Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 23 noembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Copiii care omoara copii

Spitalul Matern - deseori loc al pierzanieiIn 10 luni - peste 1400 de avorturi "oficiale"
In ultimii ani, tot mai multe femei au apelat la ajutorul medicilor ginecologi pentru intreruperea sarcinilor nedorite. 
La Clinica "Dr. Salvator Vuia" s-au inregistrat in 10 luni, 1410 avorturi, cu 92 mai multe decat anul trecut. 
Dintre acestea, 1025 au fost facute la cerere, 16 intreruperi de sarcina s-au facut din motive medicate, 368 au fost incomplete si numai unul a fost provocat. 
Desi in Arad exista cabinete de planning familial, acestea sunt insa mai rar vizitate de femei, care se jeneaza sa discute despre problemele pe care le au si sa ceara ajutor. 
La nivelul judetului Arad sunt inregistrate cinci astfel de cabinete, care ofera gratuit contraceptive elevelor, studentelor, somerelor si persoanelor cu venituri mai mici decat salariul minim pe economie. 
Femeile insa prefera sa nu intre intr-un astfel de cabinet, astfel incat riscul aparitiei unor sarcini nedorite creste.
Adolescente la chiuretaj
Ce este mai trist insa ca cele peste 1400 de vorturi sunt inregistrate oficial, in analele Spitalului Matern din Arad.
Pe langa aceste date oficiale, sunt insa multe cazuri de adolescente care fac intreruperi de sarcina la  cabinetele private ale unor medici ginecologi. Medici care nu ezita sa-si riste meseria si sa-si incalce juramantul pentru un pumn de arginti. Si totul pentru a face intreruperea de sarcina a minorei, fara acordul parintilor. 
Pentru ca, in 99,9% dintre cazuri, parintii nu vor afla niciodata ce a facut fiica lor, atunci cand era minora. 
Dar, aceasta solutie este mai fericita decat aceea a recurgerii la gesturi necugetate. 
Cea mai buna solutie, insa, pentru fata care-si incepe viata sexuala este aceea de a vizita un cabinet de planning familial. 
Cazurile in care minorele se prezinta la medic pentru intreruperi de sarcina sunt tot mai dese, odata cu scaderea varstei la care se incepe viata sexuala si in paralel cu lipsa unei minime educatii sexuale.
Cabinetul Avorturi - locul unde multe sarcini au fost intrerupteParinti si... parinti
Problema sarcinilor nedorite apare in special la tinerele care nu primesc o educatie sexuala acasa. 
Multe tinere au declarat ca se jeneaza sa vorbeasca cu parinti despre aceasta problema, invocand scuze de genul "nu pot sa-i spun mamei asa ceva". 
Altele, insa, spun ca vorbesc cu mamele lor si sunt de parere ca, "in cazul in care ar fi sa se intample ceva nedorit, cu siguranta ca m-ar ajuta". 
Cele care vorbesc cu mamele lor si care primesc o educatie corespunzatoare in familie sunt foarte putine, cele mai multe mame preferand ca fiicele lor sa afle singure sau, daca ar fi posibil, sa nu afle deloc despre sex. 
Lucru care este insa imposibil avand in vedere secolul in care traim. 
Mai sunt insa si mame care prefera sa le explice fiicelor lor riscurile la care se expun atunci cand isi incep viata sexuala la o varsta frageda sau riscurile care apar in cazul unui avort. 
Sunt mamici care discuta cu fiicele lor despre acest gen de probleme. 
"Vorbesc cu fiica mea ca de la prietena la prietena si ii dau sfaturi atunci cand are nevoie" - ne spune mama unei adolescente.
Minore la avort
Si asta, pentru a nu se ajunge intr-o situate neplacuta, de genul cele in care a ajuns Alina C. 
Ea este una dintre fetele care au facut avort la o varsta frageda si sustine ca acum se simte bine, dar cand a aflat ca este insarcinata, ar fi dat orice sa scape de sarcina. 
Alina, fara ca parintii sa afle, a platit un medic ginecolog, care, pentru o anumita suma de bani, a acceptat sa-i faca o intrerupere de sarcina fara a pretinde acordul parintilor, cum se intampla de obicei in astfel de cazuri. 
Sunt si medici care isi risca meseria incercand sa ajute tinerele aflate in necaz, chiar daca, pentru aceasta, isi incalca juramantul.
Riscuri...
Riscurile la care se supun minorele in urma unei intreruperi de sarcina sunt perforatia uterina, infectii uterine, care daca nu sunt tratate corespunzator se pot extinde si la alte organe din jur, hemoragii, iar pe termen lung pot aparea tulburari ale ciclului menstrual, sau inflamatie pelviana. 
Cea mai importanta dintre boli, la care ar trebui sa se gandeasca orice femeie atunci cand face un avort este sterilitatea, riscul de a nu mai avea niciodata copii.
Nici psihologul nu (mai) este o solutie
Doctorul psiholog Simona Negrea a declarat ca exista si repercusiuni asupra psihicului femeii in urma intreruperii unei sarcini. 
Cele mai frecvente sunt labilitatea psiho-emotionala, sensibilitatea exagerata si toleranta scazuta la frustrare. 
Nici psihologul nu reprezinta o solutie pentru femeile care au intrerupt o sarcina, acestea nu vad nici in el o persoana care le poate ajuta, de aceea, femeile pot ramane cu traume pentru tot restul vietii. 
La intrebarea "De ce nu merge lumea la psiholog?" raspunsul este unul simplu: din lipsa de obisnuinta, din cauza lipsei de educatie si din cauza unei rezerve sociale.

