Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 23 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • La Spitalul Matern din Arad, viata bebelusilor este in siguranta

Dr. Lucian Paiusan - directorul medical al Spitalului Matern afirma ca la Arad viata bebelusilor este in sigurantaDupa cum va anuntam in numerele trecute ale ziarului, conducerile celor trei mari spitale din municipiu au participat la Bucuresti la o intrunire pe tema introducerii noului sistem DRG, insemnand plata pe caz rezolvat. 
"In fond, este vorba despre o noua modalitate de raportare si de finantare. Pana acum finantarea se stabilea pe zi de spitalizare, in functie de specificul sectiei. Din 2004 insa bugetul se va stabili printr-un simplu calcul matematic, adica numarul de cazuri x tariful pe caz ponderat x indice de complexitate. Mai concret este vorba despre incercarea unei uniformizari a tarifului de spitalizare pe intreg cuprinsul tarii. Introducerea noului sistem nu inseamna neaparat bani in plus la buget, ci un plus de obiectivitate", considera dr. Lucian Paiusan, director medical al Spitalului Matern din Arad.
In rest, spitalul se confrunta cu aceleasi probleme din intregul sistem sanitar romanesc: subfinantarea si numarul redus al personalului din structura. "Este o neconcordanta intre normativul aprobat de Minister si bugetul alocat cheltuielilor de personal. Mai mult decat atat, ne confruntam cu o alta situatie ciudata oarecum: o parte a personalului se pensioneaza, altii demisioneaza, decedeaza....iar locurile lor raman blocate, nemaiputand efectua alte angajari. Cu toate acestea, la ora actuala nu avem sectoare pe care sa nu le putem acoperi din cauza lipsei de personal. Volumul de munca este mai ridicat, dar reusim sa facem fata situatiei cu succes!", afirma dr. Paiusan.
La Arad, copiii se nasc in siguranta!
Mediatizatul caz de la Ploiesti, unde 16 copii au decedat din cauza inconstientei medicilor care, nefacandu-si analizele la timp, au transmis nou nascutilor virusul fatal, a pus pe ganduri intreaga lume medicala romaneasca. 
La Arad, chiar daca nu au existat vreodata probleme de acest gen, medicii privesc cu mare seriozitate aceste aspecte: 
"Analizele se fac periodic, produsele folosite la dezinfectarea ustensilelor sunt de ultima generatie. Lunar primim controale pe aceasta tema din partea inspectorilor DSP, efectuam chiar si autocontroale..." declara directorul Paiusan. 
Gratuitate la nastere!
Un alt aspect mai putin cunoscut este gratuitatea de care beneficiaza femeia la nastere chiar daca nu este asigurata. 
"Gratuitatea este in procent de 100%. Si asta se intampla in toate spitalele din tara. Nasterea propriu-zisa si spitalizarea in primele zile post-natale se suporta de catre sistem chiar daca beneficiara serviciilor, adica mama, nu este asigurata", afirma directorul medical al Spitalului Matern.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Cersetoria, vagabondajul si absenteismul scolar au intrat sub lupa autoritatilor

Comandantul IJP - Nicolae Gudiu crede ca pentru starpirea infractionalitatii trebuie sa contribuie toate institutiilePrima intrunire a "Comitetului pentru combaterea cersetoriei, vagabondajului si a altor fenomene care afecteaza climatul de siguranta civica in mediul urban ", din cadrul Prefecturii, a scos la iveala faptul ca autoritatile locale se confrunta in aceste cazuri cu o avalansa de probleme. 
Ca atare, membrii comisiei au decis, chiar de la inceputul intrunirii, sa largeasca componenta echipei si sa faca loc si gardienilor, jandarmilor si structurilor specializate din cadrul Consiliilor Local si Judetean. 
La finele sedintei s-a decis ca autoritatile vor trebui sa faca un traseu clar al cersetorilor, vagabonzilor, prostituatelor si a celor mai saraci dintre locuitorii Aradului, pentru ca acestia sa poata fi ajutati si scosi de pe "piata" infractiunilor. 

