Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 23 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Ambitii care ne pun la incercare seriozitatea si eficienta: Aradul - in circuitul turistic european

Cea mai veche statuie din Arad este a Sfantului Ioan de Nepomuk - Virtual Arad News (c)2004Stiati ca in cladirea Hotelului Ardealul au concertat, candva, Franz Liszt, Johannes Brahms si Johann Strauss jr.? 
Si tot aici au poposit George Cosbuc, Octavian Goga, Ion Luca Caragiale si George Enescu? 
Stiati ca in orasul nostru se afla cel mai vechi teatru din Romania, unde a pasit insusi Eminescu, in calitate de sufleur la spectacole? 
Stiati ca Aradul gazduieste prima scoala de invatatori de limba romana din Ardeal, "Inalta Preparandie"? 
Stiati ca Cetatea Aradului este singura cetate din Transilvania, construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea? Si ca aici au fost inchisi soldatii armatei lui Napoleon, cazuti prizonieri habsburgilor? 
Stiati ca protectorul orasului nostru este Sf. Ioan de Nepomuk, iar statuia care il infatiseaza este cea mai veche din Arad? 
Aradul - doar oras de tranzit

Daca nu stiati, inseamna ca aceste informatii nu au fost suficient de bine sau suficient de mult mediatizate. 
Inseamna ca Aradul are un potential cultural, in speta, istoric, ce nu a fost exploatat deloc din punct de vedere turistic. 
Asa se face ca turistii care ne viziteaza orasul nu sunt decat niste "turisti de tranzit". 
Ei se opresc o zi, doua, in Arad si apoi merg mai departe. 
"Inca din vechime, Aradul era locul in care se intersectau importante artere de circulatie, fapt ce a favorizat tranzitarea orasului de numerosi calatori. 
In prezent, datorita apropierii de granita de vest a Romaniei, exista un important aflux de persoane care au alte destinatii finale, Aradul reprezentand doar o poarta de intrare in tara, un prim loc de popas"
- explica Iulia Dangulea, de la Biroul de informare turistica din Arad. 
"In ultimii ani, Aradul a fost vizitat de straini din intreaga Europa, care s-au aratat incantati de oras, de potentialul sau turistic. Tocmai de aceea, am vrea sa depasim statutul de «oras de tranzit», pe care Aradul il are acum, si sa-l transformam intr-un oras cautat de turisti, intr-un oras in care turistii sa-si doreasca sa stea cat mai mult" - subliniaza Etelka Nagy, director al Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara (DDAC), institutie in subordinea careia se afla Biroul de informare turistica. 
Parcul dendrologic din Macea - locul unde natura isi arata frumusetile - Virtual Arad News (c)2004Zece pensiuni (agro)turistice

DDAC deruleaza, in prezent, un proiect initiat de Portugalia, care are ca scop includerea judetului Arad in reteaua de turism european. 
Este vorba, in principal, de turismul rural si agrar. 
"Credem ca judetul Arad are un mare potential turistic si speram sa gasim lideri locali care sa inteleaga ca agroturismul este una din sansele noastre de dezvoltare. Pana acum, am avut semnale pozitive in acest sens, oamenii s-au aratat interesati. Dar trebuie sa existe si sprijin din partea statului, iar eu cred ca acesta va veni. In plus, cu cat ne apropiem mai mult de Uniunea Europeana, cu atat cresc sansele de a putea lua credite avantajoase, eventual nerambursabile, care sa fie investite in agroturism. Turismul inseamna doar transformarea casei in asa fel incat sa fie acceptata de turisti. Asta presupune, obligatoriu, bai proprii, macar una care sa nu fie comuna cu a proprietarilor. Apoi, trebuie sa se insiste pe specificul local, pentru ca locurile de cazare si de servit masa care sunt la fel peste tot, nu vor fi atractive pentru turisti. Atat decoratia interioara, cat si gastronomia trebuie sa fie specifice locului. Acum, acest aspect lasa de dorit" - precizeaza Etelka Nagy. 
Conform bazei de date a Biroului de informare turistica, in mediul rural din judetul Arad exista, in acest moment, zece pensiuni turistice si agroturistice, la Cladova, Minis, Mandruloc, Nadlac, Nadab, Siria, Dezna, Julita, Lipova si Dorobanti. 
Capacitatea de cazare difera de la o pensiune la alta. Sunt locatii cu 4, dar si cu 20 de camere. Preturile oscileaza, in functie de confort, de la 350.000 la 1.750.000 de lei/noapte/camera cu doua paturi. 
Turistii mai pot gasi cazare si in vile, cabane si campinguri din Moneasa, Dezna, Casoaia, Halmagel, Taut, Nadas-Conop si Ghioroc. 
Pentru cei cu pretentii, exista moteluri in Moneasa, Nadlac, Buteni, Vinga, Sebis, Halmagiu si pe DN7 si hoteluri in Nadlac si Moneasa. 
Drumul vinului, al laptelui si al apei termale

