Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 20 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Actiune - avertisment a politistilor rutieristi: In loc de amenzi, vitezomanii au primit pliante

Chiar si unele femei au fost rasplatite cu pliant de circulatie din cauza vitezeiPolitia Rutiera Arad a organizat, in cursul zilei de ieri, o actiune ceva mai deosebita. 
"Avand in vedere ca majoritatea accidentelor rutiere se produc din cauza vitezei - ne-a declarat Adrian Lile, inspector principal in cadrul Serviciului Politiei Rutiere Arad - Ministerul de Interne a declansat un program specific, denumit "Trafic rutier mai sigur", care urmareste sa duca, in timp, la respectarea, de catre soferi, a vitezei regulamentare." 
Ca atare, radarele Politiei au fost instalate, ieri dimineata, in doua puncte din Zona 300, si pe strada Adam Müller Guttenbrunn, din Aradul Nou. Politistii insa au convenit sa nu aplice amenzi - ocazia fiind speciala - decat soferilor care depasesc, pe arterele mentionate, viteza de 60 de kilometri la ora. 
"In schimb - a mai spus inspectorul principal Lile - conducatorii auto vor primi avertismente verbale din partea noastra, insotite de cate un pliant, din care vor putea sa afle, o data in plus, ce anume prevede legislatia in materie de viteza regulamentara in trafic."
In fine, n-au trecut nici doua minute, ca politistilor le-au cazut in plasa doi soferi. Taximetristi. Circulau cu peste 50 de kilometri la ora, astfel ca au primit cate un pliant si avertismentele de rigoare. 
Daca la inceput au avut o mina posomorata, la auzul vestii ca au scapat de amenda s-au luminat. Si au promis, fireste, ca nu vor mai depasi viteza legala. 
In timp ce politistii se ocupau de vitezomani, prin fata le-a trecut un autoturism ceva mai ciudat. 
Nu avea parbriz, iar la volan se afla un barbat ce purta pe cap o casca de motociclist. A intrat insa cu viteza printre blocuri, astfel ca oamenii legii n-au putut sa-l opreasca. 
Oricum, i-au luat numarul: AR-01-EFS. Asa ca... aviz!
Nici soferul microbuzului ce efectueaza cuse regulate Oradea - Arad - Timisoara n-a respectat viteza legala in trafic. 
Gabriel Naighi a coborat din masina si s-a justificat: "Este al doilea radar care ma prinde in dimineata asta (n.r. - fusese oprit si de celalalt, situat undeva mai in spate). Asa ca, dupa ce am fost oprit, am bagat viteza, de nervi." 
Intrebandu-l ce parere are de actiunea politistilor, soferul ne-a spus: "E rea. Rea de tot. Eu ma grabesc, nu pot sa respect intotdeauna regulile." 
Ca avertisment, Naighi a primit ieri doar un pliant. Adica doua, de la ambele patrule care l-au oprit, din cauza vitezei. 
Data viitoare insa va fi si amendat. A fost oprit si soferul unui TIR, din Novisad. Sarbul nu prea stia romaneste, dar a inteles ca a depasit viteza. 
A luat pliantul si s-a uitat la el ca la felul sapte. A ras insa si a spus, mai in gluma, mai in serios, cu bruma de cuvinte neaose pe care le stia, ca o sa roage o "fetita" sa-i citeasca. Descurcaret soferul, nu-i vorba!
Au fost opriti, in timpul actiunii, chiar si soferi care nu au depasit viteza legala, ca o masura de precautie pentru viitor. 
Dintr-un astfel de autoturism condus regulamentar a coborat turcul Budac Abduselam. 
Ne-a spus, intr-o romaneasca bunicica: "E grozava treaba asta pe care o fac politistii, ca mai aminteste soferului cu ce viteza trebuie sa conduca..." Soferii vor primi pliante de avertizare asupra vitezei, din partea politistilor, si in zilele urmatoare, dar insotite, fireste, de amenzile de rigoare. 
Au scapat de plata doar cei opriti ieri.
***
De la inceputul anului si pana acum, adica in nici doua luni, in judetul Arad au avut loc opt accidente cumplite de circulatie, soldate cu cinci morti si patru raniti foarte grav. Accidentele soldate cu raniri usoare au fost insa mult mai multe.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Batalie pentru marfa "grea"!

