Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 20 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Aradul a sarbatorit un deceniu de infratire cu Gyula

"Strangerile de maini" au ajuns la cea de a zecea editieMuzica clasica, poezie si Imnurile Nationale ale Romaniei si Ungariei
Municipiul nostru a implinit, in acest sfarsit de saptamana, un deceniu de colaborare cu orasul Gyula, din Ungaria. 
Cele doua orase infratite si-au desemnat reprezentantii pentru a se intalni si a rezuma, in cateva cuvinte, importanta colaborarii.

Aniversarea a 10 ani de la semnarea acordului de infratire intre orasele Arad-Gyula (Ungaria), cu participarea delegatiei orasului infratit Gyula, a inceput, ieri, printr-o sedinta festiva, in sala mare a Palatului Administrativ. 
Au fost intonate imnurile nationale ale celor doua tari, s-au recitat poezii atat in romana cat si in maghiara, s-au facut prezentari ale modului cum au evoluat lucrarile la Parcul Reconcilierii, iar finalul sedintei a fost marcat prin Imnul Uniunii Europene. 
La finele acesteia, toti participantii s-au deplasat in Parcul Reconcilierii, unde au depus coroane de flori.
Punctul culminant al colaborarii a fost, conform spuselor doamnei primar al orasului Gyula, Perjesi Klara, amplasarea Statuii Libertatii si Parcul Reconcilierii: 
"Nu putem sa multumim indeajuns conducatorilor Aradului cat si cetatenilor orasului pentru acest lucru. Desi populatia Aradului  este in majoritate romana, a dat dovada de foarte multa persuasiune in demersurile facute la Guvern", spune primarul orasului Gyula.
Evenimentul a fost marcat si prin cultura. 
La ora 16, la Teatrul Ioan Slavici, a avut loc un spectacol de teatru bilingv. 
O ora mai tarziu a fost programata o vizita la Teatrul Vechi. Aici se va lansa si CD-ul formatiei "Prezent" a Liceului de arta "Sabin Dragoi", precum si Gala filmului documentar.

Simona Mazare - Observator

  • Nicolae Ieran din nou in greva foamei

Revolutionarul Nicu Ieran a declareat greva foameiDe aceasta data revolutionarul aradean protesteaza impotriva sefului de stat major general al armatei, acuzat ca a contribuit la reprimarea revolutiei din Arad. 
Nicolae Ieran asteapta  demisia generalului si spune ca atitudinea lui este sfidatoare la adresa aradenilor. 
Pancarte si afise inscriptionate langa troita martirilor revolutiei din 1989. 
Astfel si-a inceput greva foamei  Nicolae Ieran. 
El  protesteaza in fata Palatului administrativ impreuna cu un alt revolutionar Dimitrie Vidu. 
Revolutionarul aradean  mai spune ca este nemultumit si de modul-mafiot-in care este condusa fundatia revolutiei din 89 de catre Attila Duka si Gheorghe Curta. 
Nicolae Ieran spune ca va sta in fata palatului administrativ pana cand va primi raspuns la intrebarilr sale.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Consiliul Judetean spune nu retrocedarilor

