Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 20 octombrie 2004

   Stirile TVA aici

  • Astra Vagoane Calatori recucereste piata externa: Aradenii vor fabrica vagoane si in Egipt

"Sageata Albastra" construita la Arad este ceruta si in strainatateO buna perioada de timp ASTRA Vagoane Calatori a lipsit cu desavarsire din presa locala. 
Ceea ce ne-a stranit interesul a fost reportajul de 7-8 minute difuzat de o televiziune centrala, cu ocazia prezentarii oficiale, de catre ministrul Mitrea, a primului tren, "Sageata Albastra" realizat la fabrica aradeana de vagoane calatori, la care au fost aplicate modificari esentiale fata de modelul original.
"Sageata albastra" - mult mai confortabila
Dupa cum v-am informat la vremea respectiva, programul de fabricatie a trenurilor "Sageata Albastra" a demarat la 30 septembrie 2003, in cadrul contractului de colaborare cu SIEMENS - Germania. 
In aprilie 2004 au iesit primele doua trenuri realizate la fabrica aradeana.
Cu toate ca acest tip de tren era conceput pentru transportul de pasageri pe distante medii si scurte, in tara noastra ele au fost folosite pe trasee lungi. 
Fapt ce a condus la nemultumirea calatorilor, intrucat confortul, in mod deosebit scaunele, lasau de dorit. 
Dupa o analiza efectuata de specialisti ai C.F.R. Calatori, Siemens si ASTRA Vagoane Calatori s-a ajuns la concluzia ca trenurile trebuie modificate. 
S-a stabilit ca pentru inceput sa fie modificate scaunele si sa se aduca imbunatatiri la sistemul de climatizare.
S.C. ASTRA Vagoane Calatori a trecut imediat la treaba. 
A reproiectat interioarele si dupa numai 3 luni de la lansarea primului tren s-a trecut la fabricatia trenurilor cu confort imbunatatit. 
In documentarea noastra, am gasit pe moderna linie de fabricatie trenuri dotate cu adevarate fotolii, oferind un confort si o ambianta mult superioara fata de primele trenuri (apreciate de intreaga mass-media locala si centrala, la lansarea din aprilie a.c.). 
In plus, sistemul de aerisire si climatizare a fost imbunatatit, fiind corelat cu variatia de temperatura din tara noastra.
Inca doua hale au fost modernizate la Astra Vagoane CalatoriAradenii vor fabrica vagoane si in Egipt
L-am intrebat pe directorul Dan Micalacean, singurul cadru de conducere pe care l-am gast in uzina, care este motivul pentru care ASTRA Vagoane Calatori a "tacut" cateva luni? 
Chiar nu mai sunt noutati in aceasta fabrica? 
Raspunsul a venit prompt: "La noi sunt noutati in fiecare zi. Evenimentul prezentat la televiziune este doar unul dintre cele care au loc permanent in uzina. In aceasta perioada, pe care dumneavoastra o numiti «de tacere», am organizat si dotat o fabrica din Egipt cu SDV-uri si tehnologie in care vom produce in urmatorii doi ani, impreuna cu o firma egipteana, vagoane de calatori. Am realizat un prototip de vagon cuseta ultramodern, pretabil, atat pentru transportul de noapte cat si pentru cel de zi, dotat cu instalatii audio, video si climatizare moderne, apreciat pana si de concurenta in domeniu. Urmarea? Acum executam inca 99 de bucati pentru Iran. In aceasta perioada participam la o licitatie pentru executia trenurilor de metrou din Teheran".
Inca doua hale modernizate
Discutia cu directorul Micalacean am purtat-o din mers, prin fabrica. 
Am avut surpriza sa remarcam ca pe langa cele doua hale, care au impresionat presa si oficialitatile la lansarea "Sagetii Albastre" in aprilie, au mai aparut inca doua la fel de moderne. 
Interlocutorul nostru a avut dreptate: la ASTRA Vagoane Calatori noutatile sunt la ordinea zilei. 
Incet-incet, uzina de vagoane calatori sa transformat dintr-un morman de fiare vechi, preluat la privatizare, intr-un etalon al industriei aradene. 
Drept dovada sta faptul ca grupul de firme ASTRA-ARIS are in prezent 800-1000 de locuri de munca vacante.

