Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 30 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Revarsare de credinta in Arad. Mii de Aradeni au atins moastele Sfantului Anton

Moastele Sfantului Anton de Padova au poposit in fata Primariei  AraduluiVestea sosirii moastelor Sfantului Anton, Sfantul Minunilor a adunat, ieri, in fata primariei, mii de credinciosi de toate confesiunile, care au asteptat cu credinta si speranta venirea marelui Facator de Minuni din Padova, sfantul cel mai popular din lume. Un alai imens a condus in procesiune intrarea sfantului Anton in Biserica Minoritilor.
Marele sfant a binecuvantat Aradul
Platoul din fata Primariei s-a umplut pana la refuz de credinciosi de toate confesiunile si varstele. 
Mii de oameni au asteptat plini de evlavie si credinta sosirea Sfantului Minunilor, care nu s-a lasat prea mult asteptat. 
A sosit modest, dar, odata dezvelit in toata stralucirea sa, credinciosii au izbucnit in aplauze. 
Autoritatile bisericesti au rostit un mesaj de bun venit relicvei: " Bine ai venit in mijlocul aradenilor, Sfinte Antoane!"
S-a accentuat faptul ca scopul acestui pelerinaj in toata lumea a relicvei sfantului este unirea, pacea si intelegerea tuturor oamenilor de pe pamant impreuna cu Dumnezeu.  
Aceasta relicva a fost scoasa in anul 1981 din mormantul sfantului Anton din Padova si a fost supusa examinarii unei comisii medicale, constatandu-se sfintenia si nestricaciunea trupului facatorului de minuni. 
Relicva se numeste ex massa corporis si este pastrata intr-un felinar aurit, alaturi de bustul, de asemenea, aurit al sfantului. 
Ultimul cuvant apartin autoritatilor locale, primarul Gheorghe Falca, multumind pelerinilor pentru aceasta vizita minunata, aducatoare de pace si armonie, precum si viceprimarului Bognar. 
Apoi, mii de oameni au condus, in procesiune, moastele sfantului la Biserica Minoritilor.
Pelerinaj pe bulevardul Aradului cu Sfantul AntonSantul Anton a obtinut votul sufletesc al aradenilor
Politia si jandarmii nu au putut face fata multimii dezlantuite in credinta, dorind arzator sa atinga moastele. 
Cu foarte mare greutate s-a ajuns in fata portilor Bisericii Minorite, unde lumea s-a inghesuit pana la lesin.
La iesirea din biserica am intrebat credinciosii despre importanta prezentei sfantului Anton si a ceea ce se asteapta de la el.
Viorica " Sunt ortodoxa, dar, dupa ce am fost la slujba sfintilor apostoli Petru si Pavel la noi la catedrala am venit si aici: nu se putea sa lipsesc de la acest mare eveniment! Cred cu tarie in sfantul Anton ca este un mare facator de minuni si m-am rugat pentru intreaga familie, pentru pace si bunastare. Sfantul Anton are mare trecere in fata lui Dumnezeu!"
Maria Cociuba, pensionara din Ineu: " Desi sunt  batrana, m-am ostenit cu placere sa vin pana aici pentru binele familiei mele si a pamantului romanesc. Am mare incredere in minunile lui Anton care m-a ajutat toata viata!"
Otilia, eleva – "Am venit cu prietena mea sa ne rugam sfantului Anton pentru parinti nostri, pentru sanatate, fericire si reusita la examene!".
Maria  – "Am fost in primul rand la venirea sfantului Anton in fata primariei. Din momentul dezvelirii bustului am simtit un miros de mir inconfundabil! Chiar si eu, pacatoasa, m-am impregnat de acest sfant miros! Traiesc o fericire fara seaman, e un semn de gratie divina venirea sfantului in orasului nostru!"
Rodica , handicapata locomotor: " Am mare incredere ca Sfantul Anton ma va vindeca si ma va scula din acest carucior!"
Viorel Dascalu "Sunt operat pe cord si am nevoie mare de ajutorul sfantului Anton de care sunt sigur, dar ma rog pentru toti!"
Mii de scrisori pentru indeplinirea dorintelor
Biserica a pus la dispozitia credinciosilor carti, icoane, pliante, portrete ale sfantului Anton , alaturi de un formular pe care credinciosii l-au completat, scriindu-si durerile si dorintele. 
Miile de plicuri cu dorintele aradenilor au fost introduse in niste urne mari, care vor fi transportate la Padova, la mormantul sfantului Anton.
