Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 26 august 2004

Stirile TVA aici

  • Falca, spaima pietei

Primarul Gheorghe Falca vrea sa monitorizeze pietelePrimarul Gheorghe Falca a inceput un turneu anuntat prin pietele Aradului. 
Prima vizita a avut loc in Piata Fortuna. "Piata a fost curatata luna, pentru ca au stiut ca vin", a declarat ieri primarul Aradului. 
In zilele urmatoare, vizitele vor continua in cele mai mari piete din Arad, Piata Mihai Viteazul si Piata Catedralei. "I-am anuntat ca voi trece si pe acolo. Macar sa se apuce sa faca cate ceva. La Fortuna, s-a vazut ca se poate"- a precizat Gheorghe Falca. 
Vizitele in piete au atat rolul de a monitoriza modul in care administratorii acestora isi fac treaba cat si de a studia viabilitatea proiectului primarului de a trece actuala societate Targuri Oboare Piete S.A., care le administreaza, ca si serviciu propriu al primariei. 
Gheorghe Falca a atras public atentia administratorilor ca, saptamanal, va trece prin cel putin o piata, vizitele anuntate fiind o garantie ca de acum inainte pietele vor fi pastrate curate.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei (Editia de Vest)

  • La "Cetatea Turceasca" Pancota: Inventar arheologic bogat

Santierul arheologic Pancota a fost prezentat ziaristilor aradeniCampania de cercetare arheologica de la Pancota - punctul "Cetatea Turceasca" (manastire in incinta unei cetati de pamant) - a fost prezentata ieri, la fata locului, intr-o conferinta de presa la care au fost invitati ziaristi de la presa scrisa si audiovizuala precum si oficialitati: Gabriel Buza, vicepresedintele C. J. A. si Iosif Retter, primarul orasului Pancota. 
Colectivul de cercetare - dr. Daniel Marcu Istrate, responsabil santier, dr. Suzana Heitel, Institutul de Istoria Artei, G. Oprescu, din Bucuresti, George Pascu Hurezan, Complexul Muzeal Arad, Ioan Fedor Pascu, Sighisoara - si dr. Peter Hügel, directorul Complexului Muzeal Arad, coordonatorul programului de cercetare - au pus la dispozitia jurnalistilor importante informatii despre sit si rezultatele sapaturilor arheologice din acest an (finantate cu 40 de milioane de la Ministerul Culturii si Cultelor si 10 milioane de la Complexul Muzeal).
Sunt de remarcat cateva repere istorice:
1177 - este mentionat abatele de Pancota
1219 - patronul bisericii este un oarecare Andrei, probabil descendent al ctitorului
1332 - Pancota devine sediul unui arhidiaconat catolic
din 1363 se cunoaste sigiliul Pancotei, pe atunci cu statut de targ. Inscriptia sigiliului mentioneaza prezenta in localitate a unor colonisti occidentali
1387 - atestata cetatea Pancotei
1565 - abatia este distrusa in urma asedierii Pancotei de catre turci, majoritatea autorilor din secolul al XIX-lea considera ca biserica a fost inchinata Sfintei Fecioare Maria si ca ar fi apartinut de la inceput ordinului benedictin. 
Insa planul (bazilica cu coloane in loc de stalpi) si decorul ei sculptat, deosebit de bogat, cunoscut din documentatia realizata in secolul al XIX-ea, presupun apartenenta ei initiala Bisericii Rasaritene. 
Cetatea turceasca Pancota ofera posibilitatea unor descoperiri importante Aceeasi documentatie (planuri, desene si descrieri ale ruinelor) arata ca biserica a fost construita in secolul al XI-lea intr-o cetate de pamant inzestrata ulterior cu o incinta de piatra si patru turnuri de colt.
In urma transformarii vestigiilor in cariera de piatra a Pancotei (in secolul al XIX-lea mai toate pivnitele cladirilor din centrul localitatii fiind construite din pietrele manastirii) campul de ruine a disparut.
Desi a avut o finantare modesta, cercetarea arheologica si-a propus sa investigheze toate componentele complexului: cetatea de pamant, cetatea de piatra, biserica, manastirea si constructiile epocii turcesti - si sa clarifice relatiile cronologice dintre acestea.
Sapaturile au inceput in anul 2000, cand a fost dezvelita partea de est a bisericii, si au continuat in 2002 in aceeasi parte de est, dezvelindu-se ruinele unei capele pe latura din nord.
In acest an se deruleaza cea de a treia campanie concentrata in partea de vest. 
A fost descoperit turnul de nord-vest si s-au completat informatiile stratigrafice privind evolutia monumentului. 
In preajma bisericii s-au dezvoltat in timp doua cimitire; in interior un cimitir cu sicrie de lemn, iar in exterior un cimitir cu ciste de piatra. 
Pana in prezent au fost cercetate 35 de morminte.
Inventarul arheologic, destul de bogat, consta in principal din ceramica databila in secolele XII-XVI. 
Au mai fost descoperite cateva fragmente de bronzuri (aplica de centura, legatura de carte), podoabe si unelte din os si metal (margele, inele de deget).

