Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 26 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Elevii aradeni isi ajuta colegii din centrele de plasament

Elevii aradeni sunt angajati in actiuni umanitareIn baza unei strategii nationale de actiune comunitara, mai multi elevi aradeni au decis de buna voie sa ajute la educarea si integrarea sociala a copiilor cu handicap mintal sever de la centrul de plasament 010 Diogene. 
In urma acestui voluntariat au avut de castigat atat copiii cat si elevii, care si-au schimbat total parerea despre colegii lor din centrele de plasament.
In urma conferintei regionale privind Strategia Nationala de Actiune Comunitara ce a avut loc in luna mai a acestui an la Oradea, si la care au participat reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Consiliului Judetean si ai Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului, s-au pus bazele colaborarii dintre aceste institutii pentru reusita programului de Actiune Comunitara. 
Actiunea Comunitara reprezinta o actiune voluntara, trecuta in programa liceelor si care permite elevilor sa se implice direct in activitatea centrelor de plasament, scolilor  speciale sau spitalelor. 
Scopul este de a stabili legaturi mai stranse intre copii si de a-i implica pe acestia intr-un program de activitati educationale care va facilita procesul de integrare sociala dintre elevi si copii. 
Tot acest proiect este statuat intr-o strategie nationala de actiune comunitara care descrie ce contributii trebuie sa aduca coordonatorii de proiect, directorii liceelor si cei ai centrelor de plasament si ai scolilor speciale.
Elevii de la Gr. Sc. Forestier, angajati in actiuni comunitare
Pentru municipiul Arad, Inspectoratul Scolar Judetean a decis ca Grupul Scolar Forestier, sub coordonarea profesorului Virgil Lasca, sa organizeze desfasurarea programului de actiuni comunitare. 
Actiunile voluntare ale elevilor se vor desfasura in cadrul Centrului de Plasament Familial 010 Diogene, sub supravegherea lui Dr. Dan Parvulescu, directorul centrului. 
Construit din fonduri Phare si pus sub comanda DJPDC Arad si a Consiliului Judetean Arad, Centrul de Plasament Familial este compus din trei case de tip familial: "Orhideea", "Iris" si "Magnolia" si gazduieste treizeci de copii cu handicap sever, cu varste cuprinse intre patru si doisprezece ani, cate zece in fiecare casa. 
Elevii aradeni ajuta colegii de la centrele de plasament Casele creeaza conditii foarte bune de trai pentru copii internati in ele, sunt dotate cu dormitoare pentru micuti, baie cu dotari pentru nevoi speciale, spalatorie, sala de mese, bucatarie, locuri de joaca si altele. 
Ele sunt deservite de aproximativ 30 de angajati de specialitate, printre care medici, asistenti, referenti, infirmieri, etc.
S-au cunoscut treptat
Grupul Scolar Forestier, prin profesorul Virgil Lasca, a recurs la selectia elevilor ce au luat parte si vor continua sa-si desfasoare activitatea voluntara la 010 Diogene. 
Primul contact dintre elevii liceului aradean si copii cu probleme severe ce locuiesc in Centrul de Plasament Familial 010 Diogene a avut loc la sfarsitul lunii septembrie. 
In urma acestei prime vizite douazeci de liceeni de la Gr. Sc. Forestier au luat contact cu C.P.F. 010 Diogene, personalul centrului, regulamentul de ordine interioara, organizarea si cel mai important cu copii de aici si cu problemele lor. 
Primele reactii din partea elevilor si a copiilor a fost ezitarea, studiul reciproc, urmand apoi ca intre acestia sa se stabileasca relatii prietenoase.
