Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 22 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Le-a inchis gura

Dorel Popa a fost confirmat de Nastase candidat de primar din partea PSDNastase l-a confirmat pe Popa ca si candidat PSD la primaria Aradului
E ora pranzului. De la Bucuresti vin vesti contradictorii. Delegatii partidului de guvernamant nu au ajuns inca in fata presedintelui Nastase. Se discuta scazut. Palmele transpira, ochii ustura, telefoanele suna ca la sarbatori. Sosesc stiri de la Arad; unii susotesc de schimbare, altii se prefac ca sunt detasati. E atata nerv in atmosfera, ca un stranut ar putea produce explozii. Se fac calcule – sunt si rezultate sumbre, sunt si datatoare de sperante. Destinul unor oameni, a unui oras depinde de aceasta zi de 21 ianuarie, care trece disperant de greu. S-au facut atatea scenarii fabuloase, atat de multe informatii contradictorii s-au lansat in legatura cu PSD Arad, de nici chiar pesedistii fanatici nu au mai stiut cu cine si de ce voteaza… Nicoara Cret nu apare pe holuri. Nici deputatul Zavoianu. Asta mai relaxeaza oarecum delegatia condusa de primar, fiindca au fost vorbe ca vor fi si ei prezenti, ba intr-un fax nesemnat trimis alaltaieri din Capitala pe lista invitatilor era si Cret.
Ora 15 si cateva minute. Chemarea. Fete incruntate. Discutii. Popa vorbeste fluent despre partid si sedii, membri, politica. Nastase intervine. Glumeste. Atmosfera se destinde 
- "Seful nu a fost influentat. E corect." Vorbele nu se intind. Cateva aprecieri, Popa e confirmat ca si candidatul cel mai bun la primaria Aradului. Asta inseamna ca pozitia sa in fruntea organizatiei este intarita. 
Atmosfera se destinde si mai mult. Aradenii vor avea dreptul sa isi aleaga presedintele executiv, pana luni – inca o confirmare a conducerii locale. Zambetele se largesc. Aprecieri din partea lui Nastase si o recomandare: cei din sala, de la Arad, sa iasa la o bere, sa discute strategii impreuna, primar, prefect, presedinte de Consiliu Judetean, fiindca de acum PSD are o singura prioritate – castigarea alegerilor. Iar asta se realizeaza numai in echipa. Popa a inchis gura celor care l-au murdarit degeaba in ultima vreme.
Se iese din sala. Fete destinse. Telefoanele incep iar sa sune, ca la sarbatori.
La intoarcere, majoritatea delegatilor vine cu avionul. Prefectul, fiindca se teme de vremea rea, merge la gara.
Se incheie o zi importanta pentru Arad si aradeni. Poate macar de astazi va fi mai multa liniste.
Popa: "Nu vreau sa fac nici o schimbare"
Dupa intalnirea lui Adrian Nastase cu delegatia de la Arad, presedintele organizatiei locale PSD, Dorel Popa, a fost vizibil relaxat.
- V-a linistit Nastase sau v-a dojenit?
- Pe mine nu m-a dojenit deloc. A confirmat candidatura mea pentru functia de primar al municipiului. Nici vorba de dojana. Discutiile s-au purtat pe un ton placut.
- Dar despre campania de denigrare a carei subiect ati fost in ultima  perioada, ce a avut de spus premierul?
- Absolut nimic. A facut abstractie de ceea ce au scris ziarele, probabil pentru ca stie ca realitatea este alta. Noi, aici, la Arad, am facut treaba foarte buna in ultimii doi ani. I-am spus de rezultatele noastre, comparativ cu alegerile din 1996 si 2000, despre cresterea numarului de membri. I-am explicat exact care este situatia, ca dupa fuziuni ni s-au raportat date inexacte si am ajuns mai tarziu la concluzia ca numarul nostru real de membri este mai mic decat am crezut. Am aratat insa ca in 2003 numarul a crescut cu 1000. Domnul presedinte cred ca a apreciat franchetea si curajul nostru.
- Cine va fi presedintele executiv al partidului?
- Trebuie sa alegem o persoana, pana luni, si ni s-a spus ca propunerea noastra va fi validata de Bucuresti.
- Am inteles ca vi s-a recomandat sa va impacati cu prefectul.
- Ni s-a recomandat tuturor sa mergem sa bem un pahar de bere. Domnul presedinte ne-a spus ca in acest moment prioritare sunt alegerile. Tonul sau a fost extrem de pozitiv.
- La intoarcerea in Arad preconizati niste schimbari in partid? Au fost persoane care in loc sa va sprijine v-au contrat, iar Dumneavoastra le cunoasteti…
Nu, nu vreau sa fac absolut nici o schimbare. Nu va fi nici o inlocuire. Nu avem nici de ce schimba lucrurile si nu asta este mesajul cu care venim de la Bucuresti.
Prefectul Dan Ungureanu va veghea la respectarea legalitatii alegerilorUngureanu: “Colegii m-au convins”
Prefectul Dan Ungureanu a preferat sa nu se intoarca impreuna cu ceilalti membri ai delegatiei la Arad, motivand ca vremea si conditiile meteo l-au determinat sa vina cu trenul, nu cu avionul.
- Intalnirea cu Adrian Nastase va calma oare spiritele in jurul si in interiorul PSD Arad?
- A fost un moment important de evaluare. Informatiile au condus spre afirmarea unor prioritati. I-am spus domnului Nastase ca la Arad nu exista nici un fel de scenariu, nu eu fac si desfac lucrurile in PSD. Ideea care s-a desprins este ca pentru organizatie prioritare trebuie sa fie, intr-adevar, alegerile. Colegii au convins (si m-au convins si pe mine) ca sunt in masura sa realizeze acest lucru. Domnul Nastase a fost si cald, si colegial.
- S-au spus foarte multe murdarii despre Dorel Popa in ultima vreme, parca pentru a pregati aceasta intalnire din Capitala, sa iasa cat mai sifonat.
- Va rog sa ma credeti ca eu nu am nici o legatura cu zvonurile. M-a surprins cum au escaladat, cum acele lucruri au luat proportii. In ce ma priveste pot sa va spun atat: eu nu fac parte din nici o tabara, am vrut sa fiu cat mai echilibrat si echidistant. Eu nu pot tranti telefonul, sa zic ca nu imi pasa sau sa-i spun unui deputat: "Du-te mai incolo". Eu am ramas ultimul loc unde omul vine si se jeleste, pentru ca altii nu il baga in seama, degeaba se duce la ei. Daca as deserta sacul cu probleme, ar insemna sa incalc disciplina de partid…
- Vi s-a recomandat sa ajutati echipa PSD in campania electorala. Cum credeti ca veti putea realiza asta?
- Prin respectarea legilor electorale.
- Nu credeti ca se asteapta mai mult de la Dumneavoastra?
- Normal ca prefectul este garantul legalitatii. El nu poate face altceva decat sa vegheze asupra neincalcarii normelor. Pe mine nu ma intereseaza sa fac jocuri electorale, ci sa mediatizez programul guvernului, lucrurile pe care le-a realizat, sa determin ca legile guvernului sa fie cunoscute si respectate. Candidatii din cursa electorala trebuie sa se straduiasca sa se fie cunoscuti prin ceea ce arata pana la inceperea campaniei.
- Toate problemele Dumneavoastra cu PSD Arad au plecat anul trecut, dupa intalnirea cu Adrian Nastase, din februarie, de la Bucuresti, de la declaratia ca ati fi pregatit sa preluati conducerea organizatiei. Regretati acum acele vorbe sau le-ati mai rosti o data?
- Eu acea declaratie nu am dat-o niciodata. Am facut o altfel de declaratie, dar cei care v-au transmis-o v-au manipulat. Nu imi mai amintesc exact ce am spus; a trecut un an de atunci. Daca m-ati fi intrebat la vremea aceea, va puteam spune. Dar nu acesta era mesajul, ci de imbunatatire a muncii de partid si de relationare cu toate structurile de partid.

