Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 26 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Arad - modelul reconcilierii romano-maghiare. S-a scris istorie

Inaugurarea Statuii Libertatii la Arad - primul pas spre reconcilierea romano-maghiaraIeri, la Arad, s-a scris istorie. Monumentul Libertatii a fost reamplasat, dupa 79 de ani, in centrul orasului. Dar nu pe vechiul amplasament, din actuala Piata Avram Iancu, ci in Parcul Reconcilierii Romano-Maghiare, pe strada Calvin. 
La dezvelirea grupului statuar si a machetei Arcului de Triumf (reprezentand fruntasii romani ai revolutiei pasoptiste) au participat peste 3000 de oameni, multi dintre ei veniti din Ungaria. 
Ceremonia a fost colorata de un grup de 15-20 de persoane, polarizat in jurul nucleului Nicu Ieran – Doru Bogdan, care a huiduit si a fluierat permanent, manifestand impotriva statuii, a parcului si a tuturor celor care le-au promovat.
Maghiarii au venit in numar mare
Ruperea de nori de sambata dupa-amiaza a incurcat usor socotelile. Nisipul si piatra concasata au absorbit repede primii stropi de apa, apoi s-au creat balti mari in jurul statuii maghiare si a arcului de triumf. 
Organizatorii au avut emotii, pentru ca nu apucasera inca sa monteze paratrasnet in noua piata, iar constructiile inalte, metalice, ar fi putut atrage fulgere. Si ce s-ar mai fi comentat daca se intampla un incident…
Duminica dimineata ploaia a stat. Politisti si jandarmi au inconjurat Piata, din toate partile, deviind pana si circulatia bicicletelor. 
S-a zvonit ca vine un autocar cu oameni de la Timisoara, sa manifeste impreuna cu cativa nationalisti aradeni impotriva Monumentului Libertatii; nu a venit. 
In cele din urma nici fanaticii locali nu s-au strans in numar mare, dar au compensat prin decibeli, scandand "Iuda", "Tradatorii", "Nem tudom", "Rusine", din primul pana in ultimul minut. 
Fortele de ordine nu au permis insa escaladarea tensiunilor, iar protestatarii au fost perceputi ca o pata de culoare, nu ca o provocare.
Dintre cei cativa mii de oameni stransi in piata, un sfert au venit din Ungaria, reprezentand diferite partide politice si asociatii civice. 
Fostul ministru maghiar al Justitiei, Dávid Ibolya, a fost primit cu mult entuziasm de aradeni. "Éljen!" (Traiasca) – racnea sporadic un grup in spatele nostru, fluturand steagul Aliantei Democrate Maghiare, partidul doamnei Dávid, politicianul care s-a zbatut inca de la sfarsitul anilor 1990 pentru reamplasarea monumentului si crearea acestui parc. 
"Daca ar candida la voi, Dávid Ibolya ar castiga alegerile, pentru ca e mai populara decat la ea acasa" – remarca operatorul unei televiziuni budapestane.
A fost dezvelita si macheta in marime naturala a arcului de triumfMonumentul a fost donat Aradului
Imnul Romaniei a deschis festivitatile, la ora stabilita (12), aproape fara intarziere. Apoi, imnul maghiar a fost cantat de manifestanti, in cor. 
Presedintele organizatiei locale a Uniunii Democrate a Maghiarilor, Király András, a donat Monumentul Libertatii, simbolic, Aradului, pentru ca in 1890 din banii aradenilor fusese ridicat. 
Interesant de remarcat este insa ca aradenii nu au mai fost la fel de darnici dupa mai bine de o suta de ani. 
La reamplasare au contribuit, in mare masura, cetateni straini (maghiari, chiar canadieni si americani de origine maghiara) care au adunat impreuna suma de 150 000 de euro si 6 milioane de forinti (in total peste 7 miliarde de lei), fata de 200 de milioane stranse in intreaga Romanie.
Aplauzele au acoperit huiduielile
Markó Béla a avut un discurs lung, centrat pe respectarea promisiunilor si pe asteptarea foarte lunga a intregii comunitati maghiare pentru a-si vedea visul implinit. El a accentuat diferentele care exista intre romani si maghiari, dar a identificat si puntile care ii unesc. 
"Si astazi privim multe lucruri in chip diferit (...) Si este si firesc! Nu putem acum, dintr-o clipa in alta, sa afirmam ca nu mai avem de clarificat reciproc unele lucruri, si ca toate problemele, toate necazurile noastre sunt de domeniul trecutului. Dar putem avea, in sfarsit, atata intelepciune sa intelegem: este loc, aici, pentru toti! Sa nu vrem sa-i silim pe altii sa simta precum simtim noi, fiindca tot nu vom reusi. Tuturor ne e mai draga propria mama, propria traditie, propria limba. Dincolo de asta putem insa foarte bine sa-i respectam pe ceilalti. Sa respectam limba, traditiile, eroii celorlalti. Asta pretindem romanilor, si asta ne pot pretinde si ei noua!"
