Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 30 octombrie 2004

Stirile TVA aici

  • Marturii istorice - "Fotoreporterii" Revolutiei din Arad

Militarii si-au ocupat pozitiileEvenimentele petrecute la Arad, in cursul Revolutiei din decembrie 1989, au fost inregistrate pe pelicula de catre doua categorii distincte de "fotoreporteri": cei proveniti dintre revolutionari, acestia straduindu-se sa nu surprinda pe pelicula fetele demonstrantilor, si cei ai Securitatii, aflati "in misiune".
Pentru ilustrarea articolelor privitoare la Revolutia din Arad, aparute in ultimele zile, am utilizat doua categorii de imagini. 
Intr-unele, demonstrantii sunt "luati" din spate. In celelalte, apar fotografiati din fata, iar figurile lor pot fi usor identificate. 
Scapata poate atentiei, aceasta deosebire reflecta o realitate tulburatoare: pe strazile Aradului au actionat doua categorii de "fotoreporteri"
Unii proveneau chiar dintre revolutionari. Ceilalti erau securistii, pentru care realizarea fotografiilor era sarcina de serviciu. 
Prezentarea acestor "creatii artistice" constituie o premiera publicistica: sunt printre putinele, daca nu singurele imagini, provenite din arhivele Securitatii, pe care SRI le-a predat unei asociatii de revolutionari.
"Foto-revolutionarii" in direct
Una dintre cele mai eficiente echipe de revolutionari "fotoreporteri" de la Arad a fost compusa din sotii Florica si George Iuga impreuna cu Florin Hornoiu.
Revolutionari si militari George Iuga ne-a relatat ca primele lor imagini au fost luate, pe ascuns, in dimineata de 21 decembrie, la ora 8:00, cand i-au fotografiat, de la o fereastra a muzeului, pe scutierii amplasati in spatele Consiliului Judetean. 
Manifestantii nu ajunsesera inca in centru. Iuga isi aminteste: "Stiam despre Timisoara, la fel cum stiam ca si la noi muncitorii vor iesi in oras. Mi-am spus ca, indiferent ce se va intampla, aceste evenimente vor ramane in istorie. Am considerat ca meseria mea ma obliga sa le inregistrez cat mai fidel". 
Echipa lor s-a completat o data cu venirea sotiei lui Iuga. 
In cea mai mare parte a timpului, Hornoiu a fost cel care, cu aparatul ascuns sub canadiana, a facut majoritatea fotografiilor. 
Marea lor grija a fost sa nu fie descoperiti. Tocmai in aceasta eventualitate au fotografiat demonstrantii doar din spate. 
Ideea era ca, daca ei ar fi fost retinuti, fotografiile sa nu poata fi folosite, de Securitate, la identificarea manifestantilor. 
De asemenea, pentru a evita pierderea tuturor imaginilor, pe masura ce se termina un film, Hornoiu pleca sa-l ascunda intr-un loc stiut doar de el, timp in care aparatul de fotografiat era preluat, cu aceeasi prudenta, de unul din sotii Iuga. 
Pana la urma, "foto-revolutionarii" aradeni au avut noroc: nimeni nu le-a creat necazuri, astfel ca acele fotografii au fost, pana de curand, aproape singurele imagini ale inceputurilor Revolutiei de la Arad.
Instantaneu din Revolutia aradeana"Foto-securistii" la datorie
Dupa cum era de asteptat, oamenii Securitatii erau la posturi facandu-si meseria. 
Realizate cu aparatura profesionala, si fara nici un stres, pozele lor sunt facute doar din fata si redau clar chipurile demonstrantilor. 
Iuga ne-a relatat ca, inca de pe 27 decembrie 1989, a incercat sa obtina macar o parte dintre acele fotografii, devenite si ele marturii istorice. 
I s-a spus ca nu este posibil petru ca sunt la Procuratura Militara. 
Abia anul acesta, in octombrie, o parte dintre ele le-au fost oferite, in mod neoficial, de catre SRI. 
In acest moment, acele fotografii "de serviciu" se afla la sectia de Istorie Contemporana a Muzeului de Istorie Arad. 
Revolutionarii aradeni sunt convinsi ca exista multe alte fotografii realizate de angajatii Militiei si Securitatii, inclusiv cele referitoare la mortii si ranitii din oras.
Dar probabil ca acelea nu au inca ce cauta intr-un muzeu si nu este exclus ca ele sa se afle prin fisetele de la SRI, clasificate "top-secret".

