Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 29 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Monumentul Marii Uniri revine in actualitate

Senatorul Aurel Ardelean este preocupat de ridicarea Monumentului Marii Uniri in AradSenatorul Aurel Ardelean a discutat cu Marko Bela despre continuarea proiectului
Senatorul PRM Aurel Ardelean a avut, ieri, prima intalnire de lucru cu Marko Bela, candidatul UDMR pentru pozitia de Ministru de Stat, integrare, invatamant si cultura. 
Profitand de faptul ca viitorul ministru s-a aflat in comisia de specialitate pentru a fi audiat asupra programului pe care il va promova, Aurel Ardelean i-a solicitat acestuia sa-si exprime parerea vizavi de continuarea lucrarilor de ridicare a Monumentului Marii Uniri. 
"Trebuie sa tinem cont ca fostul guvern a dat Aradului banii pentru monument, pentru ca apoi sa-i retraga, alocand fonduri doar pentru Parcul Reconcilierii. Am apreciat modul in care piata s-a transformat si frumusetea celor doua monumente instalate acolo, dar am dorit sa stiu opinia domnului Marko Bela in calitatea sa de ministru de stat, care va coordona si Ministerul culturii, fata de Monumentul Marii Uniri. Daca va sprijini realocarea celor 100 de miliarde" , ne-a declarat senatorul Aurel Ardelean.
Parlamentarul a subliniat ca raspunsul primit a fost unul favorabil, care i-a dat sperante privind continuarea in 2005 a demersurilor de ridicare a monumentului. 
"Marko Bela mi-a spus ca obiectivul este prioritar pentru el. A declarat ca va face demersuri ca alaturi de cele doua monumente din Parcul Reconcilierii sa existe si Monumentul Marii Uniri la Arad".

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Au pus gand bun reparatiilor. Sase miliarde de lei pentru Spitalul Municipal

Spitalul Municipal va primi un ajutor de sase miliarde de la Primaria AradPrimaria are de gand sa aloce pentru sanatatea aradenilor, in cursul anului 2005, suma de sase miliarde de lei. 
Intreaga suma urmeaza sa ia drumul Spitalului Municipal, dar asta numai in cazul in care consilierii vor vota ca atare astazi, Primaria fiind ordonator de credite pentru unitatea medicala. 
Banii sunt destinati a fi cheltuiti pentru reparatii fatade, igienizari si consolidare planseu laborator la cladirile din Piata Mihai Viteazul, precum si la cele din str. Tudor Vladimirescu si str. Augustin Doinas. 
In fapt, primarul are obligatia de a asigura in parte resursele financiare pentru cheltuieli de intretinere si gospodarire, reparatii, consolidare, extindere si modernizare a unitatilor sanitare publice, singura care revine in grija municipiului fiind chiar Spitalul Municipal. 
Suma de anul viitor este cu doar un miliard mai mare decat cea pe care unitatea a primit-o in acest an.
Cinci miliarde pentru reparatii in Primarie
O suma cu aproape un miliard mai mica decat cea destinata spitalului este programata sa ia drumul Directiei Fiscale, Palatului Cenad si Palatului Administrativ, pentru diverse reparatii, parte din cele 5,1 miliarde fiind puse deoparte pentru reparatii diverse la Politia Comunitara.
Alle cinci miliarde pentru Teatru
Teatrul loan Slavici s-ar putea alege, in urma votului consilierilor locali, cu cinci miliarde de lei, bani propusi a fi cheltuiti pentru continuarea lucrarilor la fatada cladirii. 
O suma identica a fost propusa spre atribuire institutiei si in acest an, la aceasta adaugandu-se alte cateva zeci de milioane destinate unui sistem aparte de iluminare al imobilului, care va fi montat cel mai probabil tot in anul viitor.
Invatamantul ia felia cea mai mare
Cert este ca Primaria are de gand sa aloce pentru intreg capitolul reparatii la cladirile aflate in domeniu public 40,3 miliarde de lei, din care cea mai mare pare va reveni invatamantului. 
Imobilele institutiilor de invatamant vor avea parte de 22,5 miliarde de lei, reprezentand 90% din fondurile alocate cu aceasta destinatie in anul 2004.
Este vorba de reparatii interioare, igienizari, reparatii la instalatiile electrice si termice.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Termenul de achitare a taxei de drum s-a prelungit

