Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 27 februarie 2004

Stirile TVA aici

  • Va fi Aradul centrul unei viitoare regiuni europene? De doi bani speranta!...

Presedintele CJA - Caius Parpala este optimist privind regiunile europeneCe se va intampla cu judetul Arad si cu aradenii cand se vor infiinta regiunile europene si in Romania este o problema care ne framanta pe toti locuitorii Aradului. 
Problema ridica multe semne de intrebare, dar si nelinisti pentru ca Aradul se afla asezat geografic intre doua mari orase - si am numit Timisoara si Oradea - orase care ar putea deveni oricand centre ale unor viitoare regiuni. 
Chiar si in prezent, Aradul face parte din Regiunea V de dezvoltare Vest, care are drept sediu regional la Timisoara. 
Deocamdata, nu se stie exact cum vor arata regiunile in Romania si ce criterii vor fi stabilite pentru delimitarea acestei regiuni. 
La un moment dat, premierul Adrian Nastase vorbea de 20 de judete in Romania. 
Un lucru este cert: regiunile romanesti se vor alcatui intr-o forma sau alta intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, in functie de integrarea Romaniei in UE. 
Cum vor arata aceste regiuni, ramane de vazut. Cateva idei insa in acest sens, putem afla de la dl. Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean Arad.
- D-le presedinte, care ar fi argumentele pentru ca Aradul sa ramana centru al unei viitoare regiuni europene?
- Exista mai multe ipoteze de lucru in momentul de fata. UNCJR (Uniunea Judeteana a Consiliilor Judetene din Romania) a inaintat anumite variante pentru o alta regionalizare a Romaniei...
- Alta fata de care?
- Alta fata de regionalizarea existenta - e vorba de cele 8 regiuni de dezvoltare - si anume o varianta cu 17 regiuni, alta cu 19 regiuni. La ultima discutie de la Ministerul Integrarii Europene, de acum circa doua luni, la care a fost prezent si seful Delegatiei Uniunii Europene, dl. Jonathan Scheele, acesta si-a exprimat optiunea sa ramana cele 8 regiuni de dezvoltare, avand in vedere componenta economica a acestor regiuni existente. Si, in cazul in care raman aceste regiuni, Timisoara este sediul acestei regiuni de dezvoltare, dar asta nu inseamna ca Timisoara va fi centrul sau capitala viitoarei regiuni europene.
- De ce nu va fi Timisoara centrul regiunii?
- Pentru ca, cel putin pana in 2007, aceste regiuni vor avea un caracter economic si nu se poate vorbi de un centru administrativ al regiunii. Va spuneam de celelalte doua variante propuse de UNCJR Ministerului Administratiei, respectiv guvernului Romaniei, in care, intr-o varianta, Aradul ar putea deveni centru de regiune si in aceasta regiune va fi inclus si judetul Hunedoara.
- De ce sa fie Aradul centru si nu Deva, sa zicem?
- Se are in vedere criteriul de dezvoltare, iar din acest punct de vedere judetul Arad sta mai bine decat judetul Hunedoara.
- Exista niste criterii in privinta regionalizarii? Sa zicem, criteriul suprafetei geografice sau al numarului locuitorilor.
- Nu exista un anume criteriu si ar trebui precizat ca Uniunea Europeana nu impune nici unei tari criterii de regionalizare. Fiecare tara stie mai bine cum anume sa-si imparta teritoriul. Va dau un exemplu din Spania. Acolo exista o regiune, La Rioja, care are o suprafata cam cat judetul Arad, dar exista si regiunea Catalunia care e de 10 ori mai mare si ca suprafata si ca locuitori si ca nivel de dezvoltare. Si as putea continua si cu alte exemple.
- Dincolo de criterii, pentru ca Aradul sa ramana centrul unei regiuni de dezvoltare, ar fi nevoie ca politicienii nostri, in speta parlamentarii, sa faca lobby unde trebuie, sa aiba argumente, dar si influenta necesara pentru a avea succes. Or, cel putin in prezent, Aradul nu are astfel de politicieni.
- Nu discut cum sunt parlamentarii actuali, dar se stie ca in acest an vor fi alegeri generale si, probabil, vom avea alti parlamentari. Acei parlamentari vor trata problemele Aradului si ne vor reprezenta la Bucuresti. Sa speram ca o vor face cu succes. Oricum, problema regionalizarii ramane deschisa si probabil ca o viitoare regiune va avea in componenta ei cca 1,5 milioane locuitori. 
Important e sa stam cu ochii deschisi si sa fim pe faza.

