Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 29 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Sub genericul "Pentru Aradul sanatos": Actiune de sprijinire a Spitalului municipal

Primaria a pornit o actiune de sprijinire a Spitalului MunicipalIn dorinta de a contribui la crearea unui mediu sanatos in municipiu, Primaria Arad, in colaborare cu Spitalul Municipal, demareaza o actiune de anvergura al carei scop este dotarea spitalului in cauza si - implicit - ameliorarea calitatii actului medical de care beneficiaza aradenii suferinzi. 
Consiliul Local al Muncipiului Arad, odata cu preluarea spitalului municipal, a demarat un program amplu de reparatii la imobil, insa nu dispune de fonduri suficiente pentru ca renovarea exterioara sa se coreleze cu o schimbare calitativa si in interior. 
De acea initiatorii actiunii se adreseaza tuturor celor care pot si vor sa ajute ca Aradul sa fie un oras sanatos. 
In data de 3 februarie, la Hotel PARC, peste 200 de personalitati publice, agenti economici de prim rang, vor fi invitati sa participe la receptia festiva care inaugreaza actiunea. 
Lipsa cronica a fondurilor din sistemul sanitar a condus la o realitate trista: sectiile spitalelor nu au evoluat odata cu necesitatile. 
Asa s-a ajuns in situatia ca sectii vitale ca urologia, chirurgia, ORL, oftalmologia, dermatologia, ambulatorul, recuperarea, TBC, oncologia, sa ajunga intr-o stare critica. 
Prin actiunea "Pentru Aradul sanatos", organizatorii nu isi propun acoperirea tuturor golurilor, nici remedierea definitiva a deficientelor, ci doar sa contribuie la imbunatatirea conditiilor de spitalizare. 
Intr-un comunicat de presa transmis redactiei, primarul Aradului Dorel Popa - initiatorul proiectului - tine sa precizeze ca actiunea nu se doreste una electorala si nu urmareste o lovitura de imagine pentru realizatorii ei. 
"Dovada sta faptul ca la implinirea sa sunt invitati presedintii tuturor organizatiilor politice din Arad, toti deputatii si senatorii nostri, toti consilierii locali, indiferent de simpatii si apartenenta politica, toti aradenii care pot ajuta" - se mai precizeaza in comunicat. 
Pentru sprijinirea Spitalului Municipal, la Trezoreria Arad a fost deschis si contul 50073519461. 
P. S. Ca si pana acum, ziarul "Adevarul" sprijina si va sprijini si in continuare orice actiune cu caracter social sau umanitar, indiferent cine sunt initiatorii sau organizatorii acestora, cat timp ele sunt in folosul comunitatii. 
Mediatizand, gratuit, evenimentul in sine si mai ales pe cei care, prin donatii, sustin financiar astfel de programe, contribuim si noi, prin mijloacele specifice presei, la reusita acestor actiuni. 
In acelasi timp insa, tinand seama ca ne aflam in anul alegerilor locale si generale, din toate aceste materiale de presa vom exclude orice element care, direct sau indirect, poate constitui publicitate electorala.

