Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 29 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Comisarii acuza: debarcati din functii pentru a face loc marilor afaceri la negru

Comisarii Garzii Financiare Arad au convocat o conferinta de presaDemisii Garzi dau vina pe toti: Garda, Prefectura, SRI, Rompetrol si anuntatele alegeri
Dan Cancel, pana ieri comisarul sef al Garzii Financiare Arad (ministrul Blanculescu a ordonat ieri incetarea detasarii acestuia in functia de comisar sef), si Pavel Roman, comisar al aceleasi institutii (suspendat si el din functie la cererea ministrului Controlului), au decis sa rupa tacerea si sa iasa la atac, pentru a-si apara imaginea terfelita de raportul de control intocmit de comisarii Garzii Financiare Centrale si de cei ai Autoritatii de Control, dar si de ministrul Blanculescu. 
Din declaratiile comisarilor nu au lipsit nici acuze grave la adresa institutiilor statului, de la Garda Centrala, la SRI, la Prefectura, sau chiar la mai marii tarii, chiar daca Pavel Roman, cel care a instrumentat, in mare, intreaga conferinta de ieri si cel care a lansat cele mai multe acuze, nu a facut public numele nici unui vinovat, ci a preferat sa faca doar sugestii.
Control care incalca legea si destituiri comandate
Pavel Roman a inceput seria acuzelor sustinand faptul ca, in cazul celor doua destituiri (in fapt, o suspendare si o incetare a detasarii), "s-a lucrat mai mult pe baza de informatii anonime si mai putin pe date concrete", desi - potrivit comisarului - o ordonanta emisa acum doi ani spune clar ca "petitiile anonime nu se iau in seama din start". 
Roman a afirmat cu tarie ca, in cazul lui si a comisarului sef al GFA, "s-a plecat din start (in control -n.r.) cu incalcarea legii", punand astfel sub semnul intrebarii legalitatea modului in care controlul de la GFA a fost condus. 
"Este clar o comanda concertata pe toate caile, iar in spatele acesteia sunt banii. Nu cred ca au venit sa ia pulsul unor oameni de afaceri care nu s-au semnat in plangeri", a punctat Pavel Roman. 
Acesta a amintit de punctul de plecare al controlului comandat de Blanculescu, adica de afacerile a doi oameni de afaceri in baza acuzatiilor carora a pornit verificarea. 
Roman a demolat legalitatea afacerilor acestora si a amintit ca, in unul din cazuri, instanta s-a pronuntat deja in favoarea Garzii, iar in cel de-al doilea o adresa de la Ministerul Fi-nantelor, primita dupa cinci luni de la control, a inclinat suspect balanta in favoarea comerciantuliii. 
"Acestea erau cele doua abuzuri de care era acuzati. Noi nu am facut decat sa respectam legea si, ca atare, nu le consier decat doua pretexte. Nu sunt cazuri reale pe care ANC sa le bage in seama".
Comisarul Pavel Roman acuzaRompetrol a sapat groapa comisarilor?
Cei doi comisari cred insa ca vinovatii decapitarii lor sunt cei care fac afaceri ilegale cu petrol si persoanele de la centru, cu functii, care inchid ochii in fata ilegalitatilor acestora, pentru ca, nu-i asa, vine campania electorala, iar sponsoni vor sa fie lasati sa-si vada de afaceri. 
Cu aceasta ocazie, Pavel Roman a amintit numele uneia dintre cele mai puternice firme din domeniu, Rompetrol, firma pe care doar Garda aradeana a controlat-o si a amendat-o (si inca cu sume de ordinul miliardelor). 
Roman crede ca Rompetrol este in spatele eliminarii lor. 