Sedinta ordinara la CJAO ora: atat a durat sedinta ordinara a Consiliului Judetean de ieri, desi pe ordinea de zi au fost prezente 29 de proiecte de hotarare (cele mai multe din ultimii 3 ani), iar consilierii au "disecat" si votat 28 dintre ele, ba chiar au facut interventii si la "Diverse". 
Aceasta a fost posibila dat fiind faptul ca nici unul dintre consilieri nu a intervenit la primele 21 de proiecte de hotarare si ca timpul alocat acestora a fost consumat doar de citirea denumirii si a modului in care s-au pronuntat (constant favorabil) comisiile. 
Totusi, sedinta de ieri a evidentiat clar faptul ca CJA lucreaza in plen la fel ca in trecut, ca institutia nu are de gand sa renunte la imobilele revendicate pe care le administreaza, pentru
a nu crea probleme sociale, ca Opozitia are o singura voce (Iosif Duka) si ca judetul e nevoit sa faca, pe mai departe, fata problemelor financiare.
Nu!, pentru doua imebile
Inainte de votarea ordinii de zi, Executivul a scos de la vot una dintre hotararile propuse spre dezbatere: este vorba de proiectul legat de parcelarea si concesionarea imobilului de pe strada Stefan Ludwig Roth nr.2. 
Un alt imobil, cel de pe Calea Timisorii (unde isi desfasoara activitatea patru cabinete medicale), a ramas si el in grija CJA. 
Acesta a facut obiectul proiectului de hotarare privind retrocedarea in natura fostului proprietar (propus si pentru sedinta anterioara de consiliu, dar eliminat de pe ordinea de zi) si a fost supus votului consilierilor, insa cu totii s-au pronuntat impotriva. 
In fapt, nici una dintre comisii nu a dat aviz favorabil, iar propunerea conducerii CJA a fost aceea de plata a despagubirilor pentru cladirea cu pricina.
Institutia va proceda, ca atare, la evaluarea imobilului pentru a stabili care va fi oferta de rascumparare ce va fi adresata proprietarului si va supune decizia in cauza votului consilierilor. 
Ramane de vazut daca si proprietarul se va arata de acord cu aceasta oferta, in conditiile in care balanta inclina in favoarea sa (imobilul nu este etichetat drept unul de interes national).
Pe banda rulanta
Consilierii au votat, fara sa intervina in vreun fel, toate proiectele de hotarare privind rectificarile bugetare, modul de constituire a bugetului pe 2005, cele legate de planurile urbanistice ale localitatilor, cele care vizeaza aprobarea organigramelor si a statelor de functii ale institutiilor din subordine si chiar ale CJA, chiriile pe imobilele din dotare, asocierile (de diverse tipuri) care vin in beneficul Aradului etc. 
Nici un proiect nu a avut parte de voturi impotriva, iar un singur proiect a beneficiat de doua abtineri de la vot (ale consilierilor Duka si Herlo, pe tema retrocedarii imobilului amintit mai sus).
Interes pentru... deplasari
Punctul "Diverse" a fost rezervat... consilierului Atilla Duka, care a profitat de moment pentru a critica, in totalitate, modul de lucru al Puterii, singura interventie in plus fiind - in pofida numarului destul de mare de alesi judeteni - cea a Liei Ardelean. 
Singurul subiect care a suscitat interesul unora dintre alesi a fost legat de deplasarile in strainatate ale presedintelui si ale consilierilor (!), insa asupra acestui subiect fierbinte vom reveni cu amanunte intr-un numar viitor.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • "Descarceristii" de serviciu - oamenii care ajung intotdeauna "dupa"