Mircea Contras - Adevarul

  • Un artist aradean a infrant moartea

Ladislau Szvercsok - pictor pe boabe de orezLadislau, aflat la un pas de Cartea Recordurilor, si-a profetit sfarsitul 
In popor se spune ca moartea bute la usa doar o singura data. Ladislau Szvercsok a facut obiectul unor reportaje in presa locala in urma cu mai bine de un an, fiind un candidat serios la Cartea Recordurilor. Din pacate, acum el nu mai este printre noi, astfel incat Aradul ramane vaduvit de un reprezentant in Guiness Book. Ei bine, moartea a batut la usa lui Ladislau de doua ori, prima oara declarandu-se invinsa 
Lumea, pe un bob de orez 
Ladislau era un tanar care avea un har cu care multi ar fi dorit sa fie haraziti. 
Era numit adesea "chinezul" datorita faptului ca putea picta pe cele mai mici obiecte. 
De obicei., "panza" lui de lucru nu era confectionata din textile, ci din boabe de fasole, orez, ba chiar de mac. 
Pana si firele de par au devenit pentru Ladislau suport de pictura. Urma sa mai incerce si pe bobul de mei, gandindu-se ca acesta ar fi cel mai mic suport cu putinta. Culmea este insa ca Ladislau facea toate acestea cu ochiul liber, fara a se ajuta de nimic. 
Secretul sau tinea, in primul rand, de vederea deosebita, in al doilea rand de talent, iar in al treilea rand de vopseaua speciala pe care si-o fabrica si-o fabrica dupa o reteta doar de el stiuta. Nu a divulgat secretul prepararii vopselei nimanui. L-a deranjat foarte tare ca pe bobul de orez nu au incaput toate literele alfabetului, semn ca era un prfectionist. Avea o mina de chirurg.
Prea tarziu.
Marele vis al lui Ladislau era sa ajunga in Cartea Recordurilor. La inceputul carierei, "chinezul" isi facea cunoscuta opera prin locurile frecventate de tineri. Era, de fapt, si o sursa de bani. Multi au ramas foarte mirati de munca lui, astfel ca ii solicitau tot felul  de lucrari, majoritatea urmand sa fie facute cadou. 
In plus, Ladislau se gandea si la o expozitie. Credea ca ar fi reusit sa-si faca mai bine cunoscuta opera. 
Din pacate nu a reusit sa organizeze expozitia. Dar, pentru visul legat de intrarea in Cartea Recordurilor a luptat din greu. A transmis o multime de e-mail-uri pe adresa Guiness Book, iar raspunsul nu a intarziat sa apara. 
Asadar, raspunsul celor de la Cartea Recordurilor a fost favorabil urmand ca peste catva timp o echipa sa se deplaseze pentru a-i omologa recordul. Ladislau avea si un contra-candidat de origine japoneza, dar, din fericire pentru el, acesta nu a reusit sa picteze si pe firul de par, astfel incat pentru chinezul aradean nu reprezenta o amenintare. 
Formularele Cartii Recordurilor urmau sa fie completate, iar in toamna anului trecut urma sa soseasca la Arad o comisie care sa omologheze recordul. Nu a mai fost sa fie, pentru ca artistul a plecat dintre noi mai devreme decat trebuia.
Harul 
In copilarie, Ladislau a recunoscut ca nu reusea sa deseneze nici macar o floare. Nu avea deloc talentul de a picta. Nici cand a crescut mai mare si s-a inscris la liceu, Ladislau nu a facut fata nici macar la desenele tehnice pe care le primea ca tema la scoala. Dar intr-o zi, Ladislau a fost martorul unei minuni.
El spune ca de atunci a capatat harul de a picta in miniatura. Intr-o zi, Ladislau s-a imbolnavit foarte tare si a fost internat in spital. Acolo s-a petrecut minunea. 
Boala a fost atat de grava incat aradeanul nostru a intrat in moarte clinica. Trezit la a doua viata, Ladislau a fost pur si simplu un alt om. 
Ani de zile a pastrat in suflet secretul harului sau, iar despre nefericita intamplare de anul trecut a lasat chiar si o profetie: "Nu va mai trece mult timp, iar eu nu voi mai fi printre voi". 
Tocmai de aceea s-a refugiat in munca si a incercat sa recupereze timpul trecut. N-a fost insa sa fie. 
A doua viata
Moartea clinica a devenit o certitudine medicala abia in urma cu 30 de ani, cand medicina moderna a descoperit simptomele acesteia. Chiar daca cei ce trec prin astfel de experiente sunt, la ora actuala, obiect de studiu, toti fac referire la un fel de transcendenta a spiritului, iar in proportie de 90 la suta devin credinciosi convinsi. 
O minune pe care stiinta moderna nu o poate explica. Exemplul de mai sus demonstreaza exact acelasi lucru. 
Cum poate un om care nu e in stare nici macar sa deseneze un ghiocel pe o felicitare de 8 Martie sa ajunga artist. 
Ladislau a reprodus inclusiv celebra pictura "Mona Lisa" pe un bob de orez. 
O galerie de arta din New York a devenit interesata de lucrarile lui. Dar drumul vietii lui Ladislau s-a oprit brusc, iar in urma lui nu a ramas nimic. Exista insa un grup de aradeni, care doresc sa ramana anonimi si care incearca sa adune cat se poate din lucrarile lui Ladislau pentru a-l omagia post- mortem. 
"Macar atat sa facem si noi pentru el" isi argumenteaza discursul enigmaticii sustinatori, care au luat deja legatura cu galeria de arta din New York pentru organizarea unei expozitii omagiale. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • S-a deschis sezonul la razii

