Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 27 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Mergeti la vot !

Participarea la vot este datoria cetateneasca a tuturorAproape 18 milioane de romani sunt asteptati la urne, duminica, in peste 17.500 de sectii de votare, pentru a desemna presedintele Romaniei din urmatorii cinci ani precum si pe membrii din urmatorii patru ani ai viitorului Parlament.
La Arad s-au constituit 407 sectii de votare, dintre care 108 in municipiu.
La nivelul judetului au drept de a vota 388.475 de oameni, dintre care 155.373 sunt din municipiu.
Pentru Camera Deputatilor si Senat pragul de reprezentare
este 5 la suta din totalul pe tara al voturilor exprimate. 
Potrivit legilor in vigoare au drept de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani pand la data alegerilor inclusiv. 
Votarea incepe la ora 7.00 si se incheie la ora 21, fiind exclusa, dupa cum a declarat presedintele Biroului Electoral Central, depasirea sub orice forma a acestui interval. 
Dreptul la vot poate sa fie exercitat numai in urma prezentarii buletinului sau a cartii de identitate, in cazul alegatorilor din tara. 
Cei din strainatate sau rezidenti in
strainatate, dar aflati in tara in ziua votului urmeaza sa se legitimeze cu pasaportul. 
Militarii in termen sau studentii unitatilor de invatamant militare vor vota in baza carnetului de serviciu.
Timpul de votare: 7.00 - 21.00
Numarul total de sectii de votare din - Romania: 17.559 (in Bucuresti 1368), la care se adauga alte 142, in 90 de state ale lumii.
Numarul total de candidati 13.675, din care 9994 pentru Camera Deputatilor si 3681 pentru Senat
Numarul total de candidati la Presedintie: 12

  •  Aradul nu va avea probleme cu presiunea la gaz, la iarna

Ovidiu Nila - directorul Distrigaz ne asigura ca aradenii nu vor avea probleme la iarnaInvestitii de 200 de miliarde in retele de gaz
In cursul acestui an, Distrigaz a realizat investitii in reteaua de gaz in valoare de circa 200 de miliarde de lei. Suma este cea mai mare care a fost investita in vreunul din judetele in care opereaza Distrigaz Nord si este meritul, spune directorul Ovidiu Nila, al aradenilor, care s-au dovedit a fi unii dintre cei mai buni platnici ai societatii.
Investitia va avea ca efect principal, pentru municipiu, siguranta alimentarii pe timp de iarna a consumatorilor. 
Alimentarea se va face fara fluctuatii de presiune, chiar si cand sunt temperaturi foarte mici. 
Deoarece municipiul are acum, spre deosebire de anul trecut, o dubla alimentare, care sa asigure si necesarul de gaz pentru CET si cel pentru populatie.
Locuri de munca si confort
Nivelul ridicat al investitiilor a dus chiar si la crearea de noi locuri de munca. 
Deoarece s-a asigurat alimentarea pe o perioada de peste 20 ani a zonelor industriale atat din municipiu, cat si din judet. 
S-a asigurat, totodata, alimentarea cu gaz a localitatilor Horia si Chisineu-Cris.
In faza de proiectare
Investitiile, spune Ovidiu Nila, nu se opresc aici.
Se lucreaza in prezent, la documentatii (in diferite stadii de finalizare) pentru realizarea unei retele de gaz la Nadlac, una la Santana, cu o valoare de 12 miliarde si una la Pecica, in valoare de 67 de miliarde de lei. 
In prezent, documentatia pentru lucrarea de la Pecica se gaseste la Targu Mures, la serviciul de concesionari-licitatii.

