Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 30 august 2004

Stirile TVA aici

  • In judetul Arad Premierul Adrian Nastase a vizitat localitatile afectate de furtuna

Premierul Nastase a efectuat o vizita inopinata in judetul AradIn urma rapoartelor intocmite de catre Inspectoratul Protectiei Civile a judetului Arad, referitoare la efectele furtunii din zilele trecute, premierul Adrian Nastase a efectuat o vizita inopinata in localitatile afectate. 
A fost insotit de Gheorghe Emacu, ministru delegat al Administratiei si Internelor si de Eugen Bejinariu, secretar general al Guvernului. 
Pe toata durata vizitei, oaspetii de la Bucuresti au fost insotiti de prefectul Dan Ungureanu, subprefectul Florin Remetan, colonelul Marcel Lucaciu, seful Inspectoratului Protectiei Civile si Dimitrie Musca, presedintele PSD Arad.
* Zerind a fost punctul incipient al vizitei, premierul avand ocazia sa discute cu muncitorii de la Electrica, angajati in remedierea avariilor provocate de furtuna, prin ruperea mai multor stalpi de medie tensiune.
Autoritatile locale si judetene au profitat de prezenta premierului pentru a-i expune multiplele probleme legate de situatia digurilor de aparare de pe Crisul Negru, mai ales in perioadele cand cresc apele.
Cei care au alcatuit raportul au enumerat si cauzele problemelor: diminuarea exagerata a numarului de specialisti din cadrul Companiei Apele Romane, ceea ce afecteaza grav mentinerea in stare buna a lucrarilor de aparare, lipsa personalului de specialitate care sa indrume administratia locala pe timpul inundatiilor; slaba dotare si incadrare a sistemului hidrotehnic independent, fondurile si conducerea acestuia fiind gestionate de catre Directia Apelor Bihor, desi Crisul Negru curge pe cea mai mare lungime pe teritoriul judetului Arad; nu mai exista nici o baza de interventie in caz de inundatii in cadrul serviciilor de gospodarire a apelor.
Adrian Nastase analizeaza situatia digurilor Crisului Negru Adrian Nastase a promis ca va trimite specialisti care sa analizeze toate aspectele.
Bani pentru biblioteca
Dupa ce a vizitat tabara internationala de pictura, organizata in aceste zile la Zerind, Nastase a dorit sa vada biblioteca din localitate si, in urma celor constatate la fata locului, a hotarat alocarea sumei de 500 de milioane de lei pentru aceasta. Drept multumire, a primit cadou un disc, imprimat in anul 1938 cu cantece maghiare celebre.
Iermata Neagra...dupa 50 de ani
In atentia premierului au fost si pagubele pricinuite de furtuna in localitatea Iermata Neagra, fiind distruse sau afectate acoperisurile unor case si depozite de cereale. 
Localnicii cu care a discutat i-au spus ca de 50 de ani nici un reprezentant al vreunui guvern nu a mai calcat prin aceasta localitate si i-au multumit pentru promisiunea ca guvernul ii va ajuta sa-si recupereze pagubele.
Misca - "baie de multime"
Pentru ca se gasea in apropierea localitatii Misca, premierul a facut si o "baie de multime" ( vrand-nevrand), neputand refuza invitatia de a onora sarbatoarea intalnirii fiilor satului, prilejuita de implinirea a 755 de ani de la atestarea documentara a acestei comune. 
Dupa ce a fost tratat asa cum se cuvine unui oaspete ales, Adrian Nastase si suita si-au continuat drumul spre judetul Bihor, care a fost si el afectat de furtuna.

Simion Todoca - Adevarul

  • Inca trei blocuri ANL in Micalaca

Se toarna fundatia la noile blocuri ANL din MicalacaCartierul Micalaca va fi unul dintre cele mai "tinere" zone ale municipiului. 
De cateva zile, au inceput lucrarile pentru construirea a inca trei blocuri ANL destinate inchirierii catre tinerii cu varsta de pana la 35 de ani. 
La nivelul municipiului exista peste 800 de cereri, dar numarul lor va fi mult mai mare, urmand ca in cursul anului viitor sa se redeschida lista de prioritati.
Listele de prioritati vor fi refacute
Noile blocuri aflate deja in constructie sunt amplasate foarte aproape de cele deja existente din zona strazii Ciuhandu.    
S-au facut deja gropile pentru fundatie, si elevatia la unul dintre ele. 
Conducerea filialei locale a Agentiei ne-a informat, ieri, ca durata de realizare a blocurilor este de 12 luni, urmand, asadar, ca in cursul anului viitor ele sa fie predate primariei, pentru darea lor in folosinta. 
Listele de prioritati intocmite anul trecut, la data darii in folosinta a celor sase blocuri ANL din Micalaca, vor fi refacute. 
Consiliul local urmeaza sa aprobe noile criterii dupa care se va face departajarea tinerilor, iar mai apoi sa se faca inscrierile.
256 de apartamente, spre Vladimirescu
E. Marta, de la ANL Arad, ne-a spus noutati si despre deja celebrele 256 de apartamente propuse a fi construite in Micalaca I, spre Vladimirescu, in spatele zonei industriale. 
"Studiul de fezabilitate pentru doua amplasamente a cate 128 de apartamente a trecut de Comisia Tehnico-Economica. In principiu, investitia este agreata la nivelul Ministerului". 
Pasii urmatori sunt elaborarea proiectului tehnic, obtinerea certificatului de urbanism si de constructie, si mai apoi organizarea licitatiei pentru desemnarea firmei constructoare.
In judet, sute de cereri disperate
La nivelul Prefecturii, s-a facut de curand o centralizare a numarului de cereri primite la primariile celor noua orase. 
Cifrele sunt astronomice. In spatele lor, insa, se ascund tineri fara un acoperis deasupra capului. 
"Nu exista un oras in judetul nostru, unde sa fie inregistrate mai putin de 100 de cereri", spune doamna Marta.

