Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 26 martie 2004

Stirile TVA aici

  • La multi ani Politiei aradene !

In prezenta oficialitatilor "Ziua Politiei" a fost sarbatorita si la AradCu prilejul "Zilei Politiei Romane", la Inspectoratul Judetean de Politie Arad au fost inaintati in grad 28 de ofiteri, din care doi inaintea expirarii stagiului minim in grad si 160 agenti de politie, din care opt inaintea expirarii stagiului minim in grad. 
Manifestarile au inceput inca de dimineata in sala festiva a I.J.P. Arad. 
Dupa intonarea Imnului National au tinut discursuri sefii Politiei aradene si reprezentantii administratiei locale. 
Din partea Ministerului Administratiei si Internelor a participat comisarul sef Adrian Mitea. 
Au fost prezenti toti sefii institutiilor Ministerului Administratiei si Internelor din judetul Arad, precum si seful Sectiei Serviciului Roman de Informatii Arad, colonelul Dorel Goron. 
Tot in cadrul festivitatii au fost inmanate diplomele pentru castigatorii "Cupei Politiei" la disciplinele fotbal, tenis de masa, tir, judo si sah. 
De asemenea, au fost inmanate distinctiile pentru serviciu in slujba Politiei, pentru vechime efectiva de 15, 20 si 25 ani. 
Festivitatile s-au incheiat la restaurantul Hotelului Parc.

Claudiu Oprean  - Ziarul Transilvania

  • Cimitirele - supravegheate cu camere de luat vederi.  Paznicii vor patrula cu scutere

Directorul GCA - Coloman Edeleni vrea sa aduca si cimitirele la standarde europeneFurturile si actele de vandalism produse tot mai des in cimitirele aradene au dat multa bataie de cap conducerii Gospodaririi Comunale Arad. 
Recent, s-a gasit o solutie care se spera ca va duce la scaderea acestor fapte antisociale. 
G.C.A. va monta camere de luat vederi la intrarile in cimitire si in cateva zone critice (care au fost mai des expuse furturilor si actelor de vandalism). "Vor fi monitorizati toti cei care intra in cimitire. Primul experiment de acest gen il vom face la cimitirul Eternitatea. Sunt convins ca rezultatele nu se vor lasa asteptate iar cei certati cu legea vor fi depistati mai usor", crede directorul G.C.A.- Coloman Edeleni. 
El spune ca aceasta nu este singura masura pentru imbunatatirea sistemului de paza si supraveghere a cimitirelor: "Dupa ce vom asfalta aleile din cele doua mari cimitre aradene (Pomenirea si Eternitatea), pe o portiune de 20 de kilometri, vom dota paznicii cu motoscutere. Aceste mijloace de transport ii vor ajuta la o deplasare mai rapida in timpul patrularii. Ei vor avea uniforme si dotari specifice autoapararii. Am luat modelul de la cimitirele din Sibiu - unde acest sistem functioneaza foarte bine". 
O alta masura luata recent de catre conducerea G.C.A. este interzicerea patrunderii cu autoturismele in incinta cimitirelor. 
Exceptie de la regula fac doar persoanele cu handicap sau cele foarte in varsta - care se deplaseaza mai greu. 
Cu aceasta ocazie s-a renuntat si la taxa care era perceputa celor care intra cu automobilele in cimitir. 
Altfel, pana la sfarsitul acestei luni, aradenii vor beneficia de o reducere de 10 la suta la plata locurilor de veci. 
Pensionarii au, in plus, o reducere de 50 la suta. 
Precizam ca aceasta ultima oferta se adreseaza doar pensionarilor care au pensie de pana la doua milioane de lei. "Asta deocamdata, pentru ca ne gandim sa marim acest plafon in cazul in care o sa prelungim termenul de oferire a acestor reduceri", a conchis Edeleni.

Olimpiu Bulzan - Adevarul
  • Scolile din judet, mai frumoase decat in Capitala!

Scoala din Andrei Saguna a fost laudata de inspectorul Ministerului Educatiei - Virtual Arad News (c)2004O parte dintre unitatile de invatamant din judet au fost subiectului unui amplu control ministerial. Concluzia a fost ca sunt scoli in mediul rural al caror aspect poate fi invidiat de cei din Bucuresti. Din cele peste 500 de unitati de invatamant din Arad, au fost controlate 21.
Vasile Cautis, inspector general la Directia de Audit a Ministerului Educatiei (fostul Corp de Control al ministrului) s-a aratat foarte impresionat de ceea ce a gasit in teren. 
In primul rand, s-a subliniat ca in nici un alt judet nu exista situatia de la Arad, unde fiecare scoala coordonatoare din Centrele de invatamant are pagina de Internet.
Gresie si cursuri pe calculator
"Am vazut scoli in mediul rural, cum nu avem nici in Bucuresti!", a declarat Vasile Cautis. 
Exemplificand, a laudat gresia si faianta din grupurile sanitare a scolilor, spunand ca a vazut si marmura…
Printre cele mai frumoase scoli se numara cea din Andrei Saguna, Padureni, Dorobanti si Chisineu-Cris.
Un alt aspect remarcat a fost, tot la scoala Andrei Saguna, mobilizarea tuturor celor 17 cadre didactice pentru a-si infiinta un mic laborator de informatica, unde fac cu totii cursuri pentru insusirea cunostintelor de informatica.
Bila neagra…
Pentru a nu spune numai lucruri bune, inspectorul general a dezvaluit ca intre cele 500 de unitati scolare sunt 2-3 in care directorul este singurul cadru calificat, iar invatatorii au cate doua clase de elevi. 
Situatia nu este, insa, una neobisnuita la nivel national.

