Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 27 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Avancronica la un 1 Mai... previzibil

Strandul Neptun isi incepe de 1 Mai activitatea - Virtual Arad News (c)2004Si iata ca se apropie, cu pasi repezi, si ziua de 1 Mai, Ziua Muncii. Ar mai fi, incepand de astazi, cinci zile. 
Vorba unui reputat ziarist aradean: numai maine nu-i poimaine... 
An de an s-au scris, inainte si dupa aceasta sarbatoare, zeci de pagini de ziar, cu bune si cu rele, cu ofertele de sezon, cu lancezeala care domneste in zonele de agrement aradene si multe, multe altele... 
Nimeni nu banuieste ce va rezerva ziua de sambata; multi dintre cei intrebati, asa-ntr-o doara, habar n-au unde vor merge de 1 Mai... altii nici macar nu stiu daca vor merge undeva...
Strandul, o alternative
De-a lungul vremii, zone de agrement precum Padurea Ceala, Trei Insule sau Vladimirescu au fost vizitate de zeci de mii de aradeni si nu numai. 
Apoi, mai sunt multe alte atractii, la fel de tentante, cum ar fi Strandul Neptun, o alternativa care duce lipsa, din pacate, de traditie. 
Desi, aici, la strand, serviciile si utilitatile sunt mult mai bine puse la punct, aradenii au in sange iesirea la iarba verde, unde sa-si gateasca personal mici, gratare, sa bea bere si sa beneficieze de intimitate, in plus, o informatie de ultima ora ne instiinteaza ca de 1 Mai va fi apa doar in bazinul mic. 
Asa ca strandului, desi este o alternativa tentanta, ii vor lua.locul celelalte zone de agrement...
Ceala, Maltaret
La Padurea Ceala, ,"previzibilul" acestui 1 Mai ar fi, bunaoara, caile de acces din zona, care iti indreapta pasii spre Maltaret sau alte "oaze" de verdeata. 
Asta, in cazul in care nu te ratacesti, pentru ca putinele indicatoare lasa si ele de dorit. 
Ajungem, totusi, la Maltaret. Desi este o zi oarecare, observam cativa tineri care au iesit la recreere. 
Doritorii de aer curat si soare il pot gasi si in Padurea Ceala Nu au stat mult, ceea ce ne-a determinat sa credem ca prezenta lor in zona a fost una mai mult informativa, fiind interesati de preturile practicate. 
Dupa fetele lor, acestia pareau multumiti de cele vazute, semn ca, mai mult ca sigur, sambata vor iesi cu prietenii la Maltaret.
Atmosfera calma
Totusi, ceea ce s-a putut observa este faptul ca se lucreaza de zor si se fac ultimele retusuri pentru ca, sambata, vizitatorilor sa li se ofere cele mai bune conditii de petrecere a timpului liber. 
Se simte atmosfera de dinaintea sarbatorii, ospatarii nu te mai privesc asa de incruntat, iar mirosul de mititei proaspat prajiti te duc cu gandul la 1 Mai.
Verdele crud al ierbii si al padurii contrasteaza cu reclamele colorate cat mai atragator. Muzica, desi nu este data la maximum, se aude de departe, "ajutata" fiind de linistea de afara.
Concurenta, bat-o vina
La "Trei Insule", atmosfera nu difera cu nimic de ceea ce se intampla la Maltaret. 
Atata doar ca, aici, fiind mai multe localuri, agitatia este ceva mai mare, iar numarul vizitatorilor asijderea. 
Muzica, in schimb, este data destul de tare si din considerentul ca aici concurenta este mai mare. 
Distanta dintre oras si aceasta zona nu reprezinta un impediment pentru cei prezenti, care au venit atat cu masini, cat si cu biciclete.
Vladimirescu
O alta zona de agrement ar fi si Padurea din Vladimirescu. Daca in alti ani drumul pana la padure era destul de anevoios, acum lucrurile par sa se fi schimbat, cat de cat. 
O problema de care te poti lovi este lipsa apei potabile, asa ca, daca vrei, totusi, sa-ti domolesti setea, ar fi indicat sa te "blindezi" de acasa cu sticle cu apa. 
Si localurile de la Insula Muresului vor oferi momente de recreere - Virtual Arad News (c)2004 Noroc in balta de la padure, care, pe o zi caniculara, iti ofera o multitudine de motive sa-ti stabilesti "cartierul general" aici.
Gunoi, gunoi, gunoi...
Ceea ce se intampla imediat dupa consumarea evenimentului "muncitoresc" este, in schimb, de-a dreptul dezolant. 
Munti de gunoaie, resturi alimentare "uitate" pe te miri unde, cosuri arhipline care dau, efectiv, pe din afara. 
Administratorii localurilor ne spun ca oricate cosuri de gunoi ar amplasa, indiferenta si lipsa simtului civic le anihileaza rostul. 
Se pare ca nici amenzile drastice pe care primariile le practica nu vor reusi sa stopeze fenomenul, care se petrece cu regularitate an de an.
Ceea ce s-a putut desprinde din periplul nostru pe care l-am facut in aceste locuri este ca zonele de agrement atrag de fiecare data sute, poate chiar mii de vizitatori, indiferent de conditiile pe care le ofera. 
Bineinteles, pe langa cele trebuincioase duse de acasa, aradeanul are nevoie si de unele servicii pe care doar un agent economic i le poate oferi, cum ar fi o mdncare mai speciala, o toaleta publica sau o terasa. Peste cinci zile, daca si vremea va tine cu noi, cele trei puncte de agrement pe care le-am cuprins dintr-o privire vor fi impanzite de vizitatori. 
Si sa nu uitam - vorba unui reputat ziarist aradean - numai maine nu-i poimaine...