"Aradul turistic" este gandit pe trei linii regionale, tematice, cu diverse puncte de atractie pentru turisti. 
"Dorim sa organizam un «drum al vinului» care sa cuprinda localitatile din Podgoria Aradului. Acolo exista deja infrastructura, sunt organizate degustari de vinuri in diverse crame, exista si un muzeu al vinului. Este o zona cu bogata traditie viticola, cu lacuri de agrement si pescuit, cetati medievale si vechi lacase de cult. N-ar fi uitati nici amatorii de drumetii care gasesc aici puncte de pornire pentru numeroase trasee marcate, catre creasta si vaile muntilor Zarand. In zona Halmagiu, vrem sa organizam un «drum al laptelui», pentru ca sunt destul de multi copii care cred ca laptele se face in cutie, ca bauturile racoritoare. Este o regiune recunoscuta pentru productia de lapte, dar si pentru potentialul turistic. 
In centrul comunei exista o harta turistica, iar printr-un proiect derulat anterior, s-au realizat si cinci marcaje turistice, spre Varful Bihor, spre Muntele Gaina si in interiorul regiunii. Ne gandim si la «drumul apei termale» in care sa cuprindem localitatile Curtici, Macea, Sofronea si Dorobanti, unde se gasesc stranduri cu bazine cu apa geotermala pana la 58°C, carora li se adauga si alte obiective turistice - castelele de la Sofronea si Macea, parcul dendrologic de la Macea"
- ne dezvaluie directorul DDAC. 
Si strandul din Curtici este un loc indragit de turisti - Virtual Arad News (c)2004Pachete turistice estivale

Pana cand aceste proiecte vor deveni realitate, Aradul nu va ramane descoperit din punct de vedere agroturistic. 
DDAC lucreaza la realizarea unor pachete turistice de o zi, doua zile, trei zile si o saptamana pentru sezonul de vara. Acestea urmeaza a fi aprobate de Consiliul Local (institutie in subordinea careia se afla DDAC) si, apoi, valorificate. 
"Aceste pachete turistice se adreseaza, in egala masura, romanilor si cetatenilor din tarile invecinate. Ne asteptam, insa, ca ele sa fie solicitate in special din afara Romaniei. Acolo, vom face promovare prin birouri de informare turistica similare celui din Arad, birouri care sunt foarte dezvoltate in tarile din Europa" - mentioneaza E. Nagy. 
Pe langa sejurul intr-o pensiune agroturistica, in pachet va mai fi inclus si un tur al orasului, cu prezentarea Aradului de catre un ghid calificat. 
Privati, momentan, de existenta unui ghid care sa le arate orasul, turistii care strabat Aradul se adreseaza Biroului de informare turistica de pe Bulevardul Revolutiei. 
"Cei mai multi dintre ei ne solicita harta orasului. Apoi, ni se cer informatii despre hoteluri (in special cele care practica preturi mai mici), despre pensiuni, locuri de vizitat, uneori suntem intrebati si de magazine… Pe langa romani, unii chiar aradeni, ni se adreseaza oameni din Italia, Germania, Franta, Israel, SUA, Ungaria… In special strainii vor sa cumpere postere si albume foto cu Aradul. Unii dintre ei s-au interesat chiar si de tablourile care ne decoreaza biroul, manifestandu-si dorinta de a le achizitiona" - spune Iulia Dangulea, persoana care mediaza, cand pe romaneste, cand pe englezeste, contactul si relationarea turistilor cu Aradul. Fara Biroul de informare turistica, orasul nostru ar fi, probabil, mai putin accesibil celor care-l viziteaza. 
"Am creat acest birou in scopul dezvoltarii turismului, al promovarii intereselor turistice ale municipiului si judetului Arad" - conchide directorul DDAC.