Simona Mazare - Observator

  • Comuna Dezna - un viitor obiectiv turistic major al Aradului

Hanul pescaresc Dezna - loc de odihna si recreere - Virtual Arad News (c)2004O seama de reprezentanti de cel mai inalt nivel ai tutor institutii aradene (si nu numai) au "descins", miercuri, in una dintre cele mai frumoase zone ale judetului si poate, de ce nu, chiar a Romaniei: Dezna
Scopul deplasarii nu a fast unul de agrement, ci unul de o importanta deosebita pentru ceea ce reprezinta dezvolatarea rurala, turismul montan sau protejarea mediului inconjurator. 
Incadrate in evenimentul, "Luna padurii", actiunile programate s-au derulat cu repeziciune, lasand prea putin timp pentru concluzii - Asa ca, haideti la drum...
Vizita ministeriala
Dupa o ora si jumatate de mers cu autocarul, de la Arad, ajungem la una dintre cele mai frumoase pensiuni din zona, fiind intampinati de primarul Neagu si de suita sa. 
Om gospodar, primarului nu i-a scapat mai nimic din ceea ce inseamna o buna organizare a momentului. 
Dupa acomodarea cu locatia si cu aerul tare, dar nepoluat, de munte, ne gasim un loc in camera transformata in sala de sedinta si asteptam linstiti prezenta lui Adam Craciunescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. 
Toti spera de la el intelegere si disponibilitate pentru intentiile localnicilor de a include zona Deznei, cu toate cele ale ei, in circuitul turistic...
Dezna, obiectiv turistic
Edilul comunei isi incepe discursul prin a prezenta cateva date generale despre Dezna si locuitorii ei... 
Aflam ca exista 519 gospodarii cu peste 1500 de locuitori, dar, din pacate, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, populatia este mult, mult imbatranita. 
Desj i se citeste o anumita mahnire in glas, primarul pare optimist, considerand ca "Valea Zgauilui, Cetatea, Biserica, cuptorul de topit fier sau apa plata de izvor sunt tot atatea motive de atragere a turismului in zona, care va duce bani comunei si, astfel, poate, tinerii nu vor mai lua calea orasului..."
Asupra acestor aspecte vom mai reveni...
Zeci de case de vacanta sunt construite in Valea Zugaului - Virtual Arad News (c)2004Infrastructura, bat-o vina!
Discursul secretarului de stat, chiar daca a fost putin rigid, le-a dat sperante celor prezenti, printre care i-am aminti pe sefii de la Prefectura, Mediu, Paduri, Agricultura sau de la cateva ONG-uri interesate de turismul montan. 
"Trebuie sa facem si mai mult pentru dezvoltarea zonei rurale montane, tinand cont ca aceasta reprezinta 1/3 din suprafata Romaniei. 
Vorbim, aici, de patru milioane de locuitori. Pentru a le asigura un trai mai bun avem nevoie de infrastructura, de mijloace de comunicare, scoli etc. 
Avem nevoie, de asemenea, de programe pentru sprijinirea comunitatilor rurale. Fiecare sat trebuie sa se preocupe pentru realizarea unui program...
Informatia, pe primul plan
In opinia lui Craciunescu, banii pot fi obtinuti foarte usor daca se identifica toate sursele: o data ar fi padurile, pajistile, fanetele - pentru cresterea animalelor si infiintarea microfermelor, sprijinirea fermierilor si instruirea lor; apoi, turismul, prin identficarea surselor istorice, aducatoare de venituri insemnate in bugetul local. 
"Au venit la mine, deunazi, doi comisari UE si s-au interesat despre anumite zone turistice din aceasta zona. In afara de un ghid turistic al statiunii Moneasa, nu am mai avut in bilioteca ce sa le arat"
In clipa imediat urmatoare i se inmaneaza de catre reprezentanti ai "Condor Club Arad" "Monografia Turistica Montana a Judetului Arad", scoasa cu sprijinul Centrului Cultural Judetean si CJA. 
Urmeaza si alte interventii pe tema unor proiecte in lucru, unul dintre acestea, foarte bine documentat, fund adus la cunostinta secretarului de stat de Cristian Ispravnic, seful IPM Arad. 
"Intentinam sa revitalizam un areal extrem de frumos, cunoscut drept spatiul Drocea, unde sunt 21 de zone protejate" - afirma Ispravnic.
Cetatea, obiectiv primordial
Gazdele noastre ne recomanda o deplasare spre istorica cetate a Deznei. Dupa aproximativ 30 de minute de urcat, ajungem la cota 375. 
Cetatea a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIII-lea. Se presupune ca a fost construita de catre Laurentiu de Pancota, dupa care i-a fost incredintata lui Kopasz Borsa, palatinul Ungariei si fratele voievodului Transilvaniei, Ladislau. 
Biserica veche din Dezna sta marturie peste veacuri - Virtual Arad News (c)2004 Distrgerea definitiva a cetatii a inceput in 1693, din momentul in care a fost parasita de catre turci. Din cetate nu au mai ramas decat doua ziduri, amplasate exact la marginea unei prapastii, permitand, astfel, panoramarea intregii vai a Sebisului. Pe latura opusa nu mai exista nici urma de ziduri. Materialul de constructie este piatra de cariera, in care, sporadic, se regasesc si bucati de caramida, probabil din vremea dacilor. 
Cei de fata isi iau angajamentul de a introduce cetatea in circuitul turistic, de a face marcaje, de a lumina cele doua ziduri pe timp de noapte si multe altele...
Biserica veche, Primarie noua...
In vale mai vizitam alte doua obiective: Biserica si Primaria. 
Despre biserica, putinele date ne arata ca este datata anterior anului 1332, fapt dovedit de o moneda batuta atunci de regele Carol Robert si descoperita in secolul trecut in interiorul unui mormant din biserica. 
Primaria este, in schimb, noua, recent renovata si miroase a "proaspat vopsit". 
Primarul, om gospodar, a reusit sa faca economii si sa investeasca, astfel, 300 de milioane de lei. 
Urcam din nou in masina si, inainte de a vizita un santier de arboret de pe Valea Zugaului, ne oprim la un izvor de apa plata, singurul din zona, si vizitam un  vechi cuptor de topit fier. 
Inainte de a ne adaposti de ploaia mocaneasca abia pornita, oficialitatile sadesc cativa brazi, marcand, astfel, Luna Padurii, eveniment major atat pentru silvicultori, cat si pentru oamenii care traiesc in zone impadurite. 
Majoritatea in mediul rural, la munte...