Dacian Don - Agenda zilei

  • Flori si huiduieli la Statuia Libertatii din Arad

Statuia Libertatii a fost inaugurata in Parcul ReconcilieriiLibertate, egalitate, fraternitate la inceput de secol XXI
In fata a peste 1.500 de oameni, veniti sa asiste la dezvelirea Statuii Libertatii, ministrul roman al Culturii, Razvan Theodorescu, liderul PSD Viorel Hrebenciuc si primarul Aradului, Dorel Popa, au fost huiduiti si facuti tradatori de aproape 20 de manifestanti romani, grupati intr-o parte a pietei. 
La aceasta imagine se adauga alta trista, cand aceiasi romani nu au fost in stare sa cante imnul national "Desteapta-te, romane!", spre deosebire de etnicii maghiari, care au umplut vazduhul cu vocile lor, la intonarea imnului unguresc. 
Pe de alta parte, oricat de impartiali am fi, nu putem sa trecem cu vederea pasaje din discursul liderului UDMR Marko Bela, care, cu prea mare trufie, a subliniat victoria cauzei maghiare in Transilvania. 
Dincolo de toate, sta o singura reusita: repunerea in circuitul cultural a unei opere de valoare.
"Am suportat multe!"
Numeroase steaguri maghiare impanzeau Parcul Reconcilierii, inainte cu cateva minute de inceperea festivitatilor. 
Pe langa acestea, doua-trei steaguri tricolore le tin piept. 
Pe drumul catre piata, gasim chiar un magazin de antichitati care a expus in vitrina numai poze vechi ale Statuii Libertatii, inainte ca aceasta sa fie dezasamblata de guvernul Bratianu. 
In piata e forfota si noroi. Ploaia abia s-a oprit.
In acest cadru, incepe momentul de festivitate. Primul care urca la tribuna este un reprezentant local al UDMR, Mihaly Matekovits, care, in urale, proclama: "Pana acum, acest loc s-a numit Piata Pompierilor. De azi (ieri- n.r.) se va numi Parcul Reconcilierii"
Nici nu a inceput bine prezentarea oaspetilor straini si romani, ca deja cativa protestatari romani au si inceput sa scandeze: "Tradare! Rusine!". Imediat, zeci de jurnalisti s-au napustit in acea directie, fapt care a atras iritarea oficialilor guvernamentali. 
Politia a intrat in dispozitiv si, in numai cateva momente, mai multi reprezentanti ai detasamentului de interventie rapida, imbracati in negru, au aparut in zona. 
Jurnalistii erau rugati sa revina la locurile lor, iar, daca nu voiau, erau amenintati cu evacuarea. 
Sub aceste auspicii, deloc favorabile, liderul UDMR, Marko Bela, s-a adresat multimii: 
"Timp de optzeci de ani, Statuia Libertatii a fost claustrata, izolata de lume. In chip miraculos, a supravietuit pana in cele mai mici detalii si a putut fi restaurata in intregime. Ea a suportat cu tarie cei optzeci de ani de claustrare. Si noi am suportat multe". 
Premierul Medgyesi a primit in dar macheta statuii Apropourile de acest gen au mai aparut si in alte fragmente din discursul liderului UDMR. Acesta a aratat ca, acum, odata cu amplasarea la Arad a Statuii Libertatii, multe din frustrarile trecutului au disparut. 
"Atatea si atatea contracte s-au dovedit pana azi, pe plaiurile noastre, a fi hartii fara nici o valoare, atatea angajamente solemne s-au dovedit a fi promisiuni desarte, am putea da atatea exemple de nerespectare a cuvantului dat, atatea amagiri din trecut, incat prudenta a intrat in sangele, mintea si sistemul nervos ale maghiarilor din Transilvania: sa nu visam! Sa nu nutrim speranta! Si reconcilierea, intelegerea, egalitatea cu romanii ne-au fost promise de atatea ori, incat ne este foarte greu sa mai credem in astfel de promisiuni. Este foarte greu sa ne imaginam ca, in sfarsit, Transilvania, Romania, intreaga Europa pot deveni casa noastra comuna, si ca un monument maghiar si unul romanesc pot incapea foarte bine alaturi in aceeasi piata", a spus Marko Bela. 
Cateva momente mai tarziu, acesta a adaugat: "Istoria ne-a opus de multe ori. Nici in 1848, in lupta noastra pentru libertate, nu ne-am putut intalni, sau ne-am intalnit prea tarziu. Si astazi privim multe lucruri in chip diferit. Nu putem acum, dintr-o clipa in alta, sa afirmam ca nu mai avem de clarificat reciproc unele lucruri si ca toate problemele, toate necazurile noastre sunt de domeniul trecutului. Dar, putem avea, in sfarsit, atata intelepciune sa intelegem: este loc, aici, pentru toti!". 