Alexandra Kohler - Agenda zilei

  • In zona Gurahont – Halmagiu, Prima interventie de deszapezire!

In judet au inceput lucrarile de deszapezireDupa ce au cazut primii fulgi de zapada au venit, inevitabil, si primele efecte negative. Pe raza judetului, doar doua tronsoane de drum au fost afectate, mai mult de polei decat de straturi groase de zapada, insa, ele au necesitat interventia celor de la Drumuri Nationale.
In regiunea Gurahont – Halmagiu s-a intervenit pentru deszapezire pe doua drumuri. Este vorba de DN 70 si DN 76, care in cateva ore au revenit la starea normala de rulare. In restul judetului, spune Marcel Lucaciu, seful Protectiei civile, nu s-au intalnit pana acum nici un fel de probleme. In cadrul unei sedinte extraordinare organizate ieri, de urgenta, s-au prezentat reprezentantii tuturor regiilor furnizoare de utilitati, ai celor responsabile cu starea drumurilor, reprezentanti ai Directiei Vamale, care au prezentat planuri de masuri pe care le vor aplica in situatia in care temperatura va scade brusc.
Deszapezire fara... experienta
Pe raza municipiului situatia nu a ridicat, inca, probleme de nici un fel. Primarul insa a subliniat ieri ca dupa ce s-a facut un control la societatea Polaris, castigatorul licitatiei pentru activitatea de deszapezire, s-a constatat ca, desi societatea este pregatita pentru iarna cu utilaje si cantitatile necesare de nisip si sare, ea sta mai rau la capitolul... experienta. Asta insemnand ca experienta in domeniul deszapezirii si-o va face societatea in aceasta iarna, pe strazile municipiului nostru.