Simona Mazare - Observator

  • Pregatiri de iarna

Societatea Polaris a pregatit utilajele pentru deszapezireVremea rece din ultimele zile a pus pe jar sociateta care  raspunde de deszapezirea orasului. 
In acest moment, la dispozitia societii Polaris sunt cateva zeci de masini care pot interveni inca de la caderea primii fulgi de zapada. 
Administratorii firmei au demonstrat chiar in aceasta dimineata forta de recatie, convocand echipele de interventie. 
In numai cateva minute, curtea societatii a fost luata cu asalt de zeci de camioane, masini speciale si muncitori gata sa intervina in cazul in care ar fi nins. 
Echipele de interventie pe timp de iarna pot interveni in numai cateva minute de la caderea primilor fulgi de zapada. 
Administratorii firmei au vrut sa se convinga de acest lucru, motiv pentru care, au convocat in curtea societatii toate masinile care echipele care trebuie sa intervina in aceasta iarna. 
Societatea Polaris sustine ca nu vor fi nici un fel de probleme, mai ales ca toate utilajele sunt in stare de functionare. 
A fost doar un exercitiu, avand in vedere ca in muncipiul Arad nu a nins pana acum deloc.
In cazul in care ninge, interventia se va face in ordinea unor prioritati, stabilita printr-o hotarare a Consliului Local. 
Aceasta prevede ca vor fi dezapezite podurile, arterele principale si abia mai apoi strazile din cartiere. 
Pentru aceasta iarna, societatea Polaris care raspunde de deszapezirea Aradului a pregatit zeci de tone de nisip cu sare. 
Chiar in aceast moment, la intrarile pe podurile din Arad au fost amplasate pubele cu nisip, care poat fi folosit in caz de polei sau zapada.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • "Chirurgia plastica reda increderea celor care apeleaza la ea"

Interviu cu doctorul Micluta - specialist in operatii esteticeafirma dr. Dan Micluta, detinatorul unicului cabinet de chirurgie estetica din Arad
La doar 35 de ani, dr. Dan Micluta a demonstrat inca o data ca prin vointa, munca, perseverenta si mai ales ambitie succesul este garantat. 
In cazul lui, succesul este reprezentat de infiintarea primului cabinet de chirurgie plastica si estetica din Arad. 
Absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj, stagiar in mari clinici din tara si strainatate, dr. Micluta a avut posibilitatea de a-si practica meseria in Statele Unite sau Germania. Cu toate acestea, a ales Aradul. 
De ce a preferat Aradul marilor clinici din strainatate, de ce un cabinet privat in defavoarea spitalelor de stat si despre ce presupune chirurgia estetica am stat de vorba cu dr. Dan Micluta.
- Domnule doctor, de ce tocmai chirurgie plastica?
- Am ales aceasta specializare, pentru ca mi se potriveste cel mai bine. Este o munca migaloasa, dar deosebit de frumoasa. Ceea ce fac eu nu implica suferinta, acest tip de chirurgie aducand doar bucurie, impacare cu sine, infrumusetare...
- V-ati specializat atat in tara cat si in strainatate...
- Intr-adevar. M-am specializat in Cluj, Timisoara, Arad. Am avut de asemenea burse de studiu in Brazilia, Statele Unite, am participat la numeroase cursuri, congrese, simpozioane...
- Nu ati fost tentat sa ramaneti acolo?
- Cu siguranta, tentatia exista. Dar nu sunt adeptul muncii la stat. Iar in Statele Unite nu puteam sa imi permit deschiderea unui cabinet pe cont propriu. Am incredere in managementul privat si de aceea am decis sa ma intorc acasa. Si nu regret ca am facut acest pas.
- Cum au fost inceputurile afacerii pe cont propriu?