Prea putini infractori, prea multe infractiuni 
Nicolae Gudiu, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Arad, a prezentat un scurt raport de activitate din anul 2003 in acest domeniu, din care a rezultat faptul ca Politia nu are parghiile necesare pentru a interveni decisiv in eliminarea acestor fenomene. 
Cele patru razii, 88 de actiuni, 175 de controale in parcarile motelurilor si hotelurilor, cunoscute ca fiind frecventate de prostituate si cersetori, nu au "adus" decat 489 de sanctionati si 15 infractori (doar 10 proxeneti si 5 prostituate). 
Album cu poze la Politie 
Nicolae Gudiu a precizat ca atat cersetoria, cat si proxenetismul sunt infractiuni foarte grele de probat pentru politisti, din cele 502 cazuri evidentiate anul trecut, doar 15 fiind in cele din urma dovedite. 
Comandantul IJP Arad a tinut insa sa precizeze ca Politia a elaborat deja un album cu cele 134 de prostituate cunoscute si, in cazul comiterii unei infractiuni de catre acestea, albumul este pus la dispozitia victimei. 
Nu sunt fonduri pentru asistenta medicala 
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Arad au punctat faptul ca, din punctul lor de vedere, problema cea mai mare este cea a lipsei fondurilor pentru acordarea asistentei medicale categoriilor mai sus vizate. 
Prefectul Dan Ungureanu a decis sa ia problema (recunoscuta de toate structurile) in mana si sa puna sumele cheltuite cu investigatiile acestora pe seama Casei de Asigurari de Sanatate. 
Elevii care absenteaza vor fi verificati acasa 
Absenteismul elevilor de la scoala a fost identificat ca un punct de pornire spre racolarea acestora la savarsirea infractiunilor de cersetorie, vagabondaj si prostitutie, fapt pentru care Inspectoratul Scolar Judetean a fost pus sa identifice elevii care chiulesc de la scoala. 
Motivul absentelor acestora va fi stabilit de acum prin verificari care vor avea loc acasa, la parinti. 
S-a stabilit totodata ca abandonul scolar este un factor care mareste randurile infractorilor, insa la Nicolae acest capitol ISJ nu mai poate interveni decat cu date despre cei care au abandonat scoala pe care sa le trimita Politiei. 
Gasca de tineri, la control 
Nici gastile de tineri n-au fost uitate, Nicoale Gudiu insistand pe problemele pe care acestea le creeaza, cerand Inspectoratului Scolar sa le furnizeze datele cu privire la acestea pe care le-au primit de la directori de scoli sau de la elevi, parinti. 
Membrii comitetului de combatere a acestor fenomene au decis ca este necesara o evidenta clara a tuturor persoanelor care se afla in situatii extreme, astfel incat traseul acestora sa poata fi urmarit si chiar controlat prin intermediul institutiilor care li se adreseaza. 
Nu s-a uitat sa se puncteze insa faptul ca banii castigati de cersetori, prostituate si proxeneti sunt mult mai multi decat cei pe care ii au de platit pentru amenzi. Un program clar de actiune va fi stabilit insa in februarie. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Economie prin Internet

Era Internetului se face simtita si la IMM-uriPatronii intreprinderilor mici si mijlocii din Ungaria si Romania vor putea invata impreuna strategii de dezvoltare economica in asa-numita "Era a Internetului", prin intermediul unui proiect al Centrului Euroregional pentru Democratie de la Timisoara, realizat prin programul Phare CBC de cooperare transfrontaliera. 
Proiectul se adreseaza IMM-urilor din judetele romanesti Timis si Arad, precum si celor din zonele Bekes si Csongrad din Ungaria. 
In cadrul proiectului se vor aborda teme precum legislatia privind firmele mixte si activitatile de import-export, dezvoltare strategica sau comert si marketing electronic folosind instrumentele IT. 
Aceste teme vor fi abordate in trei sesiuni de formare a cite cinci zile fiecare si au ca scop specializarea resurselor umane pentru a dezvolta strategii de colaborare cu diferiti parteneri folosind Internetul. 
Participarea firmelor este gratuita, prin proiectul finantat de Uniunea Europeana fiind suportate toate costurile cu instruirea celor care iau parte la aceste sesiuni.