Mii de credinciosi s-au perindat prin fata relicveiOpt sute de ani de minuni
Sfantul Anton este de origine portugheza si s-a nascut in anul 1195 la Lisabona. 
La 15 ani intra deja in manastirea franciscana, fiind convins de misiunea sa in viata. 
Ajunge in Italia si devine ucenic al marelui Francisc de Asissi, care-i descopera credinta si harul. 
Ajunge sa se desavarseasca in credinta si incepe sa faca primele minuni. 
Devine repede cunoscut ca sfantul  minunilor, reusind sa induplece spre credinta sufletele pierdute. 
La varsta de 36 de ani se intoarce fericit la ceruri, cu misiunea implinita. 
A fost recunoscut ca sfant la un an dupa mutarea sa la Domnul, si, timp de opt sute de ani, face minuni, indeplinind  rugaciunilor miilor de generatii.
Intrarea in biserica a sfantului a fost precedata de "Rugaciunea de primire in biserica" oficiata in limbile maghiara, romana si germana, urmata de Liturghia in limba maghiara in cinstea sfintilor apostoli Petru si Pavel. 
Cei care au dorit sa atinga sfintele moaste au format un rand imens care s-a terminat pe soseaua rutiera. 
Mii de oameni s-au perindat in fata relicvei, atingand cu credinta si speranta bustul aurit. 
Din cauza aglomeratiei si lipsei de aer, mai ales la intrarea relicvei in biserica, n-au lipsit nici cazurile de lesin. 
Totusi, nimeni nu a renuntat, biserica fiind neincapatoare de ieri dimineata de la deschiderea portilor.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Fotografii pentru ingeri

Artistul fotograf Nicolae Eberlein a trecut in eternitateA scrie la moartea unui artist este un lucru greu de facut pentru orice ziarist. Dar atunci cand Artistul ii este si prieten, cuvintele par a se incapatana sa ramana in universul lor, inchis parca de un zid ce cu greu te lasa sa faci o bresa pentru a reusi sa le smulgi, unul cate unul... Si chiar si asa, nimeni nu iti poate da garantia ca le alegi pe cele mai bune...
In nefericita zi de luni, la orele serii, Artistul, Omul si Prietenul Nicolae Eberlein - Tubi pentru toti prietenii lui - a trecut in lumea cealalta.
Cel mai important artist - fotograf al Aradului a plecat dintre noi, la fel de cuminte ca oricare dintre aparitiile sale de pana acum.
Invaluit in suferinta, sufletul sau s-a ridicat la Cer, chemat, poate, de ingerii care - si ei - au nevoie de frumos.
Tubi Eberlein este cunoscut in lumea artistica aradeana datorita impresionantei sale activitati, datorita numeroaselor sale expozitii de arta fotografica.
Dar numele sau a trecut - cu foarte multi ani inainte - si de granitele tarii, arta sa fiind nu doar recunoscuta, ci si premiata si recompensata in urma multor concursuri si expozitii internationale.
Artistul fotograf Tubi Eberlein la lansarea albumului de nuduri Intr-o lume care incearca tot mai mult sa se delimiteze intre alb si negru, Tubi este artistul care a ales alb-negrul.
Fotografiile sale raman pentru totdeauna un punct de reper pentru toti cei care vin din urma si incearca sa se afirme in lumea artei fotografice.
Tubi este cel care a stiut cel mai bine cum sa surprinda clipa, indiferent daca era vorba despre clipa traita de un trup de femeie, de un fir de floare sau de un joc actoricesc.
Tubi si-a legat numele pentru totdeauna si de teatrul aradean, el fiind artistul - fotograf care a stiut cel mai bine sa surprinda lacrima din coltul ochiului unui actor, broboana de sudoare sau zambetul unui actor ce joaca pe scena din scandura uscata.
Pentru cei care intra in teatrul din Arad, de acum holurile acestuia sunt o adevarata expozitie Tubi Eberlein...
Dar ochiul sau de artist nu s-a oprit doar asupra aparatului de fotografiat.
In urma cu ani buni, imediat dupa ce presa din Romania a devenit libera, Tubi a devenit cameraman, lucrand, de-a lungul anilor, pentru ambele televiziuni locale.
Tubi Eberlein a lasat posteritatii imaginile sale atat de dragiIar cei care au avut sansa de a lucra cu el au trait, alaturi de Tubi, clipe de neuitat, presarate cu tot ceea ce stie viata sa ne dea: lacrimi, tristete, bucurii, zambete si hohote de ras, dar, mai ales, cu Prietenie.
