Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 20 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Aradenii au luat masa de pranz alaturi de primar

Aradenii au fost interesati mai mult de discutii decat de mancarePolitistii vor fi ajutati la patrulare de cetateni din fiecare cartier
Primarul Dorel Popa s-a tinut de promisiune si, duminica, i-a invitat pe aradeni la masa, la Cantina Municipala. Alaturi de primar s-au aflat directorul Gospodaririi Comunale, Edeleni Coloman, si secretarul executiv nl Partidului Social Democrat Arad. 
Au fost invitati sa serveasca masa de pranz alaturi de edilii orasului 29 de aradeni. 
Meniul, special preparat pentru aceasta zi, a fost compus din ciorba de porc, pulpe de pui la tava cu piure de cartofi, prajituri, suc, apa minerala si cafea. 
Grupul a fost atent selectat pentru a putea cuprinde cetateni din toate cartierele orasului. 
O alta regula pe care trebuiau sa o indeplineasca invitatii la masa era aceea de a nu face parte din PSD, pentru a nu se interpreta gresit aceasta intalnire, precum si cea de a fi lideri de opinie in cartierul in care locuiesc. 
Pe langa masa oferita, s-au purtat discutii administrative legate de orasul Arad si nu numai. 
"Noi am dorit ca oamenii sa-si exprime opiniile legate de ce se intampla in acest oras pentru ca noi sa le gasim o rezolvare. Pe rand, fiecare a luat cuvantul. Pot spune ca discutia a fost foarte detasata si, trebuie precizat, ca la aceasta intalnire au participat persoane din toate categoriile sociale: tineri, pensionari, care si-au exprimat nevoile si multumirile si nemultumirile cu care se confrunta zi de zi", a declarat Rodica Borza, secretar executiv PSD Arad. 
Unul din subiectele cele mai importante care s-au discutat a fost legat de parteneriatul dintre Politia de Proximitate si voluntari din toate cartierele, proiect initiat pentru ca aradenii sa poata participa activ la mentinerea ordinii si linistii publice in cartierele din orasul nostru. 
In aceasta saptamana va avea loc o intalnire intre primarul Dorel Popa si conducerea Politiei de Proximitate pentru definitiva acest proiect. 
Astfel, daca va fi aprobat, fiecare seara, politistii vor patrula pe strazile aradene insotiti de doi, trei voluntari din fiecare cartier. 
"Sper sa mai avem fel de intalniri si nu numai o data pe luna. O sa incercam sa le organizam cel putin doua ori pe luna, astfel ne vom putea intalni cu mai multi concitadini de-ai nostri si vom afla mai multe dintre problemele cu care confrunta", a mai subliniat Rodica Borza, secretar executiv PSD Arad. 
Prima intalnire de acest gen a avut loc anul trecut in a doua zi de Craciun, la masa cu primarul participand peste o suta de pensionari.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Feroneria este condusa de aceeasi echipa de 14 ani!