Andrei Ando - Observator

  • Monografia Turistica Montana a Judetului Arad

Rectorul UAV - Lizica Mihut are cuvinte de apreciere la adresa autorului monografiei - Virtual Arad News (c)2004Ieri seara, in sectia de Arta a Bibliotecii Judetene Arad a fost lansata o mult asteptata lucrare pentru iubitorii turismului montan din judetul Arad.
Intr-o excelenta prezentare grafica, dar, mai ales, documentatia cu grija aleasa, fac din acest "Ghid Turistic" o carte de referinta in domeniul cunoasterii zonei montane a Aradului.
La lansare au fost prezenti, pe langa un neasteptat de numeros public format din iubitori ai muntelui, si personalitati marcante ale Aradului dintre care se cade sa ii amintim pe Prof. univ. dr. Lizica Mihut - rectorul UAV, Gheorghe Falca - vicepresedintele CJA, Nicolae Pelegrini - directorul CCD, prof. drd. Tiberiu Tulucanu. 
Cartea aparuta este rodul muncii unor indragostiti ai muntilor din aceasta parte a tarii condusi de prof. drd. Gureanu Dorel, despre care rectorul UAV spunea ca l-ar dori "colaborator al Universitatii Aurel Vlaicu",  impreuna cu un colectiv format din Stefanov Titus, Borza Gavril si Simon Adrian, si sprijinul material al Consiliului Judetean Arad, Centrului Cultural Judetean Arad, si Condor Club Arad.
Cartea contine informatii pretioase privind istoricul turismului montan aradean, descrieri ale zonei montane, elemente ale potentialului turistic antropic, trasee turistice marcate, precum si un numar de 5 planse continand harti turistice ale Muntilor Zarandului, Savarsinului 1 si 2, a Muntelui Gaina si Muntii Codru Moma, excelent realizate.
Cartea care vine sa completeze un gol imens din literatura de specialitate, este scrisa untr-un stil placut, foarte documentat, reprezentand un ghid absolut necesar, pentru  cei care  doresc sa cunoasca frumusetile muntilor din zona Aradului.
In zilele care urmeaza aceasta carte poate fi cumparata in librariile "Corina" si "Ioan Slavici" din Arad, si cu siguranta nu veti regreta.

