Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 24 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Se fac jocurile

Astazi se alege echipa executiva pentru urmatorii patru aniAstazi si maine se bat in cuie echipele executive care vor conduce in urmatorii patru ani Consiliul Municipal si Consiliul Judetean. 
Daca aliantele se mai pot face si desface in aceasta perioada, viceprimarii, presedintele CJA si vicepresedintii sai acum vor fi desemnati.
In ceea ce priveste CLM, lucrurile sunt clare dupa ce maghiarii au cotit-o inspre formatiunea politica aflata pe val dupa "locale"
Exemplul Clujului, unde UDMR a mers la alegeri alaturi de PSD si putea forma ieri majoritatea cu acesta fara probleme, dar a inclinat balanta inspre PNL si PD, este edificator: maghiarii si-au facut calculele si vor merge de acum cu Alianta, care pare in ascensiune si poate castiga inclusiv alegerile generale.
Alianta DA, cu cate cinci consilieri municipali pentru PD si PNL, impreuna cu cei trei reprezentanti ai UDMR, are majoritatea: 13 consilieri din cei 23.
In aceste conditii, nu mai este nevoie de o negociere pentru a aduna voturi de la PRM sau PNTCD (cate doi consilieri fiecare), care se vor decide pe parcurs daca vor ingrasa randurile opozitiei sau vor ridica mana, fara pretentii majore, de partea noii puteri locale. 
Cert este ca, daca nu acum, Alianta va avea mare nevoie de voturile lor mai tarziu, in cazul celor mai importante proiecte de hotarare, care nu pot fi adoptate cu majoritatea absoluta, ci cu majoritatea calificata (15 voturi).
Algoritmul politic si noul context arata ca viceprimarii vor fi Liviu Bobar (PNL) si Levente Bognar (UDMR). 
Cum opozitia pesedista este resemnata, singurul care va avea probabil o deziluzie importanta va fi Cristian Moisescu. 
Dupa ce a pedalat din greu in campania electorala intr-un iluzoriu tandem cu Gheorghe Falca, el nu mai are practic sanse sa ocupe aceasta pozitie. La Primarie, nu sunt biciclete cu patru locuri…
La Consiliul Judetean se mentine suspansul, chiar daca schimbarea de directie a UDMR ii da batai de cap actualului presedinte, Caius Parpala. 
Un calcul simplu arata ca Alianta si UDMR au impreuna 18 voturi, in timp ce PSD, impreuna cu aliatii sai PRM si PUR au 17. 
Alianta, conform protocolului, va merge pe mana democratului Gheorghe Seculici pentru functia de presedinte, in timp ce pentru vicepresedinti ii va desemna pe reprezentantii PNL si UDMR (cel mai probabil Gavril Popescu si Levente Horvath). 
Pentru a-si atinge scopul, aliatii au nevoie exact de cele 18 voturi pe care conteaza in mod normal, iar surse bine informate spun ca al 19-lea este asigurat, de la peremistul Constantin Chisalita.
Lucrurile nu sunt insa simple, pentru ca tabara adversa este orchestrata de Caius Parpala, un maestru al negocierilor. 
Actualul presedinte poate conta teoretic pe PRM si UDMR, carora le ofera functiile de vicepresedinte. 
Cu toate ca situatia sa nu pare prea roz, el are sanse bune de a-si gasi adepti chiar si in tabara adversa. Pe parcursul mandatului, a stiut sa asigure un echilibru real al fortelor politice in asa fel incat toata lumea sa fie multumita si sa se evite total conflictele care au aparut in consiliul municipal. 
Asa ca, pentru multi, Caius Parpala reprezinta o garantie mai buna chiar decat sefii partidelor din care fac parte.

