Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 24 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Spectacol de onoare pentru episcopul Timotei Seviciu

Episcopul Timotei Seviciu a devenit Cetatean de Onoare al AraduluiSedinta de CLM (ca) la teatru
Holul si, mai apoi, Sala Mare a Teatrului de Stat "Ioan Slavici" au fost cucerite de politicieni, angajatii Primariei au fost mobilizati ca la carte pentru a nu scapa din priviri nici cel mai mic detaliu al evenimentului, consilierii si executivul local s-au urcat efectiv pe scena pentru a participa la sedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal, Zoltan Lovasz a moderat o sedinta care nu a avut niciodata in istoria ei un moderator (cu exceptia presedintelui de sedinta), pe scena a fost urcat chiar si un "tron", probabil din decorul institutiei gazda, iar toate aeestea si multe altele au fost pregatite pentru a sarbatori cum se cuvine momentul conferirii titlului de "Cetatean de onoare al Municipiului Arad" Prea-Sfintiei Sale, Parintele dr. Timotei Seviciu, Episcop.
Un eveniment gandit sa fie de o asemenea amploare si care a beneficiat de o prezenta numeroasa (cele mai multe locuri din sala fiind ocupate, chiar si la etajul al treilea) era imposibil sa nu beneficieze de critici dure (mai ales tinand cont ca e campanie electorala si ca o astfel de manifestare ar putea atrage oricand electoratul de partea celor care se fac responsabili de organizarea evenimentului), dar ele nu au fost auzite decat pe la colturi, caci nimeni nu si-a permis sa fure din bucuria recunoscuta a parintelui Timotei Seviciu.
Trecand peste criticile destul de numeroase care au fost aduse evenimentului (si, in special, momentului si locatiei alese, dar si imaginii prea pompoase, asemanatoare... unei scenete de teatru), gestul facut de consilierii locali (care au votat in unanimitate proiectul de hotarare privind conferirea titlului), la propunerea primarului Gheorghe Falca, merita sa fie laudat.
Totul a decurs conform desfasuratorului festivitatilor dedicate acestui moment, in care era indicata fiecare etapa (in cel mai mic amanunt), de la invitarea consilierilor pe scena, la conferirea titlului si pana la atmosfera de sarbatoare oferita de cele trei coruri invitate sa acompanieze (sublim) evenimentul. 
Au luat cuvantul primarul Gheorghe Falca, presedintele sedintei, Liviu Bobar si desigur parintele episcop; l-au felicitat pe episcop pentru titlul obtinut si pentru munca depusa in beneficiul spiritualitatii si a credintei parintele Kiraly Arpad (in numele Bisericii Romano-Catolice Arad), Ionel Schlessinger (reprezentantul Comunitatii Evreilor din Arad),parintele Toth Bela (reprezentantul bisericii evanghelice Lutherane Arad) iar, in particular, mai toate oficialitatile prezente. 
Atmosfera a fost incalzita in plus de Corul Mixt al Facultatii de Teologie, de Corul Armonia si de Corul Seminarului Teologie. 
Episcopul Timotei Seviciu a acceptat titlul dar a precizat (recunoscand ca are emotii) ca pentru sine acesta reprezinta inca un "moment deosebit de revarsare a milei lui Dumnezeu", ca o transpunere a titlului de cetatean|de onoare in plan bisericesc ar putea fi facuta printr-o comparatie draga - vrednic sau nevrednic- si ca intr-un fel momentul ar reprezenta supunerea la o dubla judecata - cea institutionala si cea suprema.
Desigur ar trebui mentionat faptul ca toata lumea, de la primar la parintele episcop si pana la asistenta numeroasa, s-a straduit din rasputeri ca evenimentul sa iasa extrem de bine.
In aceste conditii, credem ca alte comentarii sunt de prisos si ca, in fapt, intentia conteaza.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Primaria pregateste taxa pe TIR

Transportatorii vor avea restrictii de circulatie prin orasPrimaria municipiului Arad pregateste un proiect de hotarare, care va da mari batai de cap transportatorilor aradeni, romani in general, dar si straini. 
Primaria intentioneaza, prin acest proiect, sa fluidizeze traficul in municipiu, introducand unele interdictii de circulatie, intre anumite limite orare, dar si unele taxe pentru perioada in care circulatia este libera. 
Masura, daca va fi aplicata la modul la care se prezinta in acest proiect, va face ca multe firme de transport aradene sa fie, poate, nevoite sa-si inchida portile, iar transportatorii nationali sau internationali vor ocoli,cu siguranta, Aradul.