Dupa cum spuneam la inceput, sa scrii in aceste momente despre un Artist si un Prieten este extrem de greu.
Cuvintele imi par banale, reci, ridicole si fara sens. 
Nu stiu ce ar putea fi mai elocvent acum decat imaginea lui Tubi, cu aparatul foto agatat de gat, cu pipa fumegand si cu un zambet cald pentru cei din jur. 
Si, din nefericire, aceasta imagine o vom putea revedea doar in amintire. 
Pentru ca Tubi s-a dus printre ingeri, intr-o lume ce, cu siguranta, are nevoie de un suflet indragostit de frumos si, mai ales, de viata. 
Pentru ca Tubi iubeste viata, indiferent de lumea sau dimensiunile in care isi conjuga parcursul.
Tubi Eberlein a plecat dintre noi. 
Atunci cand ne va fi dor, ne vom uita pe fotografiile sale, ii vom rasfoi albumul sau vom intra in teatru. 
Sunt convinsa ca undeva, printre fotografii, pagini de carte sau pe holurile teatrului, spiritul sau ne va insoti si ne va trage cu ochiul...

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Am incercat sa-mi joc sansa pana la capat...

Interviu cu Caius Parpala - presedintele Consiliului Judetean AradInterviu cu dl. Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean Arad
- Ce faceti, mai continuati boicotul si joi?
- Ce boicot? N-a fost nici un boicot, ci a fost vorba de un joc politic, de o ultima incercare de a pastra puterea in viitorul Consiliu Judetean. Culmea este ca, cei care ma acuza acum, au procedat exact la fel, dupa alegerile din 2000, si atunci Consiliul Judetean constituindu-se dupa a treia incercare.
As vrea sa nu fiu inteles gresit: nu am nimic nici cu Gheorghe Seculici si nici cu ceilalti, doar ca eu am incercat sa-mi joc sansa pana la capat, asa cum s-a intamplat si se intampla peste tot. Si am incercat pentru ca sunt presedintele executiv al Organizatiei PSD si, ca atare, am obligatia sa folosesc toate mijloacele legale pentru a-mi promova partidul.
Partid, care, nefiresc, desi a obtinut cel mai mare numar de consilieri in Consiliul Judetean - 9- si pe cale de consecinta, cea mai mare incredere din partea electoratului, iata, datorita jocurilor politice ramane pe dinafara.
- Exact cum s-a intamplat in 2000 cu fostul PDSR, acum PSD, doar ca atunci dv. ati fost cel care ati scos in "afara legii" partidul castigator... Considerati asta o razbunare a sortii?
- Nu, nu consider, totul reducandu-se, repet, la jocurile politice care urmeaza fiecarei alegeri, chestiunea fiind sa accepti aceste jocuri, inclusiv consecintele lor, treaba mai grea, pentru unii, dar nu pentru mine.
- Deci, in concluzie, joi veti fi in sala si veti vota noul Consiliu Judetean?
- Da, voi fi prezent in sala, ceea ce nu inseamna insa ca voi si vota viitorul Consiliu.
- Multa lume se intreaba ce miere se gaseste la Consiliul Judetean sau cu ce este unsa functia de presedinte ca este atat de ravnita?
- Nu stiu, dar cred ca i se cam exagereaza importanta.
- Apropo! Ce salariu are presedintele Consiliului Judetean Arad?
- 20 de milioane de lei in mana, dar dupa parerea mea, nu salariul tenteaza, cat functia politica.
- Sau puterea politica
- E si nu e, pentru ca in pofida a ceea ce se vehiculeaza, presedintele Consiliului Judetean nu intoarce banii publici cu lopata. Si nu-i intoarce pentru ca nu-i prea are, iata, bugetul Consiliului Judetean pe anul 2004 fiind de circa 1.200 de miliarde de lei.
- Deci, bugetul este mai mic decat bugetul Primariei Arad?
- Exact, si ceea ce trebuie retinut este faptul ca mai mult de jumatate din acesti bani reprezinta salariile pentru invatamant, altfel spus bani care nu mai trec pe la noi si de care, evident, nu te poti atinge, la care se mai adauga fondurile pentru functionarea Consiliului Judetean, astfel ca ceea ce ramane pentru primariile din judet - sub numele de fonduri de reechilibrare - se ridica la circa 200-300 de miliarde de lei.
- Tot e ceva...
- Este, dar nu asa cum se discuta pe la colturi.
- Ca veni vorba despre discutii mai pe la colturi, multi socotesc nefiresc - ca sa nu zicem altfel - ca in vreme ce Gheorghe Falca este primar al Aradului, socrul lui, Gheorghe Seculici, sa fie presedintele Consiliului Judetean.
Caius Parpala - posibil presedinte al PSD Arad- Este adevarat, dar din ceea ce v-am spus mai inainte va puteti da seama ca Gheorghe Seculici nu prea poate sa-si favorizeze ginerele si nici primarii Aliantei. Oricum insa noi vom fi cu ochii pe el!
- Ce veti face de vineri incolo?
- Ma intorc la vechiul loc de munca, respectiv director la Societatea de drumuri municipale.
- Ce se va intampla cu ceilalti directori de societati majoritatea membii PSD?
- Greu de spus, dar eu sper ca nu se va porni o vanatoare de vrajitoare.
- Dl. Gheorghe Falca a cerut, firesc, un audit la fiecare societate, tot el, avansand insa si ideea unor examene de confirmare pe functii a directorilor, examene care dupa fiecare schimbare de Putere s-au cam lasat cu schimbari...
- In aceasta privinta, dl. Falca v-ar putea spune mai multe.
- V-am intrebat si intreb pentru ca prin oras se vorbeste despre tot felul de directori, precum cel de la Recons, de la Arterm, de la Targuri, Oboare si Piete, de la Aeroport sau de la Societatea Cargo, care ar fi in colimatorul noii Puteri?!
- Nu stiu, nu ma pronunt, dar eu zic ca ar fi pacat ca unii directori cu certe realizari profesionale sa pice datorita culorii politice.
- Nu va intreb cine castiga alegerile la toamna...
- PSD-ul, bineinteles. Fireste, la o diferenta nu prea mare, dar dupa 4 ani de guvernare eu zic ca este totusi ceva. Nu va amintiti ce "sifonata" a iesit de la guvernare in 2000 CDR-ul, respectiv PNL-ul si PD-ul, o situatie total diferita de cea de acum, cand PSD-ul nu numai ca a pierdut alegerile locale, dar pe ansamblu chiar le-a castigat.
- Asta zice PSD-ul, dar Alianta are alta parere...
- Dreptul ei, dar aceasta nu schimba cu nimic lucrurile si in mod sigur nu le va schimba nici la toamna. Evident, iata, ca pentru aceasta trebuie luate niste masuri, exact ceea ce face in acest moment conducerea partidului nostru. Dar, sper ca la toamna sa mai vorbim despre acest lucru.
- Nu mai este mult pana atunci.
- Nu mai este si de aceea cred ca unii se bucura cam devreme.
- Altii insemnand, cine?
- Se stiu ei!
- In alta ordine de idei, ce se mai aude in legatura cu postul de presedinte al organizatiei judetene PSD?
- Ce sa se auda? Nu avem un presedinte, Dorel Popa?
- Sa lasam glumele, toata lumea stie ca dl. Popa si-a trimis demisia la Bucuresti prin ministrul Sarbu, atunci cand acesta a fost la Arad in urma cu cateva zile, locul lui sau pentru locul lui candidand dv. si dl. Dimitrie Musca de la Curtici.
- Da, cam asa este, dar sa vedem ce se hotaraste la Delegatia Permanenta a PSD de azi (miercuri, n.n.).
- Se mai discuta si despre o posibila candidatura a actualului prefect, dar, personal, ma indoiesc ca el isi va lasa linistita functie pentru viesparul de la PSD, plus ca la toamna, dupa alegeri, daca lucrurile nu vor iesi cum spera Bucurestiul, toate oalele se vor sparge in capul noului presedinte al organizatiei judetene PSD.
- Perfect adevarat, dar cineva trebuie sa-si asume acest risc.
- In ideea ca veti fi preferat dvs. ca presedinte PSD, nu credeti ca s-ar putea sa va luati adio de la postul de director la Drumuri Municipale?
- Ba, cred, dar, cum ziceam, cineva trebuie sa-si asume si un asemenea risc!

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Feies: "Cine nu voteaza cu PSD risca excluderea"

PRM cel mai nou aliat al PSDPresedintele PRM Arad, Gheorghe Feies, a explicat ieri de ce partidul pe care-l reprezinta nu a obtinut nici un post de viceprimar al municipiului Arad si de ce este pe cale sa piarda si pe cele de vicepresedinti.
Feies sustine ca PRM a fost inlaturat de la negocieri de PD, care l-a abandonat imediat dupa ce a batut palma cu UDMR.
"Am negociat cu Seculici (presedintele PD Arad -n.r.) un post de viceprimar si unul de vicepresedinte al CJA. Seculici a recunoscut insa ca inainte de a vorbi cu noi in camera 305 de la Astoria a batut palma cu UDMR pentru ca exista o intelegere la nivel national", spune Feies.
Acesta a mai dezvaluit faptul ca a ramas alaturi de PSD numai multumita atitudinii presedintelui executiv Caius Parpala: "Dorel Popa (la momentul respectiv, presedinte al PSD Arad -n.r.) nu ne-a agreat pentru ca ar fi vrut ca cei doi viceprimari sa fie Levente Bognar si Ovidiu Marian".
In aceste conditii, potrivit presedintelui PRM Arad, maine la sedinta de constituire a CJA, peremistii vor fi alaturi de PSD. iar cine nu se va supune ordinului de partid risca excluderea.
Chiar daca sunt mai slabe decat prognozele de dinainte de campanie, peremistii si-au prezentat si rezultatele de la "locale".
Intr-adevar, se poate spune ca au avut rezultate, insa numai daca se face o comparatie cu numarul de posturi din administratie obtinute in 2000. Acum, PRM se poate lauda cu un primar (presedintele Gheorghe Feies, primar la Sebis), 10 viceprimari si 90 de consilieri.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Ultima etapa de recorelare a pensiilor

Pensionarii asteapta cu mult interes ultima recorelareA fost aprobata aplicarea in luna iulie 2004 a celei de-a sasea etape de recorelare a pensiilor din sistemul public, prin care se incheie recorelarea pensiilor prevazuta de H.G.R. nr. 1315/2001, ce a urmarit eliminarea inechitatilor dintre cuantumurile pensiilor stabilite in perioade diferite.
Ultima etapa consta in corectarea punctajului mediu anual al pensionarilor pentru limita de varsta si vechime completa si al beneficiarilor de pensie de urmas existent la 30 iunie 2004 prin adaugarea unui numar suplimentar de puncte, determinat ca diferenta intre numarul total de puncte prevazute a fi acordate in 2004 si numarul de puncte prevazute a fi acordate in cea de-a cincea etapa de recorelare.
Vor beneficia de recorelare pensionarii pentru limita de varsta cu vechime integrala si pensionarii urmasi ale caror drepturi de pensie au fost stabilite pana la 1 ianuarie 1999 si al caror punctaj mediu anual, corectat in baza art. 2 din H.G.R. nr. 1315/2001, este mai mic de 3 puncte.
In cazul acestor persoane, care prin adaugarea unor stagii de cotizare realizate dupa pensionare sau nevalorificate la calculul initial al pensiei au indeplinit conditiile pentru pensia de limita de varsta cu vechime integrala in perioada 1 ianuarie 2004 - 30 iunie 2004, recorelarea se face doar in aceasta etapa, corespunzator punctajului mediu anual corectat.
Pensionarii pentru limita de varsta cu vechime integrala si pensionarii urmasi ale caror drepturi s-au deschis la 1 ianuarie 1998 vor beneficia de acelasi numar suplimentar de puncte ca si pensionarii ale caror drepturi s-au deschis in 1997.
Recorelarea pensiilor se va efectua prin adaugarea unui numar suplimentar de puncte la punctajul mediu anual.
Numarul de puncte care se adauga la punctajul mediu anual al fiecarui pensionar de limita de varsta cu vechime integrala difera in functie de anul inscrierii la pensie.
Numarul suplimentar de puncte acordate s-a stabilit ca diferenta intre punctajul mediu estimat pentru pensionarii ale caror drepturi se calculeaza potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 si punctajul mediu aferent tuturor pensionarilor inscrisi la pensie in acelasi an (calculat potrivit art. 180 alin. (2) din lege).
In iulie 2004, cuantumul pensiilor se determina inmultind valoarea unui punct de pensie (2 759 141 de lei) cu punctajul mediu anual cuvenit la 30 iunie 2004, corectat sau rezultat in urma aplicarii prevederilor noului act normativ.
Daca din aplicarea prevederilor hotararii rezulta o pensie recorelata mai mica decat pensia cuvenita sau aflata in plata, se pastreaza in plata cuantumul avantajos.
De ultima etapa de recorelare a pensiilor vor beneficia aproximativ 2,561 milioane de persoane (2,218 milioane sunt pensionari ce provin din sistemul de stat, iar circa 343 000 - pensionari agricultori).

Cristian Borod - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]