Dupa acest prim contact, in luna octombrie, sapte elevi voluntari din clasa a XI – a: Luminita Panda, Andreea Bustean, Alina Drutau, Adelina Delamarin, Samir Botu, Roman Neamtu si Bogdan Pop au luat parte la o actiune comunitara in beneficiul a noua copii din centrul de plasament. Actiunea, intitulata MISCARE = SANATATE, s-a desfasurat in Parcul Copiilor de pe faleza Muresului si a avut drept obiective dezvoltarea activitatilor motrice, autocontrolului si autodisciplinarii, precum si dezvoltarea spiritului de echipa al copiilor cu handicap. 
Dupa o saptamana de la iesirea in parc cu copii, s-a desfasurat o alta activitate comunitara, de data aceasta la casa de tip familial "Magnolia", cu implicarea altor elevi voluntari, in numar de sase: Anca Boita, Cristina Pop, Monica Rubei, Paul Manea, Emanuel Paul si C. Pintea. 
De data aceasta obiectivul actiunii a fost dezvoltarea capacitatii de inter-relationare si realizarea unei psihoterapii prin muzica si dans. 
Din cauza diferentelor de nevoi educative ale copiilor cu handicap mintal sever din casa "Magnolia", reusita programului nu a fost decat partiala.
Elevii de la Liceul Forestier au decorat incaperile de la Centrul de plasamentMunca in centrul de plasament   i-a sensibilizat pe elevi
In perioada 15 – 20 noiembrie a fost randul altor elevi ai Gr. Sc. Forestier sa ia parte la actiunea comunitara de la 010 Diogene. 
De data aceasta elevii s-au gandit sa le faca o surpriza placuta copiilor si sa le anime dormitoarele cu desene viu colorate. 
Astfel datorita efortului acestor elevi camerele micutilor au acum pe pereti personajele cele mai indragite de catre copii normali din desenele animate.
Acest grup de elevi a fost selectat ca fiind cel mai talentat la desen din liceu si i s-a atribuit o sarcina pe masura. 
In ceea ce intreprind la 010 Diogene, elevii se bucura de tot sprijinul conducerii scolii si al angajatilor centrului, in special al domnului director Dan Parvulescu care pune mult suflet in tot ceea ce face pentru copii gazduiti in Centrul de Plasament. 
Iosif Buzgau, elev in clasa a XII – a la Forestier, liderul micului grup de artisti de la 010 Diogene este impresionat de noua experienta "sincer nu ma asteptam sa fie asa de fain si un mediu de lucru atat de placut, copiii sunt jucausi si  comunica cu noi". 
El recunoaste ca nu se astepta la asa ceva cand s-a inscris pentru actiune si se astepta ca un centru de plasament altfel, dar remarca "o chestie eficienta pe care o face statul roman". 
O alta reprezentanta a elevilor, Georgia Simandan, a fost cucerita de copii la prima vedere "toti sunt foarte dulci, i-as lua pe toti acasa, nu pot uita ochisorii lor". 
Toti elevii conlucreaza bine intre ei si au mana libera sa se exprime din partea conducerii. 
"Avem un mediu de lucru degajat" afirma Georgia Simandan, sustinuta si de ceilalti colegi care asculta muzica in timp ce incarca cu vopsea viu colorata desenele de pe peretii dormitoarelor.
"Vreau sa mai revin, dupa programul de scoala si cand timpul imi va permite" ne asigura Iosif Buzgau, alaturi de Georgia si de ceilalti elevi prezenti la actiunea comunitara de la C.P.F. 010 Diogene.
Partea materiala este suportata de catre centrul de plasament din bugetul propriu, in limita banilor aprobati de Consiliul Judetean Arad, prin intermedierea D.J.P.D.C. Arad, si de multe ori prin eforturile proprii ale omenosului director de la 010 Diogene. 
Desi banii sunt limitati, implicarea elevilor este o reusita certa, prin suflet si daruire ei au reusit sa ofere clipe deosebite copiilor cu probleme de la Centrul de Plasament Familial 010 Diogene.