Simona Mazare - Observator

  • Nu vrea in partid

Rectorul UAV - Lizica Mihut nu intra in cursa pentru ParlamentRecorul Universitatii de "Aurel Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihut, a anuntat oficial ca nu va intra in cursa pentru un loc in Parlament. 
Desi Carta Universitatii "Aurel Vlaicu" statueaza faptul ca rectorul trebuie sa fie independent din punct de vedere politic, prof. univ. dr. Lizica Mihut a fost solicitata sa candideze pe lista unor partide pentru un post in parlament, pe loc eligibil. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Se apropie alegerile parlamentare

Sorin Prisca considera ca partidele neparlamentare ar trebui sa colaborezeApropierea alegerilor parlamentare pune pe jar partidele neparlamentare. 
Acestea au prima tentativa de regrupare, astfel meat sa poata lupta de la egal la egal cu formatiunile politice consacrate. 
Ideea reunificarii partidelor mici vine din partea Partidului Social Democrat Constantin Titel Petrescu care a si initiat un protocol de colaborare cu 10 formatiuni. 
Orgoliile si interesele marunte pun insa in pericol unirea partidelor, iar alegerile generate le vor prinde din nou pe picior gresit. 
Dupa esecul din alegerile locale, Partidul Social Democrat Constantin Titel Petrescu propune unirea tuturor formatiunilor care nu au reprezentare parlamentara. 
Social Democratii sustin ca numai asa, partidele mici pot monitoriza activitatea autoritatilor locale si pot deveni o voce in viata politica locala. 
Prima intalnire dintre aceste partide ar putea avea loc saptamana viitoare. 
La alegerile locale, Partidul Social Democrat Constantin Titel Petrescu nu a obtinut nici un post de consilier local. 
Esecul este pus pe seama fostei conduceri care nu a infiintat nici macar o organizatie locala.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • Statuile Aradului - in clandestinitate!

