Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 24 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Pe "Zidul Dorintelor" au fost scrise zeci de mesaje

Pe "Zidul Dorintelor" aradenii au scris zeci de mesaje"Zidul Dorintelor" din fata magazinului Ziridava a fost dezvelit sambata sub privirea a zeci de persoane. "Acest proiect care este finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa va ramane aici pana la data de 4 iunie. Cei interesati pot lasa mesaje, care ulterior vor fi transmise candidatilor pentru Primaria Arad", a declarat Narcis Bosneac, coordonatorul proiectului din partea Asociatiei Pro Democratia din Arad. 
Pana in acest moment pe zid au fost scrise zeci de mesaje, cele mai multe referindu-se la repararea strazilor, definitivarea monumentului "Marii Uniri" din Piata Pompierilor, curatenia de pe strazi etc.
De asemenea, aradenii doresc si modernizarea parcului copiilor. "Putem spune ca aradenii au inteles importanta acestui Zid al Dorintelor si aici ma refer la faptul ca nu au scris injuraturi sau vorbe urate la adresa candidatilor. Cererile lor sunt civilizate"¸ a mai explicat Narcis Bosneac.
In data de 4 iunie, candidatii la fotoliul de primar vor fi invitati in fata magazinului, unde li se vor citi mesajele scrise pe "Zidul Dorintelor".

Anca S. - Adevarul

  • Piata Mihai Viteazul incanta ochiul prin produse si culoare. Trufandalele, la mare pret

In Piata "Mihai Viteazul" tarabele sunt pline cu trufandale - Virtual Arad News (c)2004"Raiul pofticiosilor", asa ar putea fi numita, in aceste zile, Piata Mihai Viteazul. Tarabele sunt pline cu capsuni, cirese, rosii, castraveti, dovlecei, care isi fac cu ochiul si te imbie sa le cumperi. Asta daca ai bani, pentru ca multe din aceste trufandale nu sunt tocmai ieftine.
Aglomeratie mare, ieri, in piata, chiar daca vremea ploioasa si rece nu era tocmai potrivita pentru cumparaturi. 
Explozie de produse, care mai de care mai frumoase, mai apetisante. La loc de cinste sunt capsunile, care din cauza pretului ridicat, intre 70.000 si 90.000 de lei  kilogramul, permite marii majoritati a oamenilor  sa cumpere, doar asa, cateva, de pofta. 
La fel si ciresele de mai, pentru care trebuie sa scoti din buzunar tot 70.000 de lei pentru un kilogram.
Dovleceii se vand cu preturi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei bucata, in functie de marime, in vreme ce pentru un ardei gras trebuie sa scoatem din buzunar intre 8.000 de lei si 12.000 de lei. 
Ardeii iuti sunt mai ieftini, trei bucati la zece mii de lei, iar verdeturile intre 3000 de lei si 5000 de lei legatura. 
O capatana de varza dulce costa 10.000 de lei. Cartofii noi pot fi cumparati la pretul de 25.000 de lei kilogramul, in vreme ce rosiile si castravetii s-au mai ieftinit, fiind acum intre 40.000-60.000 de lei kilogramul, respectiv 25.000-45.000 de lei kilogramul. 
Pentru cei care nu doresc sa dea banii pe trufandale, exista si variante inlocuitoare, la fel de apreciate: bananele si portocalele, ale caror preturi sunt mai mici, intre 35-000 si 40.000 de lei pentru un kilogram.

Mihaela Iancu - Observator

  • Carnaval brazilian la Arad

La UVVG vor fi predate cursuri de samba - Virtual Arad News (c)2004O scoala de samba care isi desfasoara activitatea pe langa Ambasada Braziliei la Bucuresti va fi prezenta, la inceputul lunii iunie, in Arad. 
Centrul de studii romano-brazilian, deschis in cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", pregateste o saptamana a interculturalitatii, la actiune fiind asteptate sa participe o serie de personalitati. 
Totul va culmina cu organizarea unui carnaval, desfasurat in centrul Aradului si pe strandul Neptun. 
Instructorii calificati de la scoala de samba si-au propus sa dea si ore de dans, iar studentii pasionati de filologie vor putea participa la cursuri de limba portugheza. 
La aceasta manifestare va veni insusi ambasadorul Braziliei, Jeronimo Moscardo, pentru a gira cu prezenta sa reusita actiunii. 
"Manifestarea a fost deja mediatizata in mediile culturale din Capitala. Reactia a fost una de regret fata de faptul ca acest centru romano-brazilian functioneaza in provincie, nu in centrul tarii, apreciindu-se in acelasi timp ca atragerea acestei institutii este un mare castig pentru judetul Arad",
a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • De la piata la magazine speciale. Florile, intre afacere si pasiune