Adrian Oniga - Observator Plus

  • La o saptamana dupa ce a ispasit 11 ani de detentie, inchis din nou!

Autorii unei talharii au fost retinuti de politieAutorii unei talharii asupra unor minori au fost arestati
Autorii unei talharii desfasurate in urma cu doua luni asupra unor minori au fost prinsi, ieri, de catre politistii aradeni. 
Remus Martocsan si Valentin Martocsan au fost acuzati ca au deposedat, prin forta, de un telefon mobil, un minor care se afla, impreuna cu alti copii, la bariera de tren de la centura Aradului. 
Cei doi nu au recunoscut faptele de care sunt acuzati, declarand ca au actele care dovedesc provenienta telefonului mobil.
Valentin Martocsan spune ca, in seara respectiva, a plecat, impreuna cu fratele sau, in cartierul Alfa, la o petrecere.  
Cand cheful s-a terminat, desi consumasera bauturi alcoolice, acestia s-au urcat pe motocicleta pentru a se intoarce acasa. 
Pentru a evita sa fie prinsi de Politiei, au preferat sa mearga pe soseaua de centura. 
In dreptul barierei, acesta spune ca i-a cazut din buzunar telefonul mobil, a oprit motocicleta si si-a trimis fratele sa-l recupereze. 
Remus Martocsan a fost luat in primire de niste minori, boschetari, care au refuzat sa-i dea obiectul, pe motiv ca le apartine. 
Cei patru tineri au fost batuti, iar fratii au plecat cu telefonul.
La doua luni de la comiterea faptei, politistii i-au prins si arestat, pe o perioada de 30 de zile. 
Pentru Remus Martocsan, totul a cazut ca o lovitura de cutit. 
Acesta iesise din puscarie cu  doar o saptamana inainte de intamplarea cu minorii, ispasind o condamnare de 11 ani. 
Acesta nu avea idee ca incidentul s-a lasat cu urmarirea lor, si singura declaratie pe care a dat-o a fost infricosatoare: 
"Nu cred ca dupa 11 ani voi mai face inca 7 ani. Nu imi bat fratele pentru ca m-a atras in acest caz, ci doar o sa-i iau viata", a spus detinutul.

Mihaela Ozarchevici - Observator 

  • Tanarul artist Ioan Paul Colta, la prima "personala" din tara

Tanarul artist Ion Paul Colta a vernisat prima expozitie din taraIn cadrul intim si discret al sediului revistei de cultura ARCA a avut loc ieri, la orele amiezii, vernisajul unei expozitii de pictura. 
In postul Craciunului, foarte tanarul artist plastic aradean Ioan Paul Colta a venit in fata publicului amator de arta cu prima sa expozipe personala din tara (in cursul acestui an Ioan Paul Colta (si-a consemnat prima "personala" in Germania). 
Pe peretii acestui spatiu sunt expuse 14 icoane realizate de tanarul artist - icoane pe sticla si pe lemn.
O arta ce apartine aproape in exclusivitate spatiului est-european, arta realizarii icoanelor l-a atras pe Ioan Paul Colta, cel care are curajul de a-si prezenta crezul artistic tocmai acum, in aceasta perioada ce precede una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii: Craciunul.
Pentru cei care doresc sa aiba parte de un popas spiritual in mistica si atat de curata lume a credintei, lume oglindita in delicatele icoane pe sticla si lemn realizate de un tanar al carui viitor artistic este foarte promitator, o vizita in spatiul ARCAI este mai mult decat binevenit

M. C. - Agenda zilei

  • Trafic de emigranti

Politistii de frontiera au dejucat o noua incercare de trecere frauduloasaPolitistii de frontiera au descoperit o retea de trafic de persoane care in schimbul sumei de 3500 de euro asigura pasapoarte false si  transport celor care vroiau sa ajunga in strainatate. 
Cei trei membri ai retelei sunt din jud. Ialomita. 
Ei au racolat 3 persoane carora le-au promis obtinerea de acte false si transport pana in Austria sau Italia. 
Dupa incheierea tranzactiei traficantii i-au adus pe cei trei pana in vama Varsand, unde s-au despartit ca sa nu dea de banuit politistilor de frontiera, dupa care urmau sa se intalneasca in Ungaria pentru a continua drumul. 
Politistii au descoperit insa falsul din acte si i-au retinut atat pe cei trei cat si pe traficanti. 
Acum ei sunt cercetati de politistii aradeni unii pentru trafic de migranti, iar ceilalti pentru fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. 