Vorbele sale au fost aplaudate pe de o parte – de maghiari si romani, si huduiute de cealalta parte – de catre acel grup de care aminteam, pus pe scandal si agitand bucati de carton scrise cu pixul: "Nu monument pentru terorism".
Primarul Aradului a fost etichetat Iuda de catre ... reactiune. 
El a fost insa spontan si a declarat, in prima fraza la tribuna: "Nu ma sinchisesc de cuvintele care mi se striga. Mi-as dori ca eu sa fiu cel mai mare tradator pe care il are Romania!" 
Aceasta fraza a starnit aplauze de simpatie, care au continuat pana cand cei ce huiduiau au ostenit si i-au permis primarului sa isi tina discursul, axat pe familia europeana, Dumnezeu si mutarea granitei Uniunii Europene peste Carpati, dincolo de Marea Neagra.
Prefectul Ungureanu a fost ignorat de organizatori. 
Probabil ca si-au amintit de excesul de zel de care a dat dovada la sistarea lucrarilor la monument, in toamna anului trecut si de pozitia pe care a avut-o permanent in aceasta problema.
Unde au fost patriotii?
Premierul maghiar Medgyessy Péter, ministrul Razvan Theodorescu si emisarul Comisiei Europene, Jonathan Scheele, au avut acelasi mesaj: importanta realizarii Parcului Reconcilierii, in contextul stradaniei Romaniei de a ne integra in marea familie a Batranului Continent.
Momentul depunerii coroanelor a reliefat un aspect mai putin placut: in vreme ce la Monumentul Libertatii lumea se inghesuia sa puna cate o jerba sau o coroana (unii depunand buchete de liliac sau chiar o floare), la Arcul de Triumf nu era deloc aglomeratie. 
Oficialitati romane si maghiare au participat la inaugurarea Parcului Reconcilierii Cei care cu cateva minute in urma se agitau dintr-un sentiment national impins la paroxism si poate inteles gresit fata de cum ar fi normal, au omis sa omagieze cu un buchet de flori jertfa pasoptistilor romani. 
Nu au onorat sangele varsat de eroii revolutiei romane nici cei care cu o luna-doua in urma se adunau in piata publica sa isi strige amarul, sa isi declame patriotismul. 
Situatia a fost salvata in mare de oficialitati (primar, viceprimari, udemeristi, stafful PSD de la Bucuresti) care au depus coroane la ambele monumente.
Reconcilierea va fi pazita de gardienii publici
Curios este faptul ca la cateva minute dupa terminarea ceremoniei, cineva raportase la Guvern ca numarul contramanifestantilor din parc a fost de cateva sute de persoane. 
Informat despre aceasta enormitate, Viorel Hrebenciuc, prezent si el la Arad, a avut o reactie hotarata: 
"Nu, domnule, sunt bazaconii! Eu sunt aici si stiu exact ce este. Situatia a fost sub control, s-a manifestat decent".
Premierul Adrian Nastase, prezent ieri in Ungaria, a luat legatura telefonic cu omologul sau maghiar, cu care a avut o discutie de cateva minute, in limba franceza, in timpul receptiei de la Casa Jelen, acolo unde peste 400 de persoane au fost invitate dupa festivitati. 
Tot aici s-au conferit plachete comemorative tuturor celor care au contribuit decisiv la reamplasarea Monumentului Libertatii.
La Casa Jelen, in cel mai modern imobil aradean, conducerea UDMR s-a intalnit cu premierul maghiar pentru a elabora o politica unitara in vederea impiedicarii faramitarii comunitatii maghiare din Romania, lucru evidentiat de primul ministru si la conferinta sa de presa.
Asa s-a scris ieri, 25 aprilie 2004, la Arad, o zi din istorie. 
Arcul de Triumf, plasat in fata monumentului, se inaugureaza in luna noiembrie. 
Dupa doua tentative nereusite de reamplasare a Monumentului Libertatii (noiembrie 1956 si octombrie 2003), grupul statuar a fost repus pe soclu si vegheaza din nou asupra Aradului, asupra aradenilor, indiferent de etnie, de ambitii si interese, indicand, maiestuos, destinatia comuna: Europa. 
Dar pana cand vom accepta, cu totii, acest drum, Parcul Reconcilierii va fi pazit, zi si noapte, de gardieni publici.