Feroneria implineste 80 de ani de la infiintare - Virtual Arad News (c)2004Societatea aradeana Feroneria, va implini anul acesta, in luna mai, 80 de ani de cand exista pe piata. 
In 1924, aparea Fabrica de fierarii, avand ca obiect de activitate fabricarea articolelor de feronerie pentru mobila si binale, profil pe care l-a pastrat pana in  vremurile actuale. 
Avand peste 800 de angajati, societatea a pus mare accent pe achizitionarea de utilaje moderne, astfel ca numai anul trecut investitiile au fost de 23 miliarde lei.
Salariatii detin 41% din actiuni
Dupa nationalizare, fabrica s-a numit Fierarul, apoi IAMMBA, ca dupa '89 sa isi desfasoare activitatea sub numele de Feroneria. 
Societatea este total privatizata din anul 1995, angajatii acesteia detinand, gratie programului MEBO, 41% din actiuni, cealalta parte fiind in proprietatea unor persoane fizice sau juridice.
Peste 800 de angajati
Feroneria are la ora actuala 870 de salariati, care lucreaza atat pentru beneficiari din tara, cat si pentru clienti din Europa. 
Salariul mediu in fabrica este peste cel pe tara, adica peste sase milioane lei. 
Conform liderului de sindicat, Dan Visa, nemultumirile oamenilor sunt de ordin material, dar nu legate neaparat de fabrica, ci de nivelul de trai din tara. 
In aceasta perioada se pregatesc negocierile pentru noul contract colectiv de munca.
Disponibilizari…la cerere
De trei ani, societatea are o politica aparte de a se desparti de angajati, lucru necesar ca urmare a dotarii cu tehnologie moderna. "Cei care se afla la o varsta apropiata de pensionare pot solicita retragerea, primind cateva salarii compensatorii in functie de vechime", afirma Ioan Jude. 
Acest lucru il pot face insa si alti angajati.
Directorul general Ioan Jude ridica permanent stacheta calitatiiInvestitii de 23 miliarde lei
Ing. Ioan Jude, directorul general al Feroneria, afirma ca productia este in crestere, iar an de an una din prioritati este programul de investitii. 
"Anul trecut, valoarea totala a investitiilor s-a ridicat la suma de 23 miliarde lei. Am achizitionat utilaje cu ajutorul carora reusim sa fabricam produse care sa se ridice la nivelul cerintelor clientilor", afirma directorul general. 
Acesta a mai spus ca pentru anul in curs este prevazuta o suma si mai mare pentru investitii.
In pas cu piata
Un alt front pe care se lucreaza este participarea la cat mai multe targuri, interne si internationale, unde pe langa faptul ca expun produsele Feroneria se si informeaza in legatura cu ceea ce cere piata. 
"Avem echipe de specialisti, care merg la targuri, stau de vorba cu oamenii si observa ce se poarta dincolo pentru a ne adapta si noi pietei", spune Ioan Jude.
Chiar ieri, o delegatie a plecat in "misiune", la un targ de feronerie din Polonia, apoi la un targ de mobila ce se desfasoara la Köln. 
De altfel, societatea scoate in fiecare an peste 40 de produse noi.
La conducere de 14 ani
Ing. Ioan Jude se afla la conducerea societatii de peste 14 ani, pastrand alaturi aceeasi echipa. 
"Fiecare isi cunoaste sarcina, colaboreaza, toti inteleg ca scopul este sa ne descurcam cat mai bine. Avem un serviciu de marketing cu specialisti, pregatiti pe profil, care vin cu idei, cu propuneri", declara directorul general. 
Acum se lucreaza la refacerea fluxurilor tehnologice, a fost amenajata o platforma, iar pana in vara se are in plan finisarea alteia.
Tehnologie de lucru competitiva la FeroneriaPremiata cinci ani la rand
Feroneria s-a numarat in ultimii ani printre firmele cele mai premiate din judetul nostru. Astfel, societatea a urcat in fiecare an pe podium, clasamentul realizat de Camera de Comert situand firma pe primele pozitii. 
Ca o recunoastere a faptului ca timp de cinci ani s-a aflat printre fruntase, Feroneria a primit si diploma de excelenta.
Program performant
De mare ajutor pentru desfasurarea activitatii este un program pe computer, cu ajutorul caruia se poate afla in orice moment care este productia, stocul existent, vanzarile efectuate la orice ora, care client ce produs a cumparat, reteaua cuprinzand peste 90 de computere.
Strainii au venit dupa marfa
Potrivit directorului general, in 2003 exportul direct a fost de 6%, insa pentru anul acesta se are in vedere dublarea acestui procent. Chiar ieri, patru parteneri straini au venit sa ridice marfa, societatea avand contracte cu beneficiari din Italia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Ucraina.
Disponibilizari…la cerere
De trei ani, societatea are o politica aparte de a se desparti de angajati, lucru necesar ca urmare dotarii cu tehnologie moderna. 
"Cei care se afla la o varsta apropiata de pensionare pot solicita retragerea, primind cateva salarii compensatorii in functie de vechime", afirma Ioan Jude. 
Acest lucru il pot face, insa si alti angajati, anul acesta fiind prevazut acelasi mod de a scadea numarul salariatilor.