Florin Trut - Adevarul

  • Somati sa indrepte parcarile

Consilierii trebuie sa se pronunte in privinta parcarilorReprezentantii autoritatilor locale s-au intalnit ieri pentru a discuta problemele de sistematizare ale traficului din municipiu, fara a ajunge la nici o concluzie. 
Hotararea de consiliu pe care Politia a dorit sa o initieze - privind revenirea la parcarea laterala si alte masuri care ar duce, cat de cat, la decongestionarea traficului - nu si-a facut loc pe ordinea de zi a sedintei CLM de maine, iar faptul l-a infuriat pe prefect. 
Tinta predilecta a atacurile sale a fost Primaria si primarul: 
"Constat cu mahnire ca nu s-a facut nimic constructiv de la ultima intrunire pe tema si nici nu se putea, pentru ca au lipsit reprezentantii Primariei. 
Sunt surprins ca pe ordinea de zi a sedintei CLM nu sunt propuse pentru dezbatere propunerile Politiei, desi consilierii trebuie sa intervina si sa dicteze clar in privinta parcarilor".
 
Si viceprimarul Levente Bognar a precizat ca trebuie intervenit in problema parcarilor. 
Dupa ce a aflat ca si parcarea la 45 de grade a fost legala, a punctat ca tot consilierii vor trebui sa dicteze parcarea paralela cu trotuarul. Bognar nu s-a oprit aici ci, suparat ca prefectul se leaga de Primarie, a punctat faptul ca stie ca acesta putea interveni in problema la momentul concesionarii. Vicele a continuat mai dur si a precizat faptul ca "eu nu am fost de acord atunci, dar - dupa cum stiti - nu am avut drept de vot. O sa caut procesul verbal si voi face public ce au spus persoanele care au dat declaratii de fidelitate si care acum sunt in functii de conducere", a amenintat Bognar.
Gavril Popescu - singurul de la masa discutiilor care a facut ceva impotriva Parktronicului - a punctat doar ca "nu inteleg de ce se insista in continuare pe revenirea acestui sistem de parcare". 
Acesta a mai precizat ca se va mai discuta si in viitor despre sistematizare, in conditiile in care prea multe solutii nu sunt.
Politia a punctat doar faptul ca nu vom scapa de aglomeratie si blocaje pentru ca nu avem rute ocolitoare pentru centrul orasului, iar cele viitoare costa prea multe milioane de dolari. 
Viceprimarul a gasit insa o solutie... ecologica si le-a recomandat tuturor sa mearga cu bicicleta. 

A.B. - Agenda zilei

  • De la 1 la 5,5 euro metrul patrat?!