Flavius Ghender - Observator

  • Planuri marete pentru Aeroportul Arad

Aeroprtul aradean are planuri mari de viitorZilele trecute, la Baile Felix s-au intalnit directorii aeroporturilor civile din Romania. 
Cu ocazia acestei intalniri de lucru s-au discutat mai multe aspecte legate de activitatea economica a aeroporturilor din tara, precum si despre viitorul acestora. 
Un lucru interesant si imbucurator in acelasi timp, este acela ca in topul aeroporturilor din Romania privind veniturile proprii obtinute in ultimii ani, Aeroportul Arad se situeaza pe locul VII, din 17 aeroporturi care opereaza in prezent. 
Conform spuselor lui Dan Balacel, directorul Aeroportului Arad, in anul 2003, institutia pe care o conduce a avut venituri totale de 14,5 miliarde de lei, din care 7,5 miliarde constituind venituri proprii (taxe aeroportuare, inchirieri spatii si alte activitati specifice).
Este cunoscut faptul ca, de cateva saptamani, pe Aeroportul Arad opereaza firma de curierat DHL, care efectueaza curse regulate, zilnice (cu exceptia zilelor de sambata si duminica), pe relatia Arad - Budapesta - Arad. 
Daca de la Budapesta avioanele vin incarcate la capacitate, deocamdata, de la Arad nu pleaca intotdeauna pline "ochi" de colete. 
Cu toate acestea, se intentioneaza schimbarea aeronavelor L-410, cu capacitatea de 1,5 tone marfa (cele cu care in prezent se executa zborurile), cu aeronave AN-26, care pot transporta pana la 7 tone marfa. 
Dan Balacel ne-a mai spus ca pana la sfarsitul lunii august este asteptata la Arad si firma de curierat UPS, firma care la fel ca si DHL este cunoscuta pe plan mondial, care doreste sa efectueze transporturi de marfa pe diferite relatii internationale.
Tot la capitolul proiecte de viitor trebuie trecuta si intentia unei firme germane (a carei denumire, din motive obiective, este tinuta in secret) de a cumpara o suprafata de teren, circa 1000 - 1500 de metri patrati, in perimetrul Aeroportului Arad pentru a construi un pavilion administrativ si un hangar pentru avioane usoare. 
Firma in cauza doreste sa aduca mai multe avioane de agrement, Cessna 152 si 172, necesare pentru efectuarea de zboruri tip "aero-taxi" si pentru deschiderea unei scoli de pilotaj.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Pericol de poluare

Inspectorii de mediu s-au apropiat de zona poluata cu ajutorul mastilor de gazeApele subterane din zona de frontiera Turnu-Batania sunt in pericol de poluare. 
Peste 1000 de tone de dejectii de animale si dupa toate probabilitatile, cadavre de animale, au fost depuse in ultimele 3 saptamani in imediata apropiere a granitei, pe teritoriul maghiar. 
Mormanul depaseste 3 metri inaltime si se intinde pe mai bine de 1 ha raspandeste un miros pestilential, care ii exaspereaza pe lucratorii Schelei de petrol Arad. 
Ajunsi la capatul rabdarii ei au reclamat situatia la Garda de mediu Arad.
Comisarii Garzii de mediu Arad au sesizat la randul lor Directia de Sanatate Publica si Agentia de Protectie a Mediului. 
Ajunsi la fata locului ei au reusit sa se apropie de mormanul de dejectii numai cu ajutorul mastilor de gaz. 
Comisarul de mediu mai spune ca deseurile au fost depozitate ilegal pe culturile de grau. 
Gunoiul trebuia depus pe o suprafata betonata, iar lichidul scurs trebuia neutralizat pentru a evita poluarea apelor subterane. 
Numai dupa aproximativ un an, dejectiile uscate pot fi folosite ca ingrasamant. 
Comisarii de mediu romani asteapta acum raspunsul colegilor lor din Szeged, care cerceteaza cazul si ii vor trage la raspundere pe cei vinovati.

Laszlo Barcauan - Buletinul de Arad

  • Un barbat de 160 de kilograme a fost scos din casa cu ajutorul pompierilor

Toma Liviu a fost ajutat de pompieri sa ajunga la spitalAcesta era bolnav si nu se putea deplasa
Un apel de urgenta mai putin obisnuit a fost primit, in cursul zilei de ieri, la sediul grupului de pompieri "Vasile Goldis" al judetului Arad.  Acestia au fost solicitati sa intervina pe strada Eminescu, la numarul 26, acolo unde un barbat in varsta de 54 de ani se afla inchis in casa si nu putea sa iasa de unul singur de acolo. 
La adresa respectiva au sosit imediat si o ambulanta si un echipaj al Politiei, iar echipa de descarcerare a pompierilor a inceput de urgenta operatiunea de salvare a barbatului. 
"Striga dupa ajutor, dar nu aveam cum sa-l ajutam ca era incuiat in casa si am sunat pompierii", a declarat Botis Ileana, vecina barbatului.
Dupa ce pompierii au reusit sa sparga usa, acestia au avut surpriza ca in interiorul apartamentului sa-l gaseasca pe Toma Liviu, intins pe jos. 
Barbatul cantarea nici mai mult, nici mai putin de 160 de kilograme. 
Transportarea acestuia in masina ambulantei a fost o adevarata peripetie, deoarece locuia la etajul 1 al imobilului si nu se putea deplasa. 
Pentru aceasta operatiune a fost nevoie de sase persoane, care l-au carat pe Liviu pana la ambulanta. 
Odata ajunsi acolo, dupa ce a fost pus pe o targa, ambulanta l-a transportat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad pentru investigatiile medicale necesare. 
"Vecinii ne-au anuntat ca barbatul este cazut in casa. Am deschis usa cu o ranga si l-am scos din locuinta pe barbat, care cantarea in jur de 160 de kilograme", a declarat sergent Dan Fluture, din cadrul grupului de pompieri "Vasile Godis" al judetului Arad.