"Anul trecut am intocmit cele mai grele dosare pe petrol: Rompetrol, OMV, Shell - primele doua implicate in privatizarea Petromului. Desi noi am intocmit un dosar serios care, in mod normal, ar fi trebuit continuat la centru, acest lucru nu a avut loc", a punctat Roman, acuzand astfel si organele de control bucurestene de musamalizare. 
Acuzele comisarului au fost insa si mai grave: "Suntem o tara de pacaliti de Rompetrol. Eu bag mana in foc ca de la Rompetrol si de la afaceri cu petrol ni se trage controlul. In fapt, in cazul Rompetrol pot spune ca e vorba de 100% protectie la varf ".
Institutiile statului musamalizeaza afacerile grele
Cei doi comisari sustin ca demiterea lor a avut un scop clar: eliminarea controalelor la cei mai mari afaceristi la negru pe de piata. 
In plus, comisarii au sustinut ieri ca neregulile grave descoperite de ei pe problema benzinei, motorinei si a lemnelor au fost comunicate chiar primului, ministru, dar tot degeaba. 
In prezentarea caracatitei politice, care ii tine in brate pe marii afaceristi la negru, a fost amintit si numele prefectului, dat fiind faptul ca Roman sustine ca, in controalele pe lemne, pe care le-a facut (si unde au picat deja 5 capete) "pot sa va spun ca firmele mergeau pana la nivel de prefect". 
Mai mult, cei doi acuzati - acuzatori sustin ca este posibil ca prefectul sa fie si el implicat in comanda controlului, pentru ca - din cate au aflat -acesta "si-ar fi dorit un alt comisar sef, mai maleabil".
In acuzele mai mult sau mai putin voalate si-au facut loc si cei de la SRI, care nu i-au ajutat deloc pe comisari sau Garda si alte institutii care nu doresc probabil sa se faca treaba. 
Comisarul sef Dan Cancel"Nu am fost stimulati de nici o culoare sa ne facem datoria. Niciodata nu am fost sprijiniti de SRI, nu am primit nici o informatie economica de la ei. Noi le-am dat sute".
Politica controlului: peste trei ani, nici un dosar de evaziune
Comisarii au mai acuzat modul in care este gandita activitatea garzii, sustinand ca e vorba de "o politica comunista". 
"Era stimulat sistemul de lucru pe amenzi, nu pe controale mari cu dezvaluiri mari. Nu se vrea sa fie amendati decat gainarii, nu si marii infractori", a mentionat Roman. 
Acesta sustine ca odata cu eliminarea lor, in "Garda aradeana nu mai exista nici un comisar capabil sa continue controlul. Pe deasupra, dupa ce au vazut ce ni s-a intamplat noua, care faceam controale grele, nu vor avea nici curajul necesar". 
Roman afirma chiar ca, din cauza politicii care se duce in sanul autoritatilor de control si a Garzii, "in doi, trei ani nu vom mai avea nici un dosar de evaziune", adica, cu alte cuvinte, infractorii vor fi in libertate si vor prospera.
Blanculescu a fost dezinformat, PNA inchide ochii
Dan Cancel si Pavel Roman au mai afirmat ca cele declarate si scrise dupa conferinta de presa, pe tema retragerii sprijinului comisarului sef, nu sunt deloc in concordanta cu cele indicate in raportul de control, unde multe din cauzele comerciantilor anonimi sunt contrazise prin acte. 
"Cred ca Blanculescu a fost dezinformat" a sustinut Cancel facand balanta intre afimatii si cele inscrise in actul de control. 
Roman a fost insa si mai vehement, sustinand ca unii dintre cei care i-au "parat" au fost chiar comisarii si angajatii SRI si a adus cateva acuze la modul in care PNA verifica unele sesizari, iar altele nu. 
Ca de sfarsit, Pavel Roman a sustinut ca este sigur ca decapitarea lor are legatura cu anuntatele alegeri si ca sponsorii mari (evident din industria petrolului) le-au cerut celor din campanie: "scapati de astia doi, daca vreti sa contribuim".