- Dificile. Am inceput activitatea in 2001. Birocratie, investitii mari, bani putini. Ca orice inceput, nu a fost usor. Ma consider insa un tip ambitios si sunt multumit de ceea ce am realizat pana acum. Consider ca daca as fi acceptat sa lucrez intr-un spital, fie el din tara sau din strainatate, m-as fi plafonat. Nu as fi putut sa-mi demonstrez ceea ce pot sa fac.
- Lucrati, totusi, si intr-un spital...
- Am un cabinet si in incinta Spitalului "Sfantul Gheorghe" din Chisineu Cris. Acolo efectuez interventiile care necesita mai mult timp si chiar spitalizare. In acest sens, voi amenaja pentru pacientii mei un salon ultra modern cu DVD, televizor, telefon mobil, baie proprie, intrare cu cartela electronica... 
Spitalul particular din Chisineu Cris gazduieste si un cabinet de chirurgie plastica - Virtual Arad News (c)2004- Care este urmatoarea "provocare" la care va ganditi ?
- Visul meu este acela de a-mi deschide o clinica. Si sper ca il voi putea concretiza.
- Revenind la activitatea dumneavoastra profesionala... Care sunt interventiile cele mai solicitate de catre pacientii care vi se adreseaza?
- Pe primul loc in topul solicitarilor se gasesc lipoaspiratiile.
- Exista riscuri?
- Nu exista nici un fel de risc, exceptandu-l pe cel al anesteziei, daca il putem numi asa. Pentru a nu ne expune riscurilor, nu putem insa sa extragem mai mult de trei litri de lichid la o singura sedinta.
- La cat se ridica o astfel de interventie?
- La aproximativ 300 de Euro.
- In ce categorie de varsta se regasesc pacientele dumneavostra. Aveti si pacienti barbati?
- In general, pacientele care solicita lipoaspiratii sunt intre 25 si 35 de ani. Cat despre barbati, pana acum nu am avut o astfel de solicitare.
- Dupa o astfel de interventie trebuie ca pacientul sa urmeze un regim alimentar special?
- Cu siguranta ca, daca nu respecta o dieta, pacientele se vor ingrasa si dupa o astfel de interventie. Chiar daca nu vor mai depune grasime in zona unde s-a efectuat lipoaspiratia, se gasesc alte zone ale corpului unde sa isi gaseasca ea loc. De aceea trebuie sa fie atente la modul in care mananca si nu ar trebui sa neglijeze exercitiile fizice.
- Implanturile la san ce loc ocupa in topul solicitarilor?
- Se situeaza cam pe acelasi loc cu lipoaspiratiile. De obicei se cer implanturile cu silicon. Nici la acest tip de interventie nu exista riscuri. Pacientele pot alapta fara probleme chiar daca au implant de silicon, nu exista riscul cancerului mamar...
- Silicoanele trebuie inlocuite dupa o anumita perioada?
- In general, ele au o garantie de aproximativ 30 de ani. Dar, in timp, sanii se "mai lasa" si multe sunt pacientele care solicita implanturi noi dupa 15 ani.
- Care sunt marimile acestor implanturi?
- Ele pot ajunge pana la 450 cmc. In general insa, volumul solicitat se situeaza in jurul a 200 de cmc.
- Cum reactioneaza pacientele in fata unei astfel de interventii?
- Le este frica. Pacientii, in general, au nevoie de consiliere inainte de interventia propriu-zisa. Oamenilor le este teama de necunoscut. Unii vin pentru ca au, cu adevarat, nevoie de o anume interventie, iar altii vin doar de dragul de a schimba ceva in look. Adevarul e ca dupa corectarea unor parti ale corpului se schimba ceva in psihicul pacientului, capata incredere in sine... 
- Ce alte interventii va sunt solicitate?
- Oferta in aceasta specializare este foarte vasta: retusuri la nas, la ochi, peeling chimic, mariri de buze, de penis, scoaterea varicelor in doar cateva minute, corecturi la pleoape, lifting facial...
- Va multumim si va dorim mult succes!

