Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 22 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Reprezentantii firmei Porta - la Arad: In zona industriala vest, polonezii au in constructie o fabrica de usi

Investitorii polonezi au fost asteptati de colaboratorii aradeniIeri, la ora pranzului, pe Aeroportul Arad a aterizat un "aerotaxi" care i-a adus din Polonia in orasul nostru pe doi reprezentanti ai firmei poloneze Porta, cunoscut producator de usi, care construieste o fabrica in zona industriala de vest. 
R. Najdzion, presedintele Porta KMI Romania si J. Witt, director in cadrul Porta KMI Polonia au fost asteptati de catre Petru Jurculet, directorul fabricii din Arad, de catre directorul Aeroportului, Dan Balacel, si conducerea Camerei de Comert (care a contribuit la aducerea polonezilor in Arad)- presedintele Nicolae Bacanu, respectiv vicepresedintele Lucian Palcau. 
Cei doi polonezi au venit la Arad pentru a vedea in ce faza este constructia si pentru a stabili detalii legate de inceperea productiei.
Aeroportul - poarta de intrare a oamenilor de afaceri
"Cursa de azi, la fel ca alte curse charter ce opereaza pe aeroportul aradean arata posibilitatea Aradului de a atrage investitori, aeroportul fiind o poarta de intrare a oamenilor de afaceri in judet. Fata de aeroporturile din jur suntem preferati pentru ca oferim servicii de calitate, prompte, iar taxele sunt mai reduse. Vrem astfel sa atragem cat mai multe companii care efectueaza astfel de curse", a spus directorul aeroportului. Balacel a adaugat ca sunt cateva firme straine din cele ce-si desfasoara activitatea la Arad care recurg des la cursele charter, saptamanal fiind trei-patru astfel de curse.
"Iata ca nu doar investitori germani sau italieni folosesc cursele charter pentru a ajunge la Arad. Este un semnal bun pentru aeroport si pentru Arad, in general", a completat Bacanu.
Investitie de doua milioane de euro
La Arad, firma Porta a cumparat, in toamna trecuta, un teren in zona industriala vest. 
Constructia fabricii - unde se vor produce usi de interior - este in prezent in plina desfasurare, suprafata halei avand putin peste un hectar. 
"Lucrarile ar trebui finalizate intr-o luna jumatate. Din august incepe etapa de utilare iar din decembrie speram sa incepem productia. Fabrica de la Arad va fi cea mai moderna din domeniu, din Europa Centrala si de Est", a spus directorul fabricii, Petru Jurculet.
Investitia din orasul nostru a firmei Porta KMI Romania este prima pe care o fac polonezii in afara Poloniei, ea ridicandu-se la peste doua milioane de euro. 
In prima faza, aici vor lucra circa 100 de persoane, numarul angajatilor urmand ulterior sa creasca pana la circa 300.
R. Najdzion ne-a declarat ca Porta a ales Aradul pentru ridicarea viitoarei fabrici deoarce aici a gasit locatia potrivita, de asemenea, oameni draguti, bine pregatiti, potriviti pentru investitia sa. 
"Intentionam ca de anul viitor sa marim suprafata de productie de la 11 mii de metri patrati la aproximativ 25 de mii", a mai spus presedintele Porta KMI Romania.
Produsele Porta sunt prezente deja pe piata romaneasca de cativa ani, fiind distribuite prin diverse firme romanesti. 
De acum ele vor fi produse si in Romania, mai precis in Arad.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Sanctiuni pentru noncombat

Theodor Stolojan este nemultumit de rezultatele obtinute la AradTheodor Stolojan este de parere ca Alianta a castigat la Arad, bucuria venind prin functia de co-presedinte, dar nu este multumit de rezultatele obtinute de P.N.L.-ul aradean. 
Scorul luat de liberali este sub media pe tara, acest fapt ducand la sanctionarea celor vinovati. 
Mai precis, in scurta vreme, vine de la Bucuresti o comisie a Biroului Executiv, care va analiza si va lua deciziile ce se impun. 
Cei care au tras mata de coada vor fi obligati sa stea in genunchi pe boabele de fasole ale romanilor.
Conform celor spuse de Stolojan, liberalilor aradeni li se va impune pentru Camera Deputatilor un candidat de la centru, adica noi vom fi reprezentati de un bucurestean, craiovean sau botosanean, ca sa ne invatam minte alta data, sa nu mai stam cu mainile in buzunar cand e vorba de alegeri. 
Pe de alta parte, daca imi aduc bine aminte, spre finalul campaniei electorale, in primul rand, imediat dupa dubasii coloanei galbene, a stat chiar presedintele liberal, atat de mahnit acum. 
Pai, daca nici cu Stolojan in frunte si cu Cioroianu alaturi, penelistii nostri n-au fost in stare de mai mult, ce se mai putea face?
Mesajul a fost la fel ca peste tot, la fel de slab si inconsistent, lamentabil si nihilist; echipa nici mai buna, nici mai proasta ca acolo unde s-a castigat peste media pe tara. 
La noi, zona tampon intre politica damboviteana si cea europeana, electoratul are multe amintiri placute despre ,"binele" apusei epoci comuniste. 
Ce se poate realiza intr-un sens in care nici ideile lui Stolojan nu dau roade?