I. Iercan - Adevarul

  • Parteneriat romano-german in sprijinul copiilor cu nevoi speciale

Directia pentru Protectia Copilului din Arad apreciata in GermaniaDirectia pentru Protectia Copilului a incheiat un parteneriat cu o scoala publica din Germania. 
Sambata, Sussane Kastner, vicepresedintele Parlamentului Germaniei, a fost prezenta la intalnirea cu tema "Colaborarea in protectia copiilor cu nevoi speciale", organizata la Siria
In urma acestui parteneriat, o scoala din Siria va colabora cu o scoala publica din Germania, frecventata si de copiii cu nevoi speciale. 
"Anii trecuti am intampinat cateva probleme din partea copiilor cu nevoi speciale care dupa ce au treminat o scoala profesionala nu isi cunosteau meseria si deci nu s-au putut angaja. Noi dorim sa-i ajutam pe acesti tineri sa se integreze atat profesional cat si social. In acest sens vom colabora cu o scoala din Germania pentru un schimb de experienta" a declarat directorul Edita Iuhasz. 
Se vor organiza cursuri de meserii (zidari, croitori, zugravi), dupa absolvirea carora Directia ii va ajuta sa-si gaseasca un loc de munca. 
Un grup de sase profesori din Siria va pleca pentru trei saptamani in Germania pentru a vedea cum lucreaza cei de acolo. 
Conducerea D.G.P.D.C. afirma ca aceasta intalnire a fost una benefica pentru Arad. 
Parteneriatul este sprijinit si de Inspectoratul Scolar. 
Sussane Kastner si-a exprimat dorinta de a vizita cateva din centrele Directiei. 
Ea a fost impresionata de conditiile foarte bune oferite copiilor si a declarat ca toate centrele vizitate sunt la standard european.

Diana Rotar - Observator

  • Italia isi deschide portile pentru tinerii absolventi aradeni din constructii!

Absolventii scolilor de constructii isi pot gasi de lucru in Italia - Virtual Arad News (c)2004Delegatia italiana a Consortiului Centrofor Trento, formata din nu mai putin de 7 personalitati, s-a intalnit ieri cu conducerea Consiliului Judetean, in frunte cu Caius Parpala, pentru a pune bazele unei colaborari care va deschide portile Occidentului pentru angajatii aradeni din domeniul constructiilor.
Centrofor (scoala de pregatire profesionala in domeniul protectiei muncii adresata muncitorilor din constructii) si Casa Edile (Casa Constructorului o organizatie formata din patronat, muncitori, sindicate), care fac parte din Asociatia Industriasilor din Trento, ramura Constructii, vor sa pregateasca atat din punct de vedere profesional cat si din cel al protectiei muncii, fostii, actualii si viitorii absolventi ai Liceului de Constructii din Arad, acestia avand ulterior sansa de a lucra la societati de gen din Italia, bucurandu-se de toate drepturile conferite de legile statului italian. 
Desi colaborarea dintre italieni si Consiliul Judetean a fost demarata inca din anul 2001, oferta actuala a fost posibila a fi lansata doar acum, date fiind schimbarile din domeniul legislatiei muncii din Italia. 
Noul cod al muncii adoptat de italieni permite ca muncitorii din alte tari - pregatiti profesional si in domeniul legislatiei muncii la standardele cerute de UE - sa lucreze in Italia, chiar daca contingentul oferit tarii de provenienta a muncitorilor in domeniu a fost depasit. 
Cu alte cuvinte, tot mai multi romani scoliti la standarde occidentale vor putea munci legal in Italia. 
Cum pentru acest drept muncitorii trebuie sa obtina un atestat, italienii de la Centrofor ii vor pregati profesional pe aradeni prin cursuri gratuite mai intai in tara, iar mai apoi in Italia, doar stagiul de acomodare fiind contra cost. 
Liceul de constructii din Arad este cel care se va ocupa de selectarea absolventilor care vor putea participa la cursurile expertilor si vor putea lucra in Italia pe bani grei. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Miscare Europeana si in Arad