Vasile Filip - Adevarul

  • Majoretele fac senzatie la Nadlac

Majoretele de la Nadlac sunt prezente la evenimentele importanteNadlac – Cele 32 de eleve ale liceului din oras, care formeaza echipa de majorete, au devenit un adevarat simbol al comunitatii locale. Infiintata anul trecut, trupa a reprezentat un punct de atractie pentru toate manifestarile cultural-artistice din localitate, la care sunt invitate.
Fetele sunt invitate peste tot
Ideea organizarii unei trupe de majorete apartine unui consilier local, grupul constituindu-se, anul trecut, cu o luna inainte de sarbatorirea a 200 de ani de la venirea slovacilor in Nadlac. 
De atunci fetele au fost invitate la numeroase manifestari culturale si sportive, din Arad, din Slovacia si Ungaria. 
Au dat culoare unor serbari de la Nadlac, de la Nadlacul Unguresc, au fost prezente la preluarea drapelului Uniunii Europene de reprezentantii judetului Arad, la ziua Europei si chiar la Zilele Aradului.
O profesoara mandra de echipa ei
Echipa este coordonata de profesoara Ana Dovaly si de doua eleve de liceu, surorile Blanca si Sabina Kimak. 
"Trebuie sa spun ca autoritatile locale au avut o contributie importanta in ceea ce priveste finantarea acestui grup. Costumele fetelor au fost cumparate cu fonduri alocate de primarie", povesteste Ana Dovaly. 
Aceasta este deosebit de mandra de fetele ei. ,"Muncesc mult, lucru care se si vede. La Moneasa au si castigat un loc doi la un concurs de dans organizat de Palatul Copiilor", mai spune profesoara.
Au fost puse bazele unei trupe de minimajorete, alcatuite din eleve de 8-9 ani, iubitoare de dans si de miscare. 
Trebuie spus ca atat profesoara Dovaly, cat si autoritatile locale se gandesc la o extindere a grupului, deoarece in oras sunt multe fetite talentate, care de abia asteapta sa li se dea o sansa sa arate ceea ce pot.

Lucian Serban - Observator

  • Aradul de Argint ! - Ionela Tarlea a cucerit medalie olimpica 

Ionela Tarlea a cucerit la Atena medalia de argintAtletismul romanesc si-a adus, din nou, contributia la zestrea de medalii obtinute de delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de la Atena. 
Aradeanca Ionela Tirlea-Manolache (CSM PAB Romania) a cucerit medalia de argint in finala probei de 400 metri garduri, cu timpul de 53.38, realizand cea mai buna performanta din cariera. 
Ionela Tarlea-Manolache a fost intrecuta de reprezentanta gazdelor Fani Halkia (52.82), bronzul revenind Tetianei Antipova (Ucraina -53.44).
Acest eveniment a produs o imensa bucurie in randul reprezentantilor clubului aradean, Sandu Ion (finantatorul CSM PAB si presedintele FCM UTA) si Eugen Roman (presedinte CSM PAB) vazandu-si implinit visul de a avea medaliati la Olimpiada.
Astfel, Romania se mentine pe locul 9 in clasamentul pe medalii, cu 8 de aur, 5 de argint si 4 de bronz, iar orasul nostru se poate mandri cu doua locuri doi pe podiumul olimpic, Marian Oprea fiind "vinovat" de celalalt argint, castigat la triplu-salt. 

Dan Lazar - Agenda zilei

  • Festival cultural

La Moneasa costumele populare vor fi prezentate vizitatorilor statiuniiStatiunea Moneasa se pregateste din nou de sarbatoare.  
La sfarsitul acestei saptamani, aici va avea loc Festivalul interjudetean al cantecului popular din tara Zarandului, Targul mesterilor populari, Festivalul catlanelor, si Parada portului popular...patru actiuni care vor transforma statiunea intr-un adevarat centru folcloric. 
Festivalul este organizat de Consiliul Judetean prin Centrul Cultural, Moneasa SA si primaria localitatii Moneasa. 
Organizatorii sunt convinsi ca un asemenea festival nu va avea conurenta la nivel national

Camelia Catean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]