Gheorghe Puterity - Virtual Arad

  • Muresul - un rau pe care ar putea curge bani multi

In prezent Muresul are mai mult rol decorativ - Virtual Arad News (c)2004Aradenii au un dar de a trece pe langa bogatii cu mainile in buzunar si cu ochii in soare. Natura a binecuvantat acest judet cu diferite resurse care, din pacate, au fost si raman neexploatate. Cel mai bun exemplu ar fi valorificarea raului Mures care, in afara de rolul decorativ, nu are nici o alta intrebuintare. 
Un punct in minus 
Intr-un studiu de dezvoltare al judetului Arad efectuat de specialisti canadieni, prima mare nerealizare este insuficienta exploatare a raului. 
Dupa aceasta urmeaza calitatea proasta a infrastructurii si nivelul de trai scazut. Cu toate acestea, autoritatile austro-ungare au dat dovada de de mai multa inteligenta practica si au folosit Muresul la intreaga sa capacitate. 
Dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, raul a cazut in nepasare avand ca singur merit faptul ca desparte Aradul de Strandul Neptun creind o zona frumos exploatata urbanistic. 
Pentru viitor exista in plan, construirea a doua pasarele si renuntarea la podurile de pontoane.
Raul navigabil 
Aradenilor tineri le vine greu sa creada ca pana la inceputul secolului al XX- lea, Muresul era un rau navigabil existand chiar si un port in zona in care se afla acum intrarea dinspre Primarie spre strand. 
Erau transportate, in general, materiale lemnoase, dar si produse alimentare sau de vinificatie din Podgoria Aradului. 
Peste o suta de mori de apa au functionat intre municipiu si localitatea Mandruloc, ultima fiind desfiintata in al doilea deceniu al secolului trecut. 
In fapt, o buna parte din localitati s-au dezvoltat pe baza acestui trafic. 
Construirea liniilor de cale ferata si bombardamentele din cel de-al doilea Razboi Mondial au stopat acest gen de activitati fara a mai fi reluat. 
Ba chiar mai mult decat atat, pentru admiratorii de natura erau organizate croaziere regulate fiind, astfel, si un punct de atractie turistica.
O comoara neexploatata
 Acum insa, nimic din toate acestea nu mai functioneaza. Desi, intr-o oarecare masura, raul ar mai putea fi navigabil, o astfel de activitate nu ar mai fi posibila, chiar daca, se stie transportul pe apa este mai ieftin. 
Exploatarea turistica ar putea aduce beneficii importante, dar, din nefericire, inca nu s-au gasit investitorii interesati. 
Intreaga Vale a Muresului ofera un peisaj superb putand fi exploatata aproximativ sase luni pe an. 
Lunca Muresului, devenita rezervatie naturala, atrage doar specialistii sau braconierii. O data pe an, o asociatie locala organizeaza o expeditie cu plutele, care se bucura de o buna mediatizare si interes ridicat din partea concetatenilor. 
Zona Insulei Muresului s-a transformat in baza de agrement - Virtual Arad News (c)2004Modernizare in turism 
Tot din punct de vedere turistic, poate fi servit exemplul "Trei Insule". Ideea construirii unor locuri destinate caselor de vacanta pe malul raului s-a dovedit a fi benefica, dar nu a fost dezvoltata. Autoritatile locale pot obtine beneficii serioase de pe urma inchirierii sau vanzarii unor terenuri de pe margine. 
De asemenea, practicarea unor sporturi la moda in vestul Europei (canotaj, caiac, rafting etc.) la nivel de masa ar aduce de asemenea incasari bunicele la bugetul local. 
Numai ca dezvoltarea acestui domeniu nu tine de implicarea statului, cat tine de investitiile private. 
Iata insa ca investitiile intarzie sa apara, semn ca oamenii cu bani sunt in pana de idei, iar cei cu idei duc lipsa de fonduri. l
In ograda vecinilor e mai bine 
Vecinii din Timisoara, pe care suntem atat de invidiosi, au reusit performanta de a exploata turistic un rau de trei ori mai mic decat Muresul. 
De asemenea, bihorenii lucreaza deja la dezvoltarea infrastructurii pentru exploatarea raului Cris. 
In ultimii zece ani, Vadul Crisului s-a transformat dintr-un loc necunoscut intr-o mini statiune care atrage tot mai multi turisti. 
De altfel, Bihorul a presarat o salba de statiuni sau pensiuni agroturistice pe cursul Crisului, fiecare cadere de apa fiind un motiv de investitie. 
In proportie de 90 la suta, la vecinii din nordul judetului, investitiile sunt private, autoritatile locale intervenind doar prin acordarea terenurilor necesare.
***
Ramane sa speram ca anii urmatori vor aduce schimbari esentiale in exploatarea raului care a dat nastere Aradului. 
Nu de alta, dar riscam ca peste catva timp sa ne pierdem numele de "orasul de pe Mures ". 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Azi, la Filarmonica - De trei ori Beethoven