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Sex cu regulament

Initiatorul afacerii este considerat Laszlo DobondiJumatate de milion de euro din "prestatii" on-line
O afacere banoasa, din care s-a castigat peste jumatate de milion de euro, a fost pusa in aplicare la Arad. 
In apartamente inchiriate erau organizate studiouri in care se practica sex on-line. 
Pentru "angajati" existau regulamente foarte stricte, iar salariile lor erau de noua milioane de lei pe luna. Ei aveau intre 18 si 24 de ani, unii intrati in "afacere" cu sotia. 
Clientii erau de pe tot globul, insa predominau cei din SUA, Canada si tarile vest-europene.
Afacerea a fost initiata de Laszlo Dobondi, 29 de ani, din Arad, specialist in calculatoare. 
Politistii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog spun ca acesta are o experienta de sase ani in Ungaria, unde a "prestat" chiar el, alaturi de sotia sa, bisexuala. 
In 2000 a venit in Romania, unde "mana de lucru" este calificata si ieftina. 
Avea 20 de angajati, supusi unor regulamente de ordine interioara foarte stricte, a caror incalcare putea duce la sanctiuni materiale. 
Intreaga afacere se desfasura in apartamente inchiriate, a caror locatie se schimba la sase-sapte luni. 
In adevarate mini-studiouri, tinerii "munceau" on-line in fata calculatoarelor. 
Operatorul intra in contact cu clientul, pe care il vizualiza pe ecranul unui monitor. 
Acesta solicita o serie de servicii, care trebuiau indeplinite. Contactele sexuale orale si normale erau reale, iar cele anale, trucate. 
Pentru un minut de sex on-line, clientii plateau intre unu si trei euro. 
Daca operatorul intirzia sau nu se prezenta la "serviciu", patronul era anuntat imediat. 
De asemenea, daca "angajatii" nu prestau ce dorea clientul, patronul era chemat sa faca ordine. 
Ultimul studio se afla intr-o casa din Arad, inchiriata cu 200 de euro pe luna. 
Peretii au fost tapetati cu cofraje de oua si materiale antifonice, pentru ca zgomotele sa nu fie auzite de nimeni.
Urmariti penal
Sexul on-line era foarte bine platit. La "angajare", tinerii, care nu aveau forme legale de munca, erau dusi la o banca, unde li se deschideau conturi, pentru care isi dadeau acordul. 
De fapt, ei semnau o procura pentru Dobondi, care era administratorul real de cont. 
Clientii, care licitau in fata calculatoarelor cuplurile, plateau in conturile indicate, iar Dobondi gestiona banii. 
Deocamdata nu se cunoaste suma exacta obtinuta de pe urma afacerii, dar se pare ca ea depaseste 500.000 de euro. 
Alaturi de Dobondi, in afacere a fost implicat si Sorin Dumitru Popescu, 21 de ani, din Arad. 
El racola tineri, pe care ii indemna sa practice in mod organizat sex on-line. 
La perchezitie au fost confiscate zece harduri de calculatoare, mouse-uri, tastaturi, cabluri de conectare rapida la Internet etc. 
"S-a inceput urmarirea penala importiva celor doi. Ei sint cercetati in stare de liberate pentru proxenetism, raspandire de materiale obscene si asociere pentru comiterea de infractiuni", a declarat procurorul Dan Adinel Ilarie.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei - Editia de Vest