Ce spune proiectul de hotarare ?
Articolul 1 al proiectului de hotarare este incurajator, in sensul ca se urmareste "asigurarea fluentei si sigurantei traficului rutier, precum si protejarea mediului, a sistemului rutier si asigurarea confortului cetatenilor". 
Numai ca, mijloacele prin care se doreste rezolvarea tuturor acestor probleme nu este unul care sa ne linisteasca, riscand sa creeze mari tensiuni in municipiu, asa cum, in administratia trecuta, s-a iscat un adevarat scandal prin tentativa de a fi introdusa o taxa de infrumusetare a orasului, pe care sa o plateasca fiecare agent economic din municipiu.
Acum, conform proiectului Executivului, Aradul va fi impartit in doua zone: zona A (cuprinsa in perimetrul delimitat de Malul drept al Muresului - portiunea dintre Podul Rutier Micalaca si Podul Traian - Calea Romanilor, Piata Arenei, strada Preparandiei, Piata Sarbeasca, Mihail Kogalniceanu, Andrei Saguna, Piata Spitalului, Calea Victoriei pana la intersectia cu Calea Aurel Vlaicu, Calea Aurel Vlaicu pana la intesectia cu Piata Garii, Bihorului, Partizanilor, Plugarilor, Ineului pana la intersectia cu Calea Iuliu Maniu, Calea Iuliu Maniu, Pasaj Micalaca, Bulevardul Nicolae Titulescu - Pod rutier Micalaca) si zona B, reprezentata de infrastructura rutiera a municipiului, mai putin cea care constituie zona A. 
O data delimitate zonele, urmeaza restrictionarea circulatiei, dupa cum urmeaza: in zona A, intre orele 7-20 circulatia autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone va fi interzisa, iar in intervalul 20-7 accesul se va face pe baza autorizatiilor de libera circulatie. 
Sa nu va ganditi, cumva, ca ar fi vorba de libera circulatie in adevaratul sens al cuvantului, adica acces gratis. Nici vorba. 
Pentru fiecare masina care depaseste 3,5 tone si vrea sa intre in zona A a municipiului, pentru a aduce marfa unui depozit, unui magazin, pentru a transporta beton necesar constructiei unei case etc. se va plati o anumita taxa, dupa cum urmeaza: - vehicule 3,5 - 5 tone - 3 milioane/luna sau 200 de mii/zi;- vehicule 5 - 7,5 tone - 5 milioane/luna sau 250 de mii/zi;- vehicule 7,5 - 12,5 tone - 6 milioane/luna sau 300 de mii/zi;- vehicule 12,5 - 16 tone - 8 milioane/luna sau 800 de mii/zi;- vehicule 16 - 22 tone - 10 milioane/luna sau 1 milion/zi;- vehicule 22 - 40 tone - 30 milioane/luna sau 10 milioane/zi;- vehicule peste 40 tone - 40 milioane/luna sau 20 milioane/zi;
La fel, se vor percepe taxe pentru restul orasului, indiferent de ora la care se circula, intre orele 7-20 sumele pornind de la 3 milioane/ luna sau 250 mii/zi pentru vehicule intre 3,5 si 5 tone si terminand cu 60 milioane/luna sau 20 mi-lioane/zi pentru vehicule de peste 40 de tone. 
Pentru aceeasi zona B, adica restul orasului, intre orele 20-7 se vor percepe taxe asemanatoare, pornind de la 1,5 milioane/luna sau 150 mii/zi si pana la 40 milioane/luna sau 15 milioane/zi pentru vehicule de peste 40 de tone. 
Bineinteles ca de la aceste reguli vor fi scutite masinile institutiilor publice, cele apartinand Ambulantei, protectiei civile, pompieri, jandarmi, politie de frontiera, MApN, Ministerul Justitiei, MAI, iar in baza unor autorizatii mai speciale vor putea circula non-stop pe tot teritoriul municipiului cei de la Posta Romana, agenti economici care fac servicii de expeditii si curierat, cele destinate interventiilor la drumuri, retele tehnico-edilitare si care apartin administratorilor acestor retele, vehiculele destinate tractarii autovehiculelor avariate sau fara stapan, destinate examinarii si pregatirii candidatilor care solicita obtinerea permisului de conducere categoriile C, CE si CIE sau vehicule apartinand societatilor de saluibrizare. 
Transportatorii vor protesta
Cam aceasta ar fi proiectul de hotarare pregatit de administratia locala. Initiativa este laudabila. Era nevoie, intr-adevar, de un proiect pentru a scoate masinile cu tonaj greu din oras, in special a TIR-urilor care intra prin centru, cand ar putea, bine-merçi, sa ocoleasca orasul, pe centura, sau pe trasee laturalnice. 