Vasile Surcel - Jurnalul National

  • Iliescu a uitat de martirii din Arad

Depunerea de coroane la Monumentul RevolutieiAmnezia presedintelui in prag de pensionare
El nu sufla o vorba despre faptul ca anul trecut a depus coroane la Monumentul ridicat in memoria revolutionarilor ucisi aici in 1989.
Declaratia presedintelui Ion Iliescu, ca la Arad nu ar fi fost probleme si victime ale Revolutiei, a surprins neplacut pe aradeni. 
Revolutia din decembrie 1989 a provocat moartea a 19 persoane la Arad si ranirea altor cateva zeci, toate victimele fiind inregistrate dupa momentul caderii lui Ceausescu, adica incepind cu noaptea de 22/23 decembrie 1989. 
O troita cu numele eroilor martiri este amplasata chiar in fata Palatului administrativ din Arad, in locul unde, in decembrie 1989, zeci de mii de aradeni au iesit in strada pentru a rasturna regimul Ceausescu. 
Mai mult, la aniversarea a zece ani de la Revolutie, in chiar centrul pietei din fata aceluiasi palat, numita Piata Revolutiei, a fost inaltat un obelisc in memoria eroilor martiri ai Revolutiei din Arad. 
Presedintele Ion Iliescu in persoana, anul trecut, cand a vizitat Aradul la 30 noiembrie, a dedicat un moment important al vizitei sale comemorarii martirilor Revolutiei din Arad, depunand coroane de flori la monumentul martirilor. 
Mai mult, la aproape 14 ani de la izbucnirea Revolutiei, la Arad, presedintele Ion Iliescu a redat oficial Aradului locul meritat in Revolutia din decembrie 1989, recunoscand ca Aradul a fost al doilea mare oras al Romaniei care, in decembrie 1989, s-a ridicat impotriva lui Ceausescu si a regimului comunist.
Lista eroilor martiri
Almen Werner, Ioan Bute, Robert Bugy, Aurel Crisan, Vasile Crisan, Ladislau Cojocaru, Marius Cosma, Ioan Gheorghe Clepe, Pavel Duma, Costel Dumitrascu, Geza Gruber, Marin Alfred Hartmann, Octavian Lucaciu, Zoltan Stefan Lukacs, Flavius Mada, Sorin Nicolicioiu, Victor Puscau, Andrei Safaleru, Toth Sandor.
Revolutionarii isi omagiaza martiriiDocumente despre 1989 la Muzeul Judetean
La Muzeul Judetean din Arad exista documente si imagini despre Revolutia din decembrie 1989. 
In ziarele vremii, in relatari ale martorilor, conservate de muzeografi, apar mentiuni despre modul pasnic in care s-a derulat prima parte a demonstratiilor, inainte de caderea lui Ceausescu. 
Un panou mare imortalizeaza insa chipurile si numele eroilor martiri, acele victime "neimportante" din declaratia presedintelui Ion Iliescu. 
Masa de revolutionari din 21 decembrie, surprinsi in fata soldatilor condusi de fostul maior Neculae Diaconescu, demonstreaza ca nu au existat conflicte sau provocari. 
Primul apel redactat de Valentin Voicila catre militari este de asemenea pastrat la Muzeu, la fel ca si goarna metalica cu care acesta s-a adresat multimii. 
Exista si terifiante imagini cu un ABI distrus de focurile de arma ale celor care nu au fost anuntati de sosirea lui. 
Autovehicolul fusese chemat sa ridice cadavrele altor militieni, ucisi la randul lor cand au fost trimisi in cartierul Vlaicu, fara ca prezenta lor sa fie anuntata aparatorilor zonei. 
Dezinfomarea sangeroasa a fost pusa la cale de forte inca neidentificate.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Instalatii periculoase pe mana necunoscutilor