Diana Dutu - Adevarul

  • Pasaj buclucas in Micalaca. Semafoarele apar abia in 15 aprilie

Pana in 15 aprilie trecerile in zona pasajului vor fi semaforizatePasajul Micalaca va fi semaforizat pana in data de 15 aprilie. Sau, cel putin acesta este termenul fixat intre Primarie si Regia de Drumuri. 
Realizarea pasajului inca de la inceputul lucrarilor a fost anevoioasa. Au fost probleme cu proiectarea, cu finantarea, probleme cu asfaltul, iar acum, sunt probleme cu… bucurestenii. 
Mai exact cu firma care nu a respectat angajamentul de livrare a aparaturii de semnalizare a trecatorii. 
Mircea Galea, directorul Regiei de Drumuri Municipale, a subliniat, insa, in cadrul sedintei dintre executivul primariei cu directorii societatilor subordonate, ca totul va fi gata la termenul fixat.
Investitia primariei depaseste 1,6 miliarde lei si va acoperi tot ce inseamna semnalizarea  intersectiei pe sub calea ferata a strazilor Voinicilor si Titulescu. 
Mai exact, cabluri, semafoare auto si pietonale, indicatoare rutiere, care sunt montate de o buna bucata  de vreme.

Simona Mazare - Observator

  • Seria neagra a accidentelor continua

Accident in care a fost implicat si microbuzul de la manastireDupa ce sambata in judetul Arad au fost inregistrate nu mai putin de trei accidente grave in care si-au pierdut viata trei persoane iar alte trei au fost grav accidentate, ieri, tot in judetul nostru a mai avut loc un nou accident cu urmari deosebit de grave pentru doua persoane. 
Evenimentul s-a petrecut in jurul orei 9.30, pe raza localitatii Zadareni, cand un autoturism Dacia 1310, inmatriculat in Arad s-a ciocnit frontal cu un microbuz marca Volkswagen, care era condus de catre un preot de la Manastirea Bodrog. 
In urma impactului extrem de violent, autoturismul Dacia a fost rupt in doua, iar cei doi ocupanti ai masinii, care erau frati. 
Au ajuns in stare grava la spital. ,
"Acuma le-am facut masina si era in perfecta stare de functionare. S-a rupt pur si simplu in doua si sper sa nu moara nici unul dintre ei", a declarat socat tatal celor doi tineri implicati in accident. 
O ambulanta care a ajuns in scurt timp la locul producerii incidentului, i-a transportat pe raniti la Spitalul Clinic Judetean de Urgente Arad, unde au primit ingrijirile medicale necesare. 
Cei doi au varsta de 21, respectiv 23 de ani, iar baiatul cel mai mic a fost trimis imediat pe masa de operatie pentru a fi operat de urgenta. 
Acesta a suferit un traumatism cranian acut inchis, toraco-abdominal cu ruptura de splina, iar imediat dupa operatie a fost internat pe sectia anestezie terapie intensiva. 
Cei de-al doilea baiat a suferit un traumatism cranian acut inchis si o plaga contuza parietala stanga. 
Preotul care se afla la volanul microbuzului, si care a scapat nevatamat din accident, a declarat ca nu stie cum s-a petrecut accidentul. 
"Eu veneam spre Arad si la un moment dat am fost lovit de Dacie. Nu stiu cum de m-a lovit pentruca eu am crezut ca a trecut de mine. Sper doar ca bunul Dumnezeu sa faca sa nu moara nici unul dintre ei".. declarat parintele. 
Nici politistii nu au stabilit cu exactitate mecanismul de producere al accidentului ei efectuand in continuari cercetari pentru a stabili cine se face vinovat de acest eveniment rutier, din primele cercetari cauza principala a producerii accidentului fiind neatentia in conducere. 