Frumusetea florilor atrage numerosi vizitatori - Virtual Arad News (c)2004Cui nu i-ar placea sa fie toata ziua inconjurat de flori? In Arad de putin timp s-a deschis un magazin unde florile sunt pe primul plan. Tot in pozitia de regina sunt si florile din pietele aradene.
"FLEUR DU SOLEIL" – Spatiul in care splendoarea naturii devine eterna
O nunta, un botez sau un simplu buchet de flori pentru persoana iubita ne poarta pasii spre florarie. 
Cu toate ca evenimentele de acest gen nu lipsesc din viata noastra de zi cu zi, numarul firmelor specializate, in orasul nostru, este relativ scazut. 
De multe ori in graba sau din comoditate, cumparatorii nu acorda prea mare importanta locului din care achizitioneaza aranjamentele florale, buchetele de flori sau alte asemenea produse specifice unor evenimente deosebite. 
Astfel,  gradul de ofilire este mai mare, aceasta din cauza conditiilor de pastrare improprii (temperatura sau umiditate). Ideal, dar nu de fiecare data mai ieftin, ar fi trecerea pragului unei florarii, specializata in a oferi clientilor lucruri de calitate, fie ca e vorba de un aranjament floral mai simplu sau unul mai complex.
Unele lucruri fac viata mai frumoasa doar pentru ca exista
La cei 25 de ani ai sai Karina Kukta a decis ca este timpul sa apara cu ceva nou, care sa surprinda, pe piata de profil din Arad. 
"Totul a pornit de la dragostea pentru flori. Pe langa afacere e creatie, oricat ar parea de desuet, ma bucur foarte mult cand vin oameni care se rup de lume pentru a privi pret de cinci minute florile. Asta chiar daca nu sunt dornici sa le cumpere"- afirma Karina. 
Sloganul florariei Fleur du soleil  isi are radacinile de undeva in zona Romantismului si suna astfel: "Unele lucruri fac viata mai frumoasa doar pentru ca exista. Respiratie".
In ceea ce priveste investitia, Karina (ferindu-se de cifre) ne spune: "a fost minima, in sensul ca amenajarea a fost facuta de un prieten care este arhitect - Lucian Avram - aceasta fiind printre primele lui lucrari. Pe deasupra sunt asociata cu proprietarul acestui spatiu."
Flori din Olanda, Italia si Ungaria
Conceptul de la care s-a plecat era dat de faptul ca pe piata exista un "gol" de plante ornamentale la preturi mici, iar acestea  erau mereu aceleasi. 
S-a mers pe ideea depasirii tiparelor a aparitiei unor produse care au avut darul de a surprinde. 
In intentia de a oferi clientilor o gama completa, pe langa plantele ornamentale (ghivece de flori), buchete, aranjamente florale pentru nunti - specifice unei florarii, de aici se pot cumpara si diferite cadouri de la vaze pana la bijuterii din argint si ceasuri. 
"Am specializat angajatele – spune Karina -  sa faca altceva decat eternele buchete de flori din piata. Facem si aranjamente din flori uscate, acestea dureaza mai mult si sunt o investitie buna pentru client, iar noi ne putem juca foarte mult cu imaginatia."
Vizavi de achizitionarea florilor patroana Fleur du soleil afirma: "cele mai multe  flori sunt aduse din import, anume Olanda, Italia, Ungaria si sunt transportate in frigorifere (cel putin vara). Cele de sezon sunt de la producatori locali pentru a li se pastra prospetimea. Florile importate sunt mult mai rezistente, din clasa A, intrucat vrem sa oferim flori care sa nu moara a doua zi. " 
Evaluarea florilor si implicit impartirea lor in clase se face de catre bursa si de producatorii specializati - acestia cresc doar un soi pe suprafete imense de teren. 
Bursa de la Amsterdam (cea mai renumita si in acest domeniu) are o particularitate mai mult decat ciudata. Aici licitatiile incep de jos in sus, iar daca nu exista cumparatori florile licitate sunt distruse.
Si in piete ofera de flori este considerabila - Virtual Arad News (c)2004 Tot in spectrul particularitatilor se situeaza si parerea Karinei Kukta raportata la concurenta din piete: "piata nu o consider concurenta pentru ca nu au conditiile de pastrare a florilor pe care le avem noi si in consecinta cine merge in piata nu obtine calitate, iar preturile sunt aproximativ aceleasi. Pe piata este loc pentru toata lumea".