Simona Mazare - Observator

  • La Chisineu Cris: Sala de sport, trasa la patru ace

La Chisineu Cris a fost inaugurata sala de sportPariul actualului prim-ministru al Romaniei cu omul de afaceri Ioan Tiriac, a fost castigat si la Chisineu-Cris, acolo unde, ieri, noua sala de sport si-a deschis oficial portile. 
Evenimentul a fost sarbatorit cum se cuvine de catre comunitatea de pe Crisul Alb, care a participat cu mic cu mare la somptuoasa festivitate de inaugurare.
Totul a inceput cu slujba de sfintire savarsita de preotii din localitate, dupa care primarul Gheorghe Burdan s-a adresat audientei: "Este o zi importanta in viata orasului nostru. De acum inainte elevii celor doua licee din localitate, dar si toti cei care considera exercitiul fizic important, vor beneficia de conditiile excelente ale noii sali de sport. Depinde numai de noi cum vom sti sa profitam de acest obiectiv social-sportiv, dar in acelasi timp e foarte important sa invatam sa-l intretinem. Constructia a costat aproape 15 mi-liarde de lei, dintre care 1,5 miliarde au fost alocati de la bugetul Consililui Local Chisineu-Cris, iar investitia nu se va opri aici. Langa sala, intentionam sa amenajam alte terenuri de fotbal, baschet, handbal sau tenis, astfel incat se va naste un adevarat complex sportiv. " 
Invitat special al festivitatii a fost Gheorghe Maxinan, directorul firmei constructoare, SC Tehnodomus SA Arad. 
In timpul mesei festive organizate cu prilejul evenimentului, acesta a precizat: "Asa cum s-a intamplat cu toate cele 400 de sali de sport cuprinse in programul guvernamental si firma noastra a inceput lucrarile in luna ianuarie. Dupa cum vedeti am finalizat treaba in timp, atat aici, la Chisineu-Cris, cat si la celelalte sase sali din judet ce pot fi inaugurate in orice moment."
Deocamdata, noua sala de sport din Chisineu-Cris va avea trei angajati. Ei vor fi struniti de administratorul, prof. Daniel Cherechesi, managerul Scolii de Fotbal Kikers. 
Daca elevii vor beneficia pe gratis de utilitatile salii: vestiare incalzite, dusuri, cabinet medical si bineinteles teren de joc, ceilalti localnici amatori de sport vor scoate din buzunar 500.000 de lei pentru o ora si 700.000 pentru doua ore.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Captura de tigari la Vladimirescu

La Vladimirescu vamesii au descoperit un nou transport clandestin de tigariPeste 150 de mii de pachete cu tigari nedeclarate au fost descoperite de politistii de frontiera si vamesii de la Vladimirescu.
Tigarile valoareaza peste 6 miliarde de lei si au fost descoperite intr-un automarfar incarcat cu mobilier care trebuia sa ajunga in Olanda.
Pentru ca vamesii au avut suspiciuni in ceea ce priveste transportul au efectuat un control amanuntit si au gasit tigarile ascunse printre piesele de mobilier.
Toate cele 154 de mii de pachete cu tigari au fost confiscate iar firma transportatoare, din judetul Bistrita, a fost amendata cu 75 de milioane de lei.
Politistii au inceput o ancheta pentru depistarea tuturor persoanelor implicate in transportul ilegal de tigari.

Vasile Ostobos - Televiziunea Arad

  • Ce aveau in comun Ceausescu si Elton John?

Nici pana acum nu a fost cumparat biroul pentru cabinetul lui CeausescuUn cabinet din lemn masiv, fabricat la Arad
In 1986, la fabrica de mobila incepeau lucrarile la un model unicat - un cabinet din lemn de paltin, ce urma sa utileze biroul nr. 1 din Casa Poporului.
22 de muncitori aveau sa munceasca timp de 2 ani la finisarea biroului, un model masiv incarcat cu sculpturi si intarsii, toate realizate manual.
Modelul a fost conceput de trei arhitecti, care au tinut cont de gusturile lui Nicolae Ceasusescu.
Fostului dictator ii placea mobila cat mai incarcata.
Cabinetul care - cantareste aproape trei tone este evaluat astazi la 350.000 de euro. Lemnul ales este de calitatea intai, asemeni celui din care se confectioneaza instrumentele muzicale.
Biroul urma sa-i fie daruit lui Ceausescu chiar de ziua lui, in ianuarie 1990. Nu a mai apucat insa acea zi, asa ca modelul unicat a trezit interesul mai multor magnati ai lumii.
Multi si-au dorit sa achizitioneze biroul unicat al unui personaj intrat in istorie.
La Arad au venit, prin 1994, impresarii lui Elton John, care au negociat cu fabrica achizitionarea cabinetului.
Intre timp, cantaretul s-a razgandit, asa ca biroul a ramas aici, in sala de protocol a fabricii.
Desi multi sunt interesati de cabinetul din lemn de paltin, putini, si pot permite luxul de a plati pentru el peste 10 miliarde de lei.

Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]