Marinela Barla - Observator

  • Proiectele Casei de Cultura a Municipiului pe 2004

Intalnire cu ziaristii a directorului Ovidiu BalintIeri, in cadrul unei conferinte de presa, directorul Ovidiu Balint a anuntat programul cultural pe 2004 al institutiei pe care conduce, Casa de Cultura a Municipiului. 
Unul din cele mai importante proiecte este Festivalul de Teatru de Camera si Underground, editia a II-a, la care vor fi prezentate 14 spectacole ale celor mai reputate fundatii de teatru underground din tara. 
Evenimentul se va desfasura in perioada 17-23 mai si este organizat de CCM si Teatrul de Stat Arad. 
Printre vedetele festivalului se numara actorii Marius Bodochi, Florin Piersic jr, Claudiu Bleont. 
In vederea acestui festival, care va fi lansat si pe internet, CCM pregateste 8 premiere. 
Dintre noutatile pe 2004 amintim: Festivalul de Traducere "Stefan Augustin Doinas", in cadrul Targului de carte in aer liber (14-15 mai), colaborarea cu Filarmonica pentru proiectul "Aradul muzical" - concerte cu orchestre de camera in aer liber, un spectacol folcloric cu obiceiuri ale rromilor, participarea solistei Claudia Iuga la "Cerbul de Aur" si la Festivalul de la Kairo si - unul din cele mai rasunatoare proiecte, aflat in faza de discutii - infiintarea unui Centru Cultural Italian sau a unui Centru Cultural European, sub egida C.E. 
Si proiectele CCM in afara tarii sunt tot mai numeroase: participarea la festivalurile de la Gyula si Pecs cu spectacolul "Pinocchio" in limba maghiara, realizarea unui proiect european in care sunt implicate 8 tari, in vederea infiintarii unui atelier de productie de papusi gigantice destinat somerilor, participarea la celebrul Festival de la Avignon cu doua spectacole, o expozitie de arta plastica la Agadir (Maroc), participari ale ansamblului folcloric la festivaluri in Ungaria si Slovacia, ale corului "Emil Montia" la un festival concurs in Germania, a trupei "Art Studio" la festivalul de la Gant (Belgia), si altele pe care le vom consemna la momentul realizarii lor.

C. L. - Adevarul

  • Politistii, cu burta pe carte

Politisti vor fi pregatiti la informatica si limbi strainePrefectul judetului Arad, Dan Ungureanu, a declarat ca doreste ca, in viitorul apropiat, toti politistii aradeni sa aiba cunostinte temeinice de informatica si sa poata vorbi fluent cel putin doua limbi straine. 
Ungureanu sustine ca este imperios necesara o perfectionare a cadrelor, pentru a putea oferi cetatenilor servicii de calitate, informeaza RomNET.
Autoritatile locale sustin ca apropierea de Vama Nadlac face ca majoritatea turistilor straini ce se deplaseza cu autoturismul in Romania sa tranziteze municipiul Arad. 
De aceea, in opinia prefectului Dan Ungureanu, este absolut normal ca orice politist sa poata raspunde intrebarilor venite din partea acestor turisti.
"Nu este permis ca un politist aflat pe strada in exercitiul functiunii sa nu poata raspunde unui strain care opreste si intreaba incotro sa o ia. Eu am mers pe ideea pregatirii cadrelor in domeniul informatic si al limbilor straine. Perfectionarea ar trebui sa se faca prin efortul personal al fiecarui politist, nu prin programe speciale care sa consume bani de la buget", a declarat prefectul Dan Ungureanu.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Fondurile de vanatoare administrate de Directia Silvica Arad, cele mai profitabile din tara