Compania Angels Airlines si-a intrerupt zborurile spre AradAeroportul aradean spune - pe moment - adio pasagerilor locali
In urma cu aproape o saptamana, compania Angels Airlines a renuntat sa mai opereze pe cele patru aeroporturi cu care avea contract, afectand astfel in mod direct si Aeroportul aradean, in conditiile in care societatea in cauza realiza singurele curse interne regulate de aici. 
Stirea se prefigura insa de ceva timp, pentru ca o medie a calatorilor pe aeronavele puse la dispozitia Aradului nu depasea opt persoane. 
Negocierile purtate de autoritatile locale, conducerea Aeroportalui si parlamentarii de Arad cu compania nationala Tarom aveau sa fie omorate din fasa de catre societate, care a declarat ca nu e interesata sa introduca curse pe Arad. 
In plus, era de la sine inteles ca politica in domeniul aviatiei civile va merge pe modelul occidental, unde sunt extrem de rare cazurile in care pe o raza de 50 de km sunt prezente doua aeroporturi. 
Remedierea dezastrului de pe aeroportul din Arad nu pare insa o tinta imposibila: compania Angels a promis ieri drept cu jumatate de gura) ca se va intoarce cu noi curse in oras, iar Terminalul Cargo anunta o prestatie masiva incepand din urmatoarele doua saptamani. 
"Ingerii" vor sa faca doua opriri 
Pentru aradeni problemele au inceput atunci cand compania Angels Airlines si-a luat "catrafusele" de pe aeroporturi si a plecat acasa promitand insa o posibila intoarcere spectaculoasa cu alte tipuri de aeronave. 
Ingerii renunta- inchirierea aeronavelor de 18 locuri cu care operasera pe cele patru aeroporturi din Romania, chiar cand sosise momentul prelungirii contractului. 
Reprezentantii companiei au afirmat insa ca au de gand sa achizitioneze si sa "puna la lucru" aeronave mai performante si mai mari (de 32 locuri).
Varianta pare socanta in conditiile in care principala problema cu care "Ingerii" se confruntau era lipsa clientilor, care trebuiau sa plateasca pentru un drum Arad - Bucuresti, dus intors aproape 6 milioane de lei. 
In calculele firmei a intrat insa si o alta varianta, potrivit careia compania va face calatorii cu doua opriri - si nu una, cum sunt cele obisnuite in Romania, fapt care va duce inevitabil la o nevoie scazuta de aeronave Angels. 
Solutia nu pare deloc rea pentru Arad, insa pentru moment totul este la nivelul promisiunilor. 
Reinvie cursa de Ancona?! 
Cursele internationale, o alta batalie pierduta de aradeni, ar putea sa prinda din nou viata pe aeroportul din oras, dupa ce Timisoara ne-a luat fata si cateva curse de Italia, ajutati cel mai probabil si de Ministerul Transporturilor (proprietarul aeroportului). 
Totusi, firma italiana care a operat pe aeroportul din orasul nostru si-a manifestat intentia de a relua din vara cursa de Ancona. 
In atare conditii, aeroportul va avea macar o cursa regulata, la care s-ar adauga cele efectuate de catre aeronavele private. 
Terminalul Cargo va asigura curse pentru aeroportul aradeanTerminalul Cargo sau salvarea aradenilor 
Usile inchise de stat si de realitatile aradene in privinta zborurilor de pasageri ar putea fi deschise in forta de traficul de marfa prefigurat a avea loc pe Terminalul Cargo. 
In acest domeniu, batalia "institutionala" dintre Arad si Timisoara pare castigata pentru prima data dupa prea multi ani - de aradeni. 
Terminalul a devenit un punct de atractie pentru operatorii de gen care pentru moment au ales ca loc de desfasurare a activitatii Timisoara, in conditiile in care terminalul aradean este la alt nivel de prezentare si dotare decat cel din Timisoara (care e, mai degraba, un simplu hambar). 
In plus, aradenii practica preturi la jumatate fata de cele ale timisorenilor. 
Ar mai fi de adaugat ca in tara exista doar doua tenninale la standarde apropiate de Occident - cel din Arad si cel de pe Otopeni. 
Deja pe Cargo si-au facut aparitia unii dintre cei mai puternici operatori aviatici din domeniu: DHL, UPS, Lufthansa, Central Giobal Cargo Aandm, iar Timisoara pare sa devina cursa perfecta pentru aradeni in atragerea celorlalti operatori de pe piata romaneasca. 
Primele doua avize pentru comisionarii vamali 
Alaturi de operatori, Terminalul Cargo a fost "populat" si de cinci firme importante de comisionare vamala (Romania Combi, World Media Trans, LGS etc.). 
Una dintre putinele piedici legate de debutul activitatii "marfare" pe terminal - cea referitoare la acordarea avizelor pentru comisionari de catre Autoritatea de control (aflata inca in organizare!) pare sa fie eliminata, in conditiile in care primii doi comisionari vor primi avize in aceasta saptamana.
Daca activitatea de pe Cargo va demara in forta, autoritatile locale ar putea da uitarii faptul ca aeroportul aradean isi numara pe degete sperantele legate de zborurile pentru pasageri. 
Cei mai speriati ar putea fi - fara doar si poate angajatii societatii care si-au pierdut mare parte din obiectul muncii si care asteapta acum salvarea de la ingerii italieni, marfa "cu greutate" sau de la autoritati ce vin de dincolo de portile Uniunii Europene. 
Miliarde - in grija "vizuala" a Timisoarei 
In timp ce aradenii au dat uitarii, cel putin deocamdata, planurile marete legate de prelungirea pistei de aterizare cu inca 500 de metri, renuntand la incercarile repetate de a sensibiliza Ministerul Transporturilor, Aeroportul din Timisoara (aflat in grija atenta a Executivului) isi numara investitiile de miliarde. 
Cea mai recenta dintre ele, de peste 3 miliarde de lei, isi va face in curand aparitia, banii fiind cheltuiti pe supravegherea video a Aeroportului International, adica pe cel mai performant sistem de supraveghere din domeniul aviatiei civile din Romania, aparatura fiind adusa din Italia. 
Va fi vorba de un sistem de televiziune cu circuit inchis cu 49 de camere video, majoritatea mobile, cu o raza vizuala de 360 de grade, totul fiind urmarit pe monitoare de catre operator, in regim non stop. 
Sensibilitatea aparaturii este atat de mare incat poate detecta chiar si numarul format pe un telefon mobil. 
Aradenii care se vor decide sa ia avionul din Timisoara pot opta pentru operatori precum Tarom, Carpatair, Austrian Airlines, Mavel, Club Air, Volare si pot ajunge, prin conexiunile oferite de aeroporturile pe care aterizeaza cursele timisorene, in 90 de destinatii din intreaga lume 
Cele mai multe curse timisorene au ca tinta Italia (Bari, Ancona, Bergamo, Milano, Bologna, Trevizo, Verona si Venetia). 
Moneda de schimb intre cele doua judete (prefigurata, de altfel, de mult de autoritatile locale ca singura varianta ar putea fi insa transportul, de marfa, care ar ateriza mai sigur pe Arad. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Partide virtuale, la un "click" distanta