Recital Beethoven la Filarmonica aradeanaDirijorul Cristian George Neagu a ales pentru programul concertului din seara aceasta, lucrari cu parfum de clasicism vienez. 
Spectacolul muzical se adreseaza deopotriva novicelui sau melomanului rasat. Ambele categorii de public se afla in dispozitia de a dori sa se impartaseasca din geniul capodoperelor, cu atat mai mult cu cat prin intermediul lor se face si educatia optima, necesara dincolo de varstele scolare.
In timp ce uvertura enunta tema eroica a lui Egmont, ca prototip, simfonia - gen mult mai generos - dezvolta exhaustiv ideea. 
Simfonia III in mi bemol major este lucrarea prin care se releva un nou Beethoven. Ea a revolutionat limbajul muzical. 
Aici incep sa prinda contur trasaturile ce dau chip eroului constient, purtator al idealurilor poporului. Allegro con brio, Adagio assai, Scherzo-allegro vivace. Finale. 
Allegro molto sunt partile celei mai intinse simfonii beethoveniene. Cum muzica nu poate fi descrisa, ea trebuie ascultata. 
Interesant este cum a ajuns marsul funebru din cea de a doua parte, in repertoriul fanfarei de cartier, de-l canta la toate inmormantarile. Lumea-l asculta miscata si nu-i pasa cine l-a scris. Important e ca el atinge corzile sufletului. Ceea ce Beethoven aduce nou in gandirea concertului instrumental este ca virtuozitatea serveste expresivitatea, cadentele sunt scrise si nu mai raman la latitudinea interpretului. 
Orchestra castiga in statut, capata noi valente ce statueaza echilibrul intre solist si ansamblu.
Dirijorul alesese initial Concertul nr. 4 in sol major pentru pian si orchestra, dar din cauza ca pianistului bulgar Todor Petrov i s-au furat alaltaieri, actele pe aeroportul din Venetia, a fost chemata Cristina Anghelescu, care, har Domnului, n-a avut alte angajamente si a putut veni la Arad sa ne scoata din impas. 
Distinsa solista interpreteaza Concertul pentru vioara si orchestra, singurul concert pentru vioara al lui Beethoven, piatra de mare incercare pentru oricine nazuieste la statutul de violonist concertist.
Intalnirea cu violonista Cristina Anghelescu este de fiecare data cand concerteaza in compania orchestrei simfonice a filarmonicii noastre ocazia de a ne bucura de un artist de marca.

Dana Todor - Adevarul

  • Sagu asteapta aproape de un an o decizie de la Ministerul Industriilor

In comuna Sagu localnicii asteapta introducerea gazului metan - Virtual Arad News (c)2004Pentru alimentarea cu gaz a comunei Sagu ar fi nevoie de 25 de kilometri de retea, autoritatile locale depunand, in acest sens, la Ministerul Industriilor si Resurselor un proiect.
"Inca din luna iulie (n.r.- a anului 2003) am trimis un proiect care a ajuns pe masa ministrului Dan Ioan Popescu. Am fost nevoiti sa facem acest lucru din cauza ca licitatiile pentru concesionarea serviciului de distribuire a gazului nu se mai pot face la nivel local", a declarat primarul Francisc Roncov.
Edilii nu au primit vreun raspuns nici pana in ziua de astazi.
"Actul normativ care a modificat procedura de organizare a licitatiilor a fost cu adevarat "democratic", ceva de genul "Adame, de bunavoie si nesilit ae nimeni o iei pe Eva de nevasta", dar acest lucru nu ne-ar deranja daca ne-ar trimite o firma care sa se ocupe de lucrari", afirma Roncov.
In favoarea locuitorilor din Sagu au intervenit la minister si doi parlamentari de Arad, carora primarul spune ca li s-a promis ca lucrarile vor incepe in acest an.
Ramane de vazut.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]