"Pescarie, florarie sau sunt nebuni oamenii astia?"
Karina a absolvit cursurile universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca specializarea Comunicare si relatii publice, iar in prezent face un master la Facultatea de arte din Timisoara in Comunicare vizuala si marketing, lucru ce o ajuta mult in activitatea pe care o desfasoara. 
Despre inceputurile afacerii Karina ne spune o poveste amuzanta, insa pe cat se poate de reala "eram chiar la inceput si trebuia sa atragem atentia cumva. Am umplut vitrina cu sute de pungi cu apa si inauntru se aflau flori si margele pe care le-am prins cu sarma de pescuit. Saptamani intregi lumea se uita uimita, intrebandu-se daca e pescarie, florarie sau sunt nebuni oamenii astia. A fost ceva absolut fascinant. Pana la urma am dat acele aranjamente oamenilor care le cereau pentru a le pastra acasa."
In ceea ce priveste primul import, Karina il caracterizeaza ca fiind "un import nebunesc".
"Am facut acest import fara sa stim cat de greu este, iar a doua zi dupa ce am vazut florile asezate pe rafturi nu ne venea sa credem ca le avem aici" precizeaza directoarea florariei.
Catalog pentru toate gusturile
Specialitatea casei la Fleur du soleil e data de buchetul de mireasa. Pretul acestuia porneste de la 250.000 lei si poate ajunge pana la un milion si jumatate. Floraria mai ofera clientilor cataloage din care acestia pot alege ceea ce doresc. De asemenea , pentru nunti, firma ofera piaflor (burete in care se face aranjamentul floral). Acesta este in permanenta umed, florile rezistand o perioada mai indelungata. Acest burete se lipeste pe masina fara a o deteriora.
In ceea ce priveste preturile acestea sunt relativ apropiate de cele practicate  pe piata.
– Frezii la 30.000, garoafe, 15.000 lei, irisi, 30.000 lei, crizanteme, 55.000 lei, trandafiri, 40-65.000 lei (in functie de marimea cupelor), crini, 70-120.000 lei, lalele, 10.000 lei, gherbera, 30.000 lei. Un singur fir de crin cu mai multe cupe arata ca un buchet imens. Lumanarile sunt de la cele foarte simple, care costa 40.000 lei, pana la cele turnate in 10 bai de aburi, care au forme speciale, ce ajung pana la 400.000 lei. Cosuletele ornamentale au preturile cuprinse intre 75.000 – 690.000 lei. Se fac si livrari la domiciliu la telefonul 213.343, iar transportul il costa in plus pe client, 50.000 lei.
Florarii din piata
Nu mai putin pasionati de flori se dovedesc a fi si vanzatorii din pietele aradene. Cea mai variata gama o putem gasi in Piata Mihai Viteazul. 
Inca de la primele ore ale diminetii, mai exact de la ora 6 si pana aproape de miezul noptii ei stau langa flori. Agneta Danciu are 30 de ani si  este de loc din Tarnova. 
Iubeste foarte mult florile si pentru ca nu avea un serviciu s-a gandit sa imbine utilul cu placutul. S-a angajat la patron si vinde flori. "E placut sa stai toata ziua printre flori. Mai neplacut este atunci cand nu ai vanzare si se ofilesc. De dimineata pana seara sunt aici in piata"
Agneta povesteste ca florile nu se vand tot timpul bine. "E mare nebunie de 8 Martie, de Florii, la alte zile onomastice. In rest mai cumpara tinerii cate un trandafir si cam atat. Eu oricum fac totul mai mult din pasiune si nicidecum pentru salariul pe care il iau". 
Tanara viseaza ca intr-un viitor indepartat sa aiba propria ei florarie.
Preturi oscilante in functie de sezon
Preturile difera de la sezon la sezon. si mai ales de la vanzator la vanzator. "De multe ori trebuie sa le tinem la pret, oamenii nu le cumpara pentru ca sunt prea scumpe, iar noi apoi le aruncam fiindca se ofilesc". 
Una din cele mai cautate flori este trandafirul rosu. Daca in preajma sarbatorilor specifice un fir poate ajunge si la 70.000 in rest poate fi cumparat si la 30.000 lei. 
Garoafele, pe care unii le denumesc "florile saracilor" au si ele mare trecere. 
Acum un fir costa pana la 10.000 lei. "Nu prea putem sa lasam din preturi, pentru ca ele sunt fixe. Totul depinde de indicatiile patronului.", mai spune Agneta.

