorul acesteia, Prea Sfintitul Parinte Episcop Dr. Timotei Seviciu. Reinfiintarea facultatii s-a facut in baza protocolului incheiat intre Ministerul Invatamantului si stiintei, Secretariatul de Stat pentru Culte si Patriarhia Romana. 
Facultatea de Teologie Ortodoxa functioneaza in cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu".
Gherasim Rat cel dintai profesor al scolii
Institutul Clerical Ortodox din Arad a fost infiintat in contextul reformelor culturale iluministe initiate in Imperiul Habsburgic inca din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, Curtea din Viena urmarind coeziunea si intarirea vietii de stat prin ridicarea nivelului cultural al supusilor. 
Legea scolara "Ratio educationes" si "Regulamentul natiunii ilirice" prevedeau infiintarea de scoli in toate comunele din provinciile marelui imperiu, ca fiecare neam sa se poata lumina prin scolile sale nationale in fruntea carora sa se puna invatatori destoinici. 
La 1 noiembrie 1822 s-a decis infiintarea scolii clericale in eparhiile din Arad, Timisoara si Varset, organizate dupa modelul celor din Karlovit si Pacrat. 
Inca din anul 1825, durata studiilor la Institutul Clerical a fost de trei ani. 
Dintre personalitatile culturale si bisericesti marcante care au predat in aceasta scoala teologica in secolele XIX si XX, pot fi amintiti: Gherasim Rat, care a fost cel dintai profesor, episcopii Miron Romanul, Iosif Goldis, Roman Ciorogariu, Ignatie Papp si profesorii Vasile Mangra, Teodor Botis, Ilarion V. Felea, Nicolae Popovici, Simion Siclovan, Lazar Iacob, Iustin Suciu, Petre Deheleanu, Gheorghe Popovici, Vintila Popescu, etc.

Simona Mazare - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]