Numai ca, actuala forma a proiectului este, dupa opinia transportatorilor, total gesita, riscand sa declanseze un adevarat scandal in randul acestei bresle. Taxele practicate sunt exorbitante, nu numai pentru transportatorii locali, ci si pentru cei straini. Sa luam exemplul unei firme de transport care ar avea zece masini peste 40 de tone. Fiind din Arad, firma va fi nevoita sa plateasca abonament lunar pentru fiecare vehicul. Asadar, la 40 de milioane lei/autovehicul/luna (ca sa nu calculam la 60 de milioane) vom vedea ca firma respectiva va plati pentru 10 masini nu mai putin de 400 de milioane pe luna si 4,8 miliarde de lei pe an. 
Pai, la asemenea taxe, nu va mai putea functiona nici o firma de transport din municipiu, fiind nevoite ori sa-si inchida portile, ori sa se mute in alte zone. 
Iar de pierdut, tot Aradul ar avea, atat prin taxele si impozitele care nu mai vin la buget, cat si prin somerii care vor aparea. 
Un alt exemplu ar fi al unui transportator extern, care, sa spunem, trebuie sa livreze marfa unui depozit din Arad. 
Va dati seama cu cat va creste valoarea transportului, daca Primaria va taxa TIR-ul cu 20 de milioane de lei, suma pe care trebuie sa o plateasca acea firma straina, pentru a intra vehiculul in municipiu. 
Apoi, firmele de constructii vor fi paralizate, in special in zona centrala, unde nu se va mai putea lucra nimic pe ziua. 
Asa o sa ne trezim ca noaptea se vor face lucrari de constructii, iar vecinii vor face reclamatii peste reclamatii la politie pentru ca nu pot dormi. 
Iar daca mai e sa luam in calcul si cat vor plati firmele de constructii pentru fiecare camion pe care il au, o sa vedem ca si din randul acestor societati multe vor trebui sa fie inchise sau pretul materialelor de constructii vor creste. 
Primarul Gheorghe Falca doreste fluidizarea traficului in municipiu Apoi se ridica problema Terminalului Cargo, care a fost construit tocmai pentru a face din Aeroportul Arad un aeroport atractiv si functional si a dezvolta activitati comerciale in zona Aradului. 
Or, cum o sa mai mearga vreun TIR spre Cargo, stiind ca trebuie sa plateasca un abonament de 40 de milioane sau 60 de milioane lunar sau, si mai rau, chiar 20 de milioane pe zi ? 
Cum vor fi transportate marfurile din zona industriala spre Cargo (speram ca in timp se va reusi si acest lucru), cand pentru cinci kilometri de transport cu TIR-ul firmele din zona industriala vor fi nevoite sa suporte zecile de milioane de lei? 
Ce ne facem cu transporturile de marfa perisabila ? 
Vor astepta TIR-urile ora 20 pentru a putea patrunde in zona centrala, daca acolo au treaba ? 
Cine va plati eventuale pagube?
Pe de alta parte, daca pentru transportatori sau firme de constructii se vor pune aceste interdictii, de ce, sa zicem, cei de drumuri nu pot lucra noaptea ? 
Sau de ce colectarea gunoiului nu s-ar putea face dupa ora 20 ?
Gheorghe Falca: "Proiectul nu e finalizat"
Proiectul Primariei este copiat, in mare parte, dupa Hotararea nr. 134/2004 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, lucru recunoscut si de primarul Gheorghe Falca. 
Poate, la Bucuresti, treburile functioneaza, desi au existat si acolo mari scandaluri pe aceasta tema, dar la Arad ar trebui gasita o alta solutie. 
Primarul Gheorghe Falca, insa, vrea sa-i linisteasca pe transportatori, sustinand ca "proiectul nu este finalizat, fiind in studiu"
Gheorghe Falca spune ca acest proiect va fi afisat, dupa definitivare, la transparenta, asa cum prevede legea, existand deja consultari cu transportatorii, iar astfel de intalniri vor avea loc si in urmatoarele saptamani. 
"Am discutat cu o parte dintre transportatori si cu mici retusuri, cam sunt de acord. Vom face, oricum, o analiza pentru a armoniza acest proiect si cu zonele industriale si cu Terminalul Cargo. Avem nevoie de acest proiect. Pe noi ne costa numai intretinerea drumurilor 50 de miliarde, in timp ce de la transportatori adunam 14 miliarde de lei. Nu e normal", spune Falca. 