Corneliu Zeana a infiintat la Arad punct de informare pentru Miscarea EuropeanaMiscarea europeana este un concept despre care aradenii stiu putine lucruri. Tocmai din acest motiv, presedintele acesteia a fost prezent in orasul nostru. 
El doreste sa infiinteze aici o filiala a asociatiei, astfel incat aradenii sa se implice in tot ceea ce inseamna Europa si Uniunea Europeana. 
Miscarea europeana s-a infiintat cu zeci de ani in urma. 
In Romania exista in prezent filiale in 14 orase, si se doreste intensificarea activitatii in toata tara. 
Tocmai de aceea, presedintele sectiunii nationale romane a miscarii europene a pornit intr-un turneu care a inclus si Aradul. 
Presedintele Miscarii Europene este reprezentant cu drepturile omului la Uniunea Europeana, sectiunea romana. 
El spune ca, din pacate, in Romania exista o bariera intre institutiile Guvernului si organizatiile nonguvernamentale. 
Asta pe langa multe altele, cea mai grava fiind coruptia. 
Corneliu Zeana a propus prefecturii judetului sa se infiinteze in scoli puncte de informare europeana pentru ca elevii sa cunoasca exact directia in care se indreapta Europa si, implicit, Romania.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • "Muta" din Pecica, o femeie fara identitate

"Muta" - o femeie care scrptic nu existaO batranica din Pecica nu stie pe ce lume se afla la cel mai propriu mod cu putinta si nu poate spune nimanui nimic despre ea: cine este? De unde vine? Cum o cheama? Unde a locuit inainte?
Nu poate sa spuna pentru ca este surdo-muta, nu stie sa scrie si nici nu cunoaste limbajul conventional al acestei categorii de persoane cu deficiente.
Femeia traieste de 20 de ani in casa unui pecican caruia i s-a facut mila de ea.
Gheorghe Banatean a gasit-o, acum peste 20 de ani, intr-un grajd din Sampetru German, inghetata si aproape moarta de foame.
Om milos, pecicanul i-a dat mereu de mancare, iar apoi a luat-o la el acasa.
"Ii dadeam zilnic paine si, apoi, m-am gandit sa o iau acasa...", declara Gheorghe Banatean.
Numele de conjunctura al batranei este "Muta", asa cum o stiu cei din imprejurimi.
"Limbajul" ei este format din gesturi simple, din mimica si din niste mormaieli, pe care cei 20 de membri ai familiei le inteleg.
Desi are o varsta inaintata doar bunul Dumnezeu si strafundurile mintii femeii stiu exact varsta femeii, batranica nu traieste pe spatele familiei.
Stie sa dea de mancare la animalele din gospodarie, taie lemne, incearca sa se faca utila.
La 60 de ani, batranica nu are nici un act de identitate, nu apare in evidentele nimanui, deci nu exista scriptic, doar faptic!
Familia adoptiva a incercat sa-i faca acte, dar nu e asa usor.
Agentul sef principal Radu Soca, de la Politia Pecica spune ca demult tot insista sa i se faca acte, in timp ce comisar Viorica Conta, sef Birou Evidenta Populatiei, spune ca va fi greu pentru ca nu se poate comunica cu femeia, astfel ii va fi foarte greu sa se afle locul nasterii batranei.
Pe deasupra, legea nu prevede modalitatea de a intocmi tardiv un certificat de nastere, atunci cand persoanei nu i se cunoaste locul in care s-a nascut. In cei 20 de ani de cand sta la familia Banatan, Batranica nu a fost cautata de nimeni si nici ea nu s-a gandit sa plece undeva.

Florin Marusca & Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]