La final, Marko Bela si-a exprimat increderea ca inceputul de secol XXI, cand cele doua monumente, Statuia Libertatii si Arcul de Triumf, "vor sta fata in fata si nu unul impotriva celuilalt", va aduce libertatea, egalitatea si fraternitatea, iar cei treisprezece martiri "isi vor gasi, in sfarsit, linistea si pacea".
"Aici este Alsacia noastra"
La Arad, a sosit si prim-ministrul maghiar Medgyesi Peter. Alaturi de acesta, a stat binecunoscuta David Ibolya, vicepresedintele Parlamentului Republicii Ungare, care s-a zbatut mereu pentru viitorul statuii. 
In apropierea lor, numerosi alti oficiali si fete bisericesti, plus raportorul UE pentru Romania, Jonathan Scheele. 
In momentul in care se indrepta catre tribuna, pentru a-si tine discursul, ministrul culturii, Razvan Theodorescu, a inceput sa fie aspru huiduit de grupul protestatarilor romani. 
Vizibil deranjat, acesta a crescut intensitatea vocii, incercand sa inabuse zbieretele contestatarilor sai. "Este un monument de referinta", a spus ministrul, dupa ce, cu numai cateva luni in urma, declara ca Statuia Libertatii este depasita. 
Ministrul a vorbit despre relatiile romano-maghiare ca despre unele "foarte vechi, complexe, ca sa nu spunem complicate". 
Demnitarul a subliniat de asemenea ca grupul statuar nu intruchipeaza generali care au luptat in Transilvania, doar locul capturarii lor fiind raspunzator de aceasta imagine. 
Dupa interventia sa, a urmat cea a premierului maghiar, care a recunoscut ca "demnitatea nationala este o chestiune esentiala pentru orice popor"
Vorbind despre Arad, acesta a marturisit ca "aici este Alsacia noastra", exprimandu-si speranta ca Romania va intra cat mai repede in UE. "Pentru noi, acest lucru e important", a declarat Peter Medgyesi. 
Reprezentantul  UE - Ionathan Scheele a fost incantat de Arad Discursul imediat urmator, cel al primarului Dorel Popa, a beneficiat de acelasi tratament dur din partea aradenilor protestatari. Fluieraturi, huiduieli si jigniri. "Popa - tradatorul!", scanda multimea. 
Edilul-sef a fost singurul oficial care a ripostat. "Ii doresc Romaniei sa nu aiba mai mare tradator ca mine", a spus Dorel Popa. 
Dupa ce a coborat de la tribuna, ministrul Theodorescu i-a adresat un "foarte bine", iar cu Viorel Hrebenciuc s-a batut pe umar. 
In tot acest timp, protestatarii strigau: "Jos PSD-ul!".
Oda bucuriei pentru o Europa fara conflicte
Cel mai mult i-a bucurat pe toti, romani si maghiari deopotriva, discursul reprezentantului UE, Jonathan Scheele. 
Intr-un ton degajat si prietenos, oficialul european a afirmat ca "e un privilegiu si o onoare" sa fie la Arad. 
A vorbit despre doua tari care se reconciliaza cu istoria si a facut o paralela cu Uniunea Europeana, despre care Scheele a spus ca "s-a infiintat in acelasi mod ca si parcul reconcilierii".  
"Trecand peste trecut, nu inseamna ca ignoram trecutul. Sunt sigur ca guvernul roman si maghiar vor coopera, si ca cetatenii celor doua tari vor fi cat de curand membrii aceleiasi mari familii"
, a spus Jonathan Scheele. 
Dupa cuvintele sale incurajatoare, Oda bucuriei, in trei limbi, romana, maghiara si germana, a umplut piata de ceva special. Pe aceasta muzica, delegatiile oficiale au inceput sa depuna coroane la monumente. Intai la cel romanesc, reprezentat de o schela imbracata in cauciuc, iar apoi la cel maghiar. In public, erau zeci, poate chiar sute de unguri veniti din toate partile tarii vecine. 
Fluturau steaguri ale regiunilor maghiare si rosteau numele vicepresedintelui Parlamentului Maghiar. David Ibolya se intorcea din cand in cand si le zambea sagalnic. 
In fata Statuii Libertatii, dupa ce oficialitatile de prim rang s-au departat, s-a format o coloana semnificativa. Toti aveau coroane sau flori si vroiau sa le depuna la monument. 
Pentru ei era un moment istoric. Statuia invinsese!