  • CASA-ROM investeste 6,5 milioane Euro in infrastructura de la Subcetate

Ieri a fost inaugurata prima casa a noului cartier CASA-ROM din Subcetate"Acest cartier a fost folosit in ultima perioada ca o arma electorala, desi noi nu avem de-a face cu politica. Ne intereseaza sa ne vindem produsul si sa ne onoram contractul cu Aradul. Ceea ce nu s-a prea spus pana acutn despre noi e ca ne-am angajat sa realizam pe cheltuiala noastra infrastructura cartierului, in valoare de 6,5 milioane euro. Orasul nu va trebui sa contribute cu nimic la aceasta suma. Avem deja primele contracte pentru case si speram ca pana in 2005 sa vindem primul lot intreg de locuinte" spune Adrian Voicu
Inaugurarea primei case a noului cartier CASA-ROM a avut loc ieri, pe amplasamentul din cartierul Subcetate.
Aici am putut vedea si primul nivel al celor doua blocuri de locuinte, unde se vor muta 48 de familii.
Potrivit proiectului prezentat de managerul Adrian Voicu lucrarile la intregul cartier se vor finaliza in 2007, dar anul acesta va fi oferit spre vanzare un lot de 20 de case.
Din luna octombrie se preconizeaza predarea la cheie a cate unui bloc cu doua nivele in ritm de 6 saptamani.
Pretul caselor realizate in prima faza a proiectului CASA-ROM oscileaza intre 111.145 euro si 123.543 euro.
La blocuri preturile sunt intre 42.700 si 59.200 euro pentru un apartament de 2-3 camere.

Andrei Ando - Observator

  • Elevii Liceului "Vasile Goldis" au prezentat traditii pascale colegilor lor de la Gyula

Liceeni din Arad si Gyula s-au intalnitIeri, la Discoteca SPACE de la Strandul Neptun, Liceul "Vasile Goldis" si Liceul romanesc "Nicolae Balcescu" din Gyula au derulat o noua activitate in cadrul programului comun PHARE, finantat de Uniunea Europeana si inceput in noiembrie 2003. 
Elevi de gimnaziu si de liceu ai scoli aradene au prezentat celor 20 de elevi si cadrelor didactice de la liceul din Ungaria un program artistic legat de Sarbatoarea Pastelui. 
Elevi, mai mici si mai mari, imbracati in costume populare, au interpretat cantece specifice sarbatorii, au povestit legenda oualor rosii, au recitat poezii religioase. 
In cadrul concursului, elevii de la "Vasile Goldis" s-au intrecut in incondeierea de oua, in pictarea de icoane pe sticla, in costume pentru Balul Iepurasului.
Manifestarea a fost coordonata de prof. Voichita Macovei, cu sprijinul echipei de profesori care lucreaza la acest proiect. 
Urmatoarea etapa va avea loc in data de 8 mai la Gyula - serbarea de ramas-bun a elevilor claselor a XII-a, urmand ca elevii liceului din Gyula sa revina la Arad pentru a vizita Strandul Neptun.

C.L. - Adevarul

  • Senatorul Nicolaescu vrea o natie de pistolari

Senatorul de Arad, Sergiu Nicolaescu a propus un amendament la regimul armelorSenatorul de Arad, Sergiu Nicolaescu, care este si Presedintele Comisiei de aparare din Senat, a propus un amendament la proiectul de lege referitor la regimul armelor si munitiilor, in virtutea caruia toti romanii sa poata detine arme letale pentru autoaparare.
Inspirata probabil de filmele cu impuscaturi, Comisia de aparare a acceptat propunerea senatorului de Arad si a inclus-o, ca amendament, in raportul intocmit la proiectul Guvernului.
Acum, documentul urmeaza sa fie dezbatut de plenul Senatului.
Trebuie spus ca si pana acum populatia putea detine arme pentru autoaparare, insa numai din categoria celor neletale (adica pistoalele cu gaz sau aer comprimat, ori cu glont de cauciuc).
Sergiu Nicolaescu a precizat insa ca armele nu vor putea fi utilizate decat in spatiile locative ale detinatorilor.
El a mentionat ca pentru a detine o astfel de arma va fi nevoie de un instructaj si de verificari periodice in poligoane civile.
De asemenea, cel care doreste o asemenea arma are nevoie de permis special, controale medicale si alte avize reglementate de lege.
In fine trebuie spus ca, desi romanii vor putea folosi arme de foc pentru autoaparare, calibrul acestora nu va trebui sa depaseasca 9 mm.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]