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Mana intinsa ONG-urilor

Primaria si PAEM Arad au infiintat programul Phare Societate CivilaAsociatia PAEM Arad, in parteneriat cu Primaria Municipiului Arad (Directia Administratiei Publice Locale) a infiintat, prin programul Phare Societate Civila (finantat de Uniunea Europeana), un Centru de Resurse si Informatii pentru ONG-uri Arad (CRIONA). 
Acesta vine in scopul ONG-urilor, prin activitati de informare si comunicare cu privire la cadrul legislativ pentru diversele activitati specifice acestora, evenimentele care le privesc direct, finantari, evenimente internationale si informatii europene. 
De asemenea, Centrul de Resurse si Informatii ofera informatii si consiliere cu privire la programele de finantare ale fundatiilor si sectorului afacerilor.
Nu in ultimul rand, ofera informare, consiliere si consultanta privind atragerea de noi surse de finantare din fonduri europene, puse la dispozitie de ambasade, ori credite avantajoase oferite de banci. 
ONG-urile vor fi instruite si consiliate in elaborarea de proiecte de finantare. 
Prezentarea activitatii centrului, care a avut loc ieri, a beneficiat de o atentie sporita din partea reprezentantilor ONG-urilor din Arad. 
Cu acest prilej, intalnirea s-a transformat intr-o veritabila dezbatere, in care reprezentantii ONG-urilor au primit lamuriri in privinta problemelor pe care le-au ridicat. 
Centrul de Resurse si Informatii pentru ONG-uri se afla situat pe strada Stefan Cicio Pop, la nr. 17, si este deschis de luni pana vineri intre orele 16.30 si 19.30, iar sambata intre orele 9.60 si 14.00.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania

  • Lacate pe usile caminelor culturale din judet

Caminul Cultural din Zerind este fruntas in activitatea culturala - Virtual Arad News (c)2004Caminele Culturale din judet nu se  pot lauda cu o activitate de invidiat. Majoritatea salilor nu gazduiesc decat nunti, botezuri, discoteci sau, de ce nu, baruri. Motivul cel mai des invocat este lipsa banilor pentru intretinerea unui ansamblu folcloric sau organizarea altor activitati culturale. Si daca Hora Satului a disparut deja, daca saptamanalul Bal a luat forma discotecilor, pentru ca trebuie sa ne supunem noului pentru a ne tine in aceeasi hora cu lumea moderna, de vechile obiceiuri pare ca nu mai are nimeni placere sa-si aminteasca.
La Zerind, ansamblu folcloric
Sunt si cazuri fericite, in care autoritatile sau oameni ai locului au spirit de initiativa. Un exemplu in aceasta directie ar fi Caminul Cultural din Zerind
La initiativa primarului comunei, Oszvar Ioan, vara trecuta a fost organizata o tabara Internationala de pictura, ale carei lucrari au fost expuse pe peretii Caminului. 
In Zerind isi desfasoara activitatea ansamblul folcloric "Ibolya", de dansuri traditionale maghiare. 
"Cam de doua ori pe luna repeta ansamblul in camin. Mai organizam baluri pentru diferite ocazii, cum ar fi Balul Mascat din februarie. Discutiile cu satenii si invitatii din strainatate au loc tot la camin pentru ca sala este mare. In incinta acestuia mai are loc un cenaclu literar – "Olosz Layos" – la care participa cadrele didactice din comuna" a mai declarat edilul.  
La Zerind, modernitatea si trecutul au fost exploatate simultan si rezultatul este activitatea culturala laudabila a localitatii.
Iarna, cultura ingheata
Varadia de Mures are caminul cultural inactiv momentan. "Singura activitate la Caminul Cultural a fost o reprezentatie a dubasilor si pe timpul iernii nu prea are caminul activitate" a spus Viorel Medre, un angajat al primariei.
Lipsa incalzirii este motivul pentru care Caminul Cultural din Sofronea nu are activitate. Primarul comunei, Ioan Babu, sustine ca nimeni nu se poate folosi de incinta caminului decat populatia din sat. 
"Prea putine spectacole, chiar deloc, pentru ca stam foarte rau cu incalzirea. In fiecare an facem reparatii curente cladirii caminului. Nu l-am transformat ca altii, in bar sau discoteca pentru ca este al populatiei si nu vreau sa se foloseasca nimeni altcineva de el."
Nunti si botezuri
La Sistarovat caminul cultural nu gazduieste activitati etno-culturale - Virtual Arad News (c)2004 Inchiriat la nunti si botezuri, caminul din Sistarovat nu gazduieste nici el activitati etno-culturale. Doar in data de 15 august al fiecarui an se mai organizeaza un bal de hramul bisericii ortodoxe din comuna, in rest… nimic.
La Siria, caminele pot fi retrocedate!
Secretarul comunei Siria, Ovidiu Dragoi, a declarat despre cele trei camine din satele apartinatoare ca "sunt in stare foarte buna de functionare, au lambriuri pe pereti si toate sunt renovate in perioada 2002-2003. Este posibil ca cele doua camine din satele apartinatoare comunei sa revina bisericilor in urma retrocedarilor. Si Caminele Culturale din Siria gazduiesc balurile campenesti, ca de exemplu sarbatoarea Culesului Viei. Tot aici sunt primiti oaspetii din localitatile infratite cu localitatea noastra."
"Apetitul pentru cultura este ridicat la sate"
Ca sunt probleme financiare recunoaste si Claudiu Cristea, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, responsabil cu problemele culturale ale judetului. 
"Din pacate, majoritatea caminelor sunt in stare avansata de degradare si nu face fata unor posibile activitati. Ingrijirea lor intra in atributiile consiliilor locale comunale sau orasenesti. Dar sunt convins ca satenii ar fi interesati de acest gen de activitati. In urma sondajului efectuat in mediul rural aradean, s-a tras concluzia ca apetitul pentru cultura este ridicat la sate" a mai declarat  vicepresedintele.
"O investitie ieftina, care cere bunavointa!"
Marius Lazurca, director al Centrului Cultural Judetean, a tinut sa precizeze despre cultura ca este o investitie ieftina care nu cere decat bunavointa, uneori.
"Exista o mare dorinta de a organiza activitati culturale in mediul rural. Am primit circa 120 de solicitari de finantare pentru evenimente culturale ce se vor desfasura in 2004. Iar suma finantarilor ajunge la 2,5 miliarde de lei. Ar fi incomplet sa ne rezumam la explicatiile economice, de vreme ce exista activitati culturale care nu necesita fonduri prea mari: un cenaclu literar consuma doar timp si bunavointa. Trebuie sa stimulam initiativa culturala locala, adica interesul oamenilor de a-si petrece timpul liber organizand si participand la activitati culturale. Ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca, in cele mai multe cazuri, cultura e o investitie ieftina si cu beneficii mari."
A murit legenda...
Caminele Culturale sunt inchise pentru public din lipsa de activitate. Masura nu este tocmai cea mai populara. Batranii isi amintesc cum, imediat dupa slujba de duminica, mergeau in centru, la Camin, pentru a urmari un spectacol. Era in acelasi timp un moment in care primarul satului putea discuta cu localnicii, in care le putea asculta pasurile si in care satenii mai schimbau doua vorbe. Astazi, traditia a pierit din nepasare si respingerea generatiei tinere si din cauza lipsei de fonduri. Odata cu ea a pierit si pitorescul satului romanesc, a murit si legenda batranelului intelept sau a bunicii proteguitoare.

Lidia Bucataru - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]