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Un sfert de veac. Scoala "Avram Iancu", la moment aniversar

Directoarea Florica Chirila a prezentat evolutia in timp a Scolii - Virtual Arad News (c)2004Scoala Generala "Avram Iancu" a aniversat, la sfarsitul acestei saptamani, 25 de ani de existenta. 
Cu aceasta ocazie s-a facut si inaugurarea oficiala a salii de sport iar conducerea unitatii de invatamant a organizat un spectacol deosebit. 
La eveniment au participat cateva sute de oameni: parinti, copii, fosti elevi ai scolii, profesori si directori de la alte scoli din municipiu si judet.
Evenimentul a debutat cu inaugurarea oficiala a salii de sport construite in cadrul programului guvernamental. 
Guvernul a alocat pentru aceasta 300 de mii de euro. 
Vicepresedinta CNI (Compania nationala care se ocupa de implementarea programului de constructie de sali de sport) a apreciat, cu aceasta ocazie, judetul nostru, felicitand consiliul local pentru ca s-a preocupat sa asigure utilitatile necesare salilor de sport, spre deosebire de ce se intampla in alte judete.
Tulnice
Intr-o atmosfera de sarbatoare, festivitatea a cuprins un program cultural artistic deosebit. Elevii scolii au prezentat dansuri populare si dansuri sportive. 
Un fapt inedit a fost prezenta formatiei de tulnicarese formata din copii si profesori de la scoala generala "Avram Iancu" din judetul Alba. 
Tulnicaresele din comuna Avram Iancu au fost prezente la aniversare - Virtual Arad News (c)2004 In timpul programului, prin vers si cantecul tulnicelor s-a adus un omagiu de suflet Craiului Muntilor Apuseni, Avram Iancu, al carui nume il poarta scoala din Vlaicu.
Ziua scolii
Directorul unitatii de invatamant a facut o prezentare a spectaculoasei evolutii in timp a scolii, iar inspectorul general scolar, Zoea Rotaru, a subliniat ca sala de sport este cel mai frumos cadou pe care l-am primit, din punct de vedere material.
De acum incolo, in fiecare an, in data de 24 aprilie, Scoala "Avram Iancu" isi va sarbatori ziua.
"Este prima editie a Zilei scolii. Este o sarbatoare a spiritualitatii, a educatiei. Evenimentul a fost un omagiu adus marelui revolutionar care asteapta de la generatia de dascali nepoti educati pe masura idealurilor Revolutiei de la ' 48", a declarat Zoea Rotaru.
Inceputul…
Scoala Generala 18 a aparut pe harta municipiului ca unitate de instructie si educatie in iarna anului 1979. A inceput sa functioneze cu elevi si cadre didactice transferate in mare majoritate de la scolile nr.6, nr.8 si nr.11. Acum invata aici 723 de elevi, in 31 de clase.
In anul 1997 a facut primul demers catre CLM pentru atribuirea numelui de Scoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" Arad, obiectiv care s-a realizat in toamna anului 2000 de catre actuala conducere a scolii, director Chirila Florica si director adjunct Pompiliu Moldovan.

