Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 20 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Belsirim versus Primarie - runda a doua:

Parktronic nu este agreat de actuala administratie"Domnului Siegmeth i s-a aplicat un tratament corect" - Afirma primarul Aradului, Gheorghe Falca
Intr-un interviu acordat saptamana trecuta ziarului nostru, proprietarul firmei Belsirim Automotive, Emil Siegmeth, s-a plans ca i-a fost refuzata o intrevedere cu (si de catre) primarul Aradului. 
Emil Siegmeth ar fi vrut sa-l intalneasca pe primar impreuna cu producatorul german al aparatelor de taxare Parktronic, dipl. ing. Gűnter Schwarz, pe care l-a informat, in prealabil, cu privire la faptul ca municipalitatea nu considera bune nici aparatele de taxare din oras si nici sistemul de parcare existent. 
Spre a lamuri lucrurile, am considerat necesar sa discutam, pe aceasta tema, cu ing. Gheorghe Falca, primarul in exercitiu al Aradului.
- Domnule primar, de ce ati refuzat o intalnire cu cei doi oameni de afaceri?
- Va pot spune ca dl Siegmeth nu a informat corect cititorii dumneavoastra. Nimeni nu a refuzat sa-l intalneasca. Dl Siegmeth insa a venit in Primarie fara sa se programeze pentru aceasta intalnire si mi-a cerut, brusc, sa-l primesc. Evident, agenda de lucru a primarului este incarcata, astfel ca nu am putut sa fac acest lucru. Aveam programate alte intalniri, pe care nu puteam sa le ignor in favoarea alteia, inopinate. Prin urmare, dl Siegmeth si partenerul sau de afaceri au fost primiti de viceprimar. 
Dezaprob insa faptul ca dl Siegmeth considera Primaria un fel de proprietate a sa personala, in virtutea faptului ca in urma cu cateva luni intra in aceasta institutie exact ca pe oricare dintre proprietatile sale. Dumnealui a uitat, se pare, ca intre timp s-a schimbat primarul...
- ... Si are, in consecinta, niste pasi de facut, pana la a sta de vorba cu acest primar...
- Exact. O astfel de intalnire se programeaza, pentru a fi trecuta pe agenda de lucru a primarului. Oricum, trebuie sa-i spun d-lui Siegmeth ca a trecut vremea cand tinea esarfa domnului primar pe la diferite intalniri si umbla "codita" dupa acesta peste tot. 
Dl Siegmeth trebuie sa stie ca actualul primar lucreaza pentru comunitate si nu pentru diversele interese ale unora sau altora.
- Dl Siegmeth si-a informat partenerul de afaceri ca ati dezavuat aparatele de taxare pe care dumnealui le produce. Daca intalnirea ar fi avut loc, ce anume i-ati fi spus d-lui Gűnter Schwarz? 
- In primul rand, trebuie sa precizez ca nu am stiut cu cine ar fi venit in vizita dl Siegmeth. In al doilea rand, nu fac si nu am facut afirmatii de nici un fel fata de aceste aparate de taxare. Cetatenii Aradului insa si noi (n.r. - noua administratie), deopotriva, am facut afirmatii hotarate doar fata de sistemul de parcare, care s-a dovedit a fi un sistem agresiv si, ca atare, dorim sa-l eliminam.
- Revenind la motivul initial al discutiei noastre, intreb: ce sanse au, totusi, d-nii Siegmeth si Schwarz, sa va intalneasca?
- Daca vor proceda la fel ca toti cetatenii din Arad care doresc sa vina in audienta sau ca toti oamenii de afaceri care doresc sa discute cu mine si se anunta, isi programeaza vizita, atunci ma intalnesc cu orice om de afaceri de buna credinta, fara nici o problema. Dar... sa fortezi nota, asa cum a procedat dl Siegmeth, mi se pare deplasat. Ba, mai mult, sa si iesi public si sa declari ce a declarat dl Siegmeth, arata ca avem de a face cu un om lipsit de buna credinta, care doreste sa se victimizeze.
- In ideea ca v-ati fi intalnit, totusi, cu dl Siegmeth si cu producatorul german al aparatelor de taxare, care credeti ca ar fi fost concluzia discutiilor?
- Trebuie sa se stie ca de cand sunt primar eu am avut o intalnire cu patronul firmei Belsirim. I-am comunicat, atunci, pozitia clara a administratiei actuale, cum ca dorim sa renuntam total la acest sistem de parcare, pentru ca nu sprijina comunitatea. L-am si rugat, de altfel, daca doreste sa faca un bine comunitatii, sa accepte sa reziliem acest contract cat mai rapid, dar...
- Cum comentati amenintarile dumnealui, cum ca se va adresa Parlamentului European, Ambasadei germane, instantelor de judecata etc.?
- Este dreptul dansului sa mearga oriunde, dar s-ar putea sa mearga intr-o cu totul alta parte, in final avand in vedere analiza care tocmai se face, la ora actuala, a contractului Primariei cu firma Belsirim. Urmeaza o concluzie a Curtii de Conturi, in fine... Eu cred, deci, ca este mai bine sa lasam institutiile statului sa-si faca treaba. 
- Dl Siegmeth a avut o declaratie insidioasa, la un moment dat, respectiv: "Iata, asa sunt tratati investitorii straini de catre primarul Aradului!" Cum o comentati?
- Este adevarat ca asa sunt tratati unii dintre investitorii care au relatii cu Primaria, in comparatie cu modul in care au fost ei priviti in urma cu cativa ani, cand s-a facut aceasta afacere intre Primaria Aradului si firma Belsirim. Atunci, este adevarat, domnul Siegmeth se bucura de un cu totul alt tratament in aceasta Primarie. 
Dumnealui nu intelege, se pare, ca INAINTE nu era bun tratamentul care i s-a aplicat, iar acum beneficiaza de un tratament CORECT.
- O ultima intrebare: ce se va intampla, totusi, cu parcarile din centrul Aradului? Pana la urma, problema ramane...
- Un lucru este cert: dorim sa eliminam total sistemul de parcare existent, care nu a ajutat cu nimic comunitatea noastra, dar, pentru fluidizarea traficului din centru si doar din centru, vom gandi, cat de curand, un sistem de parcare elegant, unul care sa nu agreseze cu nimic, un sistem care sa permita fluidizarea traficului si sa nu fie o afacere pentru nimeni. Sa fie, pe scurt, un sistem in beneficiul comunitatii.
- Va multumesc.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Supermaketul se lasa asteptat