Se preconizeaza noi tarife pentru terasele de la Strand - Virtual Arad News (c)2004Nedumerire printre investitori: se discuta despre cresterea pretului de concesionare la terasele de pe Strand
O adevarata bomba sta sa explodeze in viata economica a orasului. 
Potrivit informatiilor noastre, primaria este decisa sa propuna majorarea pretului de concesionare la terasele si barurile de pe strand, de la 1,1,5 euro/mp la 5,5 euro/mp! 
Asta ar insemna ca costurile legate de inchirierea terenului ar reprezenta cea mai importanta parte a investitiei anuale a agentilor economici care activeaza pe strandul Neptun; ar duce automat cel putin la dublarea preturilor practicate de societatile comerciale si la inchiderea multor spatii care, in conditiile cresterii explozive a sumelor percepute de municipalitate, vor scadea rentabilitatea afacerii. 
Asociatia Comerciantilor de pe Strand nu a fost inca instiintata oficial, dar oamenii stau ca pe ace, asteptand o decizie ferma.
Spera ca vestile sunt doar …fantezie
Am luat ieri legatura cu mai multi investitori care deruleaza afaceri importante pe strand: Leo Aslau (Corleone), Gheorghe Ratiu (Ratio Beach), Daniel Duruj (Discoteca Space). 
Ultimii doi au fost extrem de retinuti in declaratii, spunand ca s-ar putea sa fie doar un zvon, de vreme ce nu li s-a comunicat inca nimic oficial. 
"Nu suntem documentati. Cred ca treburile acestea sunt zvonuri. Eu stiu doar ca noi am facut cerere de concesiune catre Consiliul Local, iar acum asteptam intrunirea comisiei de negociere" – ne-a declarat Gheorghe Ratiu, proprietarul unuia dintre cele mai aspectuoase restaurante de pe strand. 
La randul sau, proprietarul discotecii Space, domnul Duruj, care si-a vandut cateva apartamente in Capitala pentru a investi o suma importanta pe baza de agrement din Arad, crede (si spera) ca vestile ar putea fi generate numai de… campania electorala.
Pentru Corleone s-ar plati 85 de mii de euro?!
Leo Aslau, proprietarul terasei si restaurantului Corleone, este ingrijorat. Ne spune ca a discutat cu o persoana importanta din anturajul primarului, care i-a confirmat informatia potrivit careia taxa de concesiune va urca la 5,5 euro/mp.
Sume de aproape 6 ori mai mari pentru concesionarea terenului la Strand - Virtual Arad News (c)2004"Mi s-a spus ca este normal sa fie asa, avand in vedere ca spatiile noastre comerciale sunt in centrul orasului. Am fost foarte surprins sa aud asta, mai ales ca stiu ca pe bulevardul principal nu se percepe mai mult de 1 euro de la terase si chioscurile de ziare, care au activitate 12 luni pe an. Atunci de ce am plati noi atat de scump, cand lucram sezonier, cate patru-cinci luni?"
Ca un exemplu concret, la noile tarife, taxa pe care Corleone ar datora-o anual orasului pentru restaurantul de pe strand ar fi de … 85 000 de euro(!), dar alte restaurante si discoteci ar putea plati chiar mai mult decat atat, avand in vedere spatiul pe care il ocupa!
Hotararea trebuia aplicata de trei luni
Informatia a socat agentii economici de pe strand. Multi spera sa fie doar o exagerare, o arma politica prin care se incearca intoarcerea lor impotriva administratiei locale. 
Au incredere ca odata cu depasirea campaniei electorale lucrurile se vor lamuri in favoarea lor. 
Problema este ca informatiile referitoare la acest subiect nu vin de la adversarii politici ai primarului, ci din anturajul sau, de la una dintre colaboratoarele sale cele mai apropiate. 
Acum, intrebarea care se pune este: sa o fi luat-o gura pe dinainte pe doamna respectiva, care intr-un exces de sinceritate a marturisit o intentie edililor locali? 
Sau este vorba intr-adevar de o exagerare, generata din interpretarea eronata a discutiei cu un functionar zelos din subordinea lui Gheorghe Falca…
In sedintele de comisii de ieri ale Consiliu Local nu s-a discutat despre acest subiect. 
Consilierii – atat cei de la putere cat si cei din opozitie – spun insa ca daca primarul va dori sa mareasca pretul terenului, votarea initiativei sale va fi doar o  formalitate. 
Nu este mai putin adevarat, zic sursele noastre, ca hotararea consiliului local, emisa la inceputul lunii iunie, privind stabilirea unei comisii de negociere cu investitorii de pe strand ar fi trebuit pusa in practica deja de trei luni, dar aplicarea ei intarzie fara nici o motivatie – un motiv in plus de emotie pentru cei care asteapta acum circumspecti sa afle cat de mare este samburele de adevar din miezul zvonului referitor la cresterea pretului de concesiune.