Pagina oficiala a patidulului de guvernamantIntr-o lume a comunicatiilor electronice performante, in care informatia inseamna putere, pana si partidele politice au inteles ca o promovare a ideilor, doctrinelor si a propriilor personalitati se face mai eficient pe internet. 
Insa, pentru ca este insuficienta mediatizarea prin diverse articole ale ziarelor online, majoritatea formatiunilor si-a facut propriile site-uri pe care le-a "desenat" dupa chipul si asemanarea lor. 
La nivel national, poate cel mai complex dintre toate este cel al partidului de guvernamant (www.psd.ro). 
Este destul de accesibil, contine informatii despre program, statut, organizare, informatii de presa etc. si face legatura catre site-ul organizatiei de tinetet si cel de femei. 
Nici opozantii PSD nu s-au lasat mai prejos si si-au creat si ei proprile pagini, numai ca, spre exemplu, pagina PD (www.pd.ro) contine cateva erori si nu este actualizata de ceva vreme. 
La capitolul parlamentari, inca mai apare Petre Roman printre senatorii partidului. 
Alta este situatia Partidului National Liberal, pe pagina caruia (www.pnl.ro) vizitatorii sunt intampinati cu mesajul presedintelui Theodor Stolojan, dar si cu informatii despre structura si organizarea partidului, despre activitatea parlamentara si despre organizatiile si fundatiile partenere. 
Cotat ca cel de-al doilea partid din Romania ca marime, PRM nu se poate lauda cu de-al doilea site (www.romare.ro) dintre formatiuni. 
Acesta are un design invechit si-i lipseste sectiunea interactiva. 
Si partidele mai mici PNTCD (www.pntcd.ro), URR (www.urr.ro) sau PUR (www.pur.ro) - au pagini de internet. 
Culmea, acestea sunt mai bine realizate decat cele ale colegilor mai mari si contin mai multe informatii. 
In plus, unele au sectiuni interactive, iar altele cer parola pentru autentificare. 
Alta este situatia la nivel judetean, unde nici una din formatiuni nu se inghesuie sa preia modelul de la Centru. 
Singurii care au trecut de aceasta "bariera" sunt taranistii si, mai nou, urreristii. 
Au incercat si democratii sa-si construiasca propria pagina, dar aceasta (www.pdarad.go.ro) a ramas la stadiul de intentie. 
Cel al URR (www.urr-arad.ro) este destul de accesibil, simplu, insa nu ofera prea multe informatii. 
Are trei sectiuni index, documente si stiri. La prima este doar codul de conduita electorala propus in urma cu cateva saptamani de filiala aradeana politicienilor aradeni. 
Surprizele apar abia cand accesezi cea de-a doua sectiune documente unde parca ai fi intr-un labirint din care nu mai poti iesi. 
Indiferent de butoanele apasate, ajungi in aceeasi sectiune in care sunt prezentate patru documente, unul dintre ele fiind cel de pe pagina de deschidere. 
La sectiunea stiri, ureristii au nominalizat fiecare institut de presa si jurnalist care a publicat ceva despre activitatea URR. 
Concluzia - site tanar, la fel ca partidul, ce necesita perfectionare.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Sume exorbitante licitate pentru locuri de casa