Dan Ioja - Buletinul de Arad

  • Boschetarii au incendiat un vagon dezafectat

Inca un vagon a fost incendiat de boschetariPagube de cateva milioane de lei
Ieri dimineata, in jurul orei 8.00, in gara CFR din Arad, un vagon care se afla pe o linie dezafectata a luat foc. 
Cineva a observat flacarile si a anuntat imediat un politist din gara, care, la randul sau, a anuntat pompierii. 
O autospeciala a Grupului de Pompieri "Vasile Goldis" al judetului Arad s-a deplasat la locul producerii incidentului pentru a lichida incendiul. 
"In jurul orei 8.20 am fost anuntati ca arde un vagon, insa nu stiam despre ce vagon era vorba. Cand am ajuns la fata locului am observat ca era vorba despre un vagon dezafectat. Am localizat incendiul care a si fost stins. Din cate am inteles, niste boschetari si-a facut salasul in acest vagon si ei ar putea fi autorii", a declarat plutonier major Maris Virgil.
Interventia pompierilor a durat aproximativ treizeci de minute si s-au folosit noua tone de apa. In ajutorul pompierilor a venit si o autospeciala a fabricii de mobila IMAR. 
Cercetarile politistilor au inceput pentru a se putea stabili cu exactitate care au fost cauzele care au dus la aprinderea respectivului vagon, in acest sens fiind audiate mai multe persoane fara adapost, care isi fac veacul in zona garii CFR.
La numai cateva ore dupa incendiu, pompierii au fost solicitati sa intervina la un altul izbucnit la acoperisul abatorului situat in imediata apropiere a S.C. Indagrara S.A. 
Din fericire, pagubele nu au fost insemnate, iar interventia pompierilor a fost de scurta durata.

F. Puha - Agenda zilei

  • "Motanul incaltat" si "Printul instalator" joaca la Marionete

La Arad a fost infiintat un teatru ambulant de marioneteAstazi, de la ora 18, la Teatrul de Marionete va avea loc avanpremiera noii serii de spectacole din ciclul "Teatrul mic pentru cei mici"
Aradenii vor prezenta un Prolog din operele lui Hans Christian Andersen,  "Motanul incaltat" dupa Fratii Grimm si Charles Perrault si "Printul instalator" dupa Hans Christian Andersen. 
Carmen Marginean, Adina Doba, Ovidiu Calbau, Mircea Mos, Izabela Cotescu si Cristian Bodas sunt actorii care ne vor conduce in lumea unde binele triumfa negresit. 
Repertoriul "Teatrului mic pentru cei mici"
"Repertoriul  exploreaza relatia dintre basmul cult si taramul copilariei, ne-a spus Victor Ioan Frunza. Basmele culte, prin bagatia lor de sensuri si imagini, hranesc deopotriva pe copil si pe adult si lasa pe ganduri pe filosof si pe psihanalist, pe semiotician, pedagog sau sociolog", marturiseste Victor Ioan Frunza care semneaza directia de scena.
"Propunem acum, la Teatrul de Marionete din Arad, un teatru itinerant, ambulant. In aceasta formula spectacolul de la Arad se inscrie intr-o preocupare mai veche de-a mea. Am imaginat odata un proiect de teatru de strada. Spectacolele de acum se inscriu in preocuparea mea de a da spectacolului de teatru si o componenta educationala. Ne-am ferit de lucrurile acestea din cauza perioadei  comuniste care a compromis cuvantul si ce se ascundea in spatele lui", spune regizorul spectacolului.
Cartile copilariei
Fiecare dintre noi are o poveste pe care si-o aminteste mereu ca pe basmul fondator al copilariei. Victor Ioan Frunzaa inceput sa citeasca de mic carti "care nu erau potrivite varstei mele. Pe urmaam aflat ce citeam. Am inceput prin a citi Balzac, Flaubert. In clasa a IV a am citit Razboi si pace si-mi amintesc caeram foarte enervat ca pasajele in limba franceza trebuia sale citesc din subsol si nu intelegeam de ce se recurge la metoda asta".
Prima amintire
"Imi amintesc de cand eram mic – prima amintire – un complex foarte frumos: o gradinita o scoala o sala de spectacol intre cele doua. Era in cartierul Bucurestii Noi. Era o constructie veche, de inspiratie americana. Sala de spectacole era deosebita avea o cortina albastra. Si o data pe an se facea o serbare. Singura modalitate pentru noi, care eram la gradinita de a patrunde in sala de spectacole, era printr-o usa ce in tot timpul anului era blocata cu niste rafturi. Tot timpul anului usa era dulap si o data in an dulapul se transforma in usa si intrai pe scena unui teatru".
Teatrul mic pentru cei mici este primul proiect de la noi ce reia traditia teatrului ambulant european. 
A fost conceput, la Arad, de regizorul Victor Ioan Frunzasi scenografa Adriana Grand. 
Muzica special creatapentru acest spectacol poartasemnatura lui Cári Tibor.
"Spectacolele de acum se inscriu in preocuparea mea de a da spectacolului de teatru si o componenta educationala" - Victor Ioan Frunza