In curand se va stabili constructia supermarketului Kaufland in apropirea Stadionului ACUIstoria stadionului ACU se intinde de-a lungul a peste 100 de ani. 
Se spune ca aici s-ar fi disputat primul meci de fotbal din Romania. 
Echipa care a evoluat pe acest stadion, fie ca s-a numit AMEFA, fie Vagonul, Rapid, Astra sau, acum AC Universitatea, a fost intotdeauna inconjurata de oameni inimosi, cu dragoste fata de fotbal. Si acum aceste caracteristici se pastreaza...
Istoria supermarketului de la stadion este pe cat de scurta, pe atat de tumultuoasa.
Zvonul ca actualul stadion s-ar putea transforma intr-un supermarket a venit acum mai bine de un an. 
S-a si vehiculat numele firmei care intentioneaza sa ridice acest supermarket: Kaufland. 
Totul s-a terminat, pana la urma, cu... includerea respectivei firme pe lista cu sponsori a echipei, ba chiar la loc de cinste, deoarece tricourile fotbalistilor au fost inscriptionate cu numele Kaufland.
Buba s-a redeschis odata cu inceperea acestui an. Ideea de a se construi un supermarket a aparut din nou, ba chiar a incercat sa fie impusa de fosta conducere administrative a municipiului. 
A fost momentul care a starnit reactii vehemente, mai ales din partea unor oameni de fotbal.
Primii care au reactionat au fost reprezentantii oficiali ai clubului, apoi mass-media, iar bomboana pe coliva - iertati-mi expresia - a pus-o legendarul Helmuth Duckadam, care a atarnat o coroana funerara in memoria fotbalului aradean.
Doua variante
Astfel au aparut doua variante de construire a unui supermarket, iar paradoxul face ca in ambele variante sa fie vorba de un magazin Kaufland. Explicatia e simpla: concernul Kaufland lucreaza in Romania cu trei firme, in functie de zona de interes a concernului. 
Varianta municipalitatii (prima, in ordine cronologica) era pe o filiera, cea din Sibiu, in timp ce varianta inaintata de conducerea clubului venea pe "filiera Satu Mare".
Prima varianta a ridicat o gramada de obiectiuni datorita faptului ca proiectul presupunea modificari ale terenului de joc, respectiv mutarea acestuia ceva mai in spate, cat si micsorarea acestuia.
Conducerea clubului AC Universitatea a venit cu un proiect similar ca si obiectiv, dar total diferit ca si concept. 
Si in cel de-al doilea proiect era prevazut un supermarket, dar terenul de joc ramanea neatins. 
In plus, fata de primul proiect, se asigura si continuitatea activitatii fotbalistice pentru ca filiera sat-mareana a firmei Kaufland continua sa ajute financiar echipa.
Interese sau orgolii?
S-au vehiculat diferite interese pentru care vechea conducere a primariei Arad - cel vizat fiind, in special, fostul viceprimar Emanoil Voicu - ar fi fortat prima varianta. De asemenea, doar apropierea campaniei electorale si mutarea interesului spre un obiectiv mai important au facut ca primul proiect sa nu fi fost deja pus in discutia Consiliului Local Municipal.
Vechiul Executiv al Primariei a explicat de ce a imbratisat varianta initiala: "Era singurul proiect care ne-a fost inmanat!", dar de asemenea se face vinovat de faptul ca nu a anuntat conducerea clubului decat atunci cand deja toate detaliile au fost puse la punct cu "filiera Sibiu" a firmei Kaufland. 
"Ne-am trezit pusi in fata faptului implinit", a fost replica lui Ioan Mainescu, membru in Consiliul de Administratie al clubului ACU si cel mai vehement contestatar al primului protect.
Noul primar asteapta oferta lui ACU
Primarul Gheorghe Falca asteapta sa studieze si proiectul celor de la ACU, dar ne-a declarat ca inca nimic nu s-a hotarat. 
Bazandu-se pe cartea castigatoare din alegeri, Gheorghe Falca doreste in primul rand consultarea cetatenilor din zona, pentru a vedea utilitatea unui astfel de proiect. 
"Pot sa va spun ca la aceasta ora nimic nu este hotarat, mai am nevoie de documentatie din partea celor de la club", a declarat Gheorghe Falca. 
Cat despre vechiul proiect. s-ar parea ca acesta nu mai este de actualitate.
ACU nici nu concepe alta varianta
"Noi ramanem consecventi", a afirmat Gigi Albu, presedintele Consiliului de Administratie al clubului AC Universitatea Arad. 
Pentru conducerea clubului, nici nu exista alta varianta decat cea inaintata de ACU. 
"Nu luam in calcul alta varianta!" - a mai spus Albu.
Gigi Albu a recunoscut ca "mai trebuie sa depunem cateva documente, dar acest lucru nu cred ca este o problema". 
In fapt, ar trebui definitivat proiectul, pentru a fi prezentat municipalitatii, iar mai apoi pentru a fi promovat in Consiliul Local, sub forma unui proiect de hotarare.
***
Dupa cum decurg lucrurile, in curand, in zona stadionului ACU, vom avea un supermarket Kaufland. 
Sondajul de mai jos certifica faptul ca oamenii din zona isi doresc un astfel de magazin universal. Si-l doresc in primul rand pentru ca zona arata ca un maidan, cu toata grija conducerii clubului. Apoi, ar creste numarul de locuri de parcare, cetatenii din zona nu mai trebuie sa mearga la cumparaturi in alte cartiere, pe la Billa sau Profi.
Ar mai fi o singura pata neagra: unele mici magazine din zona vor fi amenintate de faliment, dar este un prejudiciu moral destul de mic fata de beneficiile enuntate...