Serviciul de descarcerare intervine in conditii extremeUndeva, in parcul auto al Grupului de Pompieri "Vasile Goldis" Arad, o masina marca Mercedes Vito, echipata pentru cele mai inedite interventii posibile, asteapta s-o ia din loc, la orice ora din zi si din noapte, daca situatia o cere. 
Este vorba despre masina Serviciului de Descarcerare, chemata intotdeauna dupa ce, pe drumurile publice, se produc tragedii incomensurabile. 
Sau atunci cand nu se poate intra intr-o locuinta oarecare, unde a izbucnit un incediu. Sau...
Intotdeauna, in dubita de la Descarcerare asteapta sa intervina trei oameni: un angajat permanent al Grupului si doi militari in termen. 
Despre ei insa si munca pe care o fac, lumea nu stie prea multe. 
Au ajuns sa-i cunoasca doar cei ce i-au vazut la lucru. Eventualii supravietuitori. 
Aceia care, urmariti de ghinion, de soarta vitrega sau de cine stie ce blestem ancestral, au trait experienta unui accident fatal de circulatie si au plans, cu lacrimi amare, in timp ce trei baieti seriosi, perfect coordonati, scoteau de sub fiare contorsionate trupurile sfartecate ale celor ce-au pierit intr-o clipa de neatentie. 
O banala, dar fatidica secunda de neatentie... 
Dar cine sunt acesti tineri? Cine sunt barbatii care se umplu de sange din cap pana-n picioare, ori de cate ori sunt chemati sa adune ceea ce-a mai ramas dintr-un om? Cine sunt cei ce par ca nici nu clipesc in timp ce-si duc sarcina, cu seriozitate, pana la capat? Au suflet? Au inima? Ii doare tot ceea ce vad? Plang? Le este teama? Cum au ajuns sa faca asta si, mai ales, de ce o fac? La toate aceste intrebari am aflat raspunsuri intr-o dimineata obisnuita de lucru, in curtea Grupului de Pompieri "Vasile Goldis" Arad...
***
In timp ce traversam curtea spatioasa a Unitatii de Pompieri (alaturi de comandantul grupului, col. Ioan Sechel si lt. col. Iustin Marsieu, comandantul Detasamentului de Pompieri - subunitatea de interventie), spre a ajunge la dubita rosie a descarcerarii, am aflat ca acest serviciu s-a infiintat in 1994.
La inceput, din acelasi spatiu plecau la interventii si medicii de la Judetean, insa din 2000 s-a renuntat la vechea formula. "La ora actuala - a spus col. Ioan Sechel - se merge pe principiul intalnirii tuturor serviciilor la fata locului." 
Am mai aflat, de asemenea, ca in judet exista doua masini de descarcerare complet utilate, una la Arad si alta la Barzava. 
Despre cea din municipiu ni s-a spus ca apartine Ministerului Sanatatii, fiind doar detasata la Pompieri.
La ora documentarii noastre erau de serviciu sergentul Octavian Matei (angajat permanent) si militarii in termen Ovidiu Bulz si Iulian Crisan, ambii fruntasi. 
O descarcerare rapida poate fi o sansa de supravietuire Multumiti de masina pe care lucreaza, ne-au descris-o cu lux de amanunte. "Cu departatorul acesta, ne-a spus sgt. Matei, se pot atat departa doua bucati de tabla, cat si taia, daca este nevoie. Este o unealta hidraulica, de ultima generatie. Clestele acesta, cu o forma mai ciudata, se foloseste la taierea pedalelor unei masini avariate; cu foarfeca de acolo se poate taia orice fel de tabla, iar cu deschizatorul de usi de dincolo se pot deschide orice tipuri de usi, chiar blindate." 
Ne era greu sa ne imaginam circumstantele in care acel instrumentar era pus in valoare. 
Dar, oricum, imaginatia nu poate, de multe ori, sa atinga realitatea. 
In partea cealalta am mai vazut un taietor de parbrize si un generator de curent - "cu doua proiectoare a cate 1000 de wati fiecare"; alaturi, o coloana telescopica ce poate atinge patru metri in inaltime, fiind capabila sa ofere o lumina buna la locul interventiei; apoi lanterne, foarfece pentru taiat centurile de siguranta, catere... si o perna pneumatica ce poate "tine in spate" 40 de tone. 
Plt. maj. Victor Stepan, de asemena angajat permanent in cadrul Serviciului de descarcerare, s-a alaturat colegilor dumnelaui si ne-a explicat: 
"Daca un trup este prins sub o masina rasturnata, introducem aceasta perna sub tabla masinii, o umflam cu aer comprimat si scoatem corpul afara." 
La prima vedere, perna cu pricina pare un pres numai bun de pus in fata usii. 
Este insa confectionata dintr-un material similar cu acela din care se fabrica vestele antiglont si are o importanta capitala; 
in fine, piesa de rezistenta: stingatorul cu apa sub presiune. "Este o scula ultimul racnet - a intervenit sgt. Octavian Matei. Arata ca o arma. Are recul. Stinge un autoturism incendiat cu numai un litru de apa..."
***
Descarceristii ne-au povestit ca au ajuns sa se comporte la interventii cu detasare doar dupa ce si-au impus acest lucru. 
Neavand de ales, incearca sa-si faca treaba cat mai bine si sa nu se implice emotional. Ar fi dezastruos pentru ei. 
Intotdeauna, se intorc de la cate-un accident plini de sange. Din manusile groase cu care lucreaza nici nu ies petele rosii intotdeauna, desi le spala cu multa atentie. In plus, chiar daca incearca imposibilul, adica eliminarea din memorie a tuturor lucrurilor urate cu care s-au confruntat, este o incercare inutila. Sergentul Matei nu va uita niciodata, de pilda, acea noapte teribila in care, de serviciu fiind, si-a scos dintr-o masina facuta praf verisorul primar si pe sotia acestuia. Ea... nu a supravietuit. "Cand sunt ai tai, te doare enorm. Am fost devastat...", si-a amintit sergentul. 
Fiecare, pe rand, si-a amintit de un caz anume, pe care nu l-a putut uita. Sunt insa toti trei de acord: daca te concentrezi asupra lucrului, nu bagi in seama nimic; lucrezi si... gata. 
Iar dupa fiecare tragedie, descarceristii se duc acasa, sau in unitate, daca sunt militari, si se conecteaza la cotidian. 
La griji, nevoi, ganduri, probleme personale. Sunt oameni. Acei oameni adevarati, care au puterea sa ajunga, intotdeauna, "dupa".