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator

  • Pana la decizia celuilalt juriu, avem cinci variante ale Monumentului Marii Uniri

Cinci dintre proiectele Monumentului Marii Unirii au fost alese de juriuLa Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii "Vasile Goldis", a avut loc conferinta de presa a Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. 
Juriul concursului format din criticul de arta Octavian Barbosa, sculptorul Constantin Lucaci, arhitectul si sculptorul Gheorghe Septilici s-au gasit, de cateva zilei, in orasul nostru, iar sambata au putut anunta presei, ca din totalul proiectelor au ales un numar de cinci lucrari, ale artistilor Mircea Corneliu Spataru, Virgiliu Pavel Salvanu, Alexandru Calinescu Arghira, Barbu Vlad si aradeanul Ioan Tolan.
Ministerul Culturii si al Cultelor a delegat-o sa fie prezenta la acest moment, pe doamna Luminita Constantin, consilier superior in cadrul secretariatului de stat pentru patrimoniu cultural.
Intalnirea s-a desfasurat sub patronajul domnului prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii "Vasile Goldis" care este, totodata, presedintele Consiliului director al Asociatiei.
Membrii juriului si-au expus punctele de vedere in cate o argumentata si profesionista luare de cuvant.
Doamna secretar de stat sublinia ca machetele celor cinci lucrari selectionate vor mai fi prezentate comisiei monumentelor istorice, formate din alti specialisti, nefiind obligatoriu ca opiniile celor doua jurii sa concorde.
Domnul rector amintea ca urmeaza sa mai discute cu ministrul culturii alte amanunte legate de jurizarea, in macheta, la dimensiunea hotarata, in cadrul celei de a doua etape, care urmeaza sa aiba loc la 30 mai. 
Administratia locala a dat toate asigurarile ca dupa acest moment va indeplini lucrarile care ii cad in sarcina.
Amplasamentul lucrarii, stabilit prin hotarare de Guvern, este acelasi, Piata Drapelului din fata Noii Catedrale Ortodoxe. 
Exista un termen imperativ, 30 noiembrie, trasat de Ministerul Culturii si Hotararea de Guvern, pana cand se pot folosi banii alocati. 
Faptul acesta determina ca ritmul diligentelor sa fie alert. 
Exista toate sperantele ca Aradul sa mai aiba un monument, reprezentativ, in cea mai importanta intersectie a sa. 
Cum va arata insa acesta inca nu avem de unde sti cu certitudine. Este, intr-o oarecare masura, agreata o schita care propune lucrarea clopot, pentru multiplele semnificatii avute de acesta in civilizatia rurala. 
Dar realizarea?
P.S. 
Ministrul de Externe Mircea Geoana a dezvelit ieri o placa comemorativa la Curtile Gojdu de la Budapesta, cu ocazia Zilelor ortodoxiei in Ungaria, organizate anul acesta de Episcopia Ortodoxa Romana. 
La acest moment festiv al romanilor din Ungaria n-au participat oficialitati de prim rang. 
In anul acesta, Guvernul ungar, care a finantat generos reamplasarea Statuii libertatii, a taiat din banii tuturor minoritatilor, pe considerentul ca bugetul este mai sarac si a alocat o suma mai mica Fundatiei publice pentru minoritati, asa ca n-ar fi de mirare ca ziarul romanilor din Ungaria sa-si sisteze aparitia dupa doua-trei numere.