Politia incearca sa stopeze comertul ilegal in Piata FortunaPolitistii aradeni au organizat, ieri dimineata, prima razie din acest an. 
Echipe de politisti si jandarmi, ajutati de reprezentanti ai Finantelor si Protectiei Consumatorului, au pus la cale o razie de proportii in Piata Fortuna din Arad, unde de mult timp se practica comertul cu produse comercializate fara forme legale si documente de provenienta. 
Au fost legitimate 35 persoane, au fost controlate 14 unitati comerciale, fiind aplicate sase amenzi, iar pentru patru unitati s-a dispus suspendarea activitatii. 
Au fost confiscate 250 kg fructe, cafea, detergenti si produse cosmetice si 385 pachete de tigari netimbrate. 
Cu ocazia raziei au fost depistate si patru prostituate care au fost aduse la sediul politiei unde au fost fotografiate, amprentate si sanctionate cu sase milioane de lei. 
Marfa din Piata Fortuna provine in special din asa-numitul comert la sacosa in Ungaria, iar tigarile provin din magazinele duty-free din vamile aradene, de unde sunt cumparate si introduse ilegal in tara, pentru comercializare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Locul Statuii va fi decis pana luna viitoare

Ministri au fost, au vazut iar pana luna viitoare vor decide amplasarea monumentuluiReprezentantii partidului de guvernamant si cei ai UDMR de la nivel central s-au intalnit la inceputul saptamanii pentru a analiza protocolul pe anul trecut incheiat intre cele doua formatii 
In urma discutiilor, liderii PSD si cei ai UDMR au ajuns la concluzia ca rezultatele sunt pozitive si au convenit ca la inceputul lunii viitoare sa aiba loc o intalnire la varf, cu participarea premierului Adrian Nastase, la care sa se faca un bilant si sa se decida asupra unei eventuale colaborari in anul 2004.
Implicatiile sunt destul de mari, PSD mizand pe ajutorul Uniunii in anul electoral 2004 si pe o eventuala colaborare post electorala.
Costurile sunt insa pe masura. 
In Arad, spre exemplu, unde protocolul a fost suspendat la finele anului trecut din cauza buclucasei Statui, o eventuala colaborare ar putea implica amplasarea monumentului in locul solicitat chiar de UDMR, respectiv in Piata Pompieiilor. 
De altfel, pe acest subiect discutiile vor continua la Bucuresti, iar o solutie sau alta va fi pronuntata tot luna viitoare

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Rampa ecologica de la Arad, un prim pas in depozitarea deseurilor dupa standarde europene

Rampa ecologica reprezinta alinierea la normele europeneDin tonele de deseuri colectate anual, doar o mica parte intra in ciclul de reutilizare sau reciclare sau sunt transferate catre o statie de tratare, pentru reducerea gradului de periculozitate sau catre un incinerator, pentru reducerea volumului. 
Celelalte, constand in deseuri nerecuperabile, sunt depozitate. 
Aproape jumatate din deseurile urbane nu sunt amenajate, astfel incat mediul inconjurator sa fie protejat. 
In Romania, gestionarea deseurilor este una dintre problemele cele mai importante pentru protectia mediului inconjurator. 
In prezent, peste 95 la suta din deseurile urbane sunt depozitate, iar dintre cele 252 de depozite, 10 la suta se afla in interiorul localitatilor, 85 la suta sunt amplasate in afara oraselor si 5 la suta, pe malul apelor. 
Aproape jumatate dintre depozitele orasenesti nu beneficiaza de nici un fel de facilitati pentru protectia mediului, ceea ce duce la riscuri crescute de poluare a apelor, aerului si solului, in zonele respective. 
Multe depozite nu sunt prevazute cu imprejmuire, intrare corespunzatoare si panouri de avertizare. 
Romania are un numar restrans de depozite urbane, amenajate in conformitate cu legislatia referitoare la gestionarea deseurilor. 
Acestora li se adauga rampa ecologica de la Arad, construita conform ultimelor reglementari legislative, de catre ASA Arad Servicii Ecologice, care face parte din grupul austriac A.S.A. International Environmental Services GmbH. Grupul a dezvoltat proiecte similare si in alte tari din Europa Centrala si de Est, in Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia si Croatia. 
Rampa ecologica de la Arad, care, din exterior, da impresia unui parc, reprezinta un prim pas in alinierea la standardele europene de protectie a mediului. Pentru constructia primei parti a rampei, cu infrastructura necesara, au fost investiti 2,3 milioane de euro si s-au creat opt locuri de munca.
Aceste rampe moderne, construite conform standardelor UE ofera, in intreaga Europa, siguranta optima impotriva efectelor nocive asupra mediului.

Alina Strugariu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]