Andrei Ando - Observator

  • Blestemul graului

An record in judetul Arad la productia de grauDupa o recolta record, agricultorii aradeni sunt in pragul falimentului
Anul acesta a fost unul record pentru agricultorii aradeni. 
Productiile medii de grau la hectar, la scara judetului, au depasit patru tone, iar la unele ferme de elita au fost chiar mai mari. 
Bucuria din vara s-a transformat intre timp in teroarea de toamna. 
Agricultorii n-au cui sa-si vanda recolta la un pret care sa le poata garanta reluarea ciclului de productie cu un profit minim.
Paradoxal, in ciuda recoltei record de anul acesta, pretul graului a scazut comparativ cu cel al painii. 
Practic, este singurul produs de pe piata care s-a ieftinit fata de anul trecut. 
La Arad, kilogramul de grau a ajuns sa coste doar 3000 lei, prea putin pentru a trezi interesul cultivatorilor. 
In schimb, painea s-a scumpit in continuu, ajungand si la 25.000 de lei kilogramul. 
"Nu inteleg de ce se scumpeste, daca graul se vinde la pret de nimic", se plange un batran in Piata Mihai Viteazul din Arad.
Cu hambarele pline
Asociatiile agricole, care ani la rand s-au tarat sa supravietuiasca datorita recoltelor slabe, au crezut ca vara aceasta au dat lovitura. 
Hambarele s-au umplut de grau, rare fiind cazurile in care s-a recoltat sub trei tone la hectar. 
Calitatea graului a fost de asemenea exceptionala. 
Cand a venit momentul valorificarii lui, lucrurile s-au schimbat radical. 
In loc de 4500 – 5000 de lei pe kilogram, cat fusese pretul inainte, graul din vara se poate vinde cu cel mult 3000 de lei. 
"Initial am crezut ca o sa pastram o parte din recolta pentru primavara viitoare. Iar din ce am fi vandut acum, am fi avut bani pentru a demara noua cultura si pentru araturi. Dar la pretul acesta suntem sub costul lucrarilor agricole pentru recolta trecuta si am putea, eventual, sa vindem in pierdere", spune presedintele unei asociatii pindita de faliment.
In avantajul mafiei
Situatia e ste aproape generala pentru alte asociatii care au ca actionari in special pensionari, ca si pentru micii producatori. 
In opinia lor, singura solutie ar fi ca o interventie a Guvernului prin care sa se stabilizeze pretul graului la peste 4000 de lei kilogramul. 
"Sau poate, la fel ca acum patru-cinci ani, ne lasa sa murim cu graul in hambare si vor aduce din nou, cu facilitati vamale, grau din Ungaria, pentru castigul mafiei din agricultura", declara Ioan Ardelean, un batran care isi vede in pericol mica sursa de suplimentare a pensiei, din cele 5,5 hectare de teren, de pe care a obtinut 20 de tone de grau, ramase fara nici o valoare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Doctor Honoris Causa

Medicii chinezi au primit titluri de Doctor Honoris Causa la UVVGPresedintii Colegiului medicilor din China si al Comisiei nationale de medicina din Taiwan au primit, sambata titlul de dr Honoris Causa la Universitatea "Vasile Goldis"
Festivitatea a avut loc in aula Stefan Cicio Pop a facultatii de drept in prezenta profesorilor si studentilor medicinisti. 
Cei doi profesori s-au aflat pentru prima oara in Romania.  
Ei au profesat medicina in mai multe tari europene si americane, au predat la zeci de universitati de prestigiu  si ocupa, acum functii de conducere in institutii medicale din Taiwan si China . 
Cu aceasta ocazie, cei doi oaspeti au donat facultatilor de medicina si stomatologie mai multe carti de specialitate.  

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]