Dana Todor - Adevarul

  • Scolarii vor invata cum sa se fereasca de SIDA

In anii urmatori vor fi derulate programe anti SIDAOrganizatii non-guvernamentale si institutii publice, sub stricta supraveghere a Ministerului Sanatatii, vor derula in urmatorii doi ani un numar de 61 de proiecte in valoare totala de 21,8 milioane de dolari, care vizeaza combaterea maladiei HIV/SIDA. 
Aceste proiecte, care vor fi finantate de Fondul Global pentru HIV/SIDA, Tuberculoza si Malarie si Guvernul Romaniei, vor avea ca obiective majore educarea populatiei, in general, si a grupurilor de risc, in special, cu privire la masurile de prevenire a imbolnavirilor cu HIV/ SIDA prin comportamente sanatoase.
De asemenea, vor fi realizate proiecte de dezvoltare si imbunatatire a serviciilor acordate persoanelor bolnave sau afectate de HIV/SIDA, precum si de monitorizare si supraveghere a celor atinsi de aceasta cumplita maladie. Este pentru prima data cand institutii publice, guvernamentale, colaboreaza cu organizatiile non-guvemamentale pentru combaterea acestei boli care a facut pana in prezent numeroase victime, un numar mare de imbolnaviri inregistrandu-se si pe raza judetului nostru.
Proiectele de prevenire a imbolnavirilor cu HIV/SIDA presupun realizarea unor serii de campanii care vor promova comportamentul sanatos in randul populatiei. 
Mai concret, in urma derularii acestor proiecte, oamenii vor fi invatati despre necesitatea folosirii prezervativului in timpul actului sexual, precum si cum trebuie acesta folosit. 
Se va vorbi, de asemenea, despre cat de importanta este reducerea numarului de parteneri, iar tinerii vor fi atentionati asupra riscurilor la care se supun in cazul consumului de droguri. 
Separat, vor exista proiecte speciale de instruire a elevilor, cadrelor didactice, cadrelor medicale, consumatorilor de droguri, dar si a prostituatelor si homosexualilor cu privire la prevenirea imbolnavirilor sau a modului in care evolueaza boala, daca aceasta a fost contactata. 
De asemenea, va fi introdusa, optional, in programa scolara educatia pentru sanatate. 
Si asta, de-oarece este mult mai usor sa-i educi pe copii decat pe adulti. In acest scop vor fi editate manuale scolare, care dincolo de prevenirea maladiei, ii va invata pe elevi cum sa-i accepte printre ei pe colegii bolnavi.