Dacian Don - Agenda zilei

  • Faliment in Tara Motilor

Desfiintarea unor trasee de cale ferata pun in primejdie economia judetuluiInchiderea unor trasee de cale ferata pune firmele pe butuci
Traseele de cale ferata care au fost declarate nerentabile vor fi scoase la licitatie si, daca nu se gaseste nici un ofertant, vor fi inchise in aceasta vara. Din cei 3.000 de km de cale ferata care se afla in aceasta situatie la nivel national, a zecea parte se afla in judetul Arad. 
Zeci de firme din zonele respective, care-si transportau marfa pe calea ferata, vor fi falimentare.
Dupa aparitia in presa a unor informatii potrivit carora linia ferata Arad-Brad este in pericol de a se inchide, la Consiliul Judetean Arad au venit deja patronii unor firme din zona, care au solicitat audiente. 
Oamenii au aratat ca au afaceri in zonele respective, ca isi transporta marfa cu trenul si ca, daca linia ferata se va inchide, Tara Motilor va fi in stare de faliment. 
Multi patroni de silozuri doresc sa renunte la contractele incheiate cu agricultorii. 
In aceste conditii, taranii vor ramane cu recoltele in ograda, ceea ce ar insemna ca agricultura aradeana va fi si ea in faliment. 
Practic, desfiintarea liniei ferate Arad – Brad ar insemna somaj pentru mii de oameni. 
Din aceasta cauza, CJ Arad si CJ Hunedoara au inaintat guvernului cereri de reanalizare a situatiei. 
Pe de alta parte, in judetul Arad vor fi inchisi 300 din cei 3.000 de kilometri de cale ferata care vor fi redusi la nivel national. 
"Din punct de vedere administrativ am facut tot ce a depins de noi, dar discutia se pune acum sub aspect politic. Solicit o intilnire cu toata clasa politica aradeana, pentru a lupta toti in interesul Aradului. E cazul sa ne unim", a declarat vicepresedintele Consiliului judetean Arad, Gheorghe Falca.
Regionala CFR Timisoara nu a avut nici un cuvant in alegerea acestor trasee. 
In urma cu doua saptamani, secretarul de stat Sorin Bota, din Ministerul Transporturilor, spunea ca vor incepe lucrarile de modernizare a Statiei CFR Arad. 
Cand acestea vor fi finalizate, in orasul de pe Mures nu vor mai prea opri trenuri.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]