Razvan Cretu & Bogdana Popescu - Observator Plus

  • Romania a castigat etapa balcanica de motociclism de la Arad

Se da startul intr-o noua probaIonel Pascota si Robert Muresan au fost vedetele unui concurs cu... de toate
Maxim interes pentru o ramura sportiva foarte la moda in lume, pe Aeroportul aradean, acolo unde mai mult de 6 mii de spectatori au venit sa vada cei mai buni motociclisti din Peninsula Balcanica.
Asa cum era de asteptat, concursul balcanic a eclipsat cel national, dar cei prezenti au avut ce vedea.
Pascota, vedeta zilei
Ionel Pascota, cel mai bun pilot al echipei Romaniei la clasele mari - Super Sport respectiv Super Bike - a castigat, ca si in precedentii doi ani, concursurile la cele doua clase.
"Mai bine m-as face parasutist. Nici nu ii vad cand trec pe langa mine" spunea ieri un spectator care, vazand viteza cu care erau pilotate motocicletele, prefera orice numai sa nu se afle in concurs. Intr-adevar, Ionel Pascota a tras la maxim de motocicletele sale si a castigat detasat lupta la Super Sport, iar la Super Bike, dupa ce a condus tot concursul, a simtit suflarea in ceafa a bulgarului Choy chiar pe final.
Ionel Pascota a fost vedeta zilei la motociclism Bulgarul s-a prezentat la Arad incomplet refacut dupa o dubla fractura, la clavicula, respectiv la picior, ceea ce la facut sa afirme:
"Pascota este un pilot foarte bun, dar cred ca aveam mai mari sanse decat el sa castig daca eram complet refacut. Romanul a castigat aici pentru ca ar putea conduce si cu ochii inchisi dar pe alte circuite am castigat eu" spunea liderul Balcaniadei la cele doua clase.
In schimb, Cristi Muresan prevedea cele doua victorii inainte de startul concursului: ,"Pe Pascota nu-l poate bate nimeni la Arad".
Aceasta declaratie a dat apa la moara presedintelui FRM, care a spus: "degeaba castigam aici daca pe alte piste venim tot pe 5 sau 6".
Robert Muresan zboara spre titlu
Robert Muresan este speranta Romaniei la titlul de campion balcanic la clasa 125 cc. Conducand o motocicleta Suzuki, foarte bine rodata chiar si pe circuitul de la Hungaroring, Robert nu a avut emotii decat in primele tururi, cand oscila intre prima si a doua pozitie.
Dupa turul al cincilea insa, s-a asezat autoritar in frunte si distanta-intre el si ocupanul locului secund s-a marit de la o tura la cealalta.
Robert Muresan zboara in acest fel spre titlul de campion balcanic el castigand fiecare dintre cele trei etape disputate.
"Am emotii foarte mari cand il vad pe pista, dar le-a demonstrat din nou ca este cel mai bun" a spus Cristi Muresan, tatal sau, patron al clubului Las Vegas Racing.
Spitalizari la Super Bike
Faza nedorita in timpul concursului de motociclismConcursul de Super Bike, ultimul din competitia balcanica, a fost presarat cu de toate. Inca de la primul viraj, nu mai putin de cinci motociclete au cazut, doi dintre piloti fiind nevoiti sa ia drumul spitalului.
"A fost faza care rar poate fi vazuta. Este de generic TV" spunea unul dintre arbitrii concursului.
Dupa acest incident, arbitrii au fluturat steagurile rosii pentru a-i atentiona pe piloti sa incetineasca si urma ca cursa sa fie reluata.
Un pilot sarb nu a vazut insa semnalizarile arbitrilor si, in loc sa opreasca, l-a lovit din plin pe un concurent bulgar, acesta din urma cazand si ramanand nemiscat pe pista pana la venirea ambulantei.
"Nu-mi vine sa cred ce am vazut. A fost un moment penibil care putea duce la moartea unui om" spunea unul dintre arbitrii, aflat inca sub socul celor vazute.
Romania, prima la echipe
Prin victoriile la cele trei clase, Romania a castigat concursul pe echipe in cea de-a treia etapa a Balcaniadei, urmata de Bulgaria.
"Am demonstrat tuturor ca suntem bine pregatiti si putem face fata unui asemenea nivel" a spus fericit Cristi Muresan, care nu se gandea deloc la concursul national. "Noi vrem sa ridicam piloti de valoare, nu cum fac unele cluburi din tara care inventeaza noi clase doar pentru a avea diplome. Asa nu vom progresa niciodata" spunea patronul Las Vegas Racing.

Lucian Danila - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]