Vanatorii din alte tari apreciaza zonele de vanatoare ale AraduluiUna dintre activitatile cele mai profitabile ale Directiei Silvice Arad (DSA) o constituie administrarea unui numar de 25 fonduri de vanatoare situate pe raza judetului Arad.
Sumele rezultate in urma organizarii unor partide de vanatoare la care participa in general numai cetateni straini se ridica la nivelul sutetor de mii de dolari.
Venituri de sute de mii de dolari In sezonul 2003-2004 s-au obtinut deja venituri de aproximativ 300.000 de dolari, luna aceasta preconizandu-se a se incasa suma de 75.000 de dolari.
"Directia Silvica organizeaza periodic activitati de vanatoare la care participa grupuri de vanatori straini, care platesc totul in valuta.
Le percepem taxe pentru organizarea vanatorii, pentru cazare, pentru masa si pentru vanatoarea propriu-zisa"
, a declarat Ioan Benceu, directorul DSA.
Deoarece calitatea trofeelor ce pot fi obtinute la noi in tara sunt cu mult superioare celor din vest, impatimitii vanatorii din Germania, Spania, Italia, Austria, dar si din alte state din Uniunea Europeana se intrec in a veni in Romania. Aradul se pare ca este destinatia favorita a multora dintre ei.
"Cele mai bune zone de vanatoare sunt in zona Ocolului Silvic Cris, in zona Ocolului Silvic Valea Mare si a Ocolului Silvic Savarsin, dar si celeilalte fonduri de vanatoare sunt foarte apreciate", sustine Benceu.
Majoritatea vanatorilor vin din Germania
La nivelul judetului Arad exista 74 fonduri de vanatoare, 25 dintre acestea, administrate de Directia Silvica, fiind destinate vanatorilor straini. "Vanatorii romani au propriile fonduri de vanatoare administrate de asociatiile vanatorilor si pescarilor.
Pentru fiecare fond de vanatoare a fost stabilita, pe specii, o anumita cota care trebuie realizata.
In functie de aceasta cota organizam activitatea de vanatoare, la care participa vanatori din diverse tari europene.
Cei mai multi, vin din Germania (in proportie de 80%), dar in ultimul timp au venit si multi spanioli, italieni si austrieci.
De altfel fondurile Regiei Nationale a Padurilor sunt fonduri de productie si trebuie valorificate cat mai bine posibil", a precizat Dan Mihailescu, persoana insarcinata cu administrarea fondului cinegetic aradean.
Trofeele de mistret sunt cele mai cautatePe primul loc in tara
Multumiti de ceea ce au gasit in padurile aradene, multi straini au devenit clienti fideli ai DSA.
"Avem grupe care vin la noi de 13-14 ani, de cand am inceput sa organizam activitati de acest gen. Vin la noi si se simt ca la ei acasa. Unii prefera sa-i plimbi pe la toate ocoalele din judet, iar altii au anumite zone preferate. Au ajuns sa cunoasca si goanele", povesteste Mihailescu.
Trebuie spus ca turistii vin in Romania prin intermediul unor agentii de profil. Atat activitatea acestor agentii cat si a directiilor silvice este deosebit de profitabila, Aradul distingandu-se prin sumele incasate in ultimii ani.
"De 10 ani suntem pe primul loc la nivel de tara in cea ce priveste veniturile obtinute din vanatoare, ponderea ceea mai mare a acestora fiind obtinuta in urma vanatorilor de mistreti", afirma Dan Mihailescu.
Trofeele pleaca, carnea ramane
In conditiile in care strainii sunt interesati numai de trofee, vanatul mare (n.r.- mistret, cerb etc.) este valorificat pe piata interna. "Carnea este preluata de doua societati comerciale, una din Harghita si alta din Bucuresti. Si in Arad avem contract cu doua restaurante carora le livram aproximativ 2 tone de carne pe an", a mai spus Mihailescu.
In ceea ce priveste animalele mici (n.r.- prepelite, fazani, iepuri) pot fi cumparate de cei ce le-au vanat, multe dintre acestea ajungand pe mesele vanatorilor.
***
Dupa incheierea sezonului de vanatoare personalul silvic va trece la efectuarea recensamantului animalelor ramase.
In functie de rezultatele numaratorii responsabilii Ministerului Padurilor si Mediului vor stabili cota pentru sezonul viitor.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]