Simona Mazare - Observator

  • Studenti ai UVVG la Congresul de Medicina de la Targu Mures

Tinerii medicinisti de la UVVG au fost felicitati de rectorul Aurel ArdeleanIn perioada 22-25 aprilie a.c., 13 studenti din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, Facultatea de Medicina Generala, au participat la Congresul de Medicina de la Targu Mures. 
Acest tip de activitate reflecta implicarea tinerilor viitori medici in cercetare, fapt care promoveaza imaginea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad ca formator de buni practicieni in viitor.
Studenta Viorica Leordean, anul a IV-lea, a obtinut la Targu Mures, premiul de excelenta pentru lucrarea prezentata. 
De altfel, studentii medicinisti aradeni nu sunt la prima preocupare in acest sens. Cu ocazia deselor participari la congrese si sesiuni de comunicari, acestia s-au dovedit competenti si documentati. 
La inceputul congresului de la Targu Mures, acestia au transmis participantilor salutul senatului universitatii, urmand, apoi, sa isi prezinte lucrarile.
Participanti din randul specialistilor, sositi de la Sibiu, Iasi, Bucuresti, Craiova, Cluj sau Oradea au remarcat calitatea stiintifica a lucrarilor si acuratetea cu care au fost prezentate.
In perioada 7-9 mai a.c., va avea loc si la Arad, un Congres de Medicina pentru studenti si tineri medici, avand drept locatie Complexul Universitar Macea. 
Manifestarea va fi organizata de Asociatia Studentilor Medicinisti din cadrul UVVG, cu sprijinul conducerii institutiei.

S. M. - Adevarul

  • Iratosu va furniza ficat de gasca pentru piata occidentala

La Iratos va fi infiintat un modern abator de pasari - Virtual Arad News (c)2004Doi medici din Iratosu, stabiliti cu ani in urma in Israel, au decis sa se intoarca pe plaiurile natale pentru a se apuca de afaceri.
Ei au de gand sa deschida la Iratosu un abator de pasari.
"In urma unei licitatii, cei doi medici au cumparat 5 hectare de teren pentru a-si putea construi abatorul si halele in care vor sta pasarile inainte de a fi sacrificate. Acum asteptam sa primim in cont banii care reprezinta contravaloarea terenului. Urmatorul pas va fi sa scoatem cele 5 hectare din circuitul agricol", a declarat Gheorghe Lacatus, primarul comunei Iratosu.
La baza unei investitii cat de cat serioase sta intotdeauna un proiect intocmit de o firma de specialitate.
In acest caz, proiectul a fost intocmit de o firma din Ungaria.
Pentru ca afacerea sa aiba succesul scontat, cei implicati au decis sa se ocupe doar cu sacrificarea gastelor si ratelor.
Pasarile vor fi sacrificate pentru ficatul lor, care in Europa de vest este considerat a fi o adevarata delicatesa.
"Ficatul de gasca are mare trecere in tarile Europei occidentale. Din cate am inteles, kilogramul de ficat se vinde in Germania, Franta si Elvetia cu aproxiniativ 8 Euro. Acolo va fi pentru ei principala piata de desfacere. Ficatul unei gaste poate ajunge pana la 750-800 de grame, astfel meat isi vor scoate costurile doar din comercializarea acestui produs. Bine inteles ca si restul pasarii va ajunge pe piata", povesteste Lacatus.
Daca la un moment dat se vorbea ca se va apela si la oamenii din sat care ar fi trebuit sa creasca pasarile pana vor ajunge la maturitate, pentru ca mai apoi sa fie puse la ingrasat intr-o hala de crestere dotata cu dozatoare speciale, deocamdata s-a renuntat la acest. proiect.
Pentru nceput, gastele si ratele vor fi duse la abator direct din strainatate.
Construirea abatorului si halelor, care, dupa estimarile reprezentantilor autoritatilor locale vor fi finalizate peste sase luni, precum si utilarea complexului va costa aproximativ 200.000 de Euro.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]