Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 23 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Statul tine cu dintii de bunurile imobile din Arad

Desfiintarea unor rute judetene ar crea nenumarate nemultumiri...Autoritatile recunosc: desfiintarea liniilor de tren lasa aradenii in izolare
Intr-un raport ce va fi inmnat parlamentarilor de Arad se arata faptul ca autoritatile locale au intervenit in dese randuri (de cele mai multe ori fara rezultate) pentru rezolvarea unor probleme considerate delicate pentru judet. 
Multe dintre acestea vizeaza institutiile publice sau angajatii statului, insa mai toate interventiile urmeaza sa vina in sprijinul locuitorilor judetului. 
Desfiintarea curselor CFR rupe Aradul in doua 
Cea mai recenta problema creata printr-o decizie luata de Ministerul Transporturilor - cea care viza privatizarea sau desfiintarea peste o mie de km de linii de cale ferata - nu parea sa intampine, la momentul respectiv, opozitia autoritatilor aradene. 
Prefectul sustinea chiar, la un moment dat, ca este increzator ca se vor gasi operatori privati care sa ia in grija cele noua trasee aradene considerate de stat nerentabile, chiar daca pe piata romaneasca operatorii privati puteau fi numarati pe degete, iar Aradul nu se putea mandri cu nici unul. 
Totusi, in raportul care a fost inaintat parlamentarilor, situatia se prezinta cu totul altfel. 
Aici se arata ca autoritatile au intervenit pe langa Ministerul Transporturilor pentru mentinerea curselor inspre si dinspre Brad spre Ineu, Santana si Arad, in caz contrar - prin desfiintarea acestor trasee ajungandu-se la ruperea legaturilor feroviare dintre municipiul Arad si mai bine de 65% din localitatile judetului, aici fiind amintite rute cu greutate pentru Arad: Arad - Nadlac, Arad - Periam si Radna - Timisoara. 
Pentru mutarea militarilor din Cetatea Aradului sunt necesare 180 de miliarde lei - Virtual Arad News (c)2004Cateva obiective - intre paragina si dezvoltare 
Autoritatile locale au militat de-a lungul anului trecut si vor trebui sa militeze si in continuare pentru transferul unor cladiri din proprietatea statului in cea locala, faptul dovedindu-se mai greu decat s-ar fi crezut. Este vorba aici, dupa cum reiese si din raport, de spitalul de la Ineu, aflat in constructie de peste 10 ani (!) si care daca ar fi preluat de aradeni ar putea fi transformat in unitate medicala si locuinte pentru tineri sau medici, prin schimbarea destinatiei obiectivului. 
Unitatile militare din Ineu si Chisineu Cris au intrat si ele de mult in atentia forurilor locale, care si-ar dori transferul lor din patrimoniul Armatei in cel al Primariilor din localitatile respective si reprofilarea acestora in functie de necesitati (centre de asistenta, unitati sanitare etc.). 
Pana acum, repetatele interventii pe langa Ministerul Apararii Nationale nu au adus un raspuns clar. 
 Cetatea Aradului ramane cel mai "greu" obiectiv dorit a fi transferat din ograda ministerului in cea a autoritatilor din Arad, insa aici principala bariera reprezinta banii. 
In referatul de care aminteam mai sus se arata clar ca exista de mult o hotarare de Guvern privind transferul cetatii catre aradeni, insa faptul nu a putut fi pus in aplicare pentru ca MApN conditioneaza schimbarea proprietarului de cele 180 de miliarde de lei, necesare mutarii batalionului din Cetate in spatiile din Gai. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Chiar daca se parafeaza o intelegere la nivel national, Ungurii refuza "fratia" cu PSD

UDMR refuza semnarea acordului cu PSD-ul localUngurii aradeni nu mai vor sa bata palma si in 2004 cu cei de la PSD. Ei sunt decisi sa refuze semarea unui protocol local, chiar daca la nivel central se va parafa o astfel de intelegere. In week-end presedintele Uniunii aradene, Király András, a participat la o intalnire cu conducerea centrala in cadrul careia si-a spus raspicat punctul de vedere.
Pe ordinea de zi a discutiilor  figurau strategia pentru campania electorala, raportul politic al presedintelui si reorganizarea comisiilor de specialitate. 
Un eventual protocol cu partidul de guvernamant nu se dorea a fi dezbatut, dar seful maghiarilor aradeni a avut o interventie acida. 
Acesta a subliniat ca, asa cum a si decis Consiliul Operativ al UDMR Arad, nu crede ca pentru 2004 este necesara incheierea unui protocol cu PSD.
"Chiar daca as fi avut o alta parere eu nu am facut decat sa comunic decizia organizatiei locale. Ne putem intelege punctual cu cei de la PSD si sa colaboram la alegerile locale, dar fara a semna o intelegere", sustine  Király András. 
Liderii celorlalte filiale au evitat sa spuna transant daca sunt de acord sa aiba un protocol cu PSD. 
In momentul de fata liderii PSD si UDMR se afla in discutii avansate pentru semnarea unei intelgeri in plan central. 
"Chiar daca va exista o intelegere scrisa la nivel national, la Arad nu se va intampla asa ceva, din moment de problema grupului statuar nu a fost rezolvata.", a incheiat liderul UDMR Arad.