Teofil Gradinaru - Agenda zilei

  • Curatenia in Alfa incepe greu

Curatenia in Alfa a inceput prin taierea ierbiiIn cartierul Alfa a inceput ieri curatenia. Desi la inceput se spunea ca doua zile sunt suficiente pentru a face ordine in zona, oamenii salubritatii au reevaluat situatia si au extins termenul care le-a fost acordat. 
In Alfa este atat de multa mizerie, incat doua zile trebuie numai pentru a evalua situatia de pe teren… Viceprimarul Tiberiu Dekany a declarat ca "voi merge pe teren in fiecare zi, pentru a vedea care sunt rezultatele mobilizarii muncitorilor; este insa posibil sa dureze putin mai mult decat am crezut inainte".
Autoritatile locale promit ca dupa Alfa se va face curat in Micalaca. 
Ieri dupa-amiaza, in jurul orei 18, o echipa de redactori de la Observator aradean a mers in zona pentru a constata cat de intens se lucreaza; am observat insa ca si in Alfa s-a adoptat modelul Bujac – atata vreme cat viceprimarul este de fata, promisiunile sunt multe; cand insa acesta se retrage, dispar si muncitorii, probabil pentru a discuta despre strategia de abordare a maturatului stradal…

Raluca Jidoi - Observator

  • Aniversare

Scriitorul Bodea a sarbatorit 10 ani de la lansarea publicatiei "Viata aradeana"Luni, 11.07.2004, in foaierul Teatrului de Stat "Ioan Slavici", a avut loc aniversarea a zece ani de existenta ai cunoscutei publicatii "Viata aradeana", editata de S.C.Bodea Sabin S.R.L.
Directorul publicatiei, scriitorul Sabin Bodea, a evocat momentele cele mai importante ale drumului parcurs de publicatie: de la simpla "foaie", la o adevarata revista de cultura si performanta care si-a castigat un loc binemeritat in peisajul publicistic aradean.
Interesanta evocare, presarata cu picanterii in stil caracteristic, a fost urmarita cu multa atentie de o numeroasa asistenta din care n-au lipsit scriitori, ziaristi, oameni de cultura etc.
Intr-un ritm alert si-a prezentat colaboratorii: prof. Melente Nica, prof. Gh.I.Capitan, Teodor Ardelean, Amadeo Caftangioglu, Constantin Popovici, Ana Popovici, Izabela Romanescu, Gherghina Bodea, Leonardo Negoitescu, Ioan Pascal, Lucilia Dinescu, Paul Draja, Ioan Truta, Simona Lazar, Dan Lazarescu si Nicolae Nicoara Horea.
Au rostit scurte alocutiuni: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", P.Sf. Episcop al Aradului Timotei, reprezentantul prefecturii (a transmis cuvantul de salut al prefectului Dan Ungureanu), prof. Melente Nica, prof. Gh. I. Capitan, col (r) I. Stancioiu etc. in care au facut referiri la locul si importanta publicatiei pentru cultura aradeana si au adresat felicitari cu ocazia acestei aniversari.
Vasile Iosa, cunoscutul interpret de muzica populara, in partea a doua a manifestarii, in timp ce se degustau licorile bahice, existente din plin, ne-a delectat cu cateva melodii din placutul sau repertoriu.