Primarul municipiului promite ca prin viitoarea hotarare va acorda o perioada de timp de sase luni, un an, pentru ca firmele de transport sa se reorganizeze, sa-si mute sediile in afara municipiului, la fel si unele depozite, pentru ca "depozitele nu se fac in mijlocul orasului", abia apoi vor fi aplicate aceste taxe. 
E nevoie de fluidizarea traficului, dar nu oricum
Ramane de vazut cat din aceasta hotarare va fi modificat. 
Proiectul exista si, dupa cum arata el, numai in studiu nu pare a se afla, ci arata gata de a fi prezentat CLM-ului. 
Speram ca Primaria sa ia in seama si punctul de vedere al transportatorilor si a se evita astfel un scandal de proportii, pentru ca, deja, in randul firmelor de transport exista o anumita framantare. 
Va dati seama ce va fi atunci cand proiectul va fi votat de CLM. 
Suntem, cum am mai spus, alaturi de primar in ideea ca trebuie gasita o cale de a fluidiza traficul si a elimina TIR-urile din centru. Mai ales cele care sunt doar in tranzit prin Arad. 
Numai ca, aceasta masura trebuie luata cu chibzuinta, fara a afecta mersul unor afaceri, locul de munca a sute de soferi sau, in final, activitatea comerciala a orasului.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Tel verde pentru sesizarea ilegalitatilor cu masa lemnoasa.  Brazii de Craciun nu se scumpesc

Brazii de Craciun vor ramane la acelasi pretPretul brazilor va ramane, iarna aceasta, acelasi ca cel de anul trecut. 
Reprezentantii Directiei Silvice au dat asigurari ca valoarea unui pom de Craciun se va situa in jurul sumei de 200.000 de lei, pentru o inaltime medie de 2 metri. 
Acestia vor fi pusi in vanzare in primele zile ale lunii decembrie si vor fi marcati, pentru a se putea cunoaste provenienta fiecaruia, evitandu-se astfel afacerile la negru. 
In plus, pretul masei lemnoase nu se va majora in aceasta iarna.  Valoarea medie de pornire este de 450 000 de lei/m3, iar pretul de adjudecare de 650 000 de lei/m3. 
Aradenii care vor avea de solutionat diverse probleme ori cei care doresc sa sesizeze anumite nereguli sau abuzuri comise in fondul forestier aflat in administrarea regiei, au la dispozitie "telefonul verde" - 0801000767, la care pot apela zilnic, intre orele 8,00-22,00.
Pentru ca linia telefonica sa-si dovedeasca eficacitatea, RNP-Romsilva suporta costul tarifului interjudetean, astfel incat aradenii vor plati doar tariful local aferent apelului facut. 
Oficialii regiei spera ca cetatenii nu vor ezita sa faca uz de telefonul verde, pentru a aduce la cunostinta organelor diverse abuzuri savarsite asupra padurilor, contribuind  la o mai buna si eficienta gestionare a lor.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • AGA SIF Banat Crisana

Sedinta AGA la SIF Banat- CrisanaLa 7 ani de la transformarea FPP-urilor in Societati de investitii financiare, noua lege a pietei de capital impune modificarea si completarea statutului acestor societati.  
Printre modificari se numara reguli privind emisiunea, detinerea si vanzarea actiunilor, precum si completarea procedurii de vot prin corespondenta.
SIF Banat-Crisana a convocat, Adunarea generala a actionarilor in scopul modificarii actelor constitutive insa cvorumul intrunit nu a indeplinit conditiile statutare si legale, iar sedintele nu s-au putut desfasura. 
Printre modificarile ce trebuie facute sunt noi conditii de majorare a capitalului social si inlocuire a depozitarului, de reprezentare  a actionarilor in AGA si posibilitatea rascumpararii de catre societate a propriilor actiuni. 
Urmatoarea adunare generala a actionarilor SIF B-C va avea loc in aprilie 2005.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Muzeul Memorial "Vasile Goldis", locul unde te poti intalni cu istoria

Sediul aradean al Muzeului "Vasile Goldis"Un muzeu este un spatiu in care mai degraba decat a avea ceva de invatat, ai ceva de trait. 
Intr-un muzeu trebuie sa te intorci. Sa te predai obiectelor expuse. Sa te intorci. Sa lasi exponatelor vreme de odihna. 
Este ce va recomandam sa faceti vizitand acum Muzeul Memorial "Vasile Goldis", functionand in cadrul Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad.