Razvan Balaban - Ziarul Transilvania

  • Operatii din hobby

Medicul veterinar Petru Stanut pentru care meseria ii este si hobbyUn medic aradean face interventii chirurgicale riscante pe coloana vertebrala
Un medic veterinar aradean s-a specializat in operatii pe coloana vertebrala la animale si si-a dotat cabinetul cu aparatura de ultima generatie, pentru a putea efectua aceste interventii in conditii optime.
Pretul solicitat este simbolic, deoarece medicul face asemenea interventii delicate din hobby.
El este cunoscut de copiii din oras drept cel care vindeca, pe gratis, caini si pisici gasite pe strada, accidentati.
Medicul veterinar aradean Petru Stanut este stiut de multi proprietari de animale din oras.
Recunoscut drept unul dintre veterinarii care practica interventii riscante, la tarife pe masura, el este si cel la care apeleaza copiii aradeni, ori de cate ori gasesc ciini si pisici loviti sau accidentati.
Stanut le trateaza gratuit, iar apoi angajatii clinicii sale incearca sa le gaseasca un stapan.
A facut peste o suta de operatii de acest gen. O catelusa care a stat trei zile intr-un sant, dupa ce a fost lovita de o masina, a fost adusa de copii la dr. Petru Stanut.
Animalul a fost pus pe masa de operatie si, in timp, a suferit mai multe interventii chirurgicale.
Dupa cateva luni, practic, nu se mai vedeau urme ale vechiului accident si catelusa si-a gasit chiar o stapana.
La ora actuala, in cabinetul medicului aradean se afla doi caini, gasiti pe strada, cu multiple fracturi, care au fost operati.
Un motan, adus de pe strada dupa ce a fost accidentat, cu un ochi scos si maxilarul fracturat, a fost vindecat.
El nu mai vrea sa plece si s-a facut stapan pe cabinet, unde se simte ca acasa.
Operatii pe coloana la ciini si pisici
Dr. Petru Stanut s-a specializat in operatii pe coloana vertebrala, foarte dificile si foarte riscante.
"Multi cred ca operatii pe coloana s-ar face numai in Timisoara sau in Ungaria. Eu le fac, si le fac bine, la Arad", spune Stanut.
Interventiile facute la Arad dau sansa animalelor de a duce o viata normala, iar in unele cazuri dificile le salveaza chiar de la moarte.
O asemenea operatie, efectuata in mediu perfect steril, dureaza trei sau patru ore, in functie de gravitatea bolii si de dimensiunile animalului.
"Aceste operatii nu se platesc in Romania. Eu le fac din hobby", mai spune medicul aradean.
"Am ajuns sa operez dupa ce am primit doua cazuri, un caine de vanatoare impuscat si o pisica cu multiple fracturi care cazuse de la etajul sase al unui bloc. Am asistat un celebru medic oradean, apoi m-a prins microbul. Am hotarit sa fac si eu asa ceva", isi aminteste medicul inceputurile sale ca si chirurg si ortoped pentru animale.
A avut multe cazuri dificile, rezolvate cu succes, desi nu au lipsit nici cateva esecuri. In doar doi ani si jumatate, a operat 38 de cazuri de coloane si peste 400 de fracturi sau diverse interventii pe os. Pentru a reusi sa atinga asemenea performante, s-a specializat in strainatate si continua sa invete. Rezultatele sale au trezit si interesul celor din Occident. La vara, medicul aradean va sustine un stagiu de operatii si perfectionare la Zürich, pentru a-si demonstra tehnicile operatorii.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Doua statiuni aradene au primit girul ministerului

In afara de Moneasa si Lipova Bai a fost atestata de GuvernMoneasa si Lipova - singurele statiuni de interes national ale judetului
Directia Generala Autorizare a Autoritatii Nationale pentru Turism din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului a prezentat de curand reactualizarea listei statiunilor balneare si climaterice care au fost atestate prin hotarare de Guvern acum doi ani, lista in care Aradul se identifica cu doua statiuni.
Hotararea de Guvern adusa la lumina priveste aprobarea conditiilor si a procedurii de atestare a statiunilor turistice, dar si declararea unor localitati ca statiuni turistice de interes national sau local.
Lipova si Moneasa si-au gasit loc pe lista ministerului, alaturi de alte 40 de statiuni de interes turistic care au fost catalogate ca dispunand de resurse de substante minnerale stiintific dovedite si traditional recunoscute ca eficiente terapeutic, de instalatii specifice pentru cura, care au o organizare ce permite acordarea asistentei medicale balneare in conditii corespunzatoare.
Pe lista si-au mai facut loc, cum era de asteptat: Baile Felix, Baile Govora, Herculane, Tusnad, Borsec, Calimanesti Caciulata, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Slanic Moldova, Vata.
Judetul nostru nu se regaseste nici macar cu o localitate pe lista statiunile turistice situate in zone cu factori climatici benefici si care au conditii pentru asigurarea mentinerii si ameliorarii sanatatii si a capacitatii de munca, precum si a odihnei si reconfortarii.
Aici au intrat localitati precum Cap Aurora. Busteni, Costinesti, Jupiter, Lacul Rosu, Paltinis, Poiana Brasov, Snagov etc.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]