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Aradenii si Proiectul Neumarkt 

Afis din Germania pentru Proiectul NeumarktPublicatia noastra isi informa cititorii anul trecut, la inceputul lui noiembrie, despre o actiune cu totul deosebita ce avusese loc in Arad. 
Este vorba de concertele de la sala mare a Filarmonicii si cel vocal-instrumental de la Biserica Minoritilor, sustinute de elevii Liceului de Arta aradean si colegi de-ai lor veniti din alte cinci tari europene. 
Ele erau rodul conlucrarii in cadrul Proiectului Neumarkt sub titlul DIE KRAFT DER MUSIK (Puterea muzicii), initiat de primarul orasului german, dl. Arnold Graff. 
Proiectul vizeaza infratirea prin muzica a urmasilor celor cazuti in cruntele inclestari din timpul celor doua razboaie mondiale, pentru ca asemenea orori sa nu se mai aiba loc. 
Ideea i-a venit primarului german in urma vizitelor facute la cel mai mare cimitir militar din sudul Germaniei, aflat in apropiere, cu 5.000 de morminte ale soldatilor din tări est-europene, intre care 1.000 anonime, frecventate deseori de descendentii celor ce si-au pierdut viata  pe meleaguri străine.
Anul acesta, intre 29 octombrie si 6 noiembrie, a avut loc la Neumarkt cea de-a IV-a editie a proiectului "Puterea muzicii", finalizat prin concertul orchestrei CAMERATA de la "Ostendorfer Gymnasium" formata din elevi intre 14 şi 18 ani. 
Acestora li s-au alăturat colegi din alte sapte tari: Rusia, Polonia, Cehia, Serbia, Croatia, Ungaria si Romania. 
Romanii au fost reprezentati de patru aradeni de la Liceul de Arta "Sabin Dragoi": Doriana Tudoran (flaut), George Pasca (violoncel), Liviu şi Valentin Gavrila (trompeta şi corn), insotiti de prof. Elisabeta Lingurar (pianista, conducatoarea si talmaciul trupei), dl. Levente Bognar din partea Primariei aradene, dl. Enache, primarul din Santana, dl. Nistorescu de la Consulatul roman din Munchen.
Final de concert la actiunea "Puterea Muzicii"Concertul dirijat de tanarul si talentatul Christophfer Bauer a cuprins: "Simfonia in Do major" de Joseph Haydn, "Cantata nr 51" de Johann Sebastian Bach si "Concerto grosso in re minor op. 3, nr 11" de Antonio Vivaldi.
El s-a tinut in sala "Reitstadel", fost depozit de cereale, apoi hipodrom, transformat intr-o sala cu o excepţionala acustica, preferata de multi muzicieni ce vor sa faca inregistrari.
In pauzele concertului au fost proiectate secvente filmate cu elevii participanti in diferite ipostaze: la repetitii, in excursii(la Nurngerg, Regensburg, manastiri, cetati) etc.
De remarcat ca presa locala a fost omniprezenta si activa, consemnand prompt toate fazele actiunii.
Cheltuiele de transport le-a suportat Primaria din Neumarkt (din sponsorizari), copiii au fost cazati la familii germane, luand contact cu moduri de viata, obiceiuri diferite de ale lor, avand posibilitatea legarii unor noi prietenii, care este de fapt si scopul proiectului.
De subliniat ar mai fi rolul mare pe care l-a avut dl. Johann Kerner (originar din Santana), presedinte al Asociatiei de ajutor umanitar VALORES, si al d-lui Sigy Müller, responsabilul local cu problemele tineretului, care a fost "dirijorul" organizatoric, mereu operativ, eficient.
Urmatoarea editie a proiectului "Puterea Muzicii" va avea loc in iulie 2005la Dobrjanka, in Urali (Rusia).

Hugo Hauptmann- Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]