Carmen Neamtu - Observator

  • Inchisoarea de la Ineu

Cetatea Ineului a adapostit multi ani o scoala pentru copii cu problemeZiduri amortite, dormitoare inghetate, umezeala si multa mizerie. Este atmosfera in care si-au consumat copilaria zeci de generatii de copii cu deficiente psihice. Pana in 1989, cetatea Ineului a adapostit scoala speciala, o constructie cu totul nepotrivita pentru o institutie de invatamant. Fara caldura si cu mancare putina, elevii invatau zilnic lectia dura a supravietuirii. Erau copii cu deficiente psihice si fizice, de care regimul comunist nu avea nevoie. Nu e de mirare ca in acele vremuri cetatea a devenit un adevarat lagar de exterminare.
Copii de care nu era nevoie !
Dascalii care au predat in anii 80 la scoala speciala din Ineu isi aduc si acum aminte cu neplacere de acele zile. Desi  aproape 100 de ani cetatea Ineului a adapostit scoli de meserii, din anii 50 aici au fost adapostiti copiii orfani cu grave handicapuri. Timp de zece ani, incepand cu 1980, situatia s-a agravat. Dar cine sa auda tipatul disperat al acestor copii, din spatele zidurilor groase de cetate ?
Nicolae Ceausescu a cerut, la inceputul anilor 80, sa se construiasca doar centrale pe combustibil solid. Centrala din cetatea Ineului nu a functionat insa niciodata si dupa primul an, din cauza frigului, toate tevile s-au spart. Timp de zece ani, din 1980 si pana la sfarsitul lui 1989, scoala nu a primit insa nici un ban pentru reparatii.
Ioan Nicodim, fost profesor la Scoala speciala Ineu, isi aminteste : "Era dezastru. Intretinerea unei astfel de scoli costa foarte mult. Zidurile reci transformau cladirea intr-o adevarata inchisoare. Asa spuneau si copiii : inchisoarea de la Ineu! Conditiile de viata erau foarte dure, la limita subzistentei. Era o lupta continua pentru supravietuire."
Boli pe toata viata
Cei 600 de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, s-au imbolnavit rand pe rand si multi dintre ei au supravietuit putin dupa parasirea scolii. Umezeala zidurilor si frigul indurat peste iarna i-a slabit. Ioan Nicodim marturiseste ca niciodata in institutie nu a functionat un sistem de incalzire : "era foarte frig si conditiile de viata vitrege. Zidurile groase ar fi trebuit sa tina caldura, dar pentru ca nu aveam incalzire era ingrozitor de frig. De altfel multi copii s-au imbolnavit de reumatism si au ramas cu boala peste ani "
Copiii deveneau agresivi
Baia cu dusuri ce aduc aminte de lagarele de concentrare este azi o ruina. In sala rece erau nevoiti sa se spele copii foarte bolnavi. "O data pe saptamana aveam apa calda. Traiam ca intr-o inchisoare, dar de fapt erau niste copii nenorociti, bolnavi si fara familie" spune profesorul. 
"Seara se lua curentul si mancam la lampase cu petrol. Era o nervozitate mare, pentru ca lumina era difuza. Copiii erau nervosi si deveneau agresivi. Am avut batai serioase intre ei si cazuri de agresiune fata de cadrele didactice."
Masa : cartofi si orez ca plastelina
Masa era de cele mai multe ori compusa din cartofi si orez. Ioan Leucuta, actualul viceprimar din Ineu, descrie meniuri incredibile -  
"era orez asa de lipicios ca plastelina. Copiii il aruncau si se lipea de tavan. Aveam prieteni printre profesori si mai treceam pe acolo. Dar n-am putut rezista, cand ii vedeam incotosmaniti, plini de frig si bolnavi"

"Reuseam sa facem rost de carne din crescatoria de porci insa ne-au invadat sobolanii. Puneam curse ca sa nu urce noaptea in patul copiilor."
Din vechea scoala speciala  nu a mai ramas practic nimic. 
Imediat dupa 90 a inceput o constructie noua unde au fost mutati copiii cu deficiente. Doar zidurile tacute ale cetatii  pastreaza nesterse zilele de groaza traite de sutele de copii in lagarul de exterminare de la Ineu.

Flavius Ghender - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]