Si noi, pe aceasta cale, adresam colectivului redactional, directorului Sabin Bodea felicitari si mult succes in viitor.

C. Butunoi - Buletinul de Arad

  • MUZICA – ISTORIE – TURISM

Prima editie a "Festivalului de muzica veche prin cetatile Aradului" - Virtual Arad News (c)2004Acesta este subtitlul "Festivalului de muzica veche prin cetatile Aradului" organizat de dl. Nicolae Tent, sub egida Filarmonicii aradene, a Complexului muzeal, a Directiei judetene pentru cultura, intre 15 – 18 iulie, la Ineu, Siria, Cladova, Lipova, Soimos, Radna
Actiunile muzicale s-au concretizat in recitaluri ale unor solisti si formaţii de camera. 
Auditorii localitatilor amintite au avut ocazia de a trai momente deosebite alaturi de solisti vocali de talia Teodorei Ciucur, lector universitar al Universitatii din Timisoara, dar si a studentului din an terminal al aceleiasi institutii, Zsolt Barabasi, ambii fiind acompaniati la pian de Adriana si Sorin Dogariu, de asemenea cadre universitare din capitala banateana. 
Acestora li s-a alaturat organista Eva Megyesdi Balog, chitaristii Maxim Belciug si Emanuel Tudor Caragea, ultimii trasmitandu-ne mesajele muzicale ale unor: Gaspar Sanz, Luys Milan, L. Narvaez, respectiv, Krieger, Sperontes, Visee, Bach, etc.
Grupul din Carei, duo Adina Dimitriu (voce), Caius Hera (voce-chitara), insotiti de Endre Deak (vihuela, cromorna, lyra da brascio) au venit cu muzica religioasa medievala. 
La fel de atractiv si pertinent a fost programul din muzica unor compozitori anonimi ai secolelor XIII-XIV, de piese italiene si spaniole ale secolului al XVI-lea, apoi creatii engleze din veacul urmator (Dowland, Gibbons, Bull, Johnson, etc.) a formatiei de muzica medievala si renascentista "Nomen est omen" din Bucuresti – Mihai Plamadeala (flaut dolce), Cristian Lazar (chitara), Marian Gorovei ( vioara), Larisa Pop (violoncel).
Duo "Artissimo" din Ploiesti, Radu Arsenie (vioara) si Dragos Dobre (chitara) ne-au adus mai aproape in timp cu muzica de Haendel, Telemann, Locatelli.
Trio-ul aradean "Consonante"- Monia Chiriac (vioara), Monica Hudema (viola), Mircea Suteu (violoncel) - ultimul inlocuit momentan cu Radu Sinaci - s-a prezentat cu creatii englezesti din veacul al XVI-lea si italiene, germane din al XVIII-lea. 
Formatia "Grafic" de la Liceul de Artă – Ioana Neagu )flaut), Ana Sapcu (oboi), Marcel Sapcu (clarinet), Lorand Torkos (fagot, percutie), Beniamin Condoros (clarinet, percutie – ne-a reamintit nume de compozitori renascentisti ca: Hassler, Donatti, Palestrina, Byrd, Jannequin, Morley, Monteverdi, in creatiile carora au putut fi recunoscute transcriptii de madrigale celebre.
Toata lumea este de acord ca aceasta prima editie a "Festivalului de muzica veche prin cetatile Aradului" da sperante pentru instaurarea unei traditii.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]