Bogdana Popescu - Observator

  • Puterea si Opozitia de acord: fara restrictii la cheltuieli!

Autoritatile doresc sa beneficieze de autonomie financiaraRestrictiile impuse autoritatilor locale la cheltuielile pentru telefoane, carburanti si personal ar putea fi eliminate, potrivit unor modificari propuse de Comisia de administratie publica a Camerei Deputatilor vizavi de ordonanta Guvernului pentru stabilirea unor normative de cheltuieli. 
Comisia a luat aceasta decizie, saptamana trecuta, in unanimitate, considerand ca autoritatile locale trebuie sa beneficieze de autonomie totala. 
O ordonanta de Guvern din anul 2001 prevedea normative de cheltuieli privind aparatul propriu al consiliilor locale si judetene, actiunile de protocol, dotarea cu autoturisme si consumul de carburanti, costurile pentru telefoane. 
Deputatii au considerat ca este normal ca autoritatile locale sa-si gestioneze propriile fonduri, conform principiului descentralizarii. 
Decizia comisiei din Camera Deputatilor vine la trei ani dupa rationalizarea telefoanelor si benzinei folosite de alesii locali. 
Ne aducem aminte cu totii de nemultumirile create la nivelul administratiilor locale in momentul in care Guvernul a dat ordonanta ce a impus restrictii la cheltuieli. 
S-a trecut insa si peste nemultumiri, iar alesii locali au dus uneori bani de acasa pentru a achita facturile la telefoanele date de la serviciu. 
Chiar vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, a platit din buzunarul propriu niste convorbiri telefonice si nu ne indoim ca asa s-a intamplat si in Primaria Municipiului. 
Falca n-a raspuns insa ieri la telefon, astfel ca ne-a privat cititorii de aflarea sumelor pe care se presupune ca le-a adus de acasa pentru plata convorbirilor ce nu s-au incadrat in barem. 
N-a fost singurul care n-a raspuns la telefon. Pe viceprimarul Emanoil Voicu l-am sunat inca de vineri si tot n-a raspuns. N-a raspuns nici ieri, probabil fiindu-i prea greu sa se "scobeasca" dupa telefonul mobil. 
Pana la urma, am renuntat sa mai sunam (noi ne platim singuri telefonul)! 
In fine, sa spunem ca pentru alesii locali este de preferat ca propunerea Comisiei de administratie publica sa fie adoptata de Camera Deputatilor inainte de alegerile din iunie... Credem ca e clar pentru toata lumea de ce!

Orlando Toader - Ziarul Transilvania

  • Amenzi pentru angajatori

Crisan Liviu - inspector sef la ITM Arad avertizeaza angajatoriiRefuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie. 
Cu o astfel de situatie s-au confruntat inspectorii de munca in timpul unui control efectuat la S.C. Marik Onda S.R.L. din Arad. 
Firma nu avea intocmirea si inrgistrarea la I.T.M. a contractului de munca pentru un salariat si evidentierea perioadei lucrate de persoana in cauza pe dovezile de plata ale salariilor. 
Pe langa aceasta, au fost depistate mai multe nereguli si anume: sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal, sporul pentru munca suplimentara nu era achitat si calculat ; angajatorul nu a pus la dispozitia inspectorilor de munca documentele privind normele de munca prin care sa se clarifice modul de stabilire si acordare a salariilor pe luna decembrie a anului trecut; din verificarea statului de plata corespunzator lunii decembrie a anului trecut s-a stabilit ca nu a fost garantat in plata salariul minim brut pe tara in cazul a doi salariati. 
"Acestea constituie contraventii. In consecinta, angajatorul a primit o sanctiune in valoare de cinci milioane de lei si un avertisment...", declara Liviu Crisan - inspector sef la I.T.M. Arad.

Nadia Bodran- Adevarul

  • Parlamentar german, decorat la Lipova

Susanne Kastner este de astazi cetatean de onoare a LipoveiVicepresedintele Parlamentului Federal German, in acelasi timp presedintele grupului parlamentar germano-roman, Susanne Kastner, va primi astazi titlul de cetatean de onoare al orasului Lipova
Recunoasterea pe care o va primi are in vedere activitatea depusa de parlamentarul german in privinta ajutorarii caselor de tip familial din localitate.
Organizatia umanitara condusa de Susanne Kartner a deschis in septembrie anul trecut o noua casa de tip familial in Lipova, iar de atunci si pana acum a derulat o campanie de sponsorizare pentru asigurarea unor conditii optime copiilor integrati in astfel de centre. 
Dupa decernarea titlului de cetatean de onoare, Susanne Karstner va vizita o expozitie de pictura in holul primariei.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]