Comunicat

  • Consiliul Local Archis - Executivul a dat raportul

Consiliul local din Archis si-a prezentat raportul de activitate - Virtual Arad News (c)2004Pe ordinea de zi a Sedintei Consiliului Local Archis din aceasta luna nu s-au regasit decat trei puncte. 
Primul dintre ele viza activitatea desfasurata pana acum de executiv precum si a proiectelor pe care acesta intentioneaza sa le deruleze incepand cu anul care vine, urmat de un proiect de hotarare privind rectificarea de buget si, ultimul,diverse. 
La o prima vedere, un convocator destul de dezamagitor. 
La intrebarea noastra, cum de nu exista pe ordinea de zi si alte puncte sau proiecte mai interesante, raspunsul primarului Ioan Valea a fost scurt: "Pai, la o comuna atat de mica si de saraca..." 
Astfel, raportul prezentat de viceprimarul Nicolae Pantea, se refera la masurile luate de conducerea primariei pentru terminarea lucrarilor de investitii, repararea si intretinerea scolilor, asigurarea cu material lemnos pentru perioada de iarna a institutiilor si unitatilor scolare din teritoriu, precum si programele pentru anul 2005. 
Prima si cea mai mare realizare realizare a administratiei locale este regularizarea Vaii Grosilor in intravilanul localitatilor Archis si Groseni, investitie care are ca scop principal diminuarea efectelor produse de viiturile puternice care provocau inundatii. 
De altfel, aceasta lucrare, a carei valoare se ridica la 32 miliarde lei, a si fost receptionata, in aceasta luna. 
Pietruirea drumului Barzesti - Groseni, este subiectul care a generat discutii aprinse, din cauza ca temenul de finalizare a lucrarii a fost depasit, initial receptia fiind programata la sfarsitul acestei luni. 
Consilierii au fost nemultumiti ca accesul in localitatea Barzesti este ingreunat de incetineala cu care firma executanta isi aduce la indeplinire obligatiile si au incercat sa-l traga la raspundere pe primar. 
Acesta a replicat ca lucrarea a fost finantata din fonduri externe, iar firma in cauza va fi penalizata in situatia in care nu termina lucrarea pana la sfarsitul acestui an. 
"Eu nu pot sa intervin pentru ca s-a organizat o licitatie, castigata de societatea in cauza. Daca nu isi indeplinesc obligatiile, vor pierde bani frumosi", afirma Valea. 
Viceprimarul comunei i-a asigurat pe alesii locali ca, referitor la lucrarile de igienizare si reparatiile la scolile si gradinitele de pe raza comunei si a localitatilor apartinatoare, acestea au fost deja efectuate pana la inceperea anului scolar. 
De asemenea, nu exista nici o problema in ceea ce priveste aprovizionarea cu lemne a institutiilor de invatamant si a Primariei. 
In cadrul intalnirii s-au mai luat in discutie si proiectele pe care administratia locala intentioneaza sa le deruleze anul viitor, printre care: repararea podetelor existente si schimbarea platformelor din lemn cu platforme de beton, construirea unei sali de sport in incinta scolii din Groseni, executarea unor lucrari de infrastructura pentru zona agroturistica Groseni etc.
La punctul doi de pe ordinea de zi s-a prezentat proiectul privind rectificarea bugetului local. 
Dupa ce a prezentat referatul in care se prezenta situatia veniturilor si cheltuielilor, contabila Primariei a precizat ca, rectificarea de buget este insuficienta, pentru plata salariilor cadrelor didactice mai fiind necesare inca 140 de milioane de lei, bani inexistenti, momentan.
In finalul sedintei s-a luat in discutie starea ulitelor secundare ale comunei si satelor apartinatoare, pline de noroi si care necesita sa fie cel putin pietruite. Lucru pe care primarul si-a luat angajamentul sa-l faca. Macar partial...

Anca Halmagean - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]