Flavius Puha - Agenda zilei

  • Arta contra bani. Magazinele de antichitati pastreaza amintiri ale unei epoci de mult apuse

In magazinele de antichitati se gasesc produse pentru gusturi specialeAparute imediat dupa Revolutie si luate cu asalt de cumparatori timp de cativa ani buni, magazinele de arta si antichitati au devenit, o data cu trecerea timpului, locuri in care obiectele sunt admirate, privite cu mare atentie, si cam atat… 
Puterea de cumparare a aradenilor a scazut, si impreuna cu ea, dorinta de a isi infrumuseta locuinta cu un obiect de pe vremea bunicii, s-a diminuat.
Catalogul obiectelor nu isi are rostul
Obiectele care se afla in magazinele de antichitati aradene au, in general, o vechime de la 70 de ani la 150-200 de ani. 
Proprietarii nu intocmesc un catalog al produselor aflate la vanzare din simplu motiv ca, in atare conditii, afacerea s-ar transforma intr-un muzeu. 
"Am facut si noi publicitate intr-o revista. Am trimis fotografia catorva obiecte mai deosebite, iar acum unul dintre ele se afla acolo, dar de fapt, la noi in magazin nu mai exista, pentru ca l-am vandut deja", ne spune Romulus Pivoda.
Catalogul se face in momentul in care se organizeaza o licitatie, pentru ca cei interesati sa stie produsele care sunt scoase la vanzare, date despre fiecare obiect in parte si pretul de pornire. 
"Incet-incet ne intoarcem la comuna primitiva, pentru ca, va spun drept, am avut cazuri in care am dat un obiect contra altuia, la schimb. Omul vine, vede ceva care ii place, nu are bani sa cumpere si atunci ofera altceva. E si aceasta o modalitate de a obtine ceea ce iti doresti".
La consignatie s-a pastrat specificul obiectelor de arta
Strada Metianu este unul din locurile in care magazinele de antichitati sunt la ele acasa. Aerul arhaic al acestei strazi se potriveste de minune cu multitudinea locurilor in care poti intra in cautarea unui obiect de arta. Unul dintre cele mai cunoscute magazine este Consignatia. 
Directorul Carmen Mitrici spune ca acesta a fost specificul magazinului din momentul in care l-a preluat si nu s-a gandit nici o clipa sa-l schimbe, chiar daca de foarte multe ori cumparatorii lipsesc. 
"Au fost perioade in care foarte multe obiecte stateau chiar si sase luni in magazin pana cand se gasea un cumparator. In schimb, de ceva vreme, se inregistreaza o dorinta a oamenilor de a readuce in atentie obiectele pe care trecerea timpului si-a pus amprenta. Tot mai multe case de vacanta sau pensiuni turistice decoreaza cu asemenea lucruri, sfesnicele, felinarele, oalele de lut fiind foarte cautate", ne spune Carmen Mitrici.
In magazinul acesteia se afla si obiecte mai ciudate. Intre acestea, un steag cu stema veche a Romaniei, dinainte de 1989, care se vinde la pretul de 160.000 de lei. Mare trecere au avut stemele decupate, care s-au vandut foarte repede, cu 200.000 de lei bucata.
Intoarcere in timp
In municipiul Arad exista cateva zeci de magazine de antichitati. Vizita intr-un astfel de loc reprezinta o adevarata intoarcere in timpurile de mult apuse. Obiectele atarnate unul langa altul, umpland peretii incaperilor, iti taie pur si simplu respiratia. 
Un ochi de expert poate recunoaste imediat lucrurile cu adevarat valoroase, a caror existenta dateaza de sute de ani. 
Un profan este cucerit de tot ceea ce este expus, chiar daca nu tot ce este de vanzare este inscriptionat de gravura timpului. Intr-un astfel de magazin, fiecare lucru are o istorie a lui.
Preturi si preturi…
Chiar daca obiectele de arta sau antichitatile ar trebui privite detasat de partea materiala, puterea banilor isi spune si aici cuvantul. In functie de vechime si starea in care s-au pastrat, acestea costa de la cateva zeci de mii de lei la cateva mii de euro.
Sfesnic - de la 260.000 la 1.800.000 de lei
Felinar – 325.000 de lei
Lampadar- 600 de euro
Talere: de la 900.000 la 1.900.000 de lei
Furca cu fuior: 715.000 de lei
Soba de carbuni: 4.290.000 de lei
Tablouri: de la 2.000.000 de lei
Oala de lut: 910.000 lei
Lada de zestre: 2.600.000 de lei
Oglinda: 1.300.000 lei
Rama oglinda: 5.850.000 de lei

Mihaela Iancu - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]