Madiana Popescu - Adevarul

  • Cetatile Aradului, vestigii ale civilizatiilor trecute

Cetatea Siria s-a aflat si in proprietatea lui Iancu de HunedoaraUn tur al judetului Arad reprezinta, pentru vizitatorul strain de aceste meleaguri, pasionat de istorie, o ocazie fabuloasa de a lua contact cu vestigiile civilizatiei trecute. 
Din pacate, insuficienta fondurilor alocate acestui segment de cultura a facut ca, in majoritate, vestigiile sa fie lasate in paragina, fara alocarea fondurilor pentru conservarea si intretinerea acestor urme de istorie.
Daca mergi cu trenul sau cu masina, mai la fiecare 50 sau 100 de kilometri rasare cate un zid medieval, cate o ruina a ceea ce a fost candva asezare omeneasca, iar acum a ramas doar obiect de studiu pentru istorici si cadru fotografic pentru turisti.
Aradul se poate lauda cu o sumedenie de cetati si cetatui, de biserici medievale, de manastiri a caror origine se pierde in timp, inca de la patrunderea crestinismului pe aceste meleaguri.
In general, se stie ca la nivelul judetului sunt cateva cetati: Arad, Soimos, Siria, Ineu, Dezna - dar ele sunt cu mult mai multe: Nadlac, Turnu, Felnac, Zadareni, Ceala, Frumuseni, Lipova, Cladova, Cuvin, Misca, Pancota, Agrisul Mare, Simand, Nadab, Zarand, Capruta, Bulci, Capalnas, Varadia de Mures.
Cauzele distrugerii cetatilor medievale sunt complexe si tin, in primul rand, de trecerea timpului.
Dar nu doar "varsta" e de vina, ci si alte cauze, la care un rol covarsitor il are omul. 
In primul rand multe cetati au fost construite la ses, in preajma apelor curgatoare. 
Cetatea Aradului este foarte bine pastrata - Virtual Arad News (c)2004 O forma de relief pretentioasa, cu pericol permanent de inundatii. 
Apoi, ar mai fi urmele lasate de razboaie, intre secolele XI si XIV inregistrandu-se o expansiune a cuceririlor turcesti in nordul Dunarii.
Consecinta razboaielor a fost o granita "fierbinte" pe care era situat Aradul, ceea ce a dus la un dezinteres fata de investitiile in consolidarea zidurilor cetatilor. 
Venind mai aproape de epoca moderna, aparitia constructiilor civile de zid a dus la devalizarea vechilor ziduri de cetate, pentru a face rost de material de constructie.
Cetatea Aradului
A fost construita intre anii 1698 -1701 si refacuta intre anii 1762 -1783 dupa planurile generalului Filip Ferdinand Horsch, pe malul stang la Muresului. Avea o forma de stea, fiind prevazuta cu mai multe siruri de santuri si trei randuri de cazemate subterane. 
Constructia a fost facuta prin amestecarea stilului Vauban cu cel baroc, in subteranele ei fiind intemnitati unii din conducatorii revolutiei de la 1848. 
De asemenea, in interiorul Cetatii a fost construita o capela.
Cetatea de piatra
Ruinele acestei cetati se afla in comuna Siria. Cetatea ce a fost atestata documentar in 1331, a avut pana in 1439 statut de cetate regala, datorita faptului ca a fost donata lui Antonius Comes. 
Un timp, s-a aflat in posesia lui Iancu de Hunedoara, apoi a lui Sigismund de Luxemburg, apoi a despotului sarb George Brancovici (1427 - 1456). 
Cetatea Soimos a fost construita in 1278 - Virtual Arad News (c)2004 In 1514, a fost ocupata de rasculatii lui Gheorghe Doja, apoi, un timp, a functionat ca garnizoana a lui Mihai Viteazul, iar 1785 a fost distrusa de trupele habsburgice.
Cetatea Soimos
Aceasta cetate cu turnuri, o curte interioara si una exterioara, a fost construita in defileul Muresului, fiind aparata de santuri adanci si de un dig exterior. In 1278, aici au avut loc lupte intre regele maghiar Ladislau IV si regele ceh Otokar, iar in1446, cetatea a fost stapanita de Iancu de Hunedoara. 
In 1688, generalul austriac Karaffa a reusit, la randul sau, dupa lupte indelungate, s-o cucereasca, insa la data respectiva, cetatea era deja o ruina.
Cetatea Deznei
Aflata in "perimetrul" Muntilor Codrului, cu o Cetate ce pare sa dateze din perioada dacilor, Dezna ar putea fi un punct de atractie pentru turisti.
Primele documente scrise care atesta existenta Cetatii dateaza din anul 1318, importanta cea mai mare inregistrand-o in secolele XVI-XVII, cand facea parte din sistemul de aparare a vestului Transilvaniei, mai ales dupa caderea, in 1566, a Ineului in mana turcilor. 
Legenda spune ca in acea perioada padurile din zona erau "pline ochi" de haiduci. 
In jurul Cetatii Deznei s-au tesut numeroase legende Pierduta in 1574 si recucerita de ardeleni in 1596, Cetatea Dezna s-a aflat intre 1599 si 1601 in proprietatea lui Gaspar Kornis, un adept al lui Mihai Viteazul. 
Ea a disparut ca fortificatie in deceniile imediat urmatoare anului 1658 cand a fost recucerita de catre turci.
Cetatea - adapostul unui harem?!
O legenda spune ca turcii ar fi adunat aici un harem pentru un sef militar. 
Neputand scapa, una din fetele aduse cu forta a reusit sa se furiseze pana la depozitul cu pulbere caruia i-a dat foc. Cercetarile recente nu exclud un sambure de adevar al povestii, anumite semne facand verosimila distrugerea Cetatii prin explozie. 
Acum toate aceste povesti se regasesc in ultimele trei ziduri care au trenat peste secole. 
Putine la numar, dar atragatoare atat prin legenda cat si prin minunata priveliste pe care o ofera turistului asupra intregului sat si a imprejurimilor sale.

Mihaela Ozarchevici - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]