Preturile pentru locurile de casa au crescut substantialLicitatia organiza ieri de primarie pentru vanzarea a 12 locuri de casa in cartierele municipiului s-a bucurat de un real succes. 
Pentru terenuri care nici nu pareau sa prezinte un interes foarte mare (datorita amplasarii la marginea orasului, sau din cauza lipsei utilitatilor) s-au "luptat" chiar si cate sase ofertanti. 
Preturile pentru o simpla bucata de pamant au ajuns sa depaseasca chiar si cel al unei case gata construite. 
Primaria va mai organiza asemenea licitatii, pe masura ce identifica alte terenuri disponibile.
Fotbalisti, comisari ai Garzii Financiare, vamesi, politisti, consilieri locali, oameni de afaceri (de la conducatori ai unor firme puternice pana la pietari), cadre didactice ale unei Universitati aradene, dar si oameni simpli au umplut ieri sala unde s-a organizat licitatia.
"Cat este TVA?"
A fost una dintre dilemele exprimate. Pentru ca s-a strigat pretul total al loturilor de teren, nu metrul patrat, fara TVA, unul dintre ofertanti a cerut clarificari asupra cuantumului respectivei taxe.
Lupta pentru Poltura
Doua locuri de casa alaturate, de cate 500 de metri patrati fiecare, in cartierul Poltura, au facut… spectacol. Daca pretul de pornire a licitatiei a fost de 7.400 de euro, cei sase ofertanti nu s-au lasat mai prejos unul decat altul.
Doi dintre ei doreau sa le cumpere pe ambele, la pachet. Intr-un final, primul teren a fost vandut cu 17.950 de euro, plus TVA, iar cel de al doilea, cu 18.100 de euro plus TVA aceluiasi cumparator.
38.000 de euro pentru Subcetate!
Un teren de 932 de metri patrati pe strada Santinelei in Subcetate s-a vandut cu 38 de mii de euro. Pe strada Paltinului, in Poltura, 500 de metri patrati de teren s-au vandut cu 16.100 de euro.
Ieftin!
Terenul din Aradul Nou, evaluat, la metrul patrat, a fi mai scump decat cele din Poltura, nu a avut decat doi ofertanti. S-a vandut cu 3.950 de euro, plus TVA, avand o suprafata de 250 de metri patrati. Asemenea, si cel din Dragasani, evaluat la cel mai mare pret de pornire, 20 de euro metrul patrat, s-a vandut cu 10.200 de euro, avand o suprafata de 412 metri patrati.
Castigatorii vor trebui ca in termen de 30 de zile sa plateasca in intregime, suma la care a fost adjudecata vanzarea terenului.
Incognito
Au fost si ofertanti care au desemnat alte persoane pentru a licita in numele lor. Sa fi fost, oare, din cauza ca-si doreau foarte mult terenul care este situat chiar langa locuinta pe care o au deja si pentru a nu da de inteles concurentilor cat de mare este dorinta de a cumpara?
Locuri goale in Sega
Cele patru terenuri de pe strada Ioan Fluieras, in Sega, nu au primit nici o oferta. Nici cel de pe strada Sulfinei. Licitatia va fi repetata.

Simona Mazare - Observator

  • Tramvaie in campanie electorala

Publicitatea electorala se va face si pe tramvaie - Virtual Arad News (c)2004In acest an, tramvaiele si autobuzele aradene vor fi implicate din plin in campania electorala. 
Publicitatea electorala pe mijloacele de transport din Arad va putea fi facuta in conditii speciale, adica folosind un adeziv special care sa nu distruga vopseaua. 
Taxarea se va face exact ca si in cazul societatilor comerciale, adica o suta de euro pe un tramvai pe luna. 
Cei care-si vor expune chipul sau programul electoral pe tramvaie vor trebui sa suporte si pagubele in cazul in care, dintr-un anume motiv, vopseaua va fi deteriorata. 
Mijloacele de transport din Arad nu au participat la campania electorala din 2000, deoarece in campaniile electorale anterioare tramvaiele si autobuzele au fost distruse din cauza afisajului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]