F. Puha - Agenda zilei

  • Afacerile de la fostul Combinat Chimic, pe mana politiei

Control ITM la Siatra ProdDin ruinele fostului Combinat Chimic isi castiga existenta zeci de persoane care colecteaza fier vechi. 
Fie ca lucreaza, ilegal, pentru unele firme de profil, fie ca lucreaza pe cont propriu, acestea isi pun de multe ori viata in pericol pentru a putea castiga 100 sau 200 de mii de lei pe zi 
In urma unui control efectuat de catre Inspectoratul Teritorial de Munca in incinta fostului Combinat Chimic din Vladimirescu au fost descoperite 17 persoane care munceau aparent fara forme legale, desi o parte dintre ele au declarat ca sunt angajate la Siatra Prod sau Demrax, societati care au sediile centrale la Targu Jiu.
Reprazentantii celor doua societati au rost invitati ieri la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca, pentru clarificarea situatiei. 
In urma prezentarii documentelor a reiesit ca sapte persoane sunt, intr-adevar, angajate ale societatilor respective, avand contracte de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca din Targu Jiu. 
Despre restul de 10 persoane, reprezentantii celor doua firme au declarat ca nu le cunosc. 
In consecinta, Inspectoratul Teritorial de Munca Arad nu a putut sa aplice nici o sanctiune societatilor Siatra Prod si Demrax, inaintand dosarul spre cercetare Politiei din Vladimirescu. 
"Chiar astazi vom face o adresa catre Politia Vladimirescu",  a declarat Livia Vlad sefa Serviciului Corp Control pe relatii de munca. 
"Unele persoane au declarat ca lucreaza pentru Siatra, altele ca lucreaza pe cont propriu, iar altele ca erau doar in trecere prin Combinat" - a spus inspectorul de munca Virgil Taulea referindu-se la cele 10 persoane.
Exista suspiciuni ca, intr-adevar, cele 10 persoane care munceau fara forme legale nu faceau acest lucru pentru Siatra Prod sau Demrax, ci furau fier vechi pentru o importanta societate aradeana care se ocupa de colectarea si valorificarea fierului vechi.
Ramane de vazut ce va descoperi Politia.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania

  • Poluarea naste conflict la Curtici

Prefectul Ungureanu critica aspru poluarea din orasul CurticiNorii de fum au iritat narile prefectului de Arad
Prefectul Aradului, Dan Vasile Ungureanu, l-a criticat dur pe primarul orasului Curtici, pentru poluarea atmosferei. 
"Acolo se ard in aer liber bucati mari de folie si sticle de plastic. Este inadmisibil", a punctat Ungureanu. 
Reprezentantul guvernului in teritoriu a observat toate acestea dupa o vizita facuta in localitatea de frontiera si a cerut deja ample controale pentru clarificarea situatiei. 
"Zburau prin aer bucati de plastic ca niste zmeie. Ce balaur trebuie sa vina acolo ca sa rezolve situatia?", a intrebat prefectul Ungureanu. 
Acesta nu intelege cum locuitorii din Curtici nu s-au revoltat pana acum, atata vreme cat arderile de materiale plastice provoaca fum inecacios si miros insuportabil. 
"Poate primarul Don e de prea mult timp in fruntea orasului Curtici si s-a plictisit. Nu se poate sa ajunga Curticiul in asa hal! Drumurile sunt impracticabile, cu niste gropi de toata rusinea. Eu cunosc orasul din copilarie si va pot spune ca altfel arata atunci", a marturisit Dan Ungureanu. 
In opinia sa, Garda de Mediu trebuie sa isi faca datoria si sa aplice amenzi pentru poluarea de la Curtici. 
In comunitatea locala sunt multe sere, la care se foloseste din abundenta folie, pentru acoperirea structurilor de metal. 
Ungureanu a aratat ca, daca pana la 1 aprilie, edilii nu gasesc o modalitate nepoluanta de neutralizare a deseurilor, chiar institutia prefecturii va aplica amenzi.
"Nu dorim acest lucru, dar daca altfel nu se poate intra in normalitate, vom proceda si asa", a declarat Ungureanu.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]