Frigoriferul mai detine utilaje periculoaseElemente cancerigene au disparut de la "Frigorifer"
Cateva echipamente extrem de periculoase au disparut din curtea Frigoriferului. 
Este vorba de anumite instalatii electrice - in fapt, compensatori de factori de putere electrica - care, daca sunt deschise, pentru ca in general sunt capsulate, au un efect puternic cancerigen si mutagen. 
Inspectorii de mediu au deschis o ancheta in acest sens. 
"In cladirea in care erau depozitatea echipamentele nu avea acces oricine, doar angajatii. 
Multi dintre acestia nu mai lucreaza la aceasta firma. Este foarte greu sa dam de urma lor", a declarat Lucian Popa, inspector in cadrul Garzii de Mediu Arad. 
Din punctul de vedere al inspectorilor de mediu, aceste echipamente sunt foarte periculoase, atat pentru sanatatea oamenilor cat si pentru mediu.
Substantele toxice din interior ar trebui, potrivit unei hotarari de Guvern, sa fie distruse si eliminate pana in anul 2006. 
Agentii economici trebuie sa-si stabileasca un plan pe care sa-l inainteze Garzii de Mediu, dupa care sa treaca, efectiv, la eliminarea substantei.
Problema se leaga, insa, de costuri, pentru ca acestea se ridica la circa 80 de euro pentru fiecare capsula in parte. 
Toti agentii economici sunt obligati sa depuna la sediul Garzii de Mediu un plan de eliminare ecologica a echipamentelor electrice. 
In total, la nivelul Aradului, sunt 50 de societati comerciale care detin astfel de echipamente. Nu toate au depus, insa, acest plan. 
In sprijinul lor au intervenit mai multe facilitati. 
Spre exemplu, daca nu detin suma necesara de bani, plata se poate face esalonat, pana in septembrie 2006.
Nu in ultimul rand, echipamentele se pot depozita intr-un depozit ecologic. 
Spatiul trebuie sa fie amenajat cu covor de cauciuc, trebuie sa fie inchis cu o usa metalica si, cel mai important, nu trebuie sa fie permis accesul nimanui.
Mai multe societati comerciale au fost sanctionate deja. 

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Mercedes-Benz Clasa A: dinamism, inteligenta si atractivitate

Noi modele la Auto SchunnNoul Mercedes-Benz Clasa A este disponibil incepand ieri la reprezentanta Mercedes-Benz din Arad. 
AUTO SCHUNN SRL, Partener Autorizat DaimlerChrysler AG  cu sediul in Micalaca Est DN 7 FN a lansat si in orasul nostru noul Mercedes-Benz Clasa A sub motto-ul “Follow your own star”. 
Un automobil pentru oameni care nu asteapta ca lucrurile sa se schimbe de la sine, pentru cei care sunt obisnuiti sa-si declanseze singuri micile revolutii, pentru cei care se trec primii pe lista lor de prioritati, fara sa-i faca pe ceilalti sa se simta pe locul doi.
Model atragator si inovator
Dupa 7 ani de productie si 1,1 milioane de unitati vandute in intreaga lume, Mercedes-Benz a deschis un nou capitol in povestea de succes a clasei A prin lansarea unui nou model mai atragator si, mai ales, mai inovator. 
Prin conceptul sandwich, noua Clasa A cumuleaza multiple beneficii: standardele inalte Mercedes cu privire la siguranta pasagerilor, utilizarea exemplara a spatiului si o versatilitate incontestabila. 
Spatiul interior este mult marit fata de modelul anterior si superior modelelor cu care intra in competitie directa. 
Gama de modele a noii Clase A cuprinde doua tipuri de caroserie, fiecare avand o personalitate distincta: versatilului model cu cinci usi i se alatura pentru prima data modelul cu trei usi a carui sportivitate si stil sunt menite sa capteze privirile.
Caracteristici de siguranta pentru protectia pasagerilor
A doua generatie a Clasei A este fidela reputatiei sale de trend setter in tehnologie. Dispune de airbag-uri frontale in doua trepte, in functie de severitatea impactului, centuri de siguranta pretensionate pentru scaunele din fata si din spate stanga/dreapta, centuri de siguranta cu limitator de forta si ca noutate, airbag-uri laterale pentru cap si torace (in locul airbag-urilor laterale de la modelul anterior).
Pentru drumurile noastre...
Inovatiile au permis Mercedes-Benz sa faca un progres considerabil in ceea ce priveste siguranta si stabilitatea noii Clase A. 
Cea mai importanta imbunatatire adusa sasiului este puntea spate parabolica, care include localizarea precisa a rotilor si o stabilitate excelenta in viraje.
O alta inovatie ingenioasa este noul sistem de amortizare selectiv care constituie o premiera in domeniu. 
Noua tehnologie este capabila sa regleze amortizarea in functie de situatiile din trafic: la viteza redusa generata probabil de conditii de drum mai dificile sistemul de amortizare este mai moale asigurand un confort sporit. 
O data cu cresterea vitezei sistemul de amortizare devine mai rigid oferind o stabilitate dinamica deosebit de buna chiar si in virajele abordate cu viteza mare.
Crestere semnificativa a puterii
Mai multa putere, un moment mai mare, o placere de condus mai mare, consum de combustibil mai mic – aceasta a fost lista obiectivelor pentru dezvoltarea noilor motoare. 
Linia include sapte motorizari: trei noi motoare diesel CDI si un nou motor turbo pe benzina de 142 kW/193 cai putere. 
In comparatie cu motoarele vechii Clase A, puterea motoarelor diesel si pe benzina a fost marita cu 38%, in timp ce momentul a fost imbunatatit cu 46%, iar consumul de combustibil a fost redus cu pana la 10%. 
Toate motoarele respecta normele EU4 de limitare a emisiilor. 
Cu un consum mediu care variaza intre 4,9 si 5,4 litri la 100 km, noile modele CDI indeplinesc standardele impuse de Mercedes-Benz. 
Cu un rezervor de motorina, A 160 CDI a parcurs aproximativ 1100 km. 
Mai multe informatii despre AUTO SCHUNN SRL sunt disponibile la www.auto-schunn.ro.