O farama de viata
Muzeul Memorial "Vasile Goldis" are sediul in Palatul "Romanul" (Str. Vasile Goldis, nr. 6). 
Cu multa acuratete, echipa care s-a angajat in acest demers cultural a incercat o trecere de la simpla evocare si reconstituire, la reiterarea prin reactualizare a unui timp istoric, a unei ambiante, a acelui modus vivendi  propriu fiecarei zone istorice.
Astfel, s-a dorit ca in maniera existenta de mult timp in toate muzeele europene, sa se infrunte timpul, lasand sa se infiripe farama de viata care a conturat marile momente traite in Palatul Romanul, atunci cand aici se plamadea strategia Marii Uniri. 
"Am incercat sa surprindem ceva din stilul de viata al celor care au trait acolo, din zbaterile care au constituit viata culturala de la redactia unei publicatii care a facut istorie, ne spune istoricul Marius Grec, directorul muzeului. Cei care trec pragul acestei case sa fie captivati de ideea acestei reiterari: a unor vremuri pe care personalitati de exceptie le-au modelat, iesind de sub povara timpului".
Exponate pretioase
Vizitatorii care trec pragul muzeului se pot familiariza cu acte de studii (foia matricola din invatamantul secundar a lui Goldis, diploma de maturitate, diploma de profesor, diploma de absolvire a studiilor superioare), o serie de acte personale (pasaport, livret militar, diverse adeverinte; acte care dovedesc demersul civic al lui Vasile Goldis; sentinta de divort de dupa primul mariaj; o bogata corespondenta – printre cei care se regasesc in aceste mesaje sunt nume celebre: I. L. Caragiale, O. Goga, N. Titulescu…
Fotografii originale de epoca
Fotografii de epoca originale, deosebit de valoroase, publicatii conduse de Goldis sau la care acesta a colaborat,  carti din biblioteca acestuia, unele purtand semnatura lui – toate atesta climatul zilnic al unei epoci de exceptie. Spiritul epocii este sustinut si prin refacerea unor spatii caracteristice acelei perioade (sufragerie, biroul redactional) si prin expunerea in vitrine elegante, individual luminate, a unor imagini si documente  de epoca in conditii grafice de exceptie.
Cabinetul de lucru a lui Vasile Goldis Toate aceste exponate (documente, piese de mobilier) au fost achizitionate in timp, de la diferite persoane, colectionari preocupati de strangerea de documente, dar si de la urmasii lui Vasile Goldis. 
Initiativa strangerii documentelor – cea mai mare parte a acestora sunt inedite – apartine rectorului Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. 
Dupa acesta, "investitia – in bani – este cu mult depasita de valoarea istorica si sentimentala a exponatelor din muzeu. In ceea ce priveste investitia in cladirea care adaposteste Muzeul, o cladire reprezentativa pentru Arad – Palatul Romanul – aceasta este importanta, mai cu seama ca este o investitie privata, realizata intr-o cladire cu valoare de simbol pentru comunitatea aradeana".
In pregatire - un album
In intentia catedrei de istorie a Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine, cea care are in custodie exponatele muzeului, este realizarea unui volum-album de prezentare a documentelor prezente in expozitie, un volum care sa apara in conditii grafice deosebite, "un omagiu adus patronului spiritual al Universitatii", ne-a dezvaluit directorul muzeului. 
Documentele, este convins prof. Marius Grec, puse in circuitul stiintific, vor contribui la mai buna cunoastere a personalitatii celui care a fost principalul ideolog la Marii Uniri.
Deschiderea muzeului
In data de 30 noiembrie 2003, Ion Iliescu, presedintele Romaniei, dezvelea o placa comemorativa amplasata in onoarea lui Vasile Goldis, inaugurandu-se astfel Muzeul Memorial "Vasile Goldis".
In locatia actuala a muzeului se gasea redactia ziarului "Romanul" si Institutul tipografic "Concordia", conduse de profesorul, jurnalistul si omul politic Vasile Goldis.
De la deschidere, muzeul gazdieste manifestari studentesti, ore de seminar sau colocvii pe teme de istorie. 
Muzeul este deschis publicului, zilnic, intre orele 10-12 (cu exceptia zilelor de duminica si luni). 
Pentru grupurile de elevi, studenti, militari, alte grupuri organizate se poate face o programare telefonica – la numarul: 0257-282 324 si in afara acestui program. Intrarea este libera.
Muzeu premia(n)t
Ca o recunoastere a valorii muezului, acesta a primit de la Ministerul Culturii si Cultelor distinctia "Placheta de aur" – la categoria Muzeu Memorial.

Carmen Neamtu - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]