Frumoasa Statuie a Libertatii este tinuta dupa garduriIn urmd cu un an, municipiul Arad a identificat inca o problema careia, pana in prezent, nu a reusit sa-i faca fata cu brio. Este vorba de decorul statuar al orasului, tinut in clandestinitate, fie de frica trecutului, fie de cea a viitorului. In fapt, monumentele trecute si viitoare au reusit sa aduca orasului o faima nedorita, popularizata de mass-media nationala. Peste toate, in chestiunea statuilor aradene, se pare ca toti au un cuvant de zis, mai putin localnicii. In ultimele zile, autoritatile locale si-au facut totusi auzita vocea si am putut afla ca monumentele Aradului ar putea face rocada si ca, cel putin in teorie, unele dintre statui vor fi trimise la plimbare.
"Mica Viena", municipiul cu cele mai putine monumente!
Intr-un "top al decorurilor", Aradul ar ocupa probabil, fara probleme, primul loc la capitolul municipiul cu cele mai putine monumente. Iar aceasta, in conditiile in care aradenii inca se mai mandresc cu numele "de scena" pe care Aradul la primit (ce-i drept, datorita cladirilor) in secolul trecut: Mica Viena. Capitala Austriei nu suporta insa comparatie cu Aradul, Viena fiind unul dintre orasele in care privirea ti se "izbeste" de cate un monument, oriunde te-ai afla. Poate nu ar trebui, in aceste conditii, sa ne mire nici faptul ca Aradul a pierdut de mult lupta cu Timisoara si in ceea ce priveste titulatura de Mica Viena.
Monumentele Aradului pot fi numarate pe degete si, cu doua exceptii (care au suferit interventii de-a lungul istoriei), mai nici unul nu si-ar putea face loc alaturi de statuile vieneze.
Ascunse de ochii privitorilor
Un vizitator al orasului nostru, fara prea mare experienta intr-ale artei, poate face efectiv cunostinta doar cu Monumentul Eroilor din Piata Avram Iancu, adica cu statuia care lasa eel mai mult de dorit din punct de vedere al creatiei artistice si al semnificatiei istorice. Monumentul cu pricina, unul dintre cele mai nereusite din Arad, are un amplasament de invidiat, in conditiile in care piata reprezinta cea mai buna locatie pentru amplasarea unei statui de proportii. Mai toate celelalte statui locale (cu exceptia Crucii Martirilor) nu pot fi admirate de aproape, vizitatorul neavand posibilitatea sa ajunga in fata lor.
Monumentul Eroilor Revolutiei Romane (cea mai criticata realizare a ultimilor ani), amplasat intre liniile de tramvai, in fata Palatului Administrativ, pare a fi dovada cea mai clara ca Aradului i-a lipsit viziunea "arhitecturala".
Daca nu va fi mutat din locatia stabilita initial, Monumental Marii Uniri ar putea reprezenta eel mai periculos punct de atractie turistica din oras. In fapt, specialistii aradeni, grupati in jurul Ordinului Arhitectilor, au punctat faptul ca, daca va ramane in locatia actuala, acest monument nu va putea fi admirat decat de la distanta, printre tramvaie, masini si fire electrice.
Monumentul Ostasului Roman si-ar putea schimba amplasamentul - Virtual Arad News (c)2004Mituiti cu bani putini
Cele mai grele dintre problemele pe subiect ale municipiului -Monumentul Marii Uniri si Parcul Reconcilierii - au facut in ultimul timp atata valva, incat bucurestenii s-au sensibilizat si au promis din nou ca vor aloca banii pe care... i-au promis initial. Din pacate, e greu de crezut ca vocea arhitectilor locali se va face macar acum aozita, in conditiile in care, de pilda, interventia la Parcul Reconcilierii se va face cu viteza luminii, ca termenul limita fixat in aprilie (la inaugurarea Statuii Libertatii) sa fie respectat. In aceste conditii, sugestia arhitectilor (facuta publica pentru ca Aradul sa scape de o realizare ce ar putea intra in analele istoriei la capitolul "nu faceti ca ei") - de largire a spatiului destinat reconcilierii, prin daramarea cladirilor mici din zona si realizarea unei legaturi cu Turnul de apa - va fi cu siguranta data uitarii.
Ramane de vazut cum vor rezolva autoritatile locale problema schimbarii amplasamentului Monumentului Marii Uniri si de ce voci se va tine cont atunci.
Arta adevarata, pusa dupa garduri
Cele mai tari monumente din Arad - Statuia Sf. Ioan de Nepomuk si Statuia Libertatii (catolice prin definitie) - sunt fie partial, fie total ferite de privirile curiosilor. Din cauza unei decapitarii, care face rusine Aradului, cea mai veche statuie din oras (cea a Sf. Ioan de Nepomuk) a fost, dupa reconditionare, ingradita, in timp ce amplasamentul ales lasa si el multe de dorit. Cel mai cunoscut monument aradean, Statuia Libertatii, a facut, de cand a fost scos la lumina, cel mai des cunostinta cu gardurile. Alte cateva statui de valoare locuiesc pe mai departe in incinta unor cladiri sau biserici, departe de ochii privitorilor. Sfanta Treime, o alta reusita sculpturala, asteapta de prea mult timp sa fie amplasata in fata Teatrului de Stat, cu toate ca platoul din fata imobilului a fost reabilitat si isi asteapta decorul.
Si Monumentul Revolutiei este criticat de specialistiNici o statuie de valoare, intr-un amplasament valoros
Arhitectii locali si-au spus si ei, de curand, parerea despre decorul sculptural al Aradului, fara ca cele afirmate sa poata sa mai unga pe suflet pe cineva. Doru Chisbora, Ioan Darida si alti specialisti locali au punctat faptul ca in Arad nici o statuie de valoare nu beneficiaza de un amplasament valoros. Tot aradenii au subliniat faptul ca pe Bulevardul Revolutiei sunt sase amplasamente de valoare la care nimeni nu s-a gandit, alegandu-se in schimb locatii grele pentru monumente dificile. Cetatea Aradului (un subiect mult mai dificil decat cel al monumentelor) ar constitui un spatiu numai bun pentru arta locala, insa obiectivul nu apartine inca Aradului, iar pentru "achizitionarea" lui ar fi nevoie de minimum 170 de miliarde!
Locatiile dictate de bucuresteni sau alese in pripa de autoritatile locale au fost si ele aspru criticate de arhitecti, in conditiile in care acestea au complicat si mai mult problemele de urbanism cu care Aradul se confrunta. "Poti sa faci bijuteria de pe lume, daca nu esti in stare sa o asezi unde trebuie. Aceste aventuri, fumigene (Monumentele din Piata Podgoria si din Parcul Reconcilierii - n.r.) nu au girul nostru profesional" - a punctat pe tema Doru Chisbora, seful arhitectilor aradeni.
Noutati care nu ne fac cinste
Arhitectii nu s-au limitat doar sa critice locatiile alese, ci si-au indreptat ochiul de expert si asupra statuilor. Am putut afla astfel ca specialistii cred ca Parcul Reconcilierii este o premiera (negativa) absoluta in lume, ca Arcul Romanesc de aici isi pierde chiar si sensul dat de numele pe care il poarta, caci pe sub el nu se va putea trece (!), ca Monumentul Revolutiei Romane, care nu a primit nici macar o lauda, ar trebui, daca nu mutat, macar indreptat. Si lista cu neregulile care au primit girul autoritatilor locale in ultimii ani poate continua.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]