Simona Mazare - Observator

  • CONTRApunct: Zoe Eisele Szücs - Prestigiu artistic in viata urbei

Zoie Eisele Szucs - pictorita expresionistaPrezenta artistica constanta de mai multe decenii in viata urbei, Zoe Eisele Szucs este o pictorita discreta, de o rara sensibilitate, dar si o reprezentanta aparte a expresionismului aradean, lucru reconfirmat cu noua sa personala gazduita de Galeria Nationala "Delta" din Arad.
Talentul ei inconfundabil, precum si scenografiile semnate la Teatrul de marionete din Arad (si peste hotare), au impus-o ca o artista plastica proteica, de prestigiu in viata urbei, unde artista este respectata si apreciata nu numai de iubitorii de pictura, dar si de micii papusari si marionetisti.
Zoe Eisele Szücs este castigatoarea "Premiului special pentru imagine expresionista in pictura" (1999) si s-a remarcat printr-un univers pictural stabil, distinct, bine conturat, ca o artista plastica ce isi pune intrebari existentiale izvorate din perceptele "Tarot". 
In acest context, Zoe Eisele Szücs afirma ca scopul demersului sau artistic este sa gaseasca noi intrebari si in acelasi timp sa dea raspunsuri la propriile sale intrebari. 
Intr-un opus ce deschide catalogul noii sale expozitii, artista se intreaba: "Cine este Pictorul?", "De unde vine?", "Incotro se indreapta?". 
Sunt intrebari pe care artista le adreseaza pictorului adult cu sinceritatea unui copil si carora le raspunde, implicit, prin arta sa, intelegand ca pictocul isi muta accentul de pe impresie pe expresie, pe valorile universului interior, care-i devin prioritati fata de realitatile exterioare pe care le contempla.
Privind cu luare aminte noile sale picturi, desprindem ca ele nu se reduc numai la tehnica expresionista, la tuse groase in care predomina albastrul tare, rosul puternic, petele negre, ori galbenul luminos, ci tonifiant, constatam ca tablourile sale sunt mai ales o stare de spirit, o atitudine, o filosofie de viata ("Pomul vietii", "Pasiune", "Triunghiuri"). 
Pe de alta parte interioritatea si alteritatea sunt realitati care-i declanseaza artistei nevoia de exprimare cromatica, imbinand culorile spre o finalitate emotionala. 
Tablourile sunt modalitati prin care pictorita isi exprima sinele in dialog cu semenii. 
Pictura devine un "vehicol" al intrebarilor si afirmatiilor umane ce inainteaza intr-un camp de manifestare pentru interogatiile spiritului, dar si un mijloc de sondare a misterelor lumii inconjuratoare si a cosmosului ("Inaltare", "Furtuna", "Nostalgie")
Vidul si plinul se intrepatrund intr-o comunicare spirituala imposibil de realizat prin alte mijloace decat prin energiile imaginii. 
Pictorita nu se lasa coplesita de impactul strivitor al imediatului, al contingentului, dimpotriva ne deschide o fereastra a constiintei, oferindu-ne o perspectiva prin "galbenul luminii" postulat in sensurile existentei, invingand o parte din dramatismul de sub zodia hazardului ("Magul", "Muzica", "Thelesma"), legandu-ne intr-o relatie cu energiile cosmice.
Putem conchide ca noua personala a Zoei Eisele Szücs de la Galeriile "Delta" innobileaza un remarcabil talent care isi subordoneaza creatiei intrebari (si raspunsuri) de mare forta expresiva (si dramatica), generand dimensiuni artistice proteice si in acelasi timp puternice, pentru care o felicitam!

Emil Simandan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]