Mijloacele de transport vor fi prevazute cu rovinieteRovinietele pot fi cumparate de la oficiile postale informatizate, iar de la 1 ianuarie si de la unele statii Petrom
Pentru a nu pune lumea la cozi interminabile, administratia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale a anuntat ca prelungeste cu doua saptamani termenul pana la care poate fi achitata taxa de utilizare a drumurilor nationale. Data pana la care poate fi cumparata rovinieta este de 15 ianuarie 2005.
Decizia a fost luata la sfarsitul saptamanii trecute, cand Posta Romana si Compania Nationala de Drumuri au vazut ca nu fac fata solicitarilor. Posta a triplat numarul oficiilor de la care se poate cumpara rovinieta.
Care sunt costurile?
Rovinieta care are o valabilitate de 12 luni costa 24 de euro pentru autoturismele non Euro, 21 de euro pentru autotu-rismele care se inscriu in clasa Euro 1 si 16,8 euro pentru cele din clasa Euro 2. Desigur, plata se face in lei la cursul BNR din ziua efectuarii platii.
Pentru microbuze non Euro taxa este de 216 euro, 210 euro pentru clasa Euro 1 si 204 Euro pentru clasa Euro 2. Proprietarii de autocare vor plati 510 euro pentru cele non Euro, 450 de euro pentru clasa euro 1 si 390 de euro pentru clasa Euro 2.
Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa de la 3,5 la 7 tone, taxa este cuprinsa intre 210 - 240 de euro, iar la camioanele de peste 7 tone, valoarea rovinietei este de 420 - 540 de euro, in functie de ni-velul emisiilor poluante. Pro- prietarii de autocamioane grele vor plati o taxa care este cu-prinsa intre 450 si 576 de euro, pentru masinile cu trei axe si 750 -930 euro pentru masinile de la patru axe in sus.
Proprietarii de autoturisme trebuie sa plateasca aceasta taxa intr-o singura transa. Pentru celelalte tipuri de autovehicule exista posibilitatea ca acestea sa se plateasca esalonat in patru rate trimestriale.
Unde se plateste
In municipiul Arad taxa poate fi platita la Oficiul postal 1- Bd. Revolutiei 46-48, Oficiul postal 2 , Calea Aurel Vlaicu 2-4, Oficiul postal 3, strada M. Eminescu 26, Oficiul postal 7, strada Voinicilor, Oficiul postal 8, strada Fulgerului si Oficiul postal 9, strada Petru Rares. In judet, cei interesati pot plati la oficiile postale din Lipova, Ineu si Sebis. Aceste locuri sunt deja operationale si functioneaza potrivit orarului afisat.
La benzinariile Petrom, taxa de drum va putea fi platita incepand cu data de 1 ianuarie 2005. In Arad se va plati la statia Petrom nr.9, de pe strada Cocorilor, iar pentru un parc de minim zece masini, la sediul sucursalei de pe strada Cometei.
Pentru persoane juridice, taxa se poate plati in numerar sau prin ordin de plata, caz in care rovinietele se elibereaza dupa ce exista confirmarea ca sumele s-au virat in contul sucursalei.
Acte necesare
Pentru persoane fizice, formularul trebuie sa cuprinda: numele, adresa, tipul vehiculului, caracteristici, tara, clasa de emisie, numar de omologare vehicul ( inscris in rubrica 5 din Cartea de identitate a vehiculului sau in rubrica 10 din Certificatul de inmatriculare).
Pentru persoane juridice, formularele vor cuprinde: numele companiei, codul unic de inregistrare, numarul de ordine de la Oficiul Registrului Comertului, sediul, adresa, reprezentata prin ( nume, domiciliu, cod numeric personal, B.I., C.I. serie, numar, emis de, functia), cont IBAN, banca, informatii despre vehicule, pentru fiecare dintre acestea, tip vehicul, caracteristici, numar de inmatriculare, tara, clasa de emisii poluante, numar de omologare vehicul. Pentru persoanele juridice cu un parc de minim 10 masini, formularele se pot obtine de la sediul Sucursalei Petrom.
Cum spuneam, rovinietele se vor vinde prin Petrom abia de la 1 ianuarie. "Deocamdata nu avem ce vinde, trebuie sa primim formularele si suportul informatic", a precizat Cosmina Ciulean, director economic la Sucursala PECO Arad.
Natural ca, timp de 2 saptamani, politistii nu vor da amenzi pentru lipsa acestor roviniete.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Demis de PSD, recunoscut in instanta

Directorul Avram Fluieras se simte hartuit de PSDHartuirea directorului Fluieras
Primul functionar public din Romania care a redobandit in instanta postul de conducere nu-si poate intra inca in drepturi. 
Avram Gheorghe Fluieras, fostul director general al Directiei Agricole Arad, a fost demis din functie in iulie 2003 de catre ministrul de atunci, Ilie Sarbu, actualmente senator PSD de Timis. 
Aradeanul sustine ca a fost epurat pentru ca nu a vrut sa execute directiva de a raporta la centru, ca inainte de 1989, cifre umflate pentru stadiul araturilor. 
Desi justitia i-a dat castig de cauza, Fluieras nu a revenit insa la serviciu, intrucat in acelasi ordin prin care era repus in functie s-a prevazut din nou destituirea sa.
Prima data cand a fost demis, Fluieras a atacat ordinul la Curtea de Apel Timisoara. 
Instanta de aici a admis, prin sentinta civila 439/2003 actiunea formulata de fostul director si a dispus reincadrarea sa. 
Desi hotararea era definitiva si executorie, Fluieras nu a fost repus in drepturi. 
Ministerul a facut recurs, dosarul ajungand la Inalta Curte de Casatie si Justitie de la Bucuresti. 
Si instanta suprema i-a dat dreptate directorului demis prin decizia 6925/2004. 
Practic, ramanea valabila numirea lui Fluieras ca director general, toate documentele ulterioare fiind lovite de nulitate. 
Ultima sentinta a venit insa prea tarziu. 
Desi odata cu demiterea sa fusese trecut pe o functie de executie, nu a fost emisa nici o adresa de numire in noua pozitie. 
Prin urmare, Fluieras s-a considerat in continuare director general, desfasurandu-si activitatea in sala de sedinte a institutiei. 
In vara, cazul lui a fost discutat de Comisia de disciplina din cadrul DGA si a fost dat afara pentru... absente nemotivate.
PSD mai tare ca justitia
Prin ordinul 268 din 4 octombrie 2004 emis de Minsterul Agriculturii, se dispunea reincadrarea lui Fluieras in functia de director general, conform sentintei Curtii de Apel Timisoara, pentru ca, la urmatorul articol, sa se dispuna destituirea sa prin constatarea unui motiv de incompatibilitate. 
"Este o adevarata premiera in dreptul administrativ", spune seful reincadrat si demis prin acelasi act. 
Astfel ca procesul a fost reluat, iar aberantul ordin a fost anulat de Curtea de Apel Timisoara prin sentinta 477 din 16 decembrie 2004. Fluieras asteapta acum reactia Ministerului Agriculturii. 
Cazul lui face si obiectul unui dosar la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Concert de Craciun la Filarmonica

Program cu muzica specifica de Craciun la FilarmonicaCorul si orchestra acestei institutii aradene, aflate sub bagheta lui Cristian George Neagu, au sustinut un program cu muzica specifica sarbatorilor de iarna in fata unei sali arhipline.
Corul a capella a sugerat atmosfera de mister din colinde traditionale ca: "Pogorat-a Domnul Sfant" de Tiberiu Brediceanu, "Domnulet si Domn din cer" de Gh. Cucu, "Se preumbla Maica Sfanta" (Nicolae Ursu), "O, ce veste minunata" (D.G.Kiriac), bucuria trezita de nasterea Mantuitorului din:  "Iata vin colindatori" (T. Brediceanu), "Steaua sus rasare" (I.D.Chirescu), "Praznic luminos", "Veniti astazi credinciosi" (Timotei Popovici) si multe altele. 
Poate ca la "Marire-ntru cele-nalte" (N.Lungu) niste accente puteau fi ceva mai cizelate. 
Nu au lipsit "Mennybol az angyal" sau "Stille Nacht", "O Tannenbaum" care incanta de obicei publicul.
Aceeasi formatie corala, insotita de orchestra a prezentat aranjamentele lui Dan Pavelescu: "Am plecat sa colindam" (G. Cucu), "Ziurel de zi" (Brediceanu), "Trei pastori", "Inchinarea pastorilor" (T.Popovici) s.a., dar si cantecul traditional scotian "Deck the Hall", cel francez, impresionantul "Gloria in excelsis", unul american "We Wish a Mery Christmas", familiarul "Jingle Bells", mai vechiul "Adeste fideles" etc. In "Hallelujah" din oratoriul "Messias" de Georg Friedrich Haendel am cautat si altceva decat intensitate, masivitate, am cautat acel fluid, imposibil de descris in cuvinte, ce poate uni oamenii intru cele sfinte si pure.
Orchestra, condusa de acelasi Cr.G.Neagu, a captivat auditorii si cu "A Christmas Festival" de Leroy Anderson, "A Christmas Hymn", "Angels from the Realms of Glory", ambele  de Robert W. Smith.
Publicul a rasplatit generos, cu aplauze prelungite, aceasta reusita manifestare, de